Η Άννα Αθανασιάδου διευθύνει ένα φροντιστήριο μέσης εκπαίδευσης (Φροντιστήριο Αθανασιάδου), μια επιχείρηση (4e-project), γράφει παιδικά βιβλία, κάνει σεμινάρια γραφής παραμυθιών και παράλληλα είσαι σύζυγος και μητέρα δύο αγοριών. Φέτος, η Άννα Αθανασιάδου ανέλαβε την έκδοση του βιβλίου “Το Κάστρο των Παραμυθιών“, όπου τα πρωτότυπα παραμύθια που βασίζονται σε θρύλους της χώρας μας, θα μάς ταξιδέψουν σε απρόσμενα μέρη.
Επιμέλεια συνέντευξης: Μαριλένα Πονηράκη
- Φέτος επιμεληθήκατε και γράψατε στο “Κάστρο των Παραμυθιών” από τις εκδόσεις ΩΡΙΩΝ, μία συλλογική έκδοση δέκα παραμυθιών εμπνευσμένα από ελληνικούς θρύλους. Μιλήστε μας γι’ αυτό το βιβλίο. Το κάστρο των παραμυθιών
Το βιβλίο «Το κάστρο των παραμυθιών» είναι ένα συλλογικός τόμος από παραμύθια που σχετίζονται με παραδοσιακούς θρύλους από διάφορα μέρη της Ελλάδας. Είναι εικονογραφημένο από την Ματίνα Ζέρβα. Το ομώνυμο παραμύθι –«το κάστρο των παραμυθιών»- είναι εμπνευσμένο από έναν θρύλο της Μονεμβασιάς σχετικά με τους ήχους που ακούγονται στο κάστρο. Μέσα στην αφήγηση του πρώτου- στη σειρά- αυτού παραμυθιού παρεμβάλλονται ως εγκιβωτισμένες αφηγήσεις τα υπόλοιπα εννιά παραμύθια. Τα παραμύθια ολοκληρώνονται με την προσθήκη ενός ποιήματος από τη βραβευμένη Σοφία Σκλείδα. Στο βιβλίο περιλαμβάνεται επίσης ένα θεωρητικό σημείωμα σχετικά με την γέννηση των θρύλων από τη λαογράφο και εκπαιδευτικό Ιωάννα Φώκου. Επίσης θα βρείτε μέσα και τους αρχικούς θρύλους καθώς και προτεινόμενες δραστηριότητες δημιουργικής γραφής για διάφορες ηλικιακές ομάδες. Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο έργο που διαβάζεται με ενδιαφέρον όχι μόνο από μικρούς, αλλά και από μεγάλους.

- Το βιβλίο γεννήθηκε μέσα από μια ομάδα ατόμων που παρακολουθούσε ένα σεμινάριο γραφής παραμυθιού. Πείτε μας λίγα λόγια για τις άλλες εννέα συγγραφείς.
Η ομάδα των εννέα συγγραφέων δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια των μαθημάτων δημιουργικής γραφής που παραδίδω στη σχολή Harmony&Creativity και αποτελεί ήδη μια ζεστή και δεμένη ομάδα όχι μόνο συνεργατών, αλλά και φίλων. Και οι εννιά κυρίες που έγραψαν τα παραμύθια έχουν γνήσια αγάπη για τη συγγραφή και όρεξη για δημιουργία. Εκτός λοιπόν από μένα στο βιβλίο αυτό θα συναντήσουμε-πάντα αλφαβητικά- τις: Μαρία-Μαριλύ Γαλίζη, Κατερίνα Δίελα, Κατερίνα Θεοδωρίδου-Γιολασιγμάζη, Ιωάννα Καρρά, Άννα Μάνου, Μαργαρίτα Μάρκουλα, Αικατερίνη Μιχαήλ, Αικατερίνη Ναζλή, Μαριλένα Πονηράκη. Η καθεμιά προέρχεται από διαφορετικό επαγγελματικό χώρο και η καθεμιά έχει τη δική της μοναδική προσωπικότητα. Τις ενώνει όμως ένα σημαντικό στοιχείο: Η αγάπη για τα παραμύθια.
- Πώς αποφασίσατε οι ιστορίες των παραμυθιών να βασιστούν σε θρύλους της ελληνικής παράδοσης; Το κάστρο των παραμυθιών
Κατά τη διάρκεια των μαθημάτων έθεσα ως άσκηση δημιουργικής γραφής τη συγγραφή ενός παραμυθιού που θα ήταν εμπνευσμένο από έναν θρύλο. Καθώς η άσκηση… απέτυχε, το επόμενο βήμα ήταν να ανατρέψουμε ολοκληρωτικά την κατάσταση και να ασχοληθούμε με αυτό που αρχικά μας δυσκόλεψε! Η Κατερίνα Μιχαήλ είχε εκφράσει πρώτη την ιδέα να γράψουμε όλες μαζί ένα βιβλίο. Και όταν όλες συμφώνησαν πρότεινα να γράψουμε παραμύθια εμπνευσμένα από παραδοσιακούς θρύλους. Με αυτό τον τρόπο θα δίναμε την ευκαιρία στους αναγνώστες των παραμυθιών να γνωρίσουν διάφορες περιοχές και να μάθουν στοιχεία της παράδοσής μας, αλλά και να διαβάσουν παραμύθια που να έχουν όλα εκείνα τα στοιχεία των λαϊκών παραμυθιών.
- Θεωρείτε ότι το “Κάστρο των Παραμυθιών” έχει εκπαιδευτικό χαρακτήρα;
Σαφώς και υπάρχει και ένας εκπαιδευτικός χαρακτήρας στο βιβλίο, όπως συμβαίνει στα περισσότερα παραμύθια. Το συγκεκριμένο βιβλίο, ακριβώς λόγω της άμεσης σύνδεσής του με τη λαογραφία και την παράδοση, μπορεί να αξιοποιηθεί όχι μόνο στο πλαίσιο προγραμμάτων φιλαναγνωσίας στο σχολείο, αλλά και στα μαθήματα της γλώσσας, της γεωγραφίας και της ιστορίας. Η πλούσια εικονογράφηση το κάνει προσιτό και σε μικρές τάξεις. Παράλληλα πολλά από τα παραμύθια μπορούν να δραματοποιηθούν και να ενισχύσουν και το μάθημα της θεατρικής αγωγής. Μέσα από τα παραμύθια «ακούγονται» πολλά και ενδιαφέροντα μηνύματα, που αγγίζουν άμεσα τα σύγχρονα παιδιά και όχι μόνο. Το γεγονός ότι τα παραμύθια του βιβλίου αυτού έχουν πολλά κοινά στοιχεία με τα λαϊκά παραμύθια και κινούνται στη σφαίρα της φαντασίας, δεν σημαίνει ότι δεν έχουν και πολλά να πουν στον σύγχρονο αναγνώστη.
- Ποιος είναι ο κύριος σκοπός αυτού του βιβλίου; Το κάστρο των παραμυθιών
Ο κύριος σκοπός του βιβλίου παραμένει ίδιος με αυτόν κάθε βιβλίου: να το απολαύσουν οι αναγνώστες διαβάζοντάς το.
- Υπάρχει κάποια συνεργασία ή project ή βιβλίο που σας είναι αξιομνημόνευτο;
Ανήκω σε αυτούς που θεωρούν ότι ακόμα και από την ανάγνωση μιας μαθητικής έκθεσης μπορεί κάποιος να κερδίσει πολλά. Με αυτό το σκεπτικό δεν έχω ένα μόνο αξιομνημόνευτο να αναφέρω.
- Ποιοι Έλληνες ή ξένοι συγγραφείς που διαβάζετε σας έχουν επηρεάσει;
Είναι αλήθεια ότι δεν μπορώ να ξεχωρίσω συγγραφείς. Διαβάζω συνεχώς πολλά και διάφορα. Όπως λέω συχνά, στη βιβλιοθήκη μου θα δει κανείς από βιβλία της Μάρως Δούκα και του Γιάννη Ξανθούλη μέχρι όλη τη σειρά βιβλίων της Αγκάθα Κρίστι ή όλη τη σειρά Χάρι Πότερ… Σαφώς έχω επηρεαστεί λίγο πολύ από καθετί που έχω διαβάσει.
- Τι άλλαξε για εσάς κατά τη διάρκεια των 25 χρόνων της επαγγελματικής σας πορείας;
Αλλάζω τα πάντα και συνέχεια. Και ταυτόχρονα διατηρώ και κάποιες σταθερές αξίες, που λειτουργούν ως άγκυρες και ως συνδετικοί κρίκοι. Για παράδειγμα μέσα σε αυτά τα 25 χρόνια έχω ασχοληθεί με πολλά διαφορετικά αντικείμενα: με τον σχεδιασμό εκπαιδευτικών προγραμμάτων, την υλοποίηση προγραμμάτων, την παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού, τον συντονισμό σεμιναρίων για εκπαιδευτικούς, τη δημιουργική γραφή, τη συγγραφή, την επιμέλεια κειμένων. Αλλά δεν εγκατέλειψα ποτέ τη διδασκαλία, σε διάφορα αντικείμενα και προς διάφορες ηλικίες. Παρά τα υπόλοιπα επαγγελματικά και επιχειρηματικά σχέδια, συνεχίζω να διδάσκω στην ιδιωτική εκπαίδευση κατά μέσο όρο 6 ώρες καθημερινά και αδιάλειπτα. Και η επαφή με τους μαθητές μου είναι η κινητήρια δύναμη και η έμπνευση για όλα.
