Build advanced payment workflows with the Fusebox Elavon Portal and leverage Elavon’s enterprise infrastructure for global payment operations.

Τάσος Λειβαδίτης: 30 χρόνια από τον θάνατό του.

Φέτος συμπληρώνονται 30 χρόνια από τον θάνατο του σπουδαίου Τάσου Λειβαδίτη και το έργο του μοιάζει πιο επίκαιρο από ποτέ. Οι νέοι αναζητούν εκ νέου τις ποιητικές συλλογές του καθώς επιλογές ποιημάτων του κάνουν την εμφάνισή τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχεδόν καθημερινά.

Ο τόμος “Τάσος Λειβαδίτης. Ο ποιητής, το έργο, η ζωή του”  από τις εκδόσεις Στίξης  σε επιμέλεια Γιώργου Δουατζή για τα 30 χρόνια από τον θάνατό του αποτελεί ένα ακόμα στοιχείο για το αυξημένο ενδιαφέρον.  Στην επέτειο των είκοσι χρόνων από τον θάνατό του ο Γιώργος Δουατζής είχε επιμεληθεί το βιβλίο “Τάσος Λειβαδίτης. Συνομιλία με τον Νυχτερινό επισκέπτη” από τις εκδόσεις Κέδρος. Ο τόμος αυτός κυκλοφορεί τώρα εμπλουτισμένος με εννέα ακόμα κείμενα. Ποιητές, συγγραφείς και άνθρωποι των γραμμάτων αναλύουν διάφορες πτυχές της προσωπικότητας του  και του έργου του.

Λίγα λόγια για την έκδοση:

Το έργο, η ζωή, η προσωπικότητα, οι τελευταίες στιγμές του μεγάλου μας ποιητή Τάσου Λειβαδίτη.
Άνθρωποι των Γραμμάτων αναλύουν τη σημασία του έργου του ποιητή, αποκαλύπτουν γεγονότα και άγνωστες πτυχές της ζωής του.
Ένα βιβλίο-αφιέρωμα για τα τριάντα χρόνια από το θάνατο του Τάσου Λειβαδίτη, με βιογραφία και πλήρη εργογραφία.

Γράφουν οι: Χρίστος Αλεξίου, Νικηφόρος Βρεττάκος, Κώστας Γεωργουσόπουλος, Γιώργος Δουατζής, Μίκης Θεοδωράκης, Σόνια Ιλίνσκαγια, Σπύρος Κατσίμης, Κώστας Κουλουφάκος, Κώστας Κρεμμύδας, Γιώργος Μαρκόπουλος, Απόστολος Μπενάτσης, Γιώργος Παπαλεονάρδος, Τίτος Πατρίκιος, Μανόλης Πρατικάκης, Γιάννης Ρίτσος, Σταύρος Στρατηγάκος, Έλλη Φιλοκύπρου.

Ο Αναστάσιος-Παντελεήμων Λειβαδίτης γεννήθηκε στις 20 Απριλίου 1922. Γιος του Λύσανδρου και της Βασιλικής γεννήθηκε στην Αθήνα  το βράδυ της Ανάστασης απ’ όπου πήρε και το όνομα με το οποίο έγινε γνωστός.  Σπούδασε στην Νομική σχολή του πανεπιστημίου Αθηνών, τον κέρδισε όμως η λογοτεχνία και συγκεκριμένα η ποίηση.

Ανέπτυξε έντονη πολιτική δραστηριότητα στο χώρο της αριστεράς με αποτέλεσμα να εξοριστεί από το 1947 έως το 1951 . Μούδρος , Μακρόνησος, Αϊ Στράτης, φυλακές Χατζηκώστα απ’ όπου και αποφυλακίζεται το 1951. Πέθανε στην Αθήνα στις 30 Οκτωβρίου του 1988  από ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής.  Μετά το θάνατό του εκδόθηκαν χειρόγραφα ανέκδοτα ποιήματά του με τον τίτλο «Χειρόγραφα του Φθινοπώρου».

