Ο Δημήτρης Πετρούνιας γεννήθηκε στον Πειραιά. Από μικρή ηλικία είχε ροπή προς την φιλοσοφία και την ψυχολογία οπότε αποφάσισε να μεταπηδήσει από τον κλάδο των μαθηματικών, όπου ήταν οι αρχικές του σπουδές, και να ασχοληθεί ενεργά με τον κλάδο των ανθρωπιστικών επιστημών. Περάτωσε αρχικά τις σπουδές του στο τμήμα Ψυχολογίας στο University of East London και μετέπειτα ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές Κλινικής-Κοινοτικής Ψυχολογίας στο ίδιο Πανεπιστήμιο.
H αγάπη του Δημήτρη Πετρούνια για τον αθλητισμό τον ώθησε να επιμορφωθεί στην Αθλητική Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο του Hamilton αλλά και να επιμορφωθεί εξ αποστάσεως στο Barcelona Soccer Coaches Clinic αποκτώντας γνώση, που μετέπειτα αποδείχθηκε πολύτιμη, αποκτώντας και πιστοποίηση προπονητή από την UEFA. Παράλληλα με τις σπουδές του επιμορφώνεται συνεχώς σε ψυχομετρικά και διαγνωστικά εργαλεία αξιοποιώντας έτσι και τις γνώσεις που απέκτησε από την πρώτη σχολή του. Ο Δημήτρης Πετρούνιας αυτό το διάστημα ολοκλήρωσε επιτυχώς τις εξειδικεύσεις της Παιδοψυχολογίας-Παιδοψυχιατρικής, του Life Coaching και του Οικογενειακού Δικαίου για Κοινωνικούς επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και τώρα πλέον επιμορφώνεται στο Sports Management.
Αυτή την περίοδο ο Δημήτρης Πετρούνιας παρέχει κυρίως τις υπηρεσίες του σε Εθνικές ομάδες κι ιστορικά αθλητικά σωματεία που έχουν ως στόχο τον πρωταθλητισμό. Επίσης έχει συνεργασίες :
με τον Παναθηναικό Α.Ο όπου είναι υπεύθυνος της ψυχολογικής προετοιμασίας των αθλητών
με τον Παναθηναικό ΑμεΑ όπου μάλιστα είναι και συνιδρυτής. Επίσης εξυπηρετεί τις ανάγκες του τμήματος ως τεχνικός σύμβουλος και ψυχολόγος των τμημάτων
με την Παραολυμπιακή ομάδα προετοιμάζοντας αθλητές για τους Παραολυμπιακούς αγώνες στο Τοκυο το 2020
με την ακαδημία μπάσκετ του Παναγιώτη Γιαννάκη (Giannakis Academy) όπου έγινε πρώτη φορά χρήση ψυχοτεχνικών δοκιμασιών για τους παίκτες
με την ακαδημία τένις του Παλαιού Φαλήρου (Α.Ο.Π.Φ) ως τεχνικός σύμβουλος ανάπτυξης ακαδημιών και ψυχολόγος των τμημάτων
με την αλυσίδα Φροντιστήριων ΝΕΟ για ψυχολογική προετοιμασία των μαθητών
με την “Μάχη για τα Αυτοάνοσα” ως επιστημονικός συνεργάτης
με το Ινστιντούτο Οδηγικής Ασφάλειας Πάνος Μυλωνάς (Ι.Ο.ΑΣ Πάνος Μυλωνάς ) για εκπαίδευση μαθητών δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης
με το ΚΕ.Μ.Ε (Κέντρο Μελέτης του Εγκλήματος) όπου μέσω ερευνών μελετάται η εγκληματικότητα στην χώρα μας
με πρωταθλητές που μας εκπροσωπούν και πρωταγωνιστούν σε Παγκόσμιους και Ολυμπιακούς αγώνες
με την Εθνική Ελλάδος Ακρωτηριασμένων (Amputee Football Hellas) όπου θα εκπροσωπήσει την χώρα μας ξανά στο Euro 2020 στα γήπεδα της Πολωνίας
Πριν λίγους μήνες στον Δημήτρη Πετρούνια απονεμήθηκε το μοναδικό βραβείο ιδιώτη στην Verde.tec για διήγημα με οικολογικό περιεχόμενο σε κώδικα Braille (σύστημα γραφής κι ανάγνωσης τυφλών) και για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά βραβεύτηκε από την Unesco Πειραιώς και Νήσων για την προσφορά του στον πολιτισμό. Οι καινοτομίες του Δημήτρη Πετρούνια στον Παναθηναικό ΑμεΑ είναι σημαντικές για τον ελληνικό αθλητισμό αφού οργάνωσε την πρώτη εξέδρα θεατών με μειωμένη όραση, οργάνωσε τα πρώτα δελτία τύπου σε κώδικα Braille και προετοίμασε τον ύμνο του ιστορικού συλλόγου στη νοηματική για πρώτη φορά στην ιστορία της. Μια από τις ιδιαίτερες συνεργασίες του ήταν και στο θεατρικό έργο «Tunnel of Oppression» όπου φρόντιζε την αποφόρτιση των θεατών. Επιπροσθέτως ο Δημήτρης Πετρούνιας παρείχε τις υπηρεσίες του στο πλαίσιο της πρακτικής του στην Unesco και στο Χαμόγελο του Παιδιού ενώ συμμετείχε στην επιμόρφωση του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας: Θάνος Ασκητής. Τέλος ο Δημήτρης Πετρούνιας συγγράφει τα δικά του βιβλία όπου θα παρουσιαστούν σύντομα στο κοινό.
