Νίκος Κουλούσιας: ο Έλληνας Chef που διαπρέπει στο εξωτερικό

Εάν γράψεις το όνομά του σε μια μηχανή αναζήτηση στο διαδίκτυο θα διαπιστώσεις ότι ο Νίκος Κουλούσιας είναι Έλληνας Chef που διαπρέπει στο εξωτερικό με πολλές μαγειρικές διακρίσεις και εμπειρίες σε κουζίνες διάσημων που θα ζήλευαν πολλοί μάγειρες. Ο ίδιος διατηρεί  χαμηλό προφίλ, όταν τον ακούσεις να μιλάει για τις κουζίνες που έχει δουλέψει, αμέσως διακρίνεις ότι σημασία για τον Έλληνα σεφ έχει η καλή συνεργασία, η αγάπη για τη μαγειρική και η φιλία με τους συναδέρφους του. Ο Νίκος Κουλούσιας, με καταγωγή από την Κοζάνη, μας περιγράφει τα παιδικά του χρόνια στη Γερμανία, την πρώτη του φορά σε ελληνική κουζίνα, τα ταξίδια του στον κόσμο των γεύσεων αλλά και  πως έφτασε στο σημείο να κυκλοφορήσει το πρώτο του βιβλίο από την OnTime Books αφιερωμένο στην πολυετή γαστρονομική του εμπειρία που μετατρέπει τη μαγειρική ικανότητα σε μια μορφή ανάμνησης των παιδικών του χρόνων.

Επιμέλεια συνέντευξης: Ιωάννα Ιωαννίδου 

Νίκος Κουλούσιας
Νίκος Κουλούσιας

Με καταγωγή από τη Νεάπολη της Κοζάνης γεννηθήκατε και μεγαλώσατε στη Γερμανία από Έλληνες γονείς. Πως θα περιγράφατε τα παιδικά σας χρόνια;

Advertisements
Ad 14

Τα παιδικά μου χρόνια ήταν πολύ όμορφα. Ήμουν τυχερός, δεν μας έλειψε τίποτα. Δούλευαν και η δύο γονείς μου, ώστε η αδερφή μου και εγώ να έχουμε τα πάντα. Βέβαια τότε ήταν δύσκολο και για τους γονείς μου. Έξω όταν βγαίναμε ακολουθούσαμε την γερμανική φιλοσοφία και στο σπίτι ήμασταν Έλληνες. Χαιρόμασταν όμως όταν ερχόταν το καλοκαίρι. Δεν έλειπε καλοκαίρι να μην έρθουμε στην Ελλάδα για διακοπές.

 Η μαγειρική ήταν πάντα μέρος της ζωής σας; Από ποια ηλικία καταλάβατε ότι εκτός από χόμπι θα μπορούσε να γίνει η επαγγελματική σας σταδιοδρομία;

Αρχικά, η μαγειρική για μένα ήταν ένα καταφύγιο. Ήταν το παιχνίδι μου. Από μικρός βοηθούσα στο σπίτι αλλά και την γιαγιά, γιατί σαν παιδί μου άρεσε να παίζω για παράδειγμα με τις φακές. Το έκανα με τόση αγάπη που ίσως κάποιος άλλος θα βαριόταν. Βέβαια ακολουθούσε και το πείραγμα από τους μεγαλύτερος να λένε «βρε ΄συ θα γίνεις μάγειρας;». Τα όνειρα μου ήταν αρκετά αλλά με κέρδισε η μαγειρική. Και πάντα στα πιάτα μου θυμάμαι το παιχνίδι που έπαιζα τότε και αυτό το δείχνω στις συνταγές μου.

