5 Διαχρονικές ρομαντικές κωμωδίες του παγκόσμιου θεάτρου

ρομαντικές κωμωδίες
Στιγμιότυπο από την ρομαντική κωμωδία «Όνειρο θερινής νυκτός» του Ο. Σαίξπηρ. Πηγή εικόνας: all4fun.gr

Οι ρομαντικές κωμωδίες έχουν αγαπηθεί πολύ από τους θεατρόφιλους. Πολλοί θεατρικοί συγγραφείς έντρυφησαν στο δράμα και στην κωμωδία. Εμείς θα σταθούμε στο γεγονός ότι πολλές από αυτές τις κωμωδίες έχουν παραμείνει διαχρονικές και παίζονται τόσο στο εγχώριο όσο και στο παγκόσμιο θέατρο.

Όνειρο θερινής νυκτός του Ουίλιαμ Σαίξπηρ

Το «Όνειρο θερινής νυκτός» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ γράφτηκε το 1595 και είναι από τα πιο πολυπαιγμένα έργα του. Θεωρείται μία από τις πιο δημοφιλείς και διαχρονικές ρομαντικές κωμωδίες του Άγγλου συγγραφέα.

Στο «’Ονειρο θερινής νυκτός» παρακολουθούμε τρεις διαφορετικές ιστορίες. Συνδετικός κρίκος όλων αυτών είναι οι γάμοι του δούκα των Αθηνών Θησέα με την βασίλισσα των Αμαζόνων, Ιπολλύτη. Στην ιστορία εμπλέκονται τέσσερις νέοι οι οποίοι έχουν καταφύγει στο δάσος για να απολαύσουν τον έρωτά τους, τα ξωτικά του δάσους και μια ομάδα τεχνιτών χαμηλής κοινωνικής τάξης οι οποίοι είναι ερασιτέχνες ηθοποιοί.

Advertising

Advertisements
Ad 14

Σε αυτό το έργο ο Σαίξπηρ έγραψε μία ρομαντική κωμωδία στην οποία υμνεί την αγάπη και μπλέκει τις λαϊκές παραδόσεις με το ηθογραφικό στοιχείο, το πάθος, τον θάνατο και την μαγεία του παραμυθιού.

Συρανό ντε Μπερζεράκ του Έντμοντ Ροστάν

Ο Έντμοντ Ροστάν έγραψε τον «Συρανό ντε Μπερζεράκ» τον 19ο αιώνα, την εποχή του Ρομαντισμού. Ο «Συρανό ντε Μπερζεράκ» θεωρείται μία από τις ανατρεπτικές ρομαντικές κωμωδίες του παγκόσμιου θεάτρου. Ο Ροστάν μας μεταφέρει αριστουργηματικά τον ρομαντισμό της εποχής. Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφέρουμε ότι το έργο, εκτός από το θέατρο, έχει μεταφερθεί με επιτυχία στον κινηματογράφο, στην όπερα, σε παραστάσεις μπαλέτου και σε κόμικ.

Διαβάστε επίσης  Ο Έλλην Βρυκόλαξ [reloaded] από το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς
ρομαντική κωμωδία
Η ρομαντική κωμωδία του Ε. Ροστάν. Πηγή εικόνας: n-t.gr

Ο Συρανό, ένας επιφανής ιππότης του Τάγματος των Γασκόνων, είναι δημοφιλής για τρία πράγματα. Είναι ένας γενναίος ιππότης, ένας ρομαντικός ποιητής και έχει μεγάλη μύτη. Είναι ερωτευμένος με την Ρωξάνη αλλά η μύτη του τον εμποδίζει να κάνει το βήμα στην ζωή του και να την κατακτήσει. Ωστόσο θέλοντας να την κάνει ευτυχισμένη, αποφασίζει να θυσιάσει τα συναισθήματά του για αυτήν και να βοηθήσει τον αντεραστή του.

Advertising

Το έργο του Έντμοντ Ρόσταν είναι γραμμένο σε έμμετρο λόγο και έντονο λυρισμό.

Το παιχνίδι του έρωτα και της τύχης του Πιέρ ντε Μαριβώ

Ο Γάλλος κωμωδιογράφος Πιέρ ντε Μαριβώ έγραψε μία κωμωδία, ένα έπος για τον έρωτα. «Το παιχνίδι του έρωτα και της τύχης» είναι ένα παιχνίδι μεταμφιέσεων και μία ρομαντική κωμωδία καταστάσεων και ίντριγκας.

ρομαντικές κωμωδίες
«Το παιχνίδι του έρωτα και της τύχης», μία ρομαντική κωμωδία του Μαριβώ. Πηγή εικόνας: juniorsclub.gr

Η νεαρή και όμορφη Σύλβια θέλει να μάθει περισσότερα για τον νεαρό άντρα που προορίζεται για σύζυγος της. Για να το κάνει αυτό αλλάζει την θέση της με την υπηρέτρια την μέρα που έρχεται να την γνωρίσει ο γαμπρός. Δεν ξέρει όμως ότι το ίδιο ακριβώς έχει κάνει και ο υποψήφιος σύζυγος της. Το παιχνίδι αυτό οδηγεί σε ερωτικά μπερδέματα και ξεσπάει μία διαμάχη ανάμεσα και στα φύλα και τις κοινωνικές τάξεις. 

Advertising

Οι κωμωδίες του Μαριβώ θεωρούνται εφάμιλλες με εκείνες του Μολιέρου στο Γαλλικό θέατρο και παίζονται ανελλιπώς από όλους θιάσους παγκοσμίως.

Διαβάστε επίσης  Μηνάς Χατζησάββας : «Η ζωή μας είναι ό,τι είμαστε, τελεία και παύλα»

Λεόντιος και Λένα του Γκεοργκ Μπίχνερ

Το έργο του Γκέοργκ Μπίχνερ, «Λεόντιος και Λένα», γράφτηκε το 1836 και είναι μία κωμωδία σε τρεις πράξεις. Σ’ αυτή την ιστορία ο Μπίχνερ θίγει στοχευμένα τον έρωτα, την ανθρώπινη βούληση, την τύχη και την μοίρα.

ρομαντική κωμωδία
«Λεόντιος και Λένα» του Γ. Μπίχνερ. Πηγή εικόνας: CultureNow.gr

Δύο νέοι, ο Λεόντιος και η Λένα, δραπετεύουν από τις χώρες όπου ζουν προκειμένου να αποφύγουν τον γάμο μεταξύ τους. Ο Λεόντιος δεν έχει δει ποτέ την Λένα. Ούτε η Λένα τον Λεόντιο. Όμως η μοίρα έχει άλλα σχέδια για αυτούς. Οι δύο νέοι συναντιούνται τυχαία και ερωτεύονται.

Advertising

Ο Μπίχνερ χρησιμοποιεί το γέλιο για να παρουσιάσει το ρομαντικό στοιχείο μέσα από μία παρωδία για τον έρωτα.

Οι ηλίθιοι του Νιλ Σάιμον

Στις 6 Απριλίου 1981, ο Νιλ Σάιμον ανέβασε τους «ηλίθιους» για πρώτη φορά στο Μπρόντγουεϊ στην Νέα Υόρκη. «Οι ηλίθιοι» θεωρούνται από τις πιο ανάλαφρες διαχρονικές ρομαντικές κωμωδίες του σύγχρονου θεάτρου. Σε αυτό το έργο ο Σάιμον σατιρίζει τα ήθη της εποχής και τα πολιτικά δρώμενα του 20ου αιώνα.

ρομαντικές κωμωδίες
«Οι ηλίθιοι» του Ν. Σάιμον. Πηγή εικόνας: athinorama.gr

Ο δάσκαλος Λέον Τολτσίνσκι φθάνει σε ένα μικρό χωριό της Ουκρανίας. Προσπαθώντας να βρει το σπίτι του νέου εργοδότη του θα συναντήσει αρκετούς αρκετούς από τους όχι και τόσο ευφυείς κατοίκους του χωριού. Όταν επιτέλους βρίσκει το σπίτι του νέου εργοδότη θα γνωρίσει, εκτός από τον ίδιο, την γυναίκα του και την κόρη του, Σοφία. Ο Λέον ερωτεύεται παράφορα την Σοφία. Γρήγορα όμως θα καταλάβει ότι και αυτή η οικογένεια δεν διαφέρει σε τίποτα με τις άλλες. Και αυτό γιατί όλοι είναι ηλίθιοι. Όλη αυτή η κατάσταση προέρχεται από μία κατάρα που έπεσε στην περιοχή πριν από 200 χρόνια. Ο Λέον θα πρέπει μέσα σε 24 ώρες είτε να εκπαιδεύσει την Σοφία ή να παντρευτεί μία απόγονο της οικογένειας του ανθρώπου που έριξε την κατάρα.

Διαβάστε επίσης  «Φιλοκτήτης» του Γιάννη Ρίτσου στο Studio Μαυρομιχάλη από 26/2
Advertising

Το 1990 «Οι ηλίθιοι» μεταφέρθηκαν σε μιούζικαλ με την σύμφωνη γνώμη του ίδιου του συγγραφέα του έργου.

Πηγές από:

  • Εθνικό θέατρο
  • «Βουτώντας στον σαιξπηρικό κόσμο: 5+1 έργα του Ουίλιαμ Σαίξπηρ που αξίζει να διαβάσεις» της Μαίρης Μαθιουδάκη. Δημοσιεύθηκε στις 11/04/2019 στο frapress.gr
  • Timelink.gr
  • elculture.gr
  • el.wikipedia.org

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Ο κορινθιακός ρυθμός

Ο κορινθιακός ρυθμός

Ο κορινθιακός ρυθμός  στην αρχαία ελληνική αρχιτεκτονική ορίζεται από τους

Υποκατάσταση νικοτίνης: Ελαττώνει το κάπνισμα;

Το παρόν άρθρο Το παρόν άρθρο, με τίτλο Υποκατάσταση νικοτίνης: