Το διάβασμα μπορεί να είναι μια πηγή απόλαυσης και χαλάρωσης για πολλούς ανθρώπους, αλλά είναι και κάτι περισσότερο από έναν τρόπο διασκέδασης. Το διάβασμα βιβλίων μπορεί να ενισχύσει τη νοημοσύνη μας! Όταν αναφερόμαστε στη νοημοσύνη, σαν ορισμό, δεν εννοούμε μόνο την ικανότητα συνδέσεων, συλλογισμών, ανάπτυξης λεξιλογίου και επέκτασης γνώσεων αλλά και την ικανότητα να αντιλαμβανόμαστε και να αναγνωρίζουμε τα συναισθήματα των άλλων- ευρέως γνωστή ως συναισθηματική νοημοσύνη ή εν συντομία EQ.
Τι είναι η συναισθηματική νοημοσύνη;
Η συναισθηματική νοημοσύνη αναγνωρίζεται ως κρίσιμη δεξιότητα με ευρεία εφαρμογή στην ανατροφή των παιδιών, στην εκπαίδευση και στο εργασιακό περιβάλλον, διευκολύνοντας την επικοινωνία και τη συνεργασία (Πλατσίδου, 2004). Ουσιαστικά, πρόκειται για σύνολο ικανοτήτων που γεφυρώνουν την κλασική νοημοσύνη με το συναίσθημα, ενισχύοντας τη σκέψη και την ικανότητα λήψης αποφάσεων (Mayer et al., 2008). Οι Salovey και Mayer το 1990, διατύπωσαν έναν ορισμό της συναισθηματικής νοημοσύνης ως «το υποσύνολο της κοινωνικής νοημοσύνης που περιλαμβάνει την ικανότητα παρακολούθησης των συναισθημάτων του ατόμου και των άλλων, τη διάκριση μεταξύ τους και τη χρήση αυτών των πληροφοριών για την καθοδήγηση της σκέψης και των δράσεων» (Salovey & Mayer, 1990, σελ. 189).
Με αυτόν τον τρόπο, η συναισθηματική νοημοσύνη συνδέει την αυτογνωσία με την κοινωνική επίγνωση, παρέχοντας στο άτομο τα εργαλεία για να κατανοεί καλύτερα τόσο τον εαυτό του όσο και τους γύρω του.
Τι ορίζουμε ως διάβασμα;
Η λέξη διάβασμα (ρ. διαβάζω) είναι ταυτόσημος όρος με την μελέτη ή την ανάγνωση. Σε κάθε λέξη δίνουμε μια ξεχωριστή βαρύτητα και πάντα νοηματοδοτείται με την διαδικασία και τον στόχο. Συνήθως τον όρο μελέτη την ορίζουμε σε σχολικό ή ακαδημαϊκό πλαίσιο με στόχο την απόκτηση συγκεκριμένων γνώσεων. Η ανάγνωση μπορεί να είναι μια διαδικασία τόσο φωνητική ή σιωπηλή και περικλείει την απλή αναφορά του κειμένου. Τέλος ο όρος διάβασμα περικλείε όλα τα παραπάνω και θεωρείται πιο συνήθης όταν πρόκειται για βιβλία που διαβάζουμε για χαλάρωση ή ευχαρίστηση χωρίς να αποκλείει την παροχή γνώσεων.
Όποια λέξη και εάν επιλέξουμε να χρησιμοποιήσουμε το αποτέλεσμα είναι ίδιο, το διάβασμα μπορεί να μας κάνει εξυπνότερους.
Μπορεί το διάβασμα να μας κάνει εξυπνότερους;
Η μια και μοναδική απάντηση είναι ναι! Παρακάτω θα δούμε περιληπτικά με ποιόν τρόπο μπορεί το διάβασμα να ενισχύσει την νοημοσύνη μας.
Νέοι ορίζοντες, νέες ιδέες!
Το διάβασμα προσφέρει έκθεση σε διαφορετικές απόψεις, πεδία γνώσης και κουλτούρες, διευρύνοντας το πνευματικό πεδίο του αναγνώστη. Ενθαρρύνει την ανάπτυξη νέων ιδεών και μια πιο δημιουργική προσέγγιση στην επίλυση προβλημάτων, τα οποία συνδέονται με την ευφυΐα.
Ενσυναίσθηση: Μας μαθαίνει να καταλαβαίνουμε
Τα βιβλία προάγουν την ενσυναίσθηση παρουσιάζοντας χαρακτήρες και ιστορίες που ευνοούν την κατανόηση και την ταύτιση με τα συναισθήματα και τις εμπειρίες των άλλων. Αυτό ενισχύει την κοινωνική μας νοημοσύνη.
Αυξάνει το λεξιλόγιό μας
Το διάβασμα διευρύνει το λεξιλόγιό μας και ενισχύει τις γλωσσικές μας δεξιότητες. Ένα πλούσιο λεξιλόγιο επιτρέπει το σχηματισμό πιο σύνθετων σκέψεων και διευκολύνει την επικοινωνία, προάγοντας έτσι τη γνωστική ικανότητα.
Εξιτάρει τις διεργασίες του νου
Τέλος, εξιτάρει τις γνωστικές διεργασίες, ενισχύοντας την κριτική σκέψη, την προσοχή και τη συγκέντρωση. Το διάβασμα προκαλεί το μυαλό να επεξεργάζεται πληροφορίες και να εξάγει συμπεράσματα, γεγονός που με τη σειρά του βελτιώνει τη νοητική ευελιξία και την ανάλυση.