“Για την Καρδιά και το συκώτι του” από τη Λένα Διβάνη

Συκώτι
Πηγή εικόνας: theopinion.gr

Για μια ακόμη φορά, η πολυγραφότατη Λένα Διβάνη, καταφέρνει να μας “φέρει στα συγκαλά” μας, με το νέο της βιβλίο “Για την καρδιά και το συκώτι του”, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη. Στιγμές γέλιου και ματαιοδοξίας, ευχαρίστησης και απογοήτευσης ξεχειλίζουν πηγαία μέσα από τις σελίδες που κουβαλούν έναν αέρα θεάτρου.

Τι συμβαίνει όταν δύο γυναίκες… ίσως και τρεις, μοιράζονται τον ίδιο άντρα; Πόσω μάλλον όταν ο συγκεκριμένος άνδρας φτάνει στη δύση του; Δύσκολες ερωτήσεις, με ακόμη πιο περίπλοκες απαντήσεις. Η Ειρήνη είναι η νόμιμη. Ευκατάστατη, δυναμική και κατά κάποιο τρόπο απόλυτη ακόμη και στην προσωπική της ζωή. Η Μάγια είναι η ερωμένη. Κάπως λαϊκή, κάπως ξεπεταγμένη, μα σίγουρα τρελά ερωτευμένη. Η τρίτη είναι η μάνα. Το βαρύ πυροβολικό που δε διστάζει να “πατήσει χάμω” και τις δυο. Ωστόσο, καμία από αυτές δεν είναι η πρωταγωνίστρια του βιβλίου. Το πορτρέτο του αληθινού πρωταγωνιστή, μεταξύ ζωής και θανάτου, κρύβεται σε κάποια κλίνη εντατικής θεραπείας. Το πρόβλημα, όμως, δε βρίσκεται καν εδώ. Η όλη τριβή μεταξύ των τριών γυναικών τροφοδοτείται από την επιθυμία της νόμιμης συζύγου να δωρίσει τα όργανα του. Φωνές, φασαρίες και κοινώς ένα αέναο “ξεκατίνιασμα” στολίζει με χάρη το πιο μαύρο κομμάτι της ανθρώπινης ζωής, τον θάνατο!

Κι όμως, το βιβλίο “Για την καρδιά και το συκώτι του” μπορεί να διαβάζεται εύκολα, κρύβει όμως μέσα του μεγάλες αλήθειες, ταμπού, στερεότυπα και ιδεολογίες.

Τρεις γυναίκες. Τρεις διαφορετικές ιστορίες. Ο πρωταγωνιστής, ο ίδιος. Ένας γάμος, φαινομενικά τέλειος, ποτέ δε μπορεί να είναι τέλειος. Η σκιά από πίσω του, ενδεχομένως, να ακούει σε πολλά ονόματα όπως απιστία, καταπίεση και εξαναγκασμός. Από την άλλη, μια γυναίκα που ποθεί. Υπάρχει άραγε ισχυρότερη δύναμη στη ζωή; Έστω κι αν είναι λαϊκιά, έστω κι αν είναι “αντροχωρίστρα”, όσο κι αν μοιράζεται ότι περισσότερο λαχταρά δεν παύει να είναι μια γυναίκα που διεκδικεί με κάθε μέσο, με κάθε κόστος. Η μια απαιτεί απ’ την άλλη και οι δυο τους μαζί απαιτούν από αυτόν.

Διαβάστε επίσης  "Ένα βιβλίο με Υπερδυνάμεις! από τη Σουζάνα Ίσερν συνδυάζει το παραμύθι με τη ζωή

Τέλος, είναι και αυτή η δόλια μάνα που πάντα ξέρει και ποτέ δε μιλά. Η τρίτη γυναίκα που αγαπά και αγαπιέται με τρόπο μοναδικό και ανεπανάληπτο. Η συγγραφέας τονίζει τη μητρότητα σε δύο σημεία. Και τα δύο αγγίζουν μια κινηματογραφική τραγικότητα που, δυστυχώς, αποτελεί συχνό φαινόμενο στην εποχή μας. Η επιθυμία μιας μητέρας να ακούσει κι από δεύτερο στόμα τον πραγματικό όρο του “Μαμά” και δεν τα κατάφερε ποτέ λόγω τύχης, λόγω των συνθηκών ακόμα και λόγω επιθυμίας άλλων. Το δέσιμο μεταξύ μιας μητέρας με το μοναχοπαίδι της αποτελεί έναν δεσμό ανώτερο από οτιδήποτε άλλο μπορεί να υπάρξει σε αυτή τη ζωή.

Advertisements
Ad 14

 

“Για την καρδιά και το συκώτι του” είναι, λοιπόν, ο νέος τίτλος της Λένας Διβάνη που ταξιδεύει τον αναγνώστη στους διαδρόμους ενός νοσοκομείου με τον πιο διασκεδαστικό και χαλαρωτικό τρόπο. Ένα γκροτέσκο που δε διστάζει να αποκαλύψει τις πιο κρυφές πτυχές της ανθρώπινης ψυχής. 

Ονομάζομαι Θεοδώρα και γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη. Τα φοιτητικά μου χρόνια τα πέρασα στην όμορφη πόλη των Σερρών, ενώ από το 2014 ζω στο νησί της Θάσου με τον σύζυγο και τον γιο μου. Τα τελευταία χρόνια ασχολούμαι με την αρθρογραφία και τη συγγραφή παιδικών και λογοτεχνικών βιβλίων.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Γουατεμάλα

Γουατεμάλα: Απόδραση στην εξωτική γη των Μάγιας

Γουατεμάλα, το λίκνο του θαυμαστού πολιτισμού των Μάγιας, η γη
Η αποστολή Φράνκλιν

Η καταστροφή της αποστολής Φράνκλιν

Το 1845 δύο βρετανικά πλοία ξεκίνησαν τον απόπλου με προορισμό