Α.Σ.Κ.Α Ηρακλείου: “Για τα άτομα με αναπηρία, η λέξη ‘αθλητισμός’ αποκτά άλλο νόημα”

Η Α.Σ.Κ.Α Ηρακλείου είναι άνθρωποι που αψηφούν τα κοινωνικά πρότυπα. Ξεπερνάνε τον εαυτό τους. Και δίνουν ένα μάθημα σε όλους μας. “Τίποτα δεν μπορεί να σε κρατήσει πίσω”. Ένα όνειρο έγινε πραγματικότητα. η Α.Σ.Κ.Α Ηρακλείου είναι μια ομάδα που δημιουργήθηκε με κόπο από το μηδέν. Και επιτυχίες που κανείς δεν περίμενε για μια τόσο νεαρή ηλικιακά ομάδα. Α.Σ.Κ.Α Ηρακλείου είναι η ομάδα  που πρέπει να γνωρίσεις. Ομάδα μπάσκετ με αμαξίδιο , που δίνει τον καλύτερο εαυτό της σε κάθε γήπεδο. Μας μαθαίνει ότι όλα μπορούν να γίνουν αν έχεις θέληση. Με τις νίκες τους ενθουσιάζονται και παλεύουν για κατι ανώτερο. Να διαδοθεί ο αθλητισμός σε άτομα με αναπηρία. Ο αθλητισμός είναι για όλους. Για αυτό είναι σημαντικό να ακουστούν.

Επιμέλεια συνέντευξης: Μαρία Χουρδάκη

 Η ομάδα σας από ποιους αποτελείται και τι σημαίνουν τα αρχικά Α.Σ.Κ.Α ;

Το όνομα της ομάδας μας είναι Α.Σ.Κ.Α Ηρακλείου δηλαδή “Αθλητικό Σωματείο Κινητικά Αναπήρων Ηράκλειο” και ο κορμός του αποτελείται απο τη Διοίκηση και τους Αθλητές του.

 Πότε ξεκινήσατε την ομάδα Α.Σ.Κ.Α Ηρακλείου και πώς ήρθε η ιδέα για ένα τέτοιο εγχείρημα;

Η ιδέα για την δημιουργία μιας τέτοιας ομάδας στην πόλη μας υπήρχε αρκετά χρόνια αλλά καταφέραμε να τη δημιουργήσουμε το 2015.

 Τί είναι η ομάδα μπάσκετ με αμαξίδιο και ποιες δυσκολίες αντιμετωπίσατε στη δημιουργία της ομάδας στο Ηράκλειο;

Η ομάδα μας είναι μια παρέα που απαρτίζεται απο άτομα με ή χωρίς κάποια κινητική αναπηρία. Σίγουρα δεν ήταν εύκολος στόχος το να δημιουργηθεί μια τέτοια ομάδα από το μηδέν , αλλά όλες οι δυσκολίες ξεπεράστηκαν και ξεπερνιούνται καθημερινά με καλή διάθεση και εργατικότητα.

Advertising

Advertisements
Ad 14
Α.Σ.Κ.Α Ηρακλείου
facebook.com/askaheraklion

Ποια άτομα μπορούν να σας προσεγγίσουν ώστε να γίνουν κομμάτι της ομάδας; Υπάρχει κάποιος περιορισμός στα άτομα που μπορούν να αποτελέσουν την ομάδα; Ποιοι είναι οι κανόνες που αφορούν τα μελη της ομάδας;

Οποιοδήποτε Άτομο με κάποια αναπηρία μπορεί να γίνει μέλος της ομάδας μας. Περιορισμοί δεν υπάρχουν, αρκεί το άτομο αυτό να θέλει να αθληθεί σεβόμενος πάντα τους κανονισμούς της ομάδας.

Διαβάστε επίσης  Air: Υψηλές πτήσεις από τον Ben Affleck

Ποιες διαφορές υπάρχουν στο μπάσκετ με αμαξίδιο συγκριτικά με το απλό μπασκετ; Πόσο απαιτητικό είναι και τι χρειάζεται να κάνουν οι παίχτες ώστε να ξεπεραστούν οι δυσκολίες;

