Πότε ήταν η τελευταία φορά που διαβάσατε κάτι από έναν ανερχόμενο συγγραφέα; Πολλές φορές επιμένουμε να αγοράζουμε αποκλειστικά (ή σχεδόν αποκλειστικά) βιβλία λογοτεχνών που γνωρίζουμε, που έχουμε ήδη αγαπήσει και που διαθέτουν για εμάς τη «συνταγή της επιτυχίας». Με αυτό τον τρόπο ίσως στερούμε από νεότερους και λιγότερο γνωστούς συγγραφείς την ευκαιρία να εξελιχθούν και να αναδείξουν το ταλέντο τους. Παρακάτω υπάρχουν 6 νέοι Έλληνες συγγραφείς που αξίζει να γνωρίσετε και να εμπλουτίσετε με τα έργα τους τα ράφια της βιβλιοθήκης σας.
Πάνος Τσερόλας
Ο Πάνος Τσερόλας γεννήθηκε το 1985, σπούδασε στο Γεωλογικό του Πανεπιστημίου Πατρών, όπου έκανε και το μεταπτυχιακό του και σήμερα είναι υποψήφιος διδάκτορας. Το πρώτο του βιβλίο, «Περί έρωτος», κυκλοφόρησε το 2014 σε ελληνικά και αγγλικά. Από τότε έχει γράψει άλλα δύο μυθιστορήματα για ενηλίκους, το «Ασημένια Θάλασσα» και το «Η συνωμοσία της Βανίλιας». Επίσης, γράφει μυθιστορήματα για παιδιά, όπως το «Ο προϊστορικός ζωγράφος (κι ένα τερατάκι)», το οποίο φιγουράρει σε πολλές λίστες περιοδικών λογοτεχνίας και έχει αποσπάσει αρκετούς επαίνους, και μια σειρά βιβλίων με πρωταγωνιστή τον ριψοκίνδυνο Διονύση Δελή.
Στέλιος Ανδρεάδης
Ο Στέλιος Ανδρεάδης γεννήθηκε στην Καβάλα. Στα 16 του ανακάλυψε την αγάπη του για τη συγγραφή και διακρίθηκε σε πανελλήνιους διαγωνισμούς διηγημάτων. Στα φοιτητικά του χρόνια ξεκίνησε μια σειρά λογοτεχνικών βιβλίων με τίτλο «Γρανάζι». Στα ράφια των βιβλιοπωλείων θα βρείτε τρία μυθιστορήματά του με πιο πρόσφατο το «Τσίλι», ένα αστυνομικό μυθιστόρημα που αφορά την δολοφονία μιας φαινομενικά άκακης ηλικιωμένης.
Μαρία Ξυλούρη
Το όνομα της, ίσως, σας φαίνεται γνωστό λόγω των μεταφράσεων που έχει κάνει σε αγαπημένα μυθιστορήματα ξένων συγγραφέων. Στα 35 της, μόλις, χρόνια η Μαρία Ξυλούρη έχει μεταφράσει κείμενα σπουδαίων λογοτεχνών, όπως του Paul Auster και της Hanya Yanagihara. Έχει, ωστόσο, και δικό της συγγραφικό έργο, με το πρώτο της βιβλίο, το «Rewind» να έχει προταθεί για το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα του περιοδικού «Διαβάζω» για το 2010. Άλλα δύο μυθιστορήματα της, το «Πώς τελειώνει ο κόσμος» και «Η νυχτερινή βάρδια του καλλιγράφου» κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Καλέντης.
Βαγγέλης Γιαννίσης
Ο Βαγγέλης Γιαννίσης ζει και εργάζεται στη Σουηδία, ενώ παράλληλα γράφει αστυνομικά μυθιστορήματα με κέντρο την πόλη του Έρεμπρο. Κυκλοφορούν ήδη τέσσερα βιβλία του με πρωταγωνιστή τον Ελληνοσουηδό επιθεωρητή Άντερς Οικονομίδη. Ο νεαρός συγγραφέας αναφέρει χαρακτηριστικά πως η εικόνα του ήρωά του γεννήθηκε σε ένα ταξίδι με το τραίνο από το Έρεμπρο στη Στοκχόλμη. Σύντομα πρόκειται να κυκλοφορήσει ένα νέο μυθιστόρημα, εκτός της σειράς του επιθεωρητή, που θα διαδραματίζεται στην δεκαετία του 70’ και θα βασίζεται κατά το ήμισυ σε πραγματικά γεγονότα.
Ελπίδα Ισμαήλ
Σε ηλικία 14 ετών έγραψε η Ελπίδα το πρώτο της μυθιστόρημα με τίτλο «Η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία», το οποίο κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Κέδρος λίγα χρόνια αργότερα. Σήμερα, είναι πλέον απόφοιτη της σχολής Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών και ζει στην Αθήνα. Θεωρεί πως τον τρόπο γραφής της έχει επηρεάσει η Stephanie Meyer, ενώ θαυμάζει τη J. K. Rowling για τον φανταστικό κόσμο που δημιούργησε.
Θανάσης Τσιώλης
Φυσικά, από τη λίστα δεν θα μπορούσε να λείπει ο Θανάσης Τσιώλης, αρθρογράφος του Maxmag, του οποίου το πρώτο βιβλίο, «Φθηνές Ιστορίες», κυκλοφόρησε πρόσφατα. Ο Θανάσης είναι μόλις 20 ετών, σπουδάζει στο τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας στη Σητεία, ενώ στον ελεύθερο χρόνο του γίνεται ζυθοποιός στο σπίτι του.