Σάρα-Κατερίνα Παπαδάκη “121 καρέ”

Η Σάρα- Κατερίνα Παπαδάκη πιστεύει ότι η συγγραφή είναι για εκείνη ανάγκη, την ξεκουράζει και την αναζωογονεί.

Η Σάρα- Κατερίνα Παπαδάκη είναι  μια ιδιαίτερα αξιόλογη γυναίκα. Διακρίνεται για το ήθος της, την ισχυρή της θέληση και τη μεγάλη της αγάπη και αφοσίωση με όσα καταπιάνεται.

Επιμέλεια συνέντευξης: Βασιλική Ευαγγέλου-Παπαθανασίου 

Συστήστε μας με λίγα λόγια το νέο σας βιβλίο 121 ΚΑΡΕ

Πρόκειται για ένα βιβλίο που περιέχει 121 κείμενα και κάθε ένα από αυτά, αν βγάλουμε τον τίτλο του, αποτελείται από 121 λέξεις. Στόχος αυτού του βιβλίου είναι να σταθεί ο αναγνώστης σε συγκεκριμένα πράγματα, συγκεκριμένες λέξεις, γεγονότα και πολλά άλλα με σκοπό να καταλάβει πόσο πολύ επηρεάζεται ο άνθρωπος από αυτά. Είτε ανασύροντας μία ανάμνηση από τον ίδιο, είτε απλά διαβάζοντας τα κείμενα, να μπορέσει να δει πώς πολλές φορές τα πιο ασήμαντα μένουν μέσα μας και μας διαμορφώνουν, μας συντροφεύουν στη διάρκεια της ζωής μας, μας καθορίζουν.

 

Σάρα

Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σας Έλληνες και ξένοι συγγραφείς;

Οι αγαπημένοι μου συγγραφείς δεν έχουν να κάνουν τόσο με την συγγραφική μαεστρία αλλά με αυτό που θέλουν να πουν μέσα από τα γραπτά τους. Υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι με συντροφεύουν από τα παιδικά μου χρόνια όπως η Πηνελόπη Δέλτα, Ζωρζ Σαρή και φυσικά πλέον στην ενήλικη ζωή μου οι Καίτη Οικονόμου, Stefan Zweig, Φιλομήλα Λαπατά, Sun-Mi Hwang, Χαλίλ Γκιμπράν, Βενέζης Ηλίας, Mitch Albom, Maja Lunde, π. Χαράλαμπος Παπαδόπουλος, Han Kang, Daína Chaviano.

 

121 ΚΑΡΕ. Είναι εύκολο να πεις όσα θες σε τόσες λίγες λέξεις;

Δεν μπορώ να μην παραδεχτώ πως ήταν μία πρόκληση. Γιατί πραγματικά έπρεπε να περιορίσω τις λέξεις και να αποδώσω μόνο την ουσία με τέτοιον τρόπο που να μην χάνει το βάθος και την ένταση που περιείχε η εκάστοτε ιστορία, πόσο μάλλον το νόημα. Όμως απαλλασσόμενη από τα περιττά, θεωρώ πως αποτέλεσε μία από τις ωραιότερες προκλήσεις της ζωής μου.

Διαβάστε επίσης  Flash Fiction: Η Λογοτεχνία της μικρής φόρμας

 

Δεν συνηθίζεται τα διηγήματα να συνοδεύονται από εικόνες. Πώς σας ήρθε η ιδέα;

Όπως δηλώνει και ο τίτλος του βιβλίου, «121 καρέ», ήδη τα κείμενα στο μυαλό μου τα έβλεπα σαν τα κινηματογραφικά καρέ, δηλαδή κείμενα που αποτυπώνουν μία πολύ συγκεκριμένη στιγμή. Προτείνοντας στην Κατερίνα Χρυσώλη να διαβάσει τα κείμενα και να τα συνοδεύσει με τις εικόνες της –και την ευχαριστώ πάρα πολύ γι’ αυτό– ήθελα να διεγείρω το ενδιαφέρον και των αναγνωστών που είναι οπτικοί τύποι, να σταθούν στην εικόνα και να αναρωτηθούν τι να περιγράφει το κείμενο που τη συνοδεύει. Άλλωστε για μένα ήταν πολύ ενδιαφέρον να βλέπω έναν καλλιτέχνη σαν την Κατερίνα Χρυσώλη να εμπνέεται από τα κείμενα και να δημιουργεί σκίτσα, ανάλογα με τα συναισθήματά που της δημιουργούσαν.

