Τα κάστανα είναι βασική τροφή σε χώρες της Ασίας, όπως η Κίνα στην οποία καλλιεργούνται εδώ και 6.000 χρόνια. Ποια τα οφέλη τους όμως στην υγεία;
Αποτελούν πηγή πρωτεΐνης, η οποία μάλιστα απορροφάται εύκολα από τον οργανισμό .
Είναι πλούσια σε μαγνήσιο, φώσφορο, ασβέστιο, νάτριο και σίδηρο. Μπορεί να έχουν αρκετές θερμίδες, καθώς στα 50 γραμμάρια έχουν 185 θερμίδες, ωστόσο έχουν ελάχιστο λίπος συγκριτικά με άλλους ξηρούς καρπούς και φυσικά λιγότερη θερμιδική αξία. Περιέχουν φυτικές ίνες οι οποίες έχουν σχέση με τη καλή λειτουργία του μεταβολισμού και του εντέρου.
Είναι πλούσια σε βιταμίνη C, B1 και Β2, ωμέγα-3, μονοακόρεστα λιπαρά οξέα τα οποία ρίχνουν την κακή χοληστερίνη και αποτελούν αντιοξειδωτική τροφή. Αξιοσημείωτος είναι ο χαμηλός γλυκαιμικός τους δείκτης καθιστώντας τα κατάλληλα για ανθρώπους με σάκχαρο. Επίσης δεν περιέχουν γλουτένη και είναι ιδανικό σνακ ανάμεσα στα γεύματα καθώς προκαλούν κορεσμό μέχρι το επόμενο γεύμα.
Ακόμη, η περιεκτικότητα τους σε χαλκό και κάλιο συμβάλλει στη καλή λειτουργία του νευρικού και ανοσοποιητικού συστήματος και στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης.
Άνθρωποι που αθλούνται και θέλουν να διατηρούν μια ισορροπημένη διατροφή, τα εντάσσουν στην εβδομαδιαία τους κατανάλωση απολαμβάνοντας όλα τα οφέλη τους στην υγεία αλλά και όχι μονό. Ένας αθλητής θα τα επιλέξει γιατί οι αρκετές τους θερμίδες και η περιεκτικότητα τους σε υδατάνθρακα μεταφράζονται ως πηγή ενεργείας για τον οργανισμό με αποτέλεσμα την καλύτερη απόδοση στην άσκηση. Σε αυτό συμβάλλουν και οι βιταμίνες Β1 και Β2 που είναι υπεύθυνες για τη μετατροπή της τροφής σε ενέργεια. Η κατάλληλη στιγμή για να τα επιλέξει ένας αθλούμενος ως σνακ, είναι πριν το αερόβιο ή πριν από γενικότερα έντονη άσκηση.
Τα κάστανα θεωρούνται χειμωνιάτικο σνακ καθώς η περίοδος ωρίμανσης τους είναι από τις αρχές Σεπτέμβρη, μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου. Στην Ελλάδα, οι καστανιές ευδοκιμούν στη Μακεδονία, τη Θεσσαλία, την Κρήτη και την Λέσβο. Δοκιμάστε τα ψητά ή βραστά και θα εκπλαγείτε από την πλούσια γεύση τους και το εκπληκτικό τους άρωμα.