Ο David Tennant κάνει τον γύρο του κόσμου σε 80 μέρες

Από το βιβλίο στον κινηματογράφο και την τηλεόραση

«Ο γύρος του κόσμου σε 80 μέρες», ένα από τα πιο διάσημα μυθιστορήματα περιπέτειας παγκοσμίως, μεταφέρθηκε για άλλη μία φορά στη μικρή οθόνη. Αγαπητό τόσο σε μικρούς όσο και μεγάλους, η διαχρονικά συναρπαστική ιστορία του Ιουλίου Βερν ζωντάνεψε για ακόμη μια φορά, αυτή τη φορά με πρωταγωνιστή τον David Tennant.

Μέσα από οχτώ (8) λαχταριστά επεισόδια η μαγεία του ταξιδιού κατέκλυσε για ακόμη μια φορά τις οθόνες μας. Αυτή τη φορά χάρη σε έναν ιδιαίτερο και ανάλαφρο (αλλά πετυχημένο) συνδυασμό του κλασικού με σύγχρονες αναφορές.

Ο γύρος του κόσμου σε 80 μέρες: Ένα τρελό στοίχημα

Όλα ξεκινούν με ένα στοίχημα μεταξύ των τζέντλεμεν της Λέσχης Μεταρρύθμισης του Λονδίνου (Reform Club). Βρισκόμαστε στον 19ο αιώνα και το ζήτημα της τιμής ενός Άγγλου τζέντλεμαν αποτελεί σοβαρό ζήτημα. Από τη μία λοιπόν το δυσθεώρητο χρηματικό ποσό και από την άλλη το ζήτημα της τιμής, ο Phileas Fogg αποτολμά ένα ταξίδι που όμοιό του δεν είχε ξαναγίνει. Να γυρίσει τον κόσμο μέσα σε μόλις 80 μέρες.

Αλλαγές για τον Fogg και τον γύρο του κόσμου σε 80 μέρες

Όπως κάθε μεταφορά που σέβεται τον εαυτό της, έτσι και το νέο «Ο γύρος του κόσμου σε 80 μέρες» άλλαξε ορισμένα στοιχεία του βιβλίου. Η κυριότερη αλλαγή από άποψη πλοκής αφορά την προσθήκη ενός «κακού», του Nyle Bellamy. Αυτός είναι που στοιχηματίζει 20.000 λίρες πως ο Fogg δε θα τα καταφέρει, και για να τον εμποδίσει βάζει συνεχώς εμπόδια στο δρόμο του.

Advertisements
Διαβάστε επίσης  O Uhtred έρχεται στις οθόνες μας για 3η χρονιά: Destiny is all!
Ad 14

Μαζί με τον Bellamy και το στοίχημα μαζί του, το κίνητρο του Fogg πίσω από το γύρο του κόσμου σε 80 μέρες έχει και προσωπική διάσταση. Ένα μυστηριώδες πρόσωπο από το παρελθόν κρύβεται βαθιά πίσω από την απόφαση του πρωταγωνιστή να πραγματοποιήσει το τόσο ριψοκίνδυνο αυτό ταξίδι. Καταλαβαίνουμε έτσι πως ο αγώνας του ήρωα δεν είναι μονάχα εξωτερικός αλλά και εσωτερικός.

Phileas Fogg
Πηγή: medium.com

Fogg, Passepartout και Fix: Μια (διαφορετική) τριάδα φωτιά

Ριζικές αλλαγές γνώρισε όμως  «Ο γύρος του κόσμου σε 80 μέρες» όσον αφορά δύο πρόσωπα, αυτά του Passepartout και του Fix. Οι επιλογές της παραγωγής στους εν λόγω χαρακτήρες κατακρίθηκαν τόσο από θαυμαστές του Βερν όσο και γενικότερα, με το επιχείρημα ότι διαστρεβλώνουν την ιστορία για χάρη της κοινωνικής συμπερίληψης.

Ωστόσο, οι αντιδράσεις δε μπορούν να αναιρέσουν την πολύ όμορφη χημεία μεταξύ της πρωταγωνιστικής τριάδας. Phileas Fogg, Passepartout και Abigail “Fix” Fortesque ταξιδεύουν από το Λονδίνο της Αγγλίας διασχίζοντας τον κόσμο σε 80 μέρες μπλέκοντας σε απίθανες περιπέτειες. Οι προσωπικές τους ιστορίες μπλέκονται αρμονικά με την κυρίως πλοκή, χτίζοντας μια ιστορία με μπόλικη δράση, ενδιαφέροντες διαλόγους και ευγενικά συναισθήματα. Ο συνδυασμός του κλασικού με το μοντέρνο αποδίδει καρπούς που κρατούν ζωντανό το ενδιαφέρον, ζωντανεύοντας ξανά και δίνοντας καινούριες αποχρώσεις στο διαχρονικό έργο του Ιουλίου Βερν.

Ο γύρος του κόσμου (όχι μόνο σε 80 μέρες) συνεχίζεται

Η νέα μεταφορά του «Ο γύρος του κόσμου σε 80 μέρες» του Βερν βρίθει μηνυμάτων, θυμίζοντας παραμύθι. Οι πρωταγωνιστές όσο και όλοι οι ήρωες περνούν δοκιμασίες που δοκιμάζουν τις σωματικές και ψυχικές αντοχές τους, αναδεικνύοντας αλλά και διαμορφώνοντας τον χαρακτήρα τους.

Διαβάστε επίσης  Χάρι Πότερ: επιστροφή στη μικρή οθόνη;

Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι, όπως και στη ζωή, το ταξίδι δεν τελειώνει μετά από 80 μέρες περιπέτειας. Τουναντίον, συνεχίζεται, μιας και η ίδια η ζωή είναι ένα ταξίδι που έχει πολλά να μας μάθει.

Ο γύρος του κόσμου σε 80 μέρες: Trailer

 

Επίλογος…

Η σειρά έχει ανανεωθεί για 2ο κύκλο, με την υπόθεσή του να αποτελεί φυσικά μυστήριο, μιας και το βιβλίο του Βερν τελειώνει με την επιστροφή του Fogg στο Λονδίνο.

"Αιώνια" μαθήτρια και φοιτήτρια, αγαπώ να μαθαίνω καινούρια πράματα και να δοκιμάζω τον εαυτό μου. Βιβλιόφιλη, με αδυναμία στις ξένες γλώσσες, τον κινηματογράφο και τις τηλεοπτικές σειρές (ειδικά εποχής). Αγχολυτικό μου οι όμορφες στιγμές με φίλους.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Νίκος Μαντάς: «Δεν μπορώ να φανταστώ έναν έρωτα να μοιράζεται»

Ο Νίκος Μαντάς με τη γραφή του εκπλήσσει, προβάλλει το

Κλειώ Ιερωνυμάκη: «Έγραφα από μικρό παιδί»

Η Κλειώ Ιερωνυμάκη είναι μαζί στη στήλη των συνεντεύξεων για