Άρια Αθανασάκη: θετική διάθεση και όλα τ’ άλλα ακολουθούν!

Συνέντευξη με την Άρια Αθανασάκη

Η Άρια Αθανασάκη είναι συγγραφέας και τα βιβλία της έχουν κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Ροδαμάνθυς. Το Τίμημα και η Δικαίωσις. Σελίδες γεμάτες έρωτες, ρομαντισμό αλλά και πάλη ανάμεσα στο σωστό και το λάθος, τα πρέπει και τα θέλω. Το σίγουρο είναι πως τα βιβλία της μας ταξιδεύουν και μας κάνουν να σκεφτόμαστε, να ανοίγουμε νέους ορίζοντες και σύνορα.

Επιμέλεια συνέντευξης: Δήμητρα Αναστασοπούλου Ζαχαράκη

Λίγα λόγια για την συγγραφέα από την ίδια
Γεννήθηκα στο Σίδνεϋ της Αυστραλίας όπου και έζησα τα πρώτα χρόνια της ζωής μου. Σπούδασα στο Πανεπιστήμιο Κρήτης στη Φιλοσοφική σχολή στο τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών με κατεύθυνση Ψυχολογία. Έχω παρακολουθήσει σεμινάρια Ψυχολογίας και Παιδαγωγικής αλλά και έχω ολοκληρώσει πολύμηνο σεμινάριο για εκπαίδευση ατόμων με ειδικές ανάγκες. Τα τελευταία δέκα χρόνια ασχολούμαι ενεργά στο χώρο της φιλοζωίας σε μια κοινωνία κατεξοχήν ανθρωποκεντρική. Μαθήματα φιλοζωικού περιεχομένου και ανάλογες παρουσιάσεις πραγματοποιώ και στο χώρο του σχολείου όπου εργάζομαι ως φιλόλογος τα τελευταία χρόνια στην πόλη μου τα Χανιά. Συμμετέχω σε κοινωνικές δράσεις που αφορούν στα δικαιώματα των ζώων αλλά και των ανθρώπων. Από τις Εκδόσεις Ραδάμανθυς κυκλοφορούν οι νουβέλες μου, με τίτλο «Το τίμημα», 2021 και η « Δικαίωσις », 2022.
Άρια Αθανασάκη

Πηγή εικόνας: Προσωπικό αρχείο Άρια Αθανασάκη

Άρια καλώς βρεθήκαμε στο MAXMAG. Πολύ όμορφο όνομα. Αριάδνη ή καλλιτεχνικό;
– Καλώς σας βρίσκω, χρόνια πολλά και καλά σε όλους! Υγεία πρωτίστως, θετική διάθεση και όλα τ’ άλλα ακολουθούν! Το βαφτιστικό μου όνομα είναι Νεκταρία αλλά τα τελευταία χρόνια ως, ας πούμε, καλλιτεχνικό-συγγραφικό χρησιμοποιώ το Άρια.

Διαβάστε επίσης  Γιάννης Μαργαρίτης: "Θέλω οι θεατές να φεύγουν με χαμόγελο, αισιοδοξία και ελπίδα για το αύριο."

-Πες μας μερικά πράγματα για εσένα.
Είμαι φιλόλογος στη Μέση Εκπαίδευση, αγαπώ ιδιαίτερα τη δουλειά μου και τα παιδιά ενώ ταυτόχρονα προσφέρω εθελοντικά στο χώρο της φιλοζωίας αφού και τα ζώα όπως και τα παιδιά είναι ανυπεράσπιστα πλάσματα.

Πηγή εικόνας: Προσωπικό αρχείο Άρια Αθανασάκη

-Πότε ξεκίνησες να αποτυπώνεις σκέψεις στο χαρτί;
-Η σχέση μου με το γράψιμο ξεκίνησε δειλά στα χρόνια του Λυκείου όταν άρχισα να γράφω σκόρπιους στίχους στα τετράδιά μου που σιγά-σιγά έγιναν ποιήματα, άλλοτε με ομοιοκαταληξία κι άλλοτε σε ελεύθερο στίχο.

-Είναι το γράψιμο αποτυπώσεις της καθημερινότητας σου ή όνειρα και μυθοπλασία, περισσότερο;
-Είναι λίγο απ΄όλα! Δε γίνεται, ακόμα και στη μυθοπλασία, να εκλείψει η προσωπική ματιά και τα βιώματα του δημιουργού, αυτά που έχει ζήσει , που έχει δει, που έχει μάθει…

Πηγή εικόνας: Προσωπικό αρχείο Άρια Αθανασάκη

-Πότε έχεις έμπνευση και πότε σου λείπει;
-Έμπνευση έχω όταν ένας άνθρωπος ή ένα γεγονός λειτουργήσουν ως πυροδότες που θα διεγείρουν και θ’ ανακινήσουν μέσα μου συναισθήματα και σκέψεις που νιώθω τότε ότι θέλω ν ‘αποτυπώσω στο χαρτί.

