Το αγόρι και ο Φεγγαρένιος: μια ιστορία για την αγάπη

29 Ιουλίου 2023
Το αγόρι και ο Φεγγαρένιος
Το αγόρι και ο Φεγγαρένιος, Ντέμπι Λιόρι  

Παιδαγωγικό περιεχόμενο

Το αγόρι και ο Φεγγαρένιος της επιτυχημένης συγγραφέως Ντέμπι Λιόρι είναι ένα θαυμάσιο βιβλίο με παιδαγωγικό περιεχόμενο και πλούσιο συναισθηματισμό. Ναι, η Ντέμπι Λιόρι, έγραψε ένα ξεχωριστό βιβλίο για την αγάπη ανάμεσα σε ένα αγόρι και το κουκλάκι του, τον Φεγγαρένιο. Οι εκδόσεις Πατάκη πάλι κάνουν τη διαφορά. Ενώ, ο Φίλιππος Μανδηλαράς με την εξαιρετική του μετάφραση, μας φέρνει το πρωτότυπο κείμενο σε μια απολαυστική ανάγλυφη γραφή. Αυτή που καλά μας παραδίδει η συγγραφέας του.

Fοund and Lost

Το αγόρι και ο Φεγγαρένιος είναι αφιερωμένο στους Found and Lost και το μήνυμα πραγματικά μας συγκινεί και μας τοποθετεί σε εγρήγορση για όλα όσα καλά στην καρδιά μας φυλάμε. “Στους Found and Lost” με όλη μου την αγάπη. Σας ευχαριστώ για όλες τις επίμονες κραυγούλες, τα επιφωνήματα χαράς, τις χαρακιές στο ξύλο, τα τρεμάμενα μουστάκια, τα φωτεινά αμυγδαλωτά μάτια και το δώρο της ζωής σας». «Εγώ είμαι ο Φεγγαρένιος. Κι αυτή είναι η ιστορία μου. Μια φορά με βρήκε ένα αγόρι. Με ονόμασε Φεγγαρένιο και με αγκάλιασε τρυφερά. Οι Φεγγαρένιοι είναι φτιαγμένοι για τρυφερές αγκαλιές». Ντέμπι Λιόρι.

Μαγευτική απεικόνιση

Η συγγραφέας Ντέμπι Λιόρι  μας καθηλώνει με τη μαγική της απεικόνιση σε συνδυασμό με την απίστευτη τρυφερότητα των στίχων του παραμυθιού. Συγγραφέας και εικονογράφος η ίδια μαγνητίζει από την πρώτη σελίδα  τα παιδικά βλέμματα. Ο Φεγγαρένιος βρισκόταν στον πάγκο ενός καταστήματος παιχνιδιών όταν τον βρήκε το μικρό αγόρι με τα φεγγαρένιου σχήματος μωβ γυαλιά του. Τον ξεχώρισε ανάμεσα σε «μπάμπουσκες» και καραβάκια. Ανάμεσα σε μαϊμούδες και τρενάκια. Αποφάσισε να τον ονομάσει Φεγγαρένιο γιατί γέμιζε την άδεια του αγκαλιά τη νύχτα και ονειρεύονταν μαζί. Σε εκείνον έλεγε τα μυστικά του. Με εκείνον περνούσε και τη μέρα του όταν γινόταν εξερευνητής.

Διαβάστε επίσης  Υπάρχει ο Παράδεισος αλλά υπάρχει και η Κόλαση

Για πάντα μαζί

Μαζί του ονειρευόταν ότι ταξιδεύει στο φεγγάρι. Ο Φεγγαρένιος και εκείνος, το αγόρι – πύραυλος. Είναι πραγματικά τόσο όμορφο το ότι η συγγραφέας κατορθώνει να τρυπώσει στη φαντασία του μικρού αγοριού και να μας τη μεταδώσει αυτούσια, με απλότητα κι αρτιότητα. Η εναλλαγή των εικόνων από το φως στο σκοτάδι ταυτίζεται με τα συναισθήματα του αγοριού από τη χαρά στη λύπη, ενώ, η συναισθηματική κατάσταση του Φεγγαρένιου, αντικατοπτρίζεται στο πρόσωπο του. Ο φόβος μεταφέρεται στο πρόσωπο του όταν  χάνει το αγόρι. Αλλά και το αγόρι χάνει τον κόσμο όταν χάνει τον Φεγγαρένιο του.

Advertisements
Ad 14

«Τα γυαλιά του έσπασαν και δε μπορούσε να με δει.

Δε μπορούσε να με βρει. Είχα χαθεί.»

