Διάλογος με τον κυρ Αλέξανδρο, του Ηλία Παπακωνσταντίνου

18 Απριλίου 2022
Διάλογος με τον κυρ Αλέξανδρο, πηγή: biblionet

Νύμφη Αθάνατος

Ο Διάλογος με τον κυρ Αλέξανδρο, του Ηλία Παπακωνσταντίνου είναι μια νύμφη αθάνατος, μια ζωντανή συνομιλία στο επέκεινα και στο τροχογύρισμα του παρελθόντος. Είναι μια αδιαπέραστη στο χρόνο συνάντηση του ποιητή Ηλία Παπακωνσταντίνου με την ποιητική γραφίδα του σπουδαίου Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Έχουν περάσει τα μεσάνυχτα προ πολλού , και με γαλήνια θάλασσα ο ποιητής Ηλίας Παπακωνσταντίνου  βλέπει την βάρκα της  ζωής του κοσμοκαλόγερου να λικνίζεται απαλά στο ξεροβόρι της αγριότητας του κόσμου.

“Αύριο λέω να σωθώ/μια γέννα περιμένει/την θάλασσα να μοιραστώ/που τόσο επιμένει.”

“Το στέρνο, οι κόλποι, το όνειρο επιπλέον εις το κύμα”, η ψυχή του ποιητή Ηλία Παπακωνσταντίνου μας ταξιδεύει στα κατάβαθα της γραφής του Παπαδιαμάντη. “΄Όπου και να σας βρίσκει το κακό, αδελφοί,/ όπου και να θολώνει ο νους σας/ μνημονεύετε Διονύσιο Σολωμό/ και μνημονεύετε Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη”, έγραφε ο Οδυσσέας Ελύτης στο “Αξιον Εστί”. Αυτοί είναι οι στίχοι που μας έρχονται πρώτοι στο νου ξεκινώντας την θαυμαστή συζήτηση του Ηλία Παπακωνσταντίνου με τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη.

“Είσαι ο τρόπος που τα μάτια μας μεθάνε, είσαι η ανάφλεξη που η καρδιά μας ξεκινά για να σαρκώσει τ’ αόρατο σου, είσαι η φύση που ξεπερνά το χρώμα της, είσαι αυτό το αχόρταστο που ριζώνει μέσα μας για σένα.”

Advertisements
Ad 14

Η φωτόπετρα του θαύματος

Ο Ηλίας Παπακωνσταντίνου αναλογίζεται το ρεύμα εκείνο που ολομόναχος αντιμετωπίζει ο ποιητής  μες στο σκότος, αναγνωρίζει το φως εκείνο που τον οδηγεί στη σωτηρία.  Το λευκό και το μαύρο παλεύουν μέσα του. Ο ποιητής “ξαφνιάζεται σε ότι γυαλίζει, βλέπει τα λάθη που ερμηνεύουν τον κόσμο, προσπαθεί να αλλάξει τον βυθό”. Ορμώμενος από την ασυμβατότητα της ύπαρξης του, προσδοκά την ποίηση να γεννήσει εκείνη την φωτόπετρα του θαύματος. Ως εκ τούτου νοερά  προσκαλεί τον κοσμοκαλόγερο – ποιητή να απαντήσει στα ερωτήματα του. Ο Ηλίας Παπακωνσταντίνου αναμένει το θαύμα των λέξεων που θα ξεχερσώσουν το άδικο και θα σπείρουν την ειρήνη, θα σταλάξουν την ιδέα του αγαθού για να φυτρώσει η αγάπη. “Μην μετράς/άλματα κάνε/θέλω ακόμη κι άλλο φως/μέσα σου τ’ αστέρια σπάνε/μας φωτίζει ο πυρανθός”.

