Πιάσιμο μετά την άσκηση, τι πρέπει να ξέρεις

Το πιάσιμο κάποιου μυ μετά την άσκηση είναι συχνό φαινόμενο. Απασχολεί αρχάριους και έμπειρους αθλητές.  Μια απότομη κίνηση ή αύξηση επιπέδου της άσκησης (παραπάνω ώρα, κιλά, ταχύτητα) μπορούν να το προκαλέσουν. Η συγκέντρωση γαλακτικού οξέως και οι μικροτραυματισμοί των μυών σου δημιουργούν αυτή την αίσθηση πόνου.

Η πλήρης καταπολέμηση του πιασίματος είναι αδύνατη. Η μείωση του πόνου μπορεί να γίνει με επιμονή στην άσκηση. Αυτό σημαίνει πως κάθε φορά που το γυμνάζουμε αυτό εξασθενεί. Ο έντονος πόνος εμφανίζεται, άλλωστε, όταν το σώμα μας είναι τελείως χαλαρό και τουλάχιστον 8 ώρες μετά την άσκηση.

Υπάρχουν κάποια tips που μπορούν να συμβάλλουν στην μείωση του πόνου (προληπτικοί παράγοντες).

  • Οι υδατάνθρακες βοηθούν στην αναπλήρωση του γλυκογόνου που σπαταλήσαμε στην άσκηση και μειώνουν την αίσθηση κούρασης.
  • Πρωτεΐνες. Η σημασία τους στην διατροφή όποιου αθλείται είναι αδιαμφισβήτητη. Συμβάλουν στην επιδιόρθωση μιτροφόρων στους μύες.
  • Ντουζ μετά την άσκηση. Χλιαρό ή κρύο αναλόγως τις ανάγκες του αθλούμενου.

Επιπρόσθετα, δύο είναι οι τρόποι που αντιμετωπίζουμε το πιάσιμο όταν αυτό έχει όντως συμβεί και τα προληπτικά μέτρα δεν βοήθησαν.

Πρώτος τρόπος είναι οι διατάσεις (stretching). Υπάρχουν άπειρα είδη διατάσεων. Προτείνεται η επιλογή ορισμένων κάθε φορά μετά το τέλος της προπόνησης και μια μέρα αφιερωμένη σε αυτές. Ακόμη όμως και αν επιλέξετε να κάνετε stretch σε έναν πιασμένο μυ, την στιγμή του πόνου, τότε θα νιώσετε μεγάλη ανακούφιση.

Εδώ μπορείς να δεις το αντίστοιχο άρθρο. http://www.maxmag.gr/soma-igia/stretching-giati-ine-simantiko/

Δεύτερος τρόπος είναι το μασάζ. Σε αρκετά γυμναστήρια υπάρχει ειδικός επί του θέματος αλλά ακόμη μπορείτε να το βρεις ως εξωτερική υπηρεσία. Αναλόγως το πρόβλημα υπάρχει κάποιο αντίστοιχο είδος μασάζ. Εδώ μπορείς να δεις το αντίστοιχο άρθρο. http://www.maxmag.gr/soma-igia/athlitiko-masaz-simantiko-ergalio-gia-ton-athliti/

Διαβάστε επίσης  Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια και Διατροφή

Μην ξεχνάς πως το παν είναι η ξεκούραση. Τουλάχιστον μια μέρα την εβδομάδα πρέπει να αφήνεις το σώμα σου να ηρεμεί. Να αναπλάθεται. Όσο το τρέφεις σωστά αυτό θα κάνει το καλύτερο για εσένα.

Φοιτήτρια στο τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών σπουδών.
Απόφοιτη personal trainer - pilates instructor.
Μιλάει 7 γλώσσες, αγαπά τη γυμναστική, τον καλό καφέ, τα ζώα και την ποίηση.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Μαδαγασκάρη

Μαδαγασκάρη: Ταξιδεύοντας στην όγδοη ήπειρο

Η Μαδαγασκάρη, το τέταρτο μεγαλύτερο νησί του κόσμου κι ένας

Φακίδες: Tips για να φαίνονται ρεαλιστικές

Οι φακίδες είναι ένα στοιχείο που κολακεύει την νεανική επιδερμίδα