Κώστας Γαλανόπουλος: “Ο αθλητισμός καλλιεργεί άμιλλα και ήθος στα παιδιά”

Ο Κώστας Γαλανόπουλος, προπονητής πόλο της ΝΕΛ, επί της ευκαιρίας της τελικής φάσης του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Υδατοσφαίρισης Μίνι Παίδων 2019, μίλησε στο maxmag.  Στην πόλη της Λάρισας και στο νέο Κολυμβητήριο της Νέας Πολιτείας, θα φιλοξενηθεί από τις 18 έως 21 Ιουλίου η τελική φάση του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Υδατοσφαίρισης Μίνι Παίδων 2019. Για τη διοργάνωση αυτή, ο προπονητής της ομάδας ΝΕΛ (Ναυταθλητική Ένωση Λάρισας) κ. Κώστας Γαλανόπουλος τόνισε πως είναι ιδιαίτερα σημαντική τόσο για την Περιφέρεια όσο και για τα ίδια τα παιδιά. «Ο αθλητισμός καλλιεργεί άμιλλα και ήθος στα παιδιά», συμπλήρωσε ο κ. Κώστας Γαλανόπουλος τονίζοντας πως θα βρεθούν στην πόλη μας εκπρόσωποι 10 κορυφαίων ελληνικών ομάδων όπως είναι μεταξύ άλλων ο ΟΣΦΠ, ο ΠΑΟΚ, Ο ΠΑΟ και η Βουλιαγμένη. O Κώστας Γαλανόπουλος μίλησε για το πόλο – την μεγάλη του αγάπη -, την ομάδα του, τους στόχους της, αλλά και για τους μικρούς πολίστες που προπονεί καθημερινά. Σε όλη την κουβέντα μας, φαινόταν ξεκάθαρα το μεράκι του για το άθλημα και το πάθος του για την πρόοδό του.

Επιμέλεια συνέντευξης: Βασιλική Ευαγγέλου Παπαθανασίου

 

Σας βρίσκουμε λίγο πριν την τελική φάση των αγώνων mini Παίδων που θα γίνει στη Λάρισα. Θα θέλατε να μας μιλήσετε για την πορεία της ομάδας σας ως τώρα;

Advertisements
Ad 14

Η ομάδα mini Παίδων αποτελείται από παιδιά που γεννήθηκαν το 2006 και πιο μικρα.Φετος έχει κάνει μια αγωνιστική πορεία αξιόλογη. Έχει παίξει σε πολλά τουρνουά της ομοσπονδίας, της ΚΟΕ και έχει φέρει νίκες. Θεωρώ ότι θα μπορούσαμε να είμαστε ακόμη καλύτεροι Προπονητικά, θα μπορούσαμε να ετοιμαστουμε καλύτερα με περισσότερα τουρνουά για να είμαστε σε καλύτερη αγωνιστική κατάσταση.

Κώστας Γαλανόπουλος
Κώστας Γαλανόπουλος- προπονητής πόλο της ΝΕΛ

Πώς αισθάνεστε που για πρώτη φορά η διοργάνωση γίνεται στη Λάρισα; Τι θα αποκομίσει η πόλη από τη διεξαγωγή του τουρνουά;

Είναι πάρα πολύ σημαντικό που μια τέτοια διοργάνωση έρχεται στη Λάρισα. Είναι τελική φάση,δεν έχει ξαναγίνει ποτέ τέτοιου είδους διοργάνωση. Σιγουρά η Λάρισα θα βγει κερδισμένη. Θα έρθουν εννιά ομάδες από άλλες πόλεις και μια εμείς,η ΝΕΛ, δέκα ομάδες.
Το πρωτάθλημα θα διεξαχθεί στο νέο κολυμβητήριο της Λάρισας, στη Νέα Πολιτεία και θα μάθουμε πως θα διοργανώνονται υψηλού επιπέδου αγώνες.