Τον τελευταίο καιρό, όλες οι μεγάλες ομάδες διατηρούν στις τάξεις τους αθλητικό ψυχολόγο και δείχνουν να ποντάρουν πολλά σε αυτό το κομμάτι.Πόσο σημαντικό ρόλο, όμως, παίζει η ψυχολογία στον αθλητισμό;Καταλληλότερος από το να μας απαντήσει δεν ήταν άλλος από τον Δημήτρη Πετρούνια.
Το maxmag και η Βασιλική Ευαγγέλου-Παπαθανασίου επικοινώνησε μαζί με τον Δημήτρη Πετρούνια και εκείνος δέχτηκε μετά χαράς να μας δώσει απαντήσεις σε κάποιες πολύ συγκεκριμένες ερωτήσεις που του θέσαμε:
Επιμέλεια συνέντευξης : Βασιλική Ευαγγέλου-Παπαθανασίου
Κύριε Δημήτρη Πετρούνια, είστε ψυχολόγος σε εθνικές ομάδες και ιστορικά σωματεία που έχουν ως στόχο τον πρωταθλητισμό. Θυμάστε κάποιο γεγονός ιδιαίτερα;
Η συνεργασία μου με την Εθνική Αθλητική Ομοσπονδία Ατόμων με αναπηρίες ΕΑΟΜ-ΑμεΑ και με την Εθνική Ελλάδος ποδοσφαίρου ατόμων με Ακρωτηρισμό αποτελεί ιδιαίτερη τιμή και ευθύνη. Το να φοράς το εθνόσημο και να συνεργάζεσαι με αθλητές που καταφέρνουν να κατακτούν παγκόσμια πρωταθλήματα και παραολυμπιακά μετάλλια είναι κάτι ξεχωριστό και μεγαλειώδες. Αν πρέπει να ξεχωρίσω κάποια στιγμή σε εθνικό επίπεδο είναι η ανάκρουση του εθνικού μας ύμνου στην Κωνσταντινούπολη, κατά τη συμμετοχή της Εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου Ακρωτηριασμένων στο EURO το οποίο διεξήχθει στην Τουρκία. Βρεθήκαμε με βουρκωμένα μάτια αγκαλιασμένοι στο κέντρο του γηπέδου να απαγγέλουμε τον εθνικό μας ύμνο. Ήμασταν μια νεοσύστατη Εθνική με σχεδόν μηδενικούς πόρους η οποία κατάφερε να προκριθεί σε μια τόσο σημαντική διοργάνωση,αυτό από μόνο του ήταν κάτι το σπουδαίο.
Όσο αφορά τη συνεργασία μου εκτός εθνικών ομάδων ο Παναθηναικός και κυρίως το τμήμα του Παναθηναικού ΑμεΑ μου έχει προσφέρει συγκλονιστικές στιγμές. Εκείνη που θα μου μείνει όμως ανεξίτηλη στη μνήμη είναι η άνοδος του τμήματος καλαθοσφαίρισης με αμαξίδιο στην Α1 κυριολεκτικά στο τελευταίο δευτερόλεπτο. Μαγικές στιγμές γεμάτες συναίσθημα αλλά και δικαίωσης για την επίτευξη ενός ονείρου.
