Αντισυμβατικό και γοητευτικά κλισέ. Κυρίες και κύριοι… το Slow Horses

Slow Horses
Πηγή: futurecdn.net

Slough House: Οι «άχρηστοι» των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών

Πού οφείλεται ο ιδιαίτερος τίτλος της ανατρεπτικής και (σχεδόν) αντισυμβατικής σειράς Slow Horses; Όχι, δεν έχει να κάνει με άλογα. Πρόκειται για τον οίκο των εξόριστων πρακτόρων των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών, οι οποίοι κρίθηκαν μη ικανοί ή απλώς ανίκανοι.

Άπειρες στοίβες με χαρτούρα, μυρωδιά τσιγάρου που έχει ποτίσει τα πάντα, βρωμιά και εγκατάλειψη, αυτό είναι το Slough House. Η εμφάνισή του συνιστά μια υπενθύμιση της (υποτιθέμενης) ανικανότητας των όσων φιλοξενεί. Η αλήθεια όμως δεν είναι ακριβώς αυτή.

Υπόθεση – Κρυφοί Ρώσοι πράκτορες και εσωτερικοί εχθροί

Στο Slow Horses το Λονδίνο του 21ου αιώνα φαίνεται να ζει σε ένα κλίμα (νέου) ψυχρού πολέμου. Ρώσοι πράκτορες που κρύβονται και ενεργοποιούνται σε σύγχρονα κατασκοπικά παιχνίδια συνδέουν το παρελθόν με το παρόν. Οι όροι έχουν σαφώς αλλάξει, κάποια πράγματα όμως παραμένουν σταθερά.

Μαζί όμως με τον εξωτερικό (αν και κρυμμένο) εχθρό, τα πισώπλατα μαχαιρώματα αποτελούν κύριο συστατικό της υπόθεσης. Άλλωστε, με μια τέτοια εσωτερική διαμάχη ξεκινά να ξετυλίγεται το κουβάρι της σειράς. Ειδικότερα, όταν ο επίδοξος πράκτορας της MI5 River Cartwright (Jack Lowden) αποτυγχάνει στην τελική δοκιμασία του λόγω εσωτερικής «δολιοφθοράς», η τύχη (ή καλύτερα ατυχία) τον φέρνει στο κατώφλι του Slough House. Εκεί θα γνωρίσει τι σημαίνει υποτιμημένη εργασία κι ενώ όλα μοιάζουν πεζά και προβλέψιμα βρίσκεται μέσα σε μια δίνη συνωμοσιών με έντονο άρωμα… κατασκοπίας.

Gary Oldman, ο βασιλιάς των Slow Horses

Αυτός όμως που ξεχωρίζει στο Slow Horses είναι το αφεντικό του οίκου των ξεπεσμένων πρακτόρων, Jackson Lamb. Κυνικός και (φαινομενικά) χαλαρός, ο Lamb κινεί τα νήματα χωρίς καν να φαίνεται ότι προσπαθεί. Οι ατάκες του τσακίζουν κόκαλα, ο τρόπος που προσεγγίζει χαλαρά τα πλέον καυτά ζητήματα καταπλήσσει και το μυαλό του κόβει σαν ξυράφι. Αυτά τα γνωρίσματα είναι που κάνουν τον Jackson Lamb τόσο ξεχωριστό, συμπαθή όσο και αντιπαθή. Το μυστικό της επιτυχίας βρίσκεται στον συνδυασμό.

Διαβάστε επίσης  Και ζήσαμε εμείς καλά κι αυτοί «Ευτυχισμένοι μαζί»!

Στο ρόλο του Jackson Lamb βρίσκουμε τον ανεπανάληπτο  Gary Oldman, ο οποίος αποδεικνύει περίτρανα πως είναι ένας ηθοποιός-χαμαιλέων. Χωρίς υπερβολή, μοιάζει να γεννήθηκε για να παίξει αυτόν τον περιθωριοποιημένο αν και παμπόνηρο και πάντα υπολογίσιμο πράκτορα.

Gary Oldman
Πηγή: meredithcorp.io

Φρέσκο αλλά και κλισέ, το Slow Horses δίνει όσα υπόσχεται

Η γενικότερη εντύπωση που αποκομίζει κανείς παρακολουθώντας το Slow Horses είναι πως πρόκειται για μια κατασκοπική σειρά με αρκετά κλισέ μεν, ανανεωτική φρεσκάδα δε. Πιο συγκεκριμένα, η πορεία που ακολουθεί η υπόθεση μοιάζει σε αρκετά σημεία προβλέψιμη, διαθέτει όμως και ανατροπές που κεντρίζουν το ενδιαφέρον. Εντούτοις, το δυνατό χαρτί είναι οι κεντρικοί χαρακτήρες. Διασκεδαστικά αντιηρωικοί έρχονται αντιμέτωποι με άλλοτε καλοστημένες κι άλλοτε κακοστημένες συνωμοσίες, πάντοτε όμως με τα ίδια τους τα πάθη και λάθη. Όταν μάλιστα δύο από τους κυριότερους ζωντανεύουν με τον Gary Oldman  στο ρόλο του Jackson Lamb και την Kristin Scott Thomas  στο ρόλο της υψηλά ιστάμενης πράκτορα της MI5 Diana Taverner, τότε το αποτέλεσμα είναι τουλάχιστον εκρηκτικό.

Το μόνο σίγουρο είναι πως η σειρά αυτή έχει κάτι που σε ελκύει να συνεχίσεις να τη βλέπεις λατρεύοντας το πόσο κλισέ αλλά και φρέσκια είναι. Ήδη λοιπόν έχουν κυκλοφορήσει δύο σεζόν, με την 3η να έχει ήδη πάρει το πράσινο φως για το 2023.

Trailer 1ης σεζόν

Trailer 2ης σεζόν

"Αιώνια" μαθήτρια και φοιτήτρια, αγαπώ να μαθαίνω καινούρια πράματα και να δοκιμάζω τον εαυτό μου. Βιβλιόφιλη, με αδυναμία στις ξένες γλώσσες, τον κινηματογράφο και τις τηλεοπτικές σειρές (ειδικά εποχής). Αγχολυτικό μου οι όμορφες στιγμές με φίλους.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Πόσο γρήγορα μπορεί να διαβάσει ένας άνθρωπος;

Τι είναι η ταχεία ανάγνωση; Δεν είναι λίγοι εκείνοι οι
Μίνι Ρίπερτον

Μίνι Ρίπερτον: Μια αγγελική φωνή που σίγησε νωρίς

Η Μίνι Ρίπερτον ήταν Αμερικανίδα τραγουδίστρια και τραγουδοποιός της σόουλ,