Διαβάστε επίσης  Κατερίνα Παπαποστόλου: "Για να βοηθήσεις ένα αδέσποτο πλάσμα χρειάζεται να έχεις μεγάλη καρδιά και όχι μεγάλο πορτοφόλι"

Πόσα χρόνια ασχολείστε με το πόλο;

Από μικρό παιδί, από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου ασχολούμαι με την υδατοσφαίριση, δεκαπέντε χρόνια ως αθλητής και εικοσιπέντε ως προπονητής.

Κώστας ΓαλανόπουλοςΕίναι εύκολο να διδάξεις πόλο στα παιδιά;

Είναι πάρα πολύ δύσκολο γιατί υπάρχει απόσταση ανάμεσα στον αθλητή και στον προπονητή. Πρεπει συνεχώς τα μικρά παιδιά να τους μιλάς, να τους δείχνεις, να εξηγείς το παραμικρό. Στη πισίνα δεν υπάρχει η δυνατότητα να είσαι δίπλα στο αθλητή, όπως σ’ άλλα αθλήματα, γιατί ο αθλητής είναι μέσα στη πισίνα και ο προπονητής απ’ έξω.
Επίσης, ένας ακόμη ανασταλτικός παράγοντας στη προπόνηση είναι ο θόρυβος. Στο κολυμβητήριο της Λάρισας είναι πάρα πολλά παιδιά, πάνω από 150 ταυτόχρονα στη πισίνα. Έχουμε μετρήσει τον ήχο κι είναι 90 ντεσιμπέλ, όσο είναι το όριο για την ηχορύπανση στα μαγαζιά Σκεφτείτε λοιπόν ότι μ όλο αυτό το θόρυβο η φωνή μας πρέπει να ακουστεί, για να μας ακούσει ο αθλητής, για να μάθει. Όλοι οι προπονητές έχουν πρόβλημα με τη φωνή τους, εγώ προσωπικά έχω κάνει χειρουργείο στις φωνητικές χορδές.

Πόσες ώρες πρέπει να δουλεύει ένα παιδί την ημέρα στη πισίνα;

Το πόλο στην Ελλάδα είναι ένα άθλημα υψηλού επιπέδου.Οι εθνικές μας ομάδες είναι σχεδόν πάντα στα μετάλλια. Συμμετέχουν σε πανευρωπαϊκά, παγκόσμια πρωταθλήματα. Χθες η εθνική κορασίδων βγήκε Τρίτη ,η εθνική νέων την τελευταία διετία βγήκε πρώτη σε παγκόσμιο και πανευρωπαϊκό .Αυτό σημαίνει ότι εμείς προπονούμαι τα μικρά παιδιά με στόχο να επανδρώσουν εθνικές ομάδες. Αυτομάτως αυτό σημαίνει ότι από πολύ μικρή ηλικία τα παιδιά πρέπει να κάνουν καθημερινή προπόνηση.

Κώστας Γαλανόπουλος
Κώστας Γαλανόπουλος – ομάδα πόλο ΝΕΛ

Τι συμβουλεύετε τους γονείς που κάνουν τον προπονητή από τις κερκίδες;

Αυτό είναι ένα μεγάλο θέμα.Ο σύλλογός μας,η ΝΕΛ έχει συμβουλευτεί κι άλλες ομάδες, πιο έμπειρες από την δική μας για το ζήτημα της παρέμβασης των γονιών ή της παραμονής τους στην κερκίδα.Σας πληροφορώ λοιπόν ότι οι ομάδες,όπως ο Ολυμπιακός,ο Παναθηναϊκός, η Βουλιαγμένη,ο ΠΑΟΚ δεν επιτρέπουν τους γονείς στη πισίνα την ώρα της προπόνησης, οι γονείς αφήνουν τα παιδιά τους και φεύγουν. Είναι καλύτερα οι γονείς να μη βλέπουν την προπόνηση. Υπάρχουν αγώνες, τουρνουά, όπου οι γονείς απολαμβάνουν τα παιδιά. Η παρουσία των γονιών στη κερκίδα δυσκολεύει τη δουλειά μας.