-Γράφεις συνέχεια ή συγκεκριμένες στιγμές;
Γράφω συγκεκριμένες στιγμές και χρονικές περιόδους, όταν συνήθως κάποιος ή κάτι με εμπνέει. Άλλοτε υπάρχουν κάποιες εσωτερικές σκέψεις που θέλουν να βγουν προς τα έξω κι άλλοτε πάλι όταν έχω στο μυαλό μου κάτι συγκεκριμένο που θέλω να γράψω και να μοιραστώ με το αναγνωστικό κοινό.

-Πόσο εύκολο είναι να είσαι συγγραφέας στην Ελλάδα;
– Δεν είναι καθόλου εύκολο διότι η παγκόσμια αγορά και το marketing σε καταπίνουν. Επίσης σε ένα βαθμό υπάρχει ένας σνομπισμός και υποτίμηση των Ελλήνων συγγραφέων και δη των νεότερων σε σχέση με ξένους συγγραφείς.

Διαβάστε επίσης  Paula Hawkins: η νέα αγαπημένη μας συγγραφέας ψυχολογικών θρίλερ

-Τι να περιμένουμε στα επόμενα βήματα σου;
-Ετοιμάζω ένα βιβλίο διαφορετικό από τις δύο νουβέλες που έχουν ήδη εκδοθεί απ΄τον εκδοτικό οίκο Ραδάμανθυς και τον δημιουργό του τον κο Χρήστο Τσαντή. Πρόκειται για ένα εφηβικό διήγημα με θέμα τα ζώα , αυτά τα ανυπεράσπιστα πλάσματα. Ευελπιστώ ότι θα εκδοθεί μέσα στο νέο έτος.

Πηγή εικόνας: Προσωπικό αρχείο Άρια Αθανασάκη

-Η πανδημία πώς σε επηρέασε ως συγγραφέα και ως άνθρωπο;
-Με επηρέασε όπως και όλους τους ανθρώπους, ίσως σε μικρότερο βαθμό αφού επέλεξα να έχω την ελάχιστη πληροφόρηση που θα μπορούσα να έχω κυρίως απ’ την τηλεόραση – το ισχυρότερο μέσο χειραγώγησης. Η περίοδος της πανδημίας λόγω του αναγκαστικού εγκλεισμού και της απομόνωσης από το κοινωνικό σύνολο, λειτούργησε ως περίοδος ανασυγκρότησης και αναστοχασμού.

-Ποιοι καλλιτέχνες σε καθόρισαν ή σε άλλαξαν;
– Δεν μπορώ ν’ αναφερθώ ονομαστικά και συγκεκριμένα σε κάποιον. Πολλοί είναι οι άνθρωποι – καλλιτέχνες που μέσα απ’ τα λόγια τους, τα έργα τους,-ζωγραφικά, συγγραφικά, ποιητικά και άλλα, έγραψαν μέσα μας με την πάροδο των χρόνων και έβαλαν την πινελιά τους στον πίνακα της ψυχής μας.

-Ποιο είναι το «τίμημα» των επιλογών μας; Πως προέκυψε ο τίτλος της νουβέλας;
– Όλες οι επιλογές στην ανθρώπινη ζωή έχουν το τίμημά τους αφού για να επιλέξεις το Α, έχεις αποκλείσει το Β που ίσως να σού ταίριαζε καλύτερα σε βάθος χρόνου. Όλα είναι ρίσκο λοιπόν κι έχουν το τίμημά τους. Ο τίτλος του βιβλίου γράφτηκε μέσα απ’ την ίδια την ιστορία του αφού ο ήρωας μου ο Γιώργης συνειδητοποιημένα κι αντρίκια πληρώνει το τίμημα των πράξεων του.

Διαβάστε επίσης  Το στήριγμα του Μπάρακ Ομπάμα; Τα βιβλία!

Πηγή εικόνας: Προσωπικό αρχείο Άρια Αθανασάκη

-Τι θα ήθελες να είχες ερωτηθεί, αλλά δεν δόθηκε η ευκαιρία;
-Νομίζω ότι οι ερωτήσεις αυτές μού έδωσαν την ευκαιρία να πω αρκετά πράγματα που ήθελα.

-Σε ευχαριστώ πολύ και καλή επιτυχία στα επόμενα βήματα σου!

Ευχαριστώ κι εγώ! Εύχομαι από καρδιάς καλή έμπνευση και μια δημιουργική χρονιά σε όλους τους αναγνώστες αλλά και τους φίλους και δημιουργούς της ομάδας του Χανιώτικου εκδοτικού οίκου ΄΄Ραδάμανθυς΄΄

Πηγή εικόνας: Προσωπικό αρχείο Άρια Αθανασάκη

.

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα. Πάντα έγραφα ποιήματα και σκόρπιες σελίδες. Το πρώτο μου αστυνομικό μυθιστόρημα έρχεται το καλοκαίρι. Παιδαγωγός, αρθρογράφος, φιλόζωη και εμμονική με οτιδήποτε μου κεντρίσει το ενδιαφέρον!

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Μαδαγασκάρη

Μαδαγασκάρη: Ταξιδεύοντας στην όγδοη ήπειρο

Η Μαδαγασκάρη, το τέταρτο μεγαλύτερο νησί του κόσμου κι ένας

Φακίδες: Tips για να φαίνονται ρεαλιστικές

Οι φακίδες είναι ένα στοιχείο που κολακεύει την νεανική επιδερμίδα