Εγκυμοσύνη και γυμναστική, ναι γίνεται!

εγκυμοσύνη και γυμναστική

Εγκυμοσύνη και γυμναστική μπορούν να συνδυαστούν αν υπάρχει έγκριση από τον γυναικολόγο και γίνεται με τάξη και προσοχή.  Γενικά, η προσεκτική διατροφή, το ήρεμο περιβάλλον και η άσκηση είναι οδηγοί για μια εγκυμοσύνη με καλή πορεία.

Τα θετικά που προκύπτουν από την άσκηση είναι :

  1. Διέγερση της κυκλοφορίας του αίματος και της λέμφου στα πόδια που κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μειώνεται.
  2. Ρύθμιση αρτηριακής πίεσης και οξυγόνωση του αίματος που οδηγούν σε αίσθηση ευεξίας. Με λίγα λόγια μειώνεται το στρες που είναι βλαβερό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
  3. Συμβάλει στον καλύτερο έλεγχο των μυών της λεκάνης.
  4. Βελτιώνεται η στάση του σώματος και δυναμώνει τον κορμό μειώνοντας τους πόνους στη μέση. Αυτό , συγκεκριμένα, είναι το σημαντικότερο καθώς προσφέρει στο έμβρυο ένα δυνατό στήριγμα.

Να θυμάσαι ότι δεν πρέπει να ξεπερνάς τον εαυτό σου, μόλις κουραστείς και λαχανιάσεις οφείλεις να κάνεις ένα μικρό διάλειμμα, να πίνεις αρκετό νερό και να φροντίζεις να έχει περάσει μια ώρα από το βασικό σου γεύμα.

Κατάλληλα αθλήματα:

Περπάτημα. Είναι η νούμερο ένα άσκηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Τρεις – τέσσερις φόρες την εβδομάδα από 30-40 λεπτά, θα τονώσουν τους μυς στις γάμπες σου με αποτέλεσμα την καλύτερη κυκλοφορία του αίματος και βοηθήσουν στην καταπολέμηση των κιρσών. Ο ρυθμός πρέπει να είναι χαλαρός ώστε η αναπνοή σου να μένει στα φυσιολογικά επίπεδα. Μην ξεχνάς το νερό σου!

Κολύμβηση. Το νερό χαλαρώνει τους μυς και σε ελαφρύνει τους πόνους σε πλάτη και μέση. Το γεγονός πως το νερό συγκρατεί το βάρος σού σου επιτρέπει να κινείσαι ανάλαφρα. Το καλύτερο είναι να εναλλάσσεται το κολύμπι με ασκήσεις εντός του νερού. Επίσης πρέπει να προσέξεις τη θερμοκρασία του νερού. Το κρύο νερό δεν θα βοηθήσει τους μυς σου να χαλαρώσουν. 27-30 βαθμοί είναι το καλύτερο. Είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι το έμβρυο βρίσκεται σε υδάτινο περιβάλλον και έτσι εναρμονίζεσαι μαζί του.

Διαβάστε επίσης  Τα αντιβιοτικά της φύσης

Πιλάτες. Είναι μια εναλλακτική που αποκτά όλο και περισσότερους θαυμαστές. Ειδικά τμήματα πιλάτες για εγκύους εμφανίζονται σχεδόν σε κάθε γυμναστήριο. Ο λόγος για να το επιλέξεις; Θα γυμνάσεις τους κοιλιακούς και ραχιαίους (με ειδικές ασκήσεις πάντα) και έτσι θα υπάρξει μεγαλύτερος χώρος για το έμβρυο και θα μειωθούν οι ανακατωσούρες. Επίσης ο έλεγχος της αναπνοής θα συμβάλλει σε έναν πιο εύκολο τοκετό.

Στατικό ποδήλατο. Λεμέ ναι αν πληρούνται δύο βασικές προϋποθέσεις. Η πρώτη είναι να υπάρχει μετρητής παλμών και η δεύτερη είναι η παρουσία κάποιου ειδικού που θα σου δείξει με λεπτομέρεια τη σωστή στάση σώματος. Δεν θες να πιέσεις το έμβρυο. Μη ξεχνάς πως κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σε νοιάζει να είσαι σε θέση να βγάζεις ένα πρόγραμμα σταθερό χωρίς πολλά σκαμπανεβάσματα.

εγκυμοσύνη και γυμναστική

TIPS :

  • Πάντα ξεκινάς με ζέσταμα και ολοκληρώνεις με αποθεραπεία.
  • Επέλεξε άνετα ρούχα και επένδυσε σε αθλητικά παπούτσια που απορροφούν τους κραδασμούς.
  • Αποφύγετε σπορ όπως το σκι, η ιππασία και το έντονο αερόβιο.
  • Να θυμάσαι να τεντώνεις τη πλάτη σου ώστε να κατανέμεται σωστά το βάρος του εμβρύου.
  • Δεν είναι αγένεια να ζητήσεις πιστοποίηση από το γυμναστή που θα σε αναλάβει. Πρέπει να είσαι σίγουρη ότι έχει τις γνώσεις και τα μέσα για να σε γυμνάσει ορθά και με ασφάλεια. Το οφείλεις σε εσένα και κυρίως στο μωρό σου.

Η γυμναστική είναι η καλύτερη επιλογή αν θες να χαρίσεις στον εαυτό σου ευεξία, λιγότερους πόνους και για να σε ενισχύσει ψυχολογικά. Μάλιστα, αν δεις ότι σου αρέσει, μπορεί να σε βοηθήσει μετά τον τοκετό ώστε να χάσεις πιο εύκολα τα κιλά της εγκυμοσύνης και να νιώθεις καλύτερα μειώνοντας δραστικά τις πιθανότητες επιλόχειου κατάθλιψης. Δοκίμασε ό,τι επιθυμείς , ενημερώνοντας όμως πάντα τον γυναικολόγο σου και ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες του και τις οδηγίες του γυμναστή – προπονητή σου.

Διαβάστε επίσης  Τα μικρόβια επαναστατούν: Μικροβιακή Αντοχή

Φοιτήτρια στο τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών σπουδών.
Απόφοιτη personal trainer - pilates instructor.
Μιλάει 7 γλώσσες, αγαπά τη γυμναστική, τον καλό καφέ, τα ζώα και την ποίηση.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Αλ-Ούλα

Αλ-Ούλα: Μία πόλη-όαση στη Σαουδική Αραβία

Ένα ταξίδι στην Αλ-Ούλα είναι ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο.

Πόσο γρήγορα μπορεί να διαβάσει ένας άνθρωπος;

Τι είναι η ταχεία ανάγνωση; Δεν είναι λίγοι εκείνοι οι