Διαβάστε επίσης  Αντώνης Βλοντάκης: "Το πόλο είναι μεράκι και θέλει θυσίες"
Κώστας Γαλανόπουλος
Κώστας Γαλανόπουλος- προπονητής πόλο της ΝΕΛ

Ποια είναι τα οφέλη της προπόνησης;

Τα οφέλη της προπόνησης είναι πολλά. Το νερό δεν επιβαρύνει τις αρθρώσεις των παιδιών. Ενδείκνυται ένα παιδί να κάνει καθημερινά προπόνηση. Συστήνουμε λοιπόν στους γονείς να φέρνουν τα παιδιά τους στην πισίνα κάθε μέρα, τουλάχιστον για δύο ώρες από δέκα χρονών.

ΝΕΛΥπάρχει ταλέντο ή ο πολίστας φτιάχνεται με προπόνηση;

Και τα δύο. Όταν μιλάμε για αθλητή πρώτης γραμμής, πρέπει να υπάρχει ταλέντο. Να είναι δυνατός, έξυπνος, εύστροφος, γρήγορος και να δουλεύει αδιάκοπα.

Τι θυσίες θέλει το άθλημα;

Πολλές θυσίες. Θυσίες που πρέπει να γίνουν από όλη την οικογένεια, όχι μόνο από τους μικρούς αθλητές. Επειδή τα παιδιά ξεκινούν από μικρή ηλικία, τέσσερα πέντε χρονών τη πισίνα πρέπει να τα φέρει κάποιος στο κολυμβητήριο. Άρα και οι γονείς πρέπει να ρυθμίζουν έτσι το πρόγραμμα τους ώστε να διευκολύνουν τους μικρούς πολίστες. Δυστυχώς πολλές φορές κάποια παιδιά σταματούν γιατί οι γονείς τους βαρέθηκαν να τα πηγαινοφέρνουν

Κώστας Γαλανόπουλος
ομάδα πόλο ΝΕΛ

Όταν ήρθε η κλήση της εθνικής για δύο αθλητές σας , πώς νιώσατε;

Αυτοί οι δύο αθλητές ήταν οι πρώτοι αθλητές της ΝΕΛ.Προσωπικά έχω στείλει αθλητές μου σε πολλές ομάδες και υπάρχουν αθλητές μου που έχουν βγει παγκόσμιου πρωταθλητές,Πανευρωπαϊκοί.Ειναι καλό να ακούγεται η ομάδα. Όταν οι αθλητές μας πάνε σε νέες ομάδες ,στην Αθήνα ,τη Θεσσαλονίκη, βλέπουν το άλλο επίπεδο. Διαπιστώνουν ότι λέμε αλήθειες στη προπόνηση. Επιπλέον ,όταν επιστρέφουν στη πόλη συνομιλούν με τους πρώην συμπαίκτες τους και βοηθάνε ακόμη κι εμάς στη δουλειά μας. Έτσι έχουμε ένα υψηλό επίπεδο προπόνησης με απαιτήσεις.

Η ομάδα σας εκπροσωπεί την πόλη και, όπως δείχνουν τα πράγματα, όλη την περιφέρεια σε αυτό το τουρνουά. Ποιοι είναι οι στόχοι σας;

Διαβάστε επίσης  Ελασσόνα: Μια συνάντηση μακράς ιστορίας, φύσης και παράδοσης

Οι στόχοι της ΝΕΛ στην αρχή της σεζόν ήταν πολύ υψηλοί. Δυστυχώς όμως σταθήκαμε άτυχοι και είχαμε πολλούς τραυματισμούς βασικών μας παικτών.Για παράδειγμα πριν δέκα μέρες ήμασταν Αθήνα και σε κοινή προετοιμασία με τη Βουλιαγμένη, είχε ένα ατυχημα στο πόδι ο βασικός μας τερματοφύλακας, επανήλθε μόλις χθες. Όλη η ομάδα συνεπώς αντιμετώπισε πρόβλημα γιατί δεν μπορούσε να προετοιμαστεί σωστά.
Κατά τ’ άλλα, θα δουλέψουμε βήμα βήμα κάθε παιχνίδι με συνέπεια και δύναμη και στοχεύοντας μια θέση στη τετράδα.

