Ημιτελείς: το νέο βιβλίο της εκδότριας Χρυσοξένη Προκοπάκη

Το βιβλίο Ημιτελείς κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Στίξις τον Απρίλιο του 2024 και αποτελεί το τελευταίο βιβλίο της συγγραφέως και εκδότριας Χρυσοξένη Προκοπάκη. Το βιβλίο κυλά σαν ημερολόγιο βαθιάς ενδοσκόπησης του ήρωα Νικόλα. Φαίνεται πως σε αυτό το «ημερολόγιο» η συγγραφέας δίνει φωνή στον Νικόλα και μπορεί να εκφραστεί όπως δεν το έκανε ποτέ. Ο Νικόλας θα μπορούσε να έχει χαρακτηριστικά από τον καθένα μας. Ένας άνθρωπος που εργάζεται σε επιτελική θέση, με σπουδές στο εξωτερικό, με μια οικογένεια. Μια δομημένη ζωή που τον καθιστά μαριονέτα των αποφάσεων που παίρνουν οι άλλοι για εκείνον.

ημιτελείς
Πηγή: stixiseditions.gr

Λίγα λόγια για το βιβλίο Ημιτελείς

Η γραφή συναντά την αποτύπωση των συναισθημάτων του κεντρικού ήρωα. Γλώσσα κοφτή και προσεγμένη τοποθετεί τον αναγνώστη  στην συναισθηματική κατάσταση του ήρωα και αποδίδει κάθε φάσμα των σκέψεων και των συναισθημάτων του. Περιγραφές και αυτοαποκαλύψεις «ρυθμισμένες» ώστε να υπάρχει ροή και μπλέξιμο του τότε – τώρα της σκέψης και της πραγματικότητας. Η συγγραφέας αποδίδει μέσω της συγγραφικής της πένας να το κλίμα που εκείνη επιθυμεί για να χτίσει όχι απλά μια εξιστόρηση αλλά μια αυτοαποκάλυψη βαθιά και δύσκολη για τον καθένα μας. Αφήνει τον αναγνώστη με μια αίσθηση ανισορροπίας και αμφιβολίας για όσα περιγράφει, υπό το πρίσμα, όχι του φανταστικού αλλά της τόσο πραγματικής έκφανσης της ζωής που η ροή δεν μπορεί να διακοπεί και ο ήρωας ξεχνά να παίζει τον ρόλο που του έχει δοθεί – και εκεί δημιουργούντα τα ερωτηματικά και τα γιατί.

Περιγράφει τις μεταμφιεσμένες καταστάσεις και συναισθήματα του πρωταγωνιστή Νικόλα, που για χρόνια τον είχαν μετουσιώσει σε έναν θεατή και όχι κεντρικό ήρωας της δικής του ζωής. Ο Νικόλας βρίσκεται πρώτη φορά αντιμέτωπος με το πιο βαθύ τραύμα της οικογένειάς του – μια απρόσμενη επίσκεψη του πατέρα του και οι αποκαλύψεις του για τις κατηγορίες που τον βαραίνουν έρχονται να αλλάξουν τις ισορροπίες. Οι μάσκες πέφτουν και οι άνθρωποι του κοντινού του περιβάλλοντος αλλάζουν.

Διαβάστε επίσης  Οι απόκριες των βιβλιοφάγων έχουν τις καλύτερες στολές

Αόρατοι άνθρωποι, άνθρωποι ημιτελείς.

Η μητέρα του, με την οποία ούτε ο Νικόλας ούτε η αδελφή του Φωτεινή κατάφεραν να δεθούν ποτέ, φανερώνει το πιο σκληρό της πρόσωπο. Η γυναίκα του Νικόλα αποφασίζει να αποχωρήσει από την ζωή και το σπίτι τους. Ο πατέρας του Νικόλα αργοπεθαίνει. Η σχέση με την αδερφή του αποκτά εντάσεις, από εκείνες που μόνο οι ενήλικες δημιουργούν. Η ζωή του Νικόλα παίρνει άλλη τροπή και εκείνος πρέπει πρώτη φορά να γίνει υπεύθυνος για τα όσα δεν έχει τολμήσει να πει τόσα χρόνια.

Πηγή: stixiseditions.gr

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα Χρυσοξένη Προκοπάκη

Η Χρυσοξένη Προκοπάκη γεννήθηκε στο Ρέθυμνο και ζει στη Αθήνα. Είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Αθηνών (Ψυχολογία) και συγγραφέας. Το 2017 ίδρυσε τις εκδόσεις Στίξις.

Βιβλία της συγγραφέως:

  • Αβαρής, Μικρή Στίξις, 2024
  • Μαργαρίτες, Στίξις, 2020
  • Μια τυχαία Ιφιγένεια, Στίξις, 2017
  • Λευκό μακρύ παλτό (και άλλες ιστορίες), Μανδραγόρας, 2016 (Το 2017 εκδόθηκε στα Γαλλικά από την Paulette Éditrice, “Long manteau blanc” )
  • Μέλαινα Χολή, Άπαρσις, 2013

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου Ημιτελείς

«Αλλάζουμε συνεχώς ρόλους. Γινόμαστε πότε ενήλικες, πότε παιδιά. Χάνουμε τον εαυτό μας μέσα στους άλλους και τον ξαναβρίσκουμε πάλι μέσα σ’ αυτούς. Τους έχουμε ανάγκη για να βρίσκουμε το στίγμα μας στον κόσμο.»

Η κανονική ζωή του Νικόλα ανατρέπεται τη στιγμή που του αποκαλύπτεται ένα μυστικό από το παρελθόν. Και ξαφνικά καλείται –ίσως για πρώτη φορά– να αναμετρηθεί με τους ανθρώπους που τον καθόρισαν. Οι στενοί συγγενείς αλλάζουν πρόσωπα. Οι μάσκες πέφτουν με βίαιο τρόπο και ο ήρωας της ιστορίας πρέπει να δημιουργήσει ξανά τον εαυτό του και να ανακατασκευάσει τις αναμνήσεις του. Η οικογένεια χάνει την αίγλη που είχε άλλοτε στα μάτια του. Το παρελθόν δεν αποτελεί πια καταφύγιο. Άνθρωποι ημιτελείς περιδιαβαίνουν τις σελίδες του βιβλίου και έρχονται αντιμέτωποι με τα σκοτεινά τους κομμάτια, με μουσική υπόκρουση την Ημιτελή Συμφωνία του Σούμπερτ.

Διαβάστε επίσης  Γιορτή της Μητέρας: 6 παιδικά βιβλία για τις ηρωίδες της ζωής μας

Η Χρυσοξένη Προκοπάκη –με τη χαρακτηριστική γραφή της– φτιάχνει με τους Ημιτελείς ένα ψυχογράφημα της ελληνικής οικογένειας που θα μπορούσε να είναι η οικογένεια καθενός από εμάς.

 

 

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Τ3 Ημέρες επανάστασης των ηλεκτρονίων από τις εκδόσεις Αγγελάκη

Χιούμορ, άπειρες γνώσεις και διασκέδαση σε ένα βιβλίο; Και όμως

Τα πέντε κορυφαία αρώματα που θυμίζουν καλοκαίρι.

Το καλοκαίρι είναι η εποχή που η φρεσκάδα και η