Ας δούμε μερικές από τις πιο γνωστές φράσεις του:

  • Γιατί απλά κάποιοι άνθρωποι είναι τόσο πολύ ξεχωριστοί, που αξίζει να ζεις, μόνο και μόνο για να τους συναντήσεις, κάποτε…
  • Κι όταν δεν πεθαίνει ο ένας για τον άλλον είμαστε κιόλας νεκροί.
  • Ώ απέραντη νοσταλγία για κάτι που ποτέ δεν ζήσαμε κι όμως αυτό υπήρξε όλη η ζωή μας…
  • Δεν ξέρω πώς, δεν ξέρω πού, δεν ξέρω πότε, όμως τα βράδια κάποιος κλαίει πίσω από την πόρτα.
  • Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος δεν θα πάψεις ούτε στιγμή ν’ αγωνίζεσαι για την ειρήνη και για το δίκιο.
  • Οι άνθρωποι βιάζονται: έγνοιες, βιοτικές συνθήκες, όνειρα, συμβιβασμοί – πού καιρός να γνωρίσουν τη ζωή τους.
  • Το ρόλο μας τον διαλέξαμε οι ίδιοι εμείς – την πρώτη μέρα που διστάσαμε να πάρουμε μια απόφαση ή που σταθήκαμε εύκολοι σε μιαν αναβολή.Όλα όσα αρνηθήκαμε – αυτό είναι το πεπρωμένο μας.
  • Ποτέ δε φανταζόμουν ότι τόσες πολλές μέρες κάνουν μια τόσο λίγη ζωή.
  • η σιωπή κάνει τον κόσμο πιο μεγάλο, η θλίψη πιο δίκαιο
  • Ο κόσμος μόνο όταν τον μοιράζεσαι υπάρχει…
  • Να ‘σαι τόσο πρόσκαιρος, και να κάνεις όνειρα τόσο αιώνια!

Πηγή:

http://www.protothema.gr

http://www.tilestwra.com

Περισσότερα από τη στήλη: Βιβλίο

Βιβλίο

Ίρβιν Γιάλομ είναι αυτό το τελευταίο σου βιβλίο;

O Ίρβιν Γιάλομ δεν χρειάζεται συστάσεις. Το πλούσιο βιογραφικό του, τα βιβλία του καθώς και…

Βιβλίο

7 τρόποι να διαβάζεις περισσότερα βιβλία

Φέτος, όπως και πέρσι, έθεσες έναν στόχο στην αρχή της χρονιάς. Να διαβάσεις περισσότερα βιβλία.…

Βιβλίο

«Άνθρωποι που συναντάμε στις διακοπές»: από το bestseller της Emily Henry στην κινηματογραφική μεταφορά του Netflix

«Άνθρωποι που συναντάμε στις διακοπές»: από το bestseller της Emily Henry στην κινηματογραφική μεταφορά του…

Βιβλίο

«Περί Έρωτος και Άλλων Δαιμονίων»: Όταν το Πάθος γίνεται η πιο Ιερή Ασθένεια

Η ταυτότητα του βιβλίου Το “περί έρωτος και άλλων δαιμονίων” κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το…

Βιβλίο

Το ακουστικό κέρας της Leonora Carrington: κάτι παραπάνω από ένα αλλόκοτο fever dream

Παρότι η εικαστική καλλιτέχνιδα Leonora Carrington θεωρείται η «τελευταία των σουρεαλιστών», η ίδια δεν ενστερνίστηκε…

Βιβλίο

«Διάβολοι και άγιοι» του Ζαν Μπατίστ Αντρεά : Η διττή φύση των ανθρώπων

Έχοντας πλέον διαβάσει και τα τρία μυθιστορήματα του βραβευμένου με Goncourt 2023 Γάλλου συγγραφέα Ζαν…

Βιβλίο

Οι τρεις Ιθάκες

Στο υπό έκδοση βιβλίο του Επάνοδος στον Όμηρο, ο αλήστου μνήμης φιλόλογος – ιστορικός Σαράντος…