Η εικονογράφος, Κατερίνα Χρυσώλη, απόδωσε με τη ζωγραφική της αυτό που είχατε στο μυαλό σας όταν γράφατε το κάθε διήγημα;

Η Κατερίνα είχε το ελεύθερο από μένα, της είπα εξαρχής ότι ήθελα να αποδώσει ό,τι εκείνη ένιωθε στα κείμενα. Δεν της έδωσα κάποια οδηγία στο τι και πώς, πέρα από το γεγονός ότι θα έπρεπε να είναι μαυρόασπρα. Και φυσικά ξεπέρασε τις απαιτήσεις μου καθώς το βεληνεκές του ταλέντου της είναι τεράστιο και κατάφερε όχι μόνο να δημιουργήσει και να αποδώσει τα συναισθήματα των κειμένων αλλά πολλές φορές να με εκπλήξει, ξεπερνώντας και τις προσδοκίες μου.

Ποια είναι τα δικά σας όνειρα για το μέλλον, τόσο σε επαγγελματικό-συγγραφικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο;

Σίγουρα θα ήθελα να μπορώ να συνεχίσω να γράφω όταν έχω κάτι να πω στο κοινό. Από κει και πέρα τα όνειρα μου είναι πολύ απλά, αλλά ουσιώδη για μένα, μία ζωή ήσυχη, ήρεμη, με στιγμές ευτυχίας. Τα υπόλοιπα τα αφήνω στο μέλλον να μου τα φανερώσει ή να μου τα συμπληρώσει.

Διαβάστε επίσης  Πέντε βιβλία μέσα σε ένα σαββατοκύριακο

 

Έχετε γράψει παιδικό παραμύθι, τώρα γνωρίζουμε μια άλλη πλευρά σας αυτή του μικροδιηγήματος. Θα σας ενδιέφερε να ασχοληθείτε και με κάποιο άλλο είδος συγγραφής;

Δεν αποκλείω κανένα λογοτεχνικό είδος. Ανάλογα με το τι έχω να πω και την έκταση που αυτό έχει θα μπορούσα να προεκταθώ και σε άλλα λογοτεχνικά είδη. Ήδη πράγματι μέχρι τώρα έχω ασχοληθεί με παραμύθια, με διηγήματα, με χαϊκού –συμμετέχοντας στην συλλεκτική έκδοση «Τα χαϊκού της άνοιξης» από τις εκδόσεις Ανεμολόγιο– και είμαι ανοιχτή σε οποιοδήποτε άλλο είδος.

 

Έχετε ήδη κάποιο επόμενο βιβλίο στο μυαλό σας;

Υπάρχουν αρκετά προσχέδια, αλλά στη συγκεκριμένη φάση έχω στο μυαλό μου κάποια παραμύθια ψυχολογικού περιεχομένου, για μεγάλους.

 

Με ποιο τρόπο μπορεί να επικοινωνήσει μαζί σας το αναγνωστικό κοινό;

Είμαι πάντα διαθέσιμη στην προσωπική μου σελίδα στο facebook https://www.facebook.com/papadakisarakaterina και φυσικά στο instagram https://www.instagram.com/sarah_katerina_papadaki/

 

«121 καρέ» είναι ο τίτλος του νέου βιβλίου της Σάρας-Κατερίνας Παπαδάκη που αποτελείται από 121 μικροδιηγήματα 121 λέξεων το καθένα διανθισμένο με εικόνες της Κατερίνας Χρυσώλη που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ανεμολόγιο.

 

Οπισθοφυλλο:

«Θα σταθώ σε όσα οι περισσότεροι προσπερνούν ή επιλέγουν να παραβλέπουν. Θα δώσω φωνή σ’ αυτά που μας καθορίζουν, μας ενώνουν και μας διαμορφώνουν. Θα διαστείλω τον χρόνο, απολαμβάνοντας και εκτιμώντας το φευγαλέο. Θα δώσω χρώμα στα αόρατα, τα δεδομένα της ζωής. Θα εξυμνήσω τα μικρά, θα θυμηθώ τα παλιά».