Διαβάστε επίσης  Γρηγόρης Πυριαλάκος: "Σήμερα κυριαρχεί η απάθεια, η ψεύτικη παντογνωσία του διαδικτύου και ο ωχαδερφισμός"

Πότε αποφασίζετε να έρθετε στην Ελλάδα και να δοκιμάσετε τις μαγειρικές σας ικανότητες; Αντιμετωπίσατε δυσκολίες τα πρώτα χρόνια εδώ;

Εγώ είμαι «ανάποδος», έτσι με φωνάζουν η φίλοι μου επειδή πηγαίνω δεν πάω με το ρεύμα. Ήθελα να δοκιμαστώ σε μια χώρα που την γνώριζα ουσιαστικά, από τις διακοπές και αργότερα μέσα από τη στρατιωτική μου θητεία. Η αρχή ήταν δύσκολη και αντιμετώπισα την ανεργία στο πικ της. Είχα πάντα την εικόνα της εκπαίδευσης μου και την ικανότητα μου στο μυαλό αλλά τότε δεν μετρούσαν τα βιογραφικά και πολύ. Έμπαινες στα ξενοδοχεία με γνωστούς και αυτοί έπρεπε πρώτα να βρεθούν. Βέβαια είμαι παιδί που τολμάει, χτυπάει πόρτες και έτσι κατάφερα να μπω σε ένα μεγάλο μοντέρνο ξενοδοχείο της Καστοριάς. Και έτσι πήραν όλα τον δρόμο τους.

Νίκος Κουλούσιας
Νίκος Κουλούσιας

Έχετε ζήσει σε πολλές χώρες του εξωτερικού μαγειρεύοντας σε μεγάλες κουζίνες. Ποιο είναι το πιο απαιτητικό στοιχείο σε μια συνεργασία; 

 Κοιτάξτε, όλες η κουζίνες είναι ίδιες. Εάν έχεις τα βασικά μπορείς να εργαστείς και να συνεργαστείς σε όποια κουζίνα θέλεις, αρκεί να έχεις όρεξη να την μάθεις για να εμπλουτίσεις της εμπειρίες σου. Όπως λέω πάντα, στρατηγός είναι ένας στην κουζίνα, αυτός που δίνει τις εντολές και ο κάθε στρατηγός τις δίνει διαφορετικά. Άρα, εγώ θέλω να γνωρίζω τους στρατηγούς και την στρατηγική τους. Βέβαια, αυτό με έκανε να ταξιδεύω πολύ και να ανακαλύπτω νέες κουλτούρες.

Μαγειρέψατε κατά καιρούς για σπουδαίες προσωπικότητες του εξωτερικού με μεγάλη επιτυχία, θα προσβλέπατε σε μια μόνιμη συνεργασία;

Αυτό που μετράει περισσότερο είναι η φιλίες και η συνεργασίες που κάνεις με συναδέλφους. Όταν υπάρχει καλή χημεία μεταξύ μας, αυτή η συνεργασία μπορεί να συνεχιστεί κατά καιρούς σε διάφορα event. Αν προέκυπτε κάτι πιο μόνιμο, θα έλεγα ότι δεν είναι για να το κάνεις για πάντα, γιατί έτσι χάνεις και την ουσία. Μαγειρεύεις σταθερά, δίνεις αυτά που μαθαίνεις στην καθημερινότητα σου και πέρα από αυτό, αν σε καλέσουν σε κάποιο event πηγαίνεις για να θυμηθείς τα παλιά και να μαγειρέψεις με τα άτομα που μεγαλώσατε μαγειρικά μαζί. Και αυτό το συνεχίζω μέχρι και σήμερα.

Διαβάστε επίσης  Τα Κίτρινα Φώτα... βγαίνουν στο Δρόμο!

Έχετε δοκιμάσει πολλές γεύσεις από τις κουζίνες του εξωτερικού. Υπάρχει κάποιο πιάτο ή υλικό που θα ξεχωρίζατε;

Αγαπάω πολύ την παράδοση. Όπου πηγαίνω το πρώτο πράγμα που ζητώ είναι να δοκιμάσω τα παραδοσιακά φαγητά του κάθε τόπου. Είναι τόσα πολλά, τόσες γεύσεις που έχω δοκιμάσει που δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποιο. Άλλωστε, πρέπει να σκεφτείτε πως και να θέλω να το κάνω για το σπίτι μου δεν θα είναι ποτέ το ίδιο.

Από την ελληνική κουζίνα, ποιο φαγητό είναι το αγαπημένο σας; 

Λατρεύω πολύ τα απλά φαγητά. Είναι με τόση αγάπη φτιαγμένα που νιώθεις την ομορφιά σε κάθε πιρουνιά. Ωστόσο, λατρεύω της σπιτικές πίτες. Η μάνα μου έκανε πολλές, σχεδόν κάθε Σάββατο είχαμε και μια στο τραπέζι.