Σας απονεμήθηκε το μοναδικό βραβείο ιδιώτη verde tec για διήγημα με οικολογικό περιεχόμενο σε κώδικα Braille.Τι σας ώθησε να γράψετε σε Braille κύριε Δημήτρη Πετρούνια;
Η καθημερινή επαφή με αθλητές ΑμεΑ βοήθησε σημαντικά στο να ανακαλύψω τα κενά που υπάρχουν στην καθημερινότητα τους. Η εμπειρία και η ενσυναίσθηση αποτελούν τη μήτρα των ιδεών και των καινοτομιών που έχω πραγματώσει μέχρι σήμερα. Η συγγραφή του διηγήματος ήταν μόνο η αρχή αυτής της προσπάθειας. Μετέπειτα στον Παναθηναικό ΑμεΑ μαζί με τη συνεργάτιδα στη γραφή Braille Ελένη Παππά δημιουργήσαμε δελτία τύπου υπό αυτή τη μορφή μετά από κάθε αγώνα των τμημάτων ΑμεΑ. Επίσης τολμήσαμε και πετύχαμε την πρώτη εξέδρα ατομών με περιορισμένη όραση όπου με τη δημιουργία απτικού πίνακα και τη συνοδεία ενός παρουσιαστή όλοι επί ίσοις όροις στο γήπεδο παρακολουθούσαν την αγωνιστική δράση. Δοθείσης της ευκαιρίας θα σας αναφέρω πως σε λίγες μέρες με τον πολύ καλό συνεργάτη και φίλο Δημήτρη Γιαννακάκη θα παρουσιάσουμε τη τελευταία μας καινοτομία η οποία αφορά απτικούς χάρτες.
Βραβευθήκατε δύο συνεχόμενες χρονιές από την Unesco Πειραιώς και Νήσων για την προσφορά στον πολιτισμό. Πώς αισθάνθηκατε κύριε Δημήτρη Πετρούνια;
Ιδιαίτερη τιμή αλλά και ώθηση ώστε να συνεχίσουμε από κοινού σε ακόμα πιο εντατικούς ρυθμούς το έργο μας. Η εμπιστοσύνη στο πρόσωπό μου να αναλάβω εθελοντικά τη διεύθυνση κοινωνικής αλληλεγγύης δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού γιατί η κοινωνία μας μετά τον εγκλεισμό θα αναζητήσει έργα με πρωταγωνιστή τον Άνθρωπο. Η Unesco Πειραιώς και Νήσων άλλωστε εδώ και χρόνια με τον κο Ιωάννη Μαρωνίτη προάγει πολιτισμό και μέσω των δράσεών της αρκετοί συνάνθρωποί μας ευημερούν ψυχικά.
Πού αποσκοπεί η ψυχοθεραπεία κύριε Δημήτρη Πετρούνια;
H ψυχοθεραπεία είναι ένας γενικός όρος που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία των προβλημάτων ψυχικής υγείας μέσω της συνεργασίας με ψυχολόγο. Η ουσία της θεραπείας βασίζεται στο ανακαλύψει ο θεραπευόμενος τα δυσλειτουργικά μοτίβα στη ζωή του και να έρθει σε επαφή με σκέψεις και συναισθήματα που απέφευγε για μεγάλο διάστημα κατανοώντας εντέλει τον ίδιο του τον εαυτό.
Τι είναι αθλητική ψυχολογία και κατά πόσο εφαρμόζεται στην Ελλάδα κύριε Δημήτρη Πετρούνια ;
Η Αθλητική Ψυχολογία αφορά την πνευματική και την ψυχολογική προετοιμασία των αθλητών . Η ενδυνάμωση της ψυχοπνευματικής τους ετοιμότητας θα κάνει έναν σημερινό αθλητή…αυριανό πρωταθλητή. Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια η αθλητική ψυχολογία γνωρίζει άνθιση και πλέον πολλά αθλητικά σωματεία διαθέτουν ψυχολόγους για τις ακαδημίες και τα αγωνιστικά τμήματα.
Είναι κοινό αποδεκτό ότι τόσο οι προπονητές όσο και οι αθλητές πρέπει να εξασκηθούν και να εργαστούν στις ψυχολογικές δεξιότητες;
Πιστεύω ότι κυρίως οι προπονητές των ακαδημιών θα πρέπει να κατέχουν έστω τις στοιχειώδεις αρχές της ψυχολογίας. Σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες ο προπονητής φέρεται ως παιδαγωγός και πρότυπο για τα παιδιά.
Ποιες είναι οι επιπτώσεις του bulling στους νέους και ποιοι οι τρόποι αντιμετώπισής τους;
Οι επιπτώσεις του σχολικού εκφοβισμού είναι ποικίλες, σοβαρές και μακροχρόνιες . Οι έρευνες μας δείχνουν πως ο σχολικός εκφοβισμός αυξάνει την εκδήλωση ψυχολογικών προβλημάτων κατά 40% όπως αυξάνει επίσης την πιθανότητα της ανεργίας κατά περίπου 35%. Ως κοινωνία το θέμα της ψυχοσυναισθηματικής υγείας των παιδιών επιβάλεται να είναι διαρκές ζητούμενο με τα παιδιά να έχουν δικαίωμα να ζουν σε ένα περιβάλλον που τους παρέχει ασφάλεια και σιγουριά.