121 κείμενα που, σαν κινηματογραφικά καρέ, μέσα από 121 λέξεις και εικόνες, δίνουν φωνή στα αόρατα, διάρκεια στα εφήμερα, ουσία στα δεδομένα.

Σάρα-Κατερίνα Παπαδάκη

Βιογραφικό συγγραφέα:

Η Σάρα-Κατερίνα Παπαδάκη γεννήθηκε την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής το 1985. Μεγάλωσε και ζει στον Πειραιά. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, λατρεύει τα βιβλία, τη φωτογραφία και το γράψιμο. Έχει εκδώσει δύο βιβλία με διηγήματα: «Στιγμές διηγήματα Polaroid» από τις εκδόσεις Γαβριηλίδη, και «Ιστορίες του έρωτα και της φωτιάς» από τις εκδόσεις Πηγή, καθώς και δύο παραμύθια: «Η κορδέλα που ήθελε να πετάξει» και «Το χελωνάκι που ήθελε να γίνει ήρωας» από τις εκδόσεις iWrite. Τα μικροδιηγήματά της «121 καρέ» κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Ανεμολόγιο.

Διαβάστε επίσης  Κερδίστε δύο αντίτυπα του βιβλίου Δεκαεπτά φορές του Γιώργου Σπυράκη

 

Κατερίνα Χρυσώλη (εικονογράφος)

Η αγάπη της Κατερίνας Χρυσώλη για τη ζωγραφική ξεκίνησε από πολύ νωρίς. Από παιδί της άρεσε να παρατηρεί τη φύση και τους ανθρώπους, να εμπνέεται και να αποτυπώνει στο χαρτί τα τοπία, τα χρώματα, τις εικόνες και τα αρώματα που την περιβάλλουν. Της αρέσει ο πειραματισμός με διαφορετικές τεχνικές, μέσα, υλικά και επιφάνειες. Είναι φοιτήτρια ψυχολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και παράλληλα παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα ζωγραφικής σε παιδιά και ενήλικες. Το 2019 εικονογράφησε το πρώτο της παιδικό βιβλίο «Η κορδέλα που ήθελε να πετάξει», και το 2020 συμμετείχε στην πρώτη της ομαδική έκθεση. Από τότε έχει κάνει πολλές συνεργασίες και δράσεις σε καλλιτεχνικά φεστιβάλ, τοιχογραφίες, βιβλία και παραμύθια.

 

Πληροφορίες έκδοσης:

Τίτλος: 121 ΚΑΡΕ

Συγγραφέας: Σάρα-Κατερίνα Παπαδάκη

Εικονογράφος: Κατερίνα Χρυσώλη

Σελίδες: 194

Διαστάσεις: 16×23

Τιμή: 13 €

Βασιλική Ευαγγέλου- Παπαθανασίου
Γεννήθηκα ένα φθινόπωρο στην πιο καυτή πόλη της Κεντρικής Ελλάδας. Πρώτος μου έρωτας ήταν τα 24 γράμματα της αλφαβήτας. Από τότε, δε σταμάτησα να σχηματίζω μ' αυτά λέξεις, προτάσεις, δίνοντας δύναμη και ψυχή στο άδειο χαρτί. Τη γλώσσα μου δώσανε ελληνική κι αυτή θα κρατήσω.
Φιλόλογος και αρθρογράφος σε ηλεκτρονικά περιοδικά στην πραγματική ζωή, αλλά στα όνειρα μου ζωγράφος στη Μονμάρτη.
Σε ένα καλό βιβλίο και στη θέα της θάλασσας βρίσκω την απόλυτη γαλήνη.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Είναι βοηθητικά τα βιβλία για γονείς;

Είναι βοηθητικά τα βιβλία για γονείς;

Το παιδί ήρθε χωρίς manual! Τι κάνουμε; Η βιβλιοθήκη που
γυναίκες εργασία χώρες

Γυναίκες στην εργασία: κορυφαίες και κατώτατες χώρες

Οι γυναίκες στην εργασία αποτελούν ένα σημαντικό δείκτη κοινωνικής και