Η ελληνική γαστρονομία σε παγκόσμια κλίμακα πόσο αγαπητή είναι στον κόσμο;

Πάντα ήταν αγαπητή αλλά με λάθος τρόπο. Οι ξένοι ξέρουν το γύρο, το τζατζίκι και το μουσακά. Έχουμε πιο πολλά να δώσουμε και ήταν μια λάθος διαχείριση από τους Έλληνες εστιάτορες του εξωτερικού. Αυτό προσπαθούμε να διορθώσουμε για να αναδείξουμε την ελληνική κουζίνα είτε την παραδοσιακή είτε πρόκειται για αυτό που ονομάζουμε γκουρμέ.

Νίκος Κουλούσιας
Νίκος Κουλούσιας

 

Ο κόσμος θα έχει την ευκαιρία να σας γνωρίσει καλύτερα μέσα από την κυκλοφορία ενός βιβλίου σχετικό με τη ζωή σας από τον εκδοτικό οίκο OnTime Books. Πως βλέπετε αυτή τη συνεργασία;

Είμαι πολύ τυχερός για αυτή τη συνεργασία και την κυκλοφορία ενός βιβλίου με την ομάδα του OnTime Books. Θα είναι ένα γευστικό ταξίδι στις διάφορες κουλτούρες που επισκέφτηκα. Στόχος μου είναι το βιβλίο αυτό να αγαπηθεί από εκείνους που δεν έχουν σχέση με το επάγγελμα του μάγειρα, να θυμηθούν τα δικά τους παιδικά χρόνια με τις μυρωδιές και τα αρώματα που είναι κλειδωμένα μέσα τους και να τους μεταφέρει πίσω στην κουζίνα της μαμάς τους.

Διαβάστε επίσης  Ιβάν Σβιτάιλο: «Πάντα ο ευαίσθητος άνθρωπος θα φαντάζεται έναν κόσμο καλύτερο... Ο καλλιτέχνης θα τον υλοποιεί!»

Τι να περιμένουμε να διαβάσουμε σε αυτό το βιβλίο;

Πρόκειται λοιπόν, για την ιστορία ενός παιδιού που ονειρευόταν να ταξιδέψει στις ξένες κουζίνες για να έρθει σε επαφή με όλες τις γεύσεις του κόσμου. Στο βιβλίο παρουσιάζονται οι μαγειρικές συνήθειες ξένων πολιτισμών μέσα από τα δικά μου μάτια. Πιστεύω ότι θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για όλους εκείνους που αγαπούν τη μαγειρική και επιθυμούν να πειραματιστούν εκ νέου. Με λίγα λόγια, δεν ήθελα να γράψω ένα ακόμη βιβλίο μαγειρικής, εξάλλου υπάρχουν πολλά από αξιόλογους συναδέλφους, αλλά ήθελα να επαναφέρω τις αναμνήσεις που όλοι μας κρύβουμε από την  παιδική μας ηλικία.

Μια ευχή για το μέλλον;

Εύχομαι όλος ο κόσμος να είναι καλά, να χαμογελάει και να προχωράει μπροστά. Στους νέους μάγειρες θα έλεγα να μη τα παρατάνε. Ξέρω ότι η μαγειρική είναι δύσκολο επάγγελμα αλλά όταν την αγαπάς και επενδύεις χρόνο να την μάθεις, στο τέλος την κατακτάς.

 

Βρείτε το Νίκο Κουλούσια στο facebook

 

Ευχαριστούμε τον Νίκο Κουλούσια για την παραχώρηση των φωτογραφιών.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Νίκος Μαντάς: «Δεν μπορώ να φανταστώ έναν έρωτα να μοιράζεται»

Ο Νίκος Μαντάς με τη γραφή του εκπλήσσει, προβάλλει το

Κλειώ Ιερωνυμάκη: «Έγραφα από μικρό παιδί»

Η Κλειώ Ιερωνυμάκη είναι μαζί στη στήλη των συνεντεύξεων για