Οι διαφορές που υπάρχουν είναι ελάχιστες. Για παράδειγμα, δεν υπάρχουν οι παραβάσεις της “διπλής τρίπλας” και “μεταφορά της μπάλας” μιας και στο άθλημά μας δεν υπάρχει η έννοια του άλματος (στην οποία βασίζονται οι προαναφερθείσες παραβάσεις). Επιπλέον , στο άθλημα του μπάσκετ με αμαξίδιο, οι αθλητές απαγορεύεται να βγούν με το αμαξίδιο εκτός των τεσσάρων γραμμών (με ή χωρίς τη μπάλα). Αξίζει να σημειωθεί ότι έχει γίνει πιστή μεταφορά των κανονισμών του μπάσκετ των ορθίων στο δικό μας μπάσκετ,, όπως για παράδειγμα η παράβαση των βημάτων, η οποία συμβαίνει όταν ο αθλητής σπρώξει το αμαξίδιο για 3η φορά χωρίς να έχει κάνει ντρίπλα. Οπότε, το άθλημα του μπάσκετ με αμαξίδιο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως απαιτητικό μιας και ο αθλητής πρέπει να συμμορφωθεί με όλους τους κανονισμούς του αθλήματος, και ταυτόχρονα να μάθει να χειρίζεται σε υψηλό επίπεδο το αμαξίδιό του. Οι δυσκολίες όμως αυτές αντιμετωπίζονται με τακτική προπόνηση (όπως άλλωστε σε κάθε άθλημα)

Γιατί κάποιος που έχει την οποιαδήποτε πάθηση είναι καλό να ασχοληθεί με τον αθλητισμό; τι προσφέρει πέρα από την εκγύμναση του σώματος;

Ο αθλητισμός γενικά κάνει καλό στην φυσική κατάσταση, στην ψυχική μας υγεία και μας διδάσκει αρκετά μαθήματα όπως της ευγενούς άμυλας και του ευ αγωνίζεσθαι τα οποία μας κάνουν καλύτερους ανθρώπους. Ειδικά όταν μιλάμε όμως για Αθλητισμό στα Άτομα με Αναπηρία, η φυσική κατάσταση συνδέεται με το βιοτικό επίπεδο του Ατόμου. Αν συμπληρώσουμε την κοινωνικοποίηση και την αυτοπεποίθηση που σου δίνει , τότε για τα Άτομα με Αναπηρία, η λέξη “αθλητισμός” αποκτά άλλο νόημα.

Διαβάστε επίσης  Αλέξανδρος Βάρθης: "Ο όρος «κανονικότητα» στο θέατρο, θα έπρεπε να αντηχεί σαν κάτι προσβλητικό και απευκταίο"
Α.Σ.Κ.Α Ηρακλείου
https:facebook.com/askaheraklion

Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι ενα άτομο με αναπηρία να μην ενδώσει στην ψυχολογική κατάπτωση αλλα να προσπαθήσει για ενα καλύτερο αύριο; και πόσο ταμπου είναι ακομα για τα ιδια τα ατομα αλλα και για τις οικογένειες τους;

Είναι γεγονός ότι στην Ελλάδα, πάσχουμε από την έλλειψη ενημέρωσης. Αυτό οδηγεί σε ψυχολογική κατάπτωση αρκετών ατόμων με αναπηρία, γιατί τα ίδια τα άτομα δεν έχουν γνώση των πραγματικών δυνατοτήτων τους. Η λέξη “ενημέρωση” είναι το κλειδί, και πάνω σε αυτό δουλεύουμε όλοι στο ΑΣΚΑ Ηράκλειο.

Advertising

Ένα μέρος της άνθισης του αθλητισμού ατόμων με αναπηρία ην Ελλάδα οφείλεται νομίζω και στην ανάδειξη/επιτυχία Ελλήνων που παρά τις δυσκολίες κατάφεραν να προκριθούν σε αθλήματα. Πιστεύετε ότι αυτό είναι μια καλή αρχή για να έρθουν όλο και περισσότερα άτομα στον αθλητισμό;

Σίγουρα οι μεμονομένες αθλητικές διακρίσεις και η δημοσιότητα που φέρνουν αυτές, κάνουν καλό στην ανάπτυξη του αθλητισμού για τα Άτομα με Αναπηρία, καθώς συμβάλλουν θετικά στην καταπολέμηση των στερεοτύπων για την αναπηρία γενικότερα. Παράλληλα, τυχόν διακρίσεις , πολλές φορές εμπνέουν άλλα άτομα στο να καταφέρουν το ίδιο.

