Αγγλική αριστοκρατία και η έκρηξη της έγχρωμης τηλεόρασης
Το The Rivals δεν είναι μια απλή σειρά. Τόσο τα δυνατά όσο και τα αδύναμα σημεία της την καθιστούν αυτό που στις μέρες μας θα χαρακτηρίζαμε ως iconic. Είναι τόσο εκλεπτυσμένη όσο και προκλητική, τονίζοντας με περισσή απόλαυση το χάσμα μεταξύ της εξωτερικής τελειότητας και της εσωτερικής κατάπτωσης, του υλικού πλούτου και της ηθικής φτώχειας.
Η ιστορία ξεκινά φυσικά από το ομώνυμο βιβλίο του 1988, γραμμένο από την Αγγλίδα συγγραφέα Dame Jilly Cooper, δεύτερο στη σειρά βιβλίων της The Rutshire Chronicles. Η συγγραφέας τοποθετεί τους φανταστικούς της ήρωες στο Rutshire, μια φανταστική αγγλική κομητεία, κατά την περίοδο διακυβέρνησης της Αγγλίας από τη «Σιδηρά Κυρία», Margaret Thatcher. Έτσι, έχουμε αυτό το τόσο πετυχημένο «πάντρεμα» του φανταστικού με το πραγματικό, που τόσο συχνά δίνει ξεχωριστό χρώμα.
Διαφορετικοί χαρακτήρες, ιστορίες που διαπλέκονται σε μία
Στο The Rivals ο χαρισματικός αλλά κι έντιμος παρουσιαστής Declan O΄ Hara (Aidan Turner) παραιτείται από τη δουλειά του στο BBC για το δίκτυο Corinium, όπου ο διευθυντής του Tony Baddingham (David Tennant) του προτείνει συνεργασία με δική του εκπομπή.
Μετακομίζοντας στο Rutshire η ζωή του Declan ανατρέπεται από μια σειρά ανταγωνισμών, κυρίως με τον ολυμπιονίκη αναβάτη και διαβόητο καρδιοκατακτητή Rupert Cumpbell-Black (Alex Hassell), ο οποίος αφήνει ερωτικά σκάνδαλα και οικογενειακά δράματα στο πέρασμά του. Η ένταση ανάμεσα στους τρεις άντρες δεν αργεί να δημιουργήσει μία δίνη γεγονότων που παρασύρει αργά ή γρήγορα όλους όσους βρίσκονται γύρω τους.
The Rivals: Ένοχα αλλά και εποικοδομητικά… απολαυστικό
Tο ειδυλλιακό και πανέμορφο Rutshire με τον αέρα αγγλικής αριστοκρατίας, τα πάρτι και η μόδα της δεκαετίας του 1980 καθώς και η γοητεία του κόσμου της τηλεόρασης πλαισιώνουν μια ιστορία καθόλα απολαυστική. Το σενάριο είναι πανέξυπνο (μιας και στηρίζεται στο επίσης ιδιοφυές ομότιτλο βιβλίο), με καυστικό χιούμορ, προδοσίες και συνεχείς ανατροπές.
Όσον αφορά το χιούμορ ειδικά, το The Rivals θίγει ανάλαφρα αλλά με επιμονή καίρια κοινωνικά αλλά και πολιτικά ζητήματα, όπως τα δικαιώματα των γυναικών, τα διπλά στάνταρντ στη συμπεριφορά των δύο φύλων, τη διαφθορά αλλά και τις ποικίλες συνέπειες του καλπάζοντος καπιταλισμού, όπου τη μια στιγμή βρίσκεσαι στην κορυφή και την αμέσως επόμενη στον πάτο.
H ανθρώπινη σεξουαλικότητα, η ηθική και η πατριαρχία θίγονται συστηματικά. Οι χαρακτήρες, άντρες και γυναίκες, κινούνται με διαβαθμίσεις μέσα σε πατριαρχικά πλαίσια, με τις γυναίκες να προσπαθούν ποικιλοτρόπως (άλλοτε συνειδητά κι άλλοτε ασυνείδητα) να έρθουν σε επαφή με την ταυτότητά τους έξω από τους ρόλους της συζύγου, της μητέρας, της κόρης. Η αφοσίωση στην καριέρα αλλά και η απιστία λειτουργούν ως οχήματα χειραφέτησης και αντίστασης στα διπλά στάνταρντ και την καταπίεση, σκιαγραφώντας μια κοινωνία στο μεταίχμιο, με το ένα πόδι στο παρελθόν και το άλλο στο μέλλον.
Σημείο αμφιλεγόμενο
Εντύπωση προκαλεί η απεικόνιση της σχέσης του Rupert Cumpbell-Black με την 20χρονη κόρη του Declan O΄ Hara, Taggie. Η σημαντική διαφορά ηλικίας (παρά την εντυπωσιακά καλή εμφάνιση του μεσήλικα Rupert) καθώς και μια αμφιλεγόμενη σκηνή που οι παραγωγοί επέλεξαν τελικά να συμπεριλάβουν στη σειρά προκάλεσαν αντιδράσεις.
Εμείς θα αρκεστούμε στο να πούμε ότι η ρομαντική απεικόνιση του μπον βιβέρ επιπόλαιου καρδιοκατακτητή που «αλλάζει» λόγω του έρωτά του για μια πολύ νεότερη γυναίκα (λίγο παραπάνω από έφηβη) είναι προβληματική. Η συνέχεια βέβαια θα δείξει…
Ας ευχηθούμε η συνέχεια αυτή να έρθει σύντομα γιατί η αναμονή είναι τουλάχιστον βασανιστική!
Trailer