Η μοναδικότητα της αγάπης

Το παραμύθι μας θυμίζει κατά πολύ το συναίσθημα που βίωσε ο μικρός πρίγκιπας όταν έχασε το πολύτιμο τριαντάφυλλο του. Τη μοναδικότητα της αγάπης του απέναντι σε αυτό, την φροντίδα του και τη στήριξη του. Έτσι και εδώ σε αυτό το πανέμορφο παραμύθι της Ντέμπι Λιόρι, το μικρό αγόρι και ο Φεγγαρένιος χάνουν το νόημα της ζωής όταν αποχωρίζονται ο ένας από τον άλλο. Ωστόσο, δε χάνουν ποτέ την ελπίδα τους. Ο Φεγγαρένιος περνά πολλές περιπέτειες μέχρι να φτάσει στα αγαπημένα χέρια του μικρού αγοριού. Περνά από τη γη στον ουρανό και στη συνέχεια καταλήγει στο νερό. Εκεί, στα νερά του ποταμού, τον βρίσκουν οι βασιλιάδες των βουνών και τον παίρνουν μαζί τους. Ο Φεγγαρένιος δε χάνει την ελπίδα, ξέρει ότι θα τον βρει το αγόρι του. Και η ελπίδα νικά γιατί το παραμύθι μας έχει αίσιο τέλος.

Διαβάστε επίσης  5+1 αναγνώσματα ισπανόφωνης λογοτεχνίας που μεταφράστηκαν στα ελληνικά το 2017

Διαφορετικότητα

Πίσω από όλη αυτή την πίστη στην αγάπη, η συγγραφέας Ντέμπι Λιόρι μας μιλά για τη διαφορετικότητα. Γιατί ο Φεγγαρένιος είναι τόσο μοναδικός και διαφορετικός από τα άλλα πλάσματα, από τα άλλα παιχνίδια. Έχει καρδούλα και αισθάνεται, δεν είναι ένα απλό παιχνίδι, δεν είναι απλά ένας συγκάτοικος. Είναι ένα πλάσμα του Θεού μοναδικό, φτιαγμένο για τρυφερές αγκαλιές. Φτιαγμένο για αγάπη. Το υπέροχο είναι ότι η ιστορία δεν τελειώνει εδώ. Ο Φεγγαρένιος συνεχίζει να κοιμίζει τα όνειρα μικρών παιδιών. Γίνεται η γλυκιά αγκαλιά του Θεού, που δεν την αποχωριζόμαστε ποτέ, ότι κι αν συμβεί.

 

Gliori, Debi
Ντέμπι Λιόρι, πηγή: patakis.gr, Το αγόρι και ο Φεγγαρένιος

 

 

Η Χρύσα Νικoλάκη γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών & αριστούχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος (Master of Arts) με ειδίκευση στη Λογοτεχνία, του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Επίσης, κατέχει δίπλωμα μετάφρασης και υποτιτλισμού, DIPLOMA OF TRANSLATION(Βρετανικό Συμβούλιο). Έχει δημοσιεύσει μελέτες λογοτεχνικής θεματολογίας σε επιστημονικά-θεολογικά περιοδικά. Το 2020 εξέδωσε την δεύτερη ποιητική της συλλογή «Θαύματα κι Αερικά» (Εκδόσεις Δρόμων). Ασχολείται κυρίως με την κριτική της λογοτεχνίας .Τον Απρίλιο του 2019 εκδόθηκε το πρώτο της παραμύθι: «Το αγόρι και ο Δράκος», (εκδ. Άπαρσις) Το 2020 βραβεύτηκε με το Β΄ Βραβείο με το ποίημα της «Ιερομνήμονες» στον Θ΄ Παγκόσμιο Ποιητικό Διαγωνισμό της Αμφικτυονίας. Το 2019 έλαβε το Α΄ Βραβείο με το ποιητικό της παραμύθι «Ο Νικολιός, η Τύχη κι η Χαρά » από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών (Π.Ε.Λ). Το 2021 εκδόθηκε η επιστημονική της μελέτη «Η Ορθόδοξη παράδοση στην ποίηση του Γιάννη Ρίτσου» (εκδ. Δρόμων). Αρθρογραφεί σε πολλά ηλεκτρονικά και έντυπα περιοδικά .Τον Μάιο του 2019 έγινε μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών (Π.Ε.Λ.). Το 2022 απέσπασε βραβείο και μετάλλιο στον 37ο Παγκόσμιο Διαγωνισμό Νosside με έδρα στην Ιταλία, με συμμετοχή 104 χωρών.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

bikini

Coquette bikini: Tο απόλυτο καλοκαιρινό item

Έχεις αρχίσει ήδη να ψάχνεις τα look σου για το
The Fall Guy

The Fall Guy: Ο κασκαντέρ που με αγάπησε

Στις αίθουσες έφτασε η νέα κωμωδία δράσης από τον σκηνοθέτη