Πρόσφατα κερδίσατε την δεύτερη θέση ως Α.Σ.Κ.Α Ηρακλείου στον μεγάλο τελικό του final 4. Φέρατε το ασημένιο μεταλλείο στο Ηράκλειο με μια πολύ καλη εμφάνιση. Επίσης, κατανοώ ότι ήταν μεγαλη τιμή για όλους τους αθλητές που ο Νίκος Γκάλης ήταν παρών στο μεγαλο τελικό. Πώς νιώθετε που για πρώτη φορά συμμετείχατε και τα πήγατε τόσο καλά; Πώς βιώσατε αυτήν την επιτυχία;

Η κατάκτηση της 2ης θέσης στο Πανελλήνιο Κύπελλο ήταν ένα όνειρο για όλους που πραγματοποιήθηκε σε χρόνο ρεκόρ για τα δεδομένα μιας νέας ομάδας. Όλοι όσοι συμμετέχουμε σε αυτό, αισθανόμαστε ότι οι κόποι μας τόσο εντός όσο και εκτός γηπέδου ανταμοίβονται αλλά παράλληλα αυτή η επιτυχία μας υπενθυμίζει οτι πρέπει να συνεχίσουμε τη σκληρή δουλειά προκειμένου το επίπεδο να παραμείνει υψηλό.

Διαβάστε επίσης  Tech Cicada: "Παίζοντας μουσική στο δρόμο συναντάμε πολλών ειδών κόσμο"
Α.Σ.Κ.Α Ηρακλείου
https: facebook.com/askaheraklion

Δεν είναι λίγες οι φορές που αθλητές παραπονιούνται για την μηδαμινή βοήθεια από τις δημοτικές αρχές. Αντιμετωπίζετε τέτοιου είδους πρόβλημα ή λόγω του ότι είναι πιο “γνωστό” σαν άθλημα το μπάσκετ υπάρχει ενδεχομένως μια παραπάνω προθυμία από μέρους της περιφερειακής διοίκησης και της Δημοτικής αρχής;

Οι αρχές της τοπικής αυτοδιοίκησης υποστήριξαν και υποστηρίζουν την ομάδα μας από τα πρώτα της βήματα και τους ευχαριστούμε γι’αυτό. Ο Δήμος Ηρακλείου μας χορηγεί το γήπεδο – έδρα μας, τα 2Αοράκια και η Περιφέρεια Κρήτης μας στηρίζει αγοράζοντάς μας σταδιακά τα αγωνιστικά αμαξίδια των αθλητών μας.

Η κοινωνία γνωρίζουμε πολύ καλά οτι στηρίζει το απλό μπάσκετ. Όμως ξέρουμε και ότι σε κάθε σας αγώνα έχει όλο και περισσότερο κόσμο. Ποιες είναι οι αντιδράσεις στο μπάσκετ με αμαξίδιο; Ποιο είναι το feedback που παίρνετε από τους ανθρώπους που σας ακολουθούν;

Η ομάδα μας λαμβάνει τεράστια στήριξη απο την πόλη του Ηρακλείου. Ολο και περισσότερος κόσμος μαθαίνει σιγά σιγά το άθλημά μας και τις ιδιαιτερότητές του και αυτό είναι πολύ ενθαρρυντικό για το μέλλον του αθλήματος γενικότερα.

Ποιες είναι οι φιλοδοξίες σας και τα όνειρά σας για την ομάδα;

Αυτό που επιδιώκουμε απο  την πρώτη ημέρα ίδρυσης της ομάδας , είναι να παίζουμε μπάσκετ στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο που μας επιτρέπουν οι εκάστοτε συνθήκες και να είμαστε ένα Σωματείο το οποίο κάνει υπερήφανους τόσο τους αθλητές τους όσο και ολόκληρο το Ηράκλειο.

Advertising

Α.Σ.Κ.Α Α.Σ.Κ.Α Ηρακλείου
https:facebook.com/askaheraklion

Μπορείτε να βρείτε την ομάδα Α.Σ.Κ.Α Ηρακλείου στους παρακάτω συνδέσμους:

Facebook:https://www.facebook.com/askaheraklion/

Email:heraklion.wb@gmail.com

Μάρω απο γιαγιά , Μαρία απο σχολείο , Μάρια απο παρέα. Ακούω και στις τρείς εκδοχές του ονόματος , με μικρή προτίμηση στο Μάρια. Διακοσμήτρια χωρίς να αγαπώ τη διακόσμηση. Γράφω για να με κατανοήσει ο κόσμος , διαβάζω για να τον κατανοήσω κι εγώ.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Θηλασμός και χρήση αντικαταθλιπτικών/αγχολυτικών

Το παρόν άρθρο Η Μείζονα Καταθλιπτική Διαταραχή (ΜΚΔ) είναι μία

Dream Productions: Μια νέα προσθήκη στον κόσμο του “Τα Μυαλά που Κουβαλάς”

Η Pixar Animation Studios επιστρέφει με μια μοναδική μίνι σειρά