Τσουλήθρα στο ουράνιο τόξο, της Μαρίας Κάλτση

23 Νοέμβριος 2022

 

Τσουλήθρα στο ουράνιο τόξο, Μαρία Καλτσή, πηγή: υδροπλάνο

Θαυμάσια εικονογράφηση

Η Μαρία Καλτσή σε αυτό το υπέροχο ονειρικό παραμύθι “Τσουλήθρα στο ουράνιο τόξο”, υμνεί την αδελφική φιλία που αποδεδειγμένα πολλές φορές έχει αξία μεγάλη ακόμα και μεγαλύτερη,  από την εξ αίματος αδελφική σχέση. Η εικονογράφηση του παραμυθιού έχει γίνει από τον εξαιρετικό Σπυρίδων Ζαχαρόπουλο και η εκδοτική που το στεγάζει είναι το Υδροπλάνο.

Αδελφές-ψυχές

Η Αλίκη και η Μελίτα είναι δύο κορίτσια που μεγαλώνουν μαζί σε ένα ορφανοτροφείο. Τα δύο κορίτσια μοιράζονται τα όνειρα , τις επιθυμίες και την καθημερινότητα με τις όποιες δυσκολίες της. Φορτωμένες με το δισάκι της αγάπης και της αδελφοσύνης κατορθώνουν να χτίσουν μια σχέση εμπιστοσύνης και αλληλοστήριξης. Η ζωή, τροχοπέδη ανηφορικό  και πορφυροβαμμένο, τις χτύπησε στην αρχή της ζωής τους. Όμως εκείνες,  μέσα σε ένα τρυφερό υποστηρικτικό,  περιβάλλον αυτό του μοναστηριού , δεν εφησυχάζουν. Δεν παρατούν να πιστεύουν στο θαύμα και στην ελπίδα. Εδώ, βλέπουμε ανάγλυφη την πίστη της συγγραφέως στο Θεό. Η Μελίτα ψάχνει να βρει την απανεμιά και την οικογενειακή γαλήνη σε ένα σπίτι, όπου δεν θα της λείψει η αγάπη η γονεϊκή. Η Αλίκη,  από την άλλη ονειρεύεται να γυρίσει τον κόσμο και να γίνει ηθοποιός. Και ω του θαύματος! και οι δύο βρίσκουν αυτό που βαθιά στην καρδιά επιθυμούν.

Μαρία Καλτσή – Εκδόσεις Υδροπλάνο
Μαρία Καλτσή, συγγραφέας

Ωδή στην φιλία

Κι αν κάτι τους έμεινε ανικανοποίητο, βρίσκει η συγγραφέας Μαρία Καλτσή τον τρόπο  να το πραγματώσει, δημιουργώντας την ανατροπή στο τέλος του παραμυθιού. Πραγματικά, στο παραμύθι αυτό της Μαρίας Καλτσή “Τσουλήθρα στο ουράνιο τόξο”,  ο μαγικός ρεαλισμός και η ενσυναίσθηση παντρεύονται. Δηλαδή δημιουργούν ένα παιδαγωγικό παραμύθι με εικονική ενάργεια και άρτια λεκτική καλλιέργεια.Τώρα, μικροί και μεγάλοι , βάζουμε στο δικό μας δισάκι την έννοια της φιλίας και ανεβαίνουμε σε αυτό το πολύχρωμο ουράνιο τόξο σαν ακροβάτες του θιάσου της Αλίκης. Κοιτάμε από ψηλά τον κόσμο με άλλα μάτια. Με τα μάτια του ονείρου, της αγάπης και της ελπίδας. Αυτά τα πανσέληνα μάτια της αδελφικής φιλίας, που όλα τα κατορθώνει.

Διαβάστε επίσης  Το νέο βιβλίο του László Krasznahorkai είναι γεγονός

Ανιδιοτέλεια και αλληλεγγύη

Γιατί μόνο αυτή, καθαρή σαν τον ήλιο, μπορεί να δώσει φτερά να φτάσει ψηλά ο άνθρωπος, ακόμα και αν η στράτα του είναι σπαρμένη με κακουχίες. Η αληθινή φιλία είναι χρυσός, είναι εστία της ανιδιοτελούς αγάπης, που όλα τα μπορεί, ακόμα και μια τσουλήθρα στο λουλουδένια ουράνιο τόξο να κατορθώσει. Συγχαρητήρια στην συγγραφέα Μαρία Καλτσή για αυτό της το παιδαγωγικό παραμύθι , που υμνεί την ετερότητα, την ανιδιