2016: η χρονιά που μας φέρνει κοντά στον Σαίξπηρ

000

Ο πλανήτης φέτος γιορτάζει τα 400 χρόνια από το θάνατο του Σαίξπηρ. Θα αναρωτηθεί κάποιος: «Μα πως γίνεται να γιορτάζουμε έναν θάνατο»; Η απάνηση είναι απλή: Αφού ο συγκεκριμένος θάνατος έδωσε ζωή σε έναν θρύλο, δεν είναι θάνατος. Πράγματι, ο Ουίλιαμ Σαίξπηρ άφησε πίσω του, παρακαταθήκη ένα έργο που ουδέποτε αντικαταστάθηκε μα αντίθετα έγινε κλασσικό και παντοτινά επίκαιρο.

Μα ας τον γνωρίσουμε καλύτερα:

Ο Ουίλιαμ Σαίξπηρ ήταν άγγλος ποιητής και θεατρικός συγγραφέας. Θεωρείται μέχρι και σήμερα ένας από τους πλέον χαρισματικούς δραματουργούς παγκοσμίως. «Βάρδος του Έιβον», είναι ένας από τους τίτλους που του δίνονται αφού κατά πολλούς υπήρξε μάλλον εθνικός ποιητής της Αγγλίας. Τα σωζόμενα έργα του, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων συνεργασιών, αποτελούνται από περίπου 38 θεατρικά έργα], 154 σονέτα και πολλά ποιήματα. Τα έργα του έχουν μεταφραστεί στις περισσότερες γλώσσες του κόσμου και ερμηνεύονται πιο συχνά από τα έργα οποιουδήποτε άλλου θεατρικού συγγραφέα. Πολλά λέγονται για τη ζωή του, τη σεξουαλικότηά του και τις θρησκευτικές του πεποιθήσεις χωρίς όμως να υπάρχει απόδειξη για όσα του προσάπτουν. Δυστυχώς, δεν έχουμε πολλές πηροφορίες για την ιδιωτική ζωή του πάντως ξέρουμε σίγουρα πώς από τα είκοσι χρόνια του ως τα πενηνταδύο που πέθανε ήταν ένας καταξιωμένος ηθοποιός και συγγραφέας που μάλιστα ήταν περιζήτηος.

       Η επιρροή που άσκησε0000

Το έργο του Σαίξπηρ επηρέασε σημαντικά το θέατρο και τη λογοτεχνία. Συγκεκριμένα, επέκτεινε τις δραματικές δυνατότητες των χαρακτήρων, της πλοκής, της γλώσσας και του ύφους. Για παράδειγμα, μέχρι τον “Ρωμαίο και Ιουλιέτα” τα ρομαντικά έργα δεν θεωρούνταν αξιόλογα θέματα για τραγωδίες. Οι μονόλογοι χρησιμοποιούνταν κυρίως για τη μεταφορά πληροφοριών σχετικά με τους χαρακτήρες ή τα γεγονότα, αλλά ο Σαίξπηρ τους χρησιμοποίησε για να εξερευνήσει τις σκέψεις των χαρακτήρων. Το έργο του επηρέασε σε μεγάλο βαθμό και την ποίηση. Οι Ρομαντικοί ποιητές προσπάθησαν να αναβιώσουν το δράμα στο ύφος του Σαίξπηρ αλλά με μικρή επιτυχία.

Διαβάστε επίσης  Αρχαίο Θέατρο Ερέτριας

Ο Σαίξπηρ επηρέασε συγγραφείς όπως ο Τόμας Χάρντι, ο Γουίλιαμ Φώκνερ και ο Κάρολος Ντίκενς.

Συμτωματικά μα ίσως και όχι, αυτόν το καιρό παίζονται αρκετές παραστάσεις- έργα του Σαιξπηρ. Θα σας πρότεινα λοιπόν να τα δείτε για να διαπιστώσετε όσα εδώ σας λέω ιδίοις όμμασι.

  • «Δωδέκατη νύχτα»: Στο Εθνικό Θέατρο

Ο Σαίξπηρ εμπνέεται από τις αχαλίνωτες διασκεδάσεις που επιβάλλει ο εορτασμός της νύχτας που κλείνει το δωδεκαήμερο των Χριστουγέννων και μας δίνει ένα από τα πιο ζωηρά και εύθυμα έργα του.

  • «Το ημέρωμα της στρίγγλας»: Στο Θέατρο Βρετάνια

«Το ημέρωμα της στρίγγλας» είναι μια από τις πρώτες κωμωδίες του Ουίλιαμ Σαίξπηρ και από τις δημοφιλέστερες όλων των εποχών. Μέσα από την ξεχωριστή πλοκή σκιαγραφείται γλαφυρά ο «πόλεμος» δυο ερωτευμένων ανθρώπων, που μέσα από πολλές καταστάσεις και στάδια, ανακηρύσσουν θριαμβευτή τον έρωτα!

  tumblr_m75v2aj9dx1rr3e5so1_500

Αξίζει να ανανεώσουμε τη γνωριμία μας με αυτόν το λαμπρό άνθρωπο και όσοι δεν τον ξέρετε αρκετά καλά εξερευνήστε τον,γιατί έχει πολλά να σας πει! Δείτε παραστάσεις του, διαβάστε θεατρικά του κείμενα μα και ποιήματά του και αφήστε τον να σας σαγηνεύσει his way!

Πάθος και δημιουργικότητα, ανάγκη για έκφραση των σκέψεων μου, μακρινά μέρη, μουσικές και αχταρμάς. Είμαι η Έλενα και είμαι φοιτήτρια στη Θεατρικών Σπουδών της Αθήνας. Λατρεύω το θέατρο και τις τέχνες, αγαπώ τα βιβλία και γι'αυτό είμαι εδώ για να μοιραστώ μαζί σας τις σκέψεις μου και τις λέξεις μου πάνω σε αυτά. Μ'αρέσει να επαναλαμβάνω τη φράση "Εξερευνώντας τον μυστήριο κόσμο μας".

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

ΔΕΠΥ

ΔΕΠΥ: Διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας

Τι είναι ΔΕΠΥ Η δεπυ είναι μια νευροαναπτυξιακή διαταραχή με

Το φαινόμενο doppelgänger

Με το φαινόμενο doppelgänger (ή αλλιώς το φαινόμενου του διπλού