Κώστας Γαλανόπουλος
ομάδα πόλο ΝΕΛ

Μπορούν να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για αθλητικό τουρισμό στη πόλη;

Φυσικά και μπορούν να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις. Όχι μόνο στη πόλη της Λάρισας, αλλά και σ όλο τον νομό.Εχουμε άλλωστε πολλές ομορφιές και ο αθλητικός τουρισμός μη ξεχνάτε ότι είναι η νέα τάση στην Ευρώπη.

Ποιοι φορείς πρέπει να στηρίξουν την υδατοσφαίριση;

Η Περιφέρεια και ο Δήμος. Ευτυχώς τους έχουμε όλους στο πλευρό μας. Είναι ευλογία που στη πόλη μας έχουμε δύο πισίνες. Εμείς από την πλευρά μας ,δράττουμε την ευκαιρία της τελικής φάσης mini Παίδων για να δείξουμε σε όλους το νέο ανοιχτό κολυμβητήριο στην ομοσπονδία, στον κόσμο.Θα έρθουν διαιτητές, αλυτάρχες και θα είναι μια μεγάλη γιορτή της υδατοσφαίρισης. Στόχος μας είναι να γίνονται διεθνή τουρνουά στη Λάρισα. Μπορούμε να το υποστηρίξουμε. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι αρωγός μας σε τέτοιες δράσεις και αυτό μας κάνει να αισιοδοξούμε.

Κώστας ΓαλανόπουλοςΚλείνοντας, ποια είναι η πιο όμορφη στιγμή ως προπονητής;

Πολλές δε μπορώ να επιλέξω μια. Δεν έχουμε πάρει ακόμη ένα πρωτάθλημα, όμως έχουμε κάνει πολλά μικρά και σημαντικά βήματα. Δεν μπορώ λοιπόν να ξεχωρίσω μια στιγμή μόνο. Φέτος για παράδειγμα θα πάμε ως σύλλογος για 4η συνεχόμενη χρονιά στη τελική φάση ως σύλλογος. Παλιά μας φαίνονταν πολύ δύσκολο να το καταφέρουμε, τώρα το θεωρούμε δεδομένο! Όλες αυτές είναι μικρές νίκες και επιτυχίες που με κάνουν ευτυχισμένο και συνεχώς ανήσυχο για να κυνηγήσουμε μαζί με τους αθλητές μου νέους στόχους.

Ευχαριστούμε πολύ τον κύριο Κώστα Γαλανόπουλο για το φωτογραφικό υλικό.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Βασιλική Ευαγγέλου- Παπαθανασίου
Γεννήθηκα ένα φθινόπωρο στην πιο καυτή πόλη της Κεντρικής Ελλάδας. Πρώτος μου έρωτας ήταν τα 24 γράμματα της αλφαβήτας. Από τότε, δε σταμάτησα να σχηματίζω μ' αυτά λέξεις, προτάσεις, δίνοντας δύναμη και ψυχή στο άδειο χαρτί. Τη γλώσσα μου δώσανε ελληνική κι αυτή θα κρατήσω.
Φιλόλογος και αρθρογράφος σε ηλεκτρονικά περιοδικά στην πραγματική ζωή, αλλά στα όνειρα μου ζωγράφος στη Μονμάρτη.
Σε ένα καλό βιβλίο και στη θέα της θάλασσας βρίσκω την απόλυτη γαλήνη.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Ice Cube

Ice Cube: Πρώτα ράπερ, μετά ηθοποιός

Ο Ice Cube είναι Αμερικανός ράπερ, τραγουδοποιός, ηθοποιός και παραγωγός

Παλαιοευρωπαϊκές γλώσσες

Οι Παλαιοευρωπαϊκές γλώσσες είναι ένα σύνολο γλωσσών που χρησιμοποιούνταν στην