Διαβάστε επίσης  5+1 βιβλία βασισμένα σε αληθινές ιστορίες
Διάλογος με τον κυρ Αλέξανδρο
Πηγή εικόνας: e-musa.gr

 

 

Γέννημα θρέμα της ελιάς και της θάλασσας

Ο Ηλίας Παπακωνσταντίνου φυσιολάτρης και ελληνολάτρης, γέννημα θρέμμα της ελιάς και της θάλασσας ταυτίζεται συνωμοτικά με την  μεγαλοσύνη της αγάπης του Σκιαθίτη Παπαδιαμάντη για το ελληνικό τοπίο. Αυτή του η αναγνώριση είναι διάχυτη στο βιβλίο, ιδιαίτερα στο κεφάλαιο “Σκιάθος”. Ουμανιστικό , με βλέψη φυσιοκεντρική, με αγνή αγάπη για την ανθρώπινη υπόσταση ο Ηλίας Παπακωνσταντινου συνδιαλέγεται με τον μοναδικό Παπαδιαμάντη.   Κι εκεί, στον κόρφο του, εναποθέτει τις υπαρξιακές  του αγωνίες. Εξάλλου, όπως είπε και ο Ελύτης, ο Παπαδιαμάντης είναι ο πιο κατάλληλος μαζί με τον Διονύσιο Σολωμό για να ακουμπήσει ο άνθρωπος επάνω του τα προβλήματα του . Για να αποδιώξει το κτήνος και να εξανθρωπιστεί. Λυρισμός, φυσιολατρία, θέωση και αλτρουισμός σε μια συνδιαλλαγή με την ετερότητα , σε ένα συναπάντημα με τον σημαντικότερο Έλληνα πεζογράφο . Αυτός είναι ο Ηλίας Παπακωνσταντίνου όταν συνομιλεί με τον μοναδικό Παπαδιαμάντη.”

“Δεν σηκώνει ίχνος μίσους η ένταση και η έκρηξη του πάθους για τούτο τον τόπο”/ “Οι απώλειες μειώνονται μέσα στο πρωτογενές της συγγραφής και του τόπου σου.  Μέσα στην ακατέργαστη ομορφιά σου Σκιάθος μου όλες οι παραλίες μιλάνε τόσο ωραία ελληνικά, αρκεί να ανακαλύψουμε βαθύτερα τον πλούτο σου.”

Η Χρύσα Νικoλάκη γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών & αριστούχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος (Master of Arts) με ειδίκευση στη Λογοτεχνία, του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Επίσης, κατέχει δίπλωμα μετάφρασης και υποτιτλισμού, DIPLOMA OF TRANSLATION(Βρετανικό Συμβούλιο). Έχει δημοσιεύσει μελέτες λογοτεχνικής θεματολογίας σε επιστημονικά-θεολογικά περιοδικά. Το 2020 εξέδωσε την δεύτερη ποιητική της συλλογή «Θαύματα κι Αερικά» (Εκδόσεις Δρόμων). Ασχολείται κυρίως με την κριτική της λογοτεχνίας .Τον Απρίλιο του 2019 εκδόθηκε το πρώτο της παραμύθι: «Το αγόρι και ο Δράκος», (εκδ. Άπαρσις) Το 2020 βραβεύτηκε με το Β΄ Βραβείο με το ποίημα της «Ιερομνήμονες» στον Θ΄ Παγκόσμιο Ποιητικό Διαγωνισμό της Αμφικτυονίας. Το 2019 έλαβε το Α΄ Βραβείο με το ποιητικό της παραμύθι «Ο Νικολιός, η Τύχη κι η Χαρά » από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών (Π.Ε.Λ). Το 2021 εκδόθηκε η επιστημονική της μελέτη «Η Ορθόδοξη παράδοση στην ποίηση του Γιάννη Ρίτσου» (εκδ. Δρόμων). Αρθρογραφεί σε πολλά ηλεκτρονικά και έντυπα περιοδικά .Τον Μάιο του 2019 έγινε μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών (Π.Ε.Λ.). Το 2022 απέσπασε βραβείο και μετάλλιο στον 37ο Παγκόσμιο Διαγωνισμό Νosside με έδρα στην Ιταλία, με συμμετοχή 104 χωρών.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

look

Πως να αναβαθμίσεις τα basic καλοκαιρινά look!

Καλοκαιράκι…και καλοκαιρινά look, επιτέλους! Αέρινα ρούχα, όχι πολλά items και

Νίκος Μαντάς: «Δεν μπορώ να φανταστώ έναν έρωτα να μοιράζεται»

Ο Νίκος Μαντάς με τη γραφή του εκπλήσσει, προβάλλει το