- Πιστεύετε ότι οι Έλληνες σήμερα και ιδιαίτερα τα νέα παιδιά διαβάζουν; Έχετε να τους δώσετε κάποια συμβουλή;
Ποια είμαι εγώ για να δώσω συμβουλές; Ο καθένας κάνει αυτό που τον κάνει να νιώθει όμορφα. Δεν μπορούμε να αναγκάσουμε κανέναν να διαβάσει αν δεν το θέλει. Μπορούμε να τον εμπνεύσουμε, να τον διευκολύνουμε, να τον στηρίξουμε. Μπορούμε να του δώσουμε λίγο να «δοκιμάσει», σαν ναρκωτικό, κι αν τον ευχαριστεί θα συνεχίσει.
Και αυτός είναι ο λόγος που δεν μπορώ να απαντήσω στο πρώτο σκέλος της ερώτησης. Γιατί αν κρίνουμε από την εκδοτική παραγωγή θα πούμε ότι οι Έλληνες διαβάζουν… Αλλά μπορεί απλά να αγοράζουν βιβλία, για να γεμίζουν τα ράφια τους. Αν κρίνουμε από τις σχολικές τάξεις με τα προγράμματα φιλαναγνωσίας, θα πούμε ότι τα παιδιά διαβάζουν… Αλλά μπορεί να το κάνουν υπό πίεση και να φέρνουν το φύλλο εργασίας με την κλασική ερώτηση της δασκάλας «Τι σου έκανε εντύπωση στο βιβλίο που διάβασες» συμπληρωμένο από τον γονιό (που ούτε αυτός το διάβασε το βιβλίο, απλά το ξεφύλλισε). Προσωπικά νομίζω ότι όντως έχουμε συνειδητούς και συνειδητοποιημένους αναγνώστες κάθε ηλικίας. Απλά θα θέλαμε να είναι περισσότεροι…
- Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;
Όπως πάντα πολλά και διάφορα… Ετοιμάζουμε μια έκδοση στο πλαίσιο του προγράμματος «the book project», που είναι αποτέλεσμα του περσινού μας διαγωνισμού, ο οποίος οργανώθηκε από την εταιρία μας, την 4e–project. Στο βιβλίο αυτό συναντιούνται πέντε νέοι συγγραφείς και πέντε σχολικές ομάδες και δημιουργούν ένα βιβλίο με παραμύθια για παιδιά νηπιαγωγείου και δημοτικού. Στα άμεσα σχέδιά μας είναι η ανάπτυξη νέων εκπαιδευτικών προγραμμάτων με την 4e–project και η εξέλιξη των σεμιναρίων δημιουργικής γραφής που κάνουμε σε συνεργασία με την Σχολή Harmony&Creativity. Προσωπικά «τρέχω» πολλά νέα projects και εύχομαι μόνο να έχω τη δύναμη να τα ολοκληρώσω όπως τα φαντάζομαι.
- Κλείνοντας, ποιες είναι οι επόμενες παρουσιάσεις του βιβλίου σας, “Το Κάστρο των Παραμυθιών”;
Η επίσημη παρουσίαση του βιβλίου μας θα γίνει την Κυριακή 31 Μαρτίου, στις 12.00 στο Polis Art Café στην Αθήνα. Θα ακουστούν αποσπάσματα από τα παραμύθια, θα μιλήσουν για το βιβλίο άνθρωποι που γνωρίζουν την παιδική λογοτεχνία, αλλά και την παράδοση και θα δοθεί αναμνηστικό υλικό ως δώρο στους νεαρούς αναγνώστες μας. Σας περιμένουμε όλους!
Ευχαριστούμε πολύ την κυρία Άννα Αθανασιάδου για την παροχή του φωτογραφικού υλικού.
Για να ενημερώνεστε για τις παρουσιάσεις του «Κάστρου» μπορείτε να ακολουθήσετε και την σελίδα του βιβλίου στο FB. https://www.facebook.com/tokastrotwnparamythiwn/notifications/