Ένα χαρακτηριστικό που εκτιμούμε αρκετά στους άλλους είναι το να είναι αυθεντικοί, χωρίς την προσπάθεια να κρύψουν πτυχές της προσωπικότητάς τους. Η αυθεντικότητα σχετίζεται με πολλά ελκυστικά χαρακτηριστικά. Μερικά από αυτά είναι η εμπιστοσύνη, η ατομικότητα, η δύναμη και η συναισθηματική ανθεκτικότητα. Αυτή η έννοια συζητείται ακόμη σήμερα, αλλά οι ψυχολόγοι Michael Kernis και Brian Goldman ανέπτυξαν μία Απογραφή Αυθεντικότητας το 2000 που αποτελείται από τέσσερα βασικά στοιχεία. Το πρώτο είναι η αυτογνωσία, δηλαδή η γνώση και η εμπιστοσύνη στα κίνητρα κάποιου και στις προτιμήσεις του. Η αμερόληπτη επεξεργασία έχει να κάνει με τη σαφήνεια στην αξιολόγηση των δυνατοτήτων και των αδυναμιών μας, χωρίς άρνηση ή φταίξιμο. Ένα άλλο στοιχείο είναι η συμπεριφορά, το να ενεργούμε με βάση τις δικές μας αξίες και ανάγκες, ακόμη και με κίνδυνο κριτικής ή απόρριψης. Τέλος, ο σχεσιακός προσανατολισμός αναφέρεται στις στενές σχέσεις, όπου εγγενώς απαιτούν διαφάνεια και ειλικρίνεια.
Το “ταξίδι” προς την αυθεντικότητα είναι μία διά βίου διαδικασία. Οι έφηβοι και οι νέοι ενήλικες πειραματίζονται με φίλους, δραστηριότητες και επαγγέλματα, ώστε να αναγνωρίσουν τί τους ταιριάζει για την παρούσα στιγμή και για το μέλλον τους. Όσον αφορά τους ανθρώπους της μέσης ηλικίας, μπορεί να προβληματιστούν σχετικά με την ταυτότητά τους. Αυτό υποδηλώνει την αξιολόγηση του αν οι -μέχρι τώρα- επιλογές τους σε διάφορους τομείς τούς προσέφεραν ικανοποίηση. Αξίζει, ακόμη, να αναφερθεί ότι η αυθεντικότητα είναι το θεμέλιο της ευημερίας. Συγκεκριμένα, αυτό το χαρακτηριστικό σχετίζεται με την αυτοεκτίμηση και την ικανότητα καθορισμού και επίτευξης στόχων.
Επίσης, αναπτύσσεται η δυνατότητα αντιμετώπισης των προκλήσεων της ζωής με υγιείς τρόπους, αντί να καταφεύγει κανείς σε αυτοκαταστροφικές συνήθειες, όπως τα ναρκωτικά ή το αλκοόλ. Μπορεί, ακόμη, να λειτουργήσει ως προστατευτικός παράγοντας ενάντια στις αρνητικές επιπτώσεις της μοναξιάς. Αντιθέτως, όταν συμπεριφερόμαστε με τρόπο που δεν ταυτιζόμαστε με αυτόν, ίσως αντιμετωπίσουμε αρνητικά συναισθήματα που κυμαίνονται από ήπια δυσφορία έως βαριά ενοχή.
Η δυσκολία του να είμαστε αυθεντικοί:
Πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να είναι αληθινοί με τον εαυτό τους και τους άλλους, γιατί προϋποθέτει θάρρος. Αποκαλύπτοντας όλες τις πτυχές μας στον κόσμο διακινδυνεύουμε να απορριφθούμε ή οι άλλοι να μη λάβουν στα σοβαρά υπόψη τα λεγόμενά μας. Για αυτό και η αυθεντικότητα απαιτεί τεράστια ψυχική ενέργεια. Αυτή δείχνει τη θέληση να αξιολογούμε συνεχώς τις αξίες, τις επιλογές και τις πράξεις μας.
Επιπλέον, διαμορφωθήκαμε ως παιδιά από τους γονείς και από την κοινωνία, ώστε να ταιριάξουμε με όλους τους υπόλοιπους και να υπάρχει αυτή η ομοιομορφία που βλέπουμε σήμερα. Με αυτό τον τρόπο, σχηματίσαμε πεποιθήσεις, συμπεριφορές, σκέψεις και συναισθήματα που μας ωθούν στο να δρούμε όπως έχουμε μάθει. Απουσιάζει, δηλαδή, ο τρόπος που μας κάνει να νιώθουμε αυθεντικοί. Αυτή η εκδοχή του εαυτού μας μπορεί να θεωρηθεί ως “προσαρμοστικός εαυτός”. Ο εαυτός που δίνει προτεραιότητα να ταιριάξει με το κοινωνικό σύνολο και να αναπτύξει καλές σχέσεις με όλους. Μας βοηθάει, όμως, να είμαστε λειτουργικά μέλη της κοινωνίας. Ωστόσο, αν αισθανόμαστε ότι δεν έχουμε αυθεντικότητα, τότε ο προσαρμοστικός εαυτός κατευθύνει τη ζωή μας.
Πώς χτίζουμε αυθεντικότητα;
Όσο δύσκολο και να φαίνεται, υπάρχουν κάποιοι τρόποι, με τους οποίους σταδιακά θα αναπτύξουμε την αυθεντικότητά μας σε μεγάλο βαθμό. Καταρχάς, είναι βοηθητική η αντικειμενική παρατήρηση του εαυτού μας. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί καθώς βλέπουμε εμάς όταν ζούμε την παρούσα στιγμή και πώς ο προσαρμοστικός εαυτός συμπεριφέρεται και αντιδρά υπό πίεση. Έπειτα, βοηθάει να παρατηρήσουμε ποιες από αυτές τις αντιδράσεις είναι προσαρμοστικές και ποιες όχι. Επιπλέον, σημαντική είναι και η εξέταση των συστημάτων οικογενειακών πεποιθήσεων. Αναλυτικότερα, η διερεύνηση των γεγονότων στην παιδική ηλικία που μας σταμάτησαν από το να είμαστε αυθεντικοί και η υιοθέτηση νέων τρόπων συμπεριφοράς μπορεί να κάνει τη διαφορά.
Ένας άλλος τρόπος είναι να εξετάσουμε τις αμφιβολίες που έχουμε, σχετικά με την ανάπτυξη αυθεντικότητας. Όταν εξερευνούμε τον αυθεντικό μας εαυτό, μπορεί να μην είμαστε σίγουροι ότι κάτι είναι δυνατό να αλλάξει. Αυτό συμβαίνει, γιατί το στοιχείο αυτό είναι βαθιά ριζωμένο μέσα μας. Εκείνη τη στιγμή, χρειάζεται να αναρωτηθούμε και να ψάξουμε τί “κρύβεται” πίσω από αυτό. Τελευταίος, αλλά εξίσου σημαντικός τρόπος οικοδόμησης αυθεντικότητας είναι να εξερευνήσουμε τις αξίες μας. Οι αξίες είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να ζούμε με περισσότερη αυθεντικότητα και να πορευόμαστε στη ζωή μας, σύμφωνα με αυτές.
Πηγές:
- Authenticity. Ανακτήθηκε από https://www.psychologytoday.com/us (τελευταία πρόσβαση 20/04/2021 στις 14:30)
- Develop Authenticity: 20 Ways to Be a More Authentic Person. Ανακτήθηκε από https://www.psychologytoday.com/us (τελευταία πρόσβαση 20/04/2021 στις 14:30)