Ποια είναι η ψυχολογική διαχείριση του lockdown από τους αθλητές κύριε Δημήτρη Πετρούνια;
Όσο αφορά τους αθλητές που θα συμμετάσχουν στους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς αγώνες το πλήγμα στο πλαίσιο του προγραμματισμού τους είναι τεράστιο. Υπάρχουν αθλητές οι οποίοι εξαιτίας του εγκλεισμού άλλαξαν άρδην το πρόγραμμα τους μένοντας μακριά από αγώνες προετοιμασίας αλλά και από τα ίδια τους τα προπονητικά κέντρα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα ωστόσο το συναντούμε σε αθλητές του υγρού στοιχείου οι οποίοι δεν είχαν επαφή με το νερό για αρκετούς μήνες. Επίσης αρκετοί αθλητές του ερασιτεχνικού αθλητισμού με το κλείσιμο των γηπέδων αντιμετωπίζουν σημαντικό πρόβλημα βιωσιμότητας μιας και το άθλημά τους αποτελεί το κύριο έσοδό τους. Όπως αντιλαμβανόμαστε η ψυχολογική πίεση είναι αρκετά έντονη κάνοντας με να πιστεύω πως στους ολυμπιακούς και παραολυμπιακούς αγώνες θα υπάρξουν αρκετές εκπλήξεις.
ΑΜΕΑ και αθλητισμός ή μάλλον πρωταθλητισμός, μιας και έχουμε πολλές επιτυχίες που μας κάνουν περήφανους. Ποια εμπόδια όμως αυτοί οι αθλητές υπερνικούν καθημερινά;
Οι αθλητές ΑμεΑ δεν ξεχωρίζουν σε τίποτα από τους αρτιμελείς αθλητές. Προπονούνται το ίδιο σκληρά,έχουν τις ίδιες φιλοδοξίες και στο τέλος μας κάνουν εξίσου υπερήφανους με τις κατακτήσεις παγκόσμιων κορυφών. Η μόνη διαφορά υπόκειται στην κάκιστη προσβασιμότητα και τη λανθασμένη αντιμετώπιση της κοινωνίας ως προς τη θέσπιση ίσων ευκαιριών. Δεν θα κουραστώ να αναφέρω πως η μόνη αναπηρία στη ζωή είναι η κακή στάση που έχουμε εμείς σε αυτή!
Ο αθλητισμός συμβάλλει στην κοινωνικοποίηση των ανθρώπων με αναπηρία κύριε Δημήτρη Πετρούνια;
Η στοχοθέτηση μου από την αρχή ως συνιδρυτής του Παναθηναικού ΑμεΑ ήταν η κοινωνικοποίηση των ατόμων με αναπηρία μέσω του αθλητισμού. Κάθε φορά που δημιουργούμε ένα νέο τμήμα κι έρχονται καινούργια άτομα νιώθουμε πως κάνουμε ακόμα ένα βήμα προς το στόχο μας. Είναι πολύ σημαντικό άτομα που επί σειρά ετών ήταν έγκλειστα στο σπίτι να έρχονται και να αγωνίζονται μπροστά σε κατάμεστες εξέδρες φιλάθλων που υποστήρίζουν την ομάδα μας. Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να σας αναφέρω πως αυτή η ευεξία αφορά και το σύστημα της οικογένειας. Παρατηρείς μετά από λίγο διάστημα τις οικογένειες των παικτών να έρχονται στο γήπεδο με ένα από καρδιάς χαμόγελο. Αντιλαμβάνεστε τη χαρά και την ικανοποίησή μας…
Τι μελλοντικά σχέδια έχετε ;Ασχολείστε με το πολλά και έχετε πετύχει ακόμη περισσότερα ,τι άλλο να περιμένουμε από σας κύριε Δημήτρη Πετρούνια;
Αυτό το διάστημα παράλληλα με το προσωπικό μου γραφείο εργάζομαι εδώ και μήνες πάνω σε τέσσερα καινοτόμα project για τα άτομα με αναπηρία όπου εντός του μήνα πιστεύω πως θα παρουσιασθούν. Επίσης στον ελεύθερο δημιουργικό μου χρόνο ετοιμάζω το πρώτο μου βιβλίο.
Ένα μήνυμα που θέλετε να δώσετε στους αναγνώστες του maxmag;
Θα αναφέρω τη ρήση που επαναλαμβάνω πάντα στα παιδιά των ακαδημιών : Nα αγαπάς τον άνθρωπο γιατί είσαι Εσύ !
Σας ευχαριστώ πολύ για την τόσο όμορφη συνέντευξη.
Η χαρά είναι δική μου κύριε Δημήτρη Πετρούνια.
Βρείτε τον Δημήτρη Πετρούνια εδώ
Δημήτρης Πετρούνιας στο Facebook εδώ
Δημήτρης Πετρούνιας στο Instagram εδώ
Ευχαριστούμε πολύ τον Δημήτρη Πετρούνια για το φωτογραφικό υλικό.