Ο Σωτήρης Δημητρίου είναι ένας συγγραφέας που αναβιώνει μέσω των έργων του την ιστορία και τα χαρακτηριστικά του γενέθλιου τόπου του. Γεννημένος στην Πόβλα Θεσπρωτίας έχει στις αποσκευές του το πρωτογενές υλικό της Ηπειρώτικης Γης. Τη γλώσσα, το τοπίο, τους ανθρώπους και τα δεινά που υπέστησαν στην πορεία της ιστορίας τους. Αποτυπωμένη στη συνείδηση του αναγνωστικού κοινού αυτή η ιδιότυπη συγγραφική του ικανότητα, του προσδίδει μια διακεκριμένη θέση στον χώρο της λογοτεχνίας και κατά συνέπεια στην διαιώνιση της συλλογικής μνήμης του τόπου του στον αέναο χώρο του χρόνου. Πολλά θα μπορούσαν να σκιαγραφήσουν το λογοτεχνικό γίγνεσθαι του Σωτήρη Δημητρίου, για χάρη όμως οικονομίας της οποίας κι ο ίδιος είναι υπέρμαχος θα περιοριστούμε σε μια φράση: Ο Σωτήρης Δημητρίου είναι ένας συνεπής, ειλικρινής και τίμιος συγγραφέας1.
Στη συνέντευξη που μας παραχώρησε δίνει το στίγμα του νέου του μυθιστορήματος με τίτλο: “Ουρανός απ` άλλους τόπους” το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη.
Επιμέλεια συνέντευξης για το MAXMAG: Άννα Ρω
Τυραννιούμασταν από τα τότες που γεννιόμασταν. Κι εγώ κι η Αρετή τον αναθεματάμε. Βαρυδούλες, και την μέρα και την νύχτα.
Ουρανός απ` άλλους τόπους: Ένας αφηγηματικός ποταμός ρέει δια μέσου του χρόνου και της ιστορίας. Ποια είναι η πηγή, η διαδρομή κι η εκβολή του;
Η πηγή είναι και για εμένα άγνωστη. Ίσως είναι πολλές πηγές και μάλλον πηγάζουν απ’ την παιδική ηλικία. Η διαδρομή θεματολογικώς είναι όσα υπέπεσαν στην αντίληψή μου καθ` όλη την ζωή μου. Μορφικά η απόσταξη αυτής της χωριάτικης ποιητικής γλώσσας που βέβαια κι αυτή ωριμάζει μια ολόκληρη ζωή.
Το άκριτο νερό/Γελούμενη μοίρα/Ψηλά στην ράχη/Οι ακουμπίστρες /Δάφνες και κουμαριές/ Χλοϊσμένα τα βουνά μας/ Ούτε στο όνειρο/Ο θεός το γνωρίζει
Τίτλοι κεφαλαίων ή αναρριχόμενοι στίχοι που αγκιστρώνονται στην τοιχογραφία του μυθιστορήματος;
Ναι θα έλεγα πως το μυθιστόρημα αρχίζει από τον τίτλο του. Ήδη ο τίτλος σε εισάγει δραστικά. Αλλά και οι τίτλοι των κεφαλαίων είναι ποιητικές στάσεις γέφυρες και κορυφώσεις.
Ήμασταν έξι κοπέλες, όπως είναι το μελίσσι που κουβαλάει και φτιάνει κυψέλη. Ιδίως εγώ κι η Σοφιά
Ποια είναι η σχέση με τα πρόσωπα της συγγραφικής σας ζωής;
Κυρίως η λογοτεχνική γοητεία που μου ασκούν μέσω κάποιας ιδιαιτερότητος. Αρνητικής η θετικής δεν έχει σημασία. Ίσως μόνον οι συγγενείς της πυρηνικής οικογενείας δεν στήνουν δόκανο γοητείας. Είναι αλλά τα κριτήρια γι` αυτούς.
Ένας αγαπημένος σας στίχος από ηπειρώτικο τραγούδι;
Μου έρχεται στον νου ένας στίχος απ’ τα τραγούδια του βιβλίου.
Όλοι μ` έδιωχναν/ κι όλοι φεύγα μου λένε/ Ως κι η μάνα μου/κι αυτή φεύγα μου λέει.
Σωτήρη Δημητρίου σας ευχαριστώ πολύ και “ν` ακούω καλά τ` όνομά σου”2.
“Ουρανός απ` άλλους τόπους” – Σύνοψη:
Αφηγείται µια σχεδόν εκατόχρονη γυναίκα από την Ήπειρο. Δεν της φτάνει –κατά τα λόγια της– ο ουρανός για χαρτί, θέλει ουρανούς κι απ’ άλλους τόπους. Πολλές φορές έχεις την αίσθηση πως τη γλώσσα της την κινεί ουράνιος υποβολέας. Τραγουδιστή πηγή πλαγιάς που άνθισε κάποια µακρινή άνοιξη και µαράθηκε στις μέρες µας. Το παρόν βιβλίο είναι ο απόηχος αυτής της γλώσσας. Αφολοή, όπως συχνά πυκνά λέει η αφηγήτρια.
Παραπομπές:
1. Η φράση ανήκει στον αναγνώστη Δ.Α και διατυπώθηκε μετά σχετική ερώτηση μας για τον συγγραφέα Σωτήρη Δημητρίου
2. Ν` ακούω καλά τ` όνομά σου: Να μαθαίνω πως είσαι καλά
Το φωτογραφικό υλικό αντλήθηκε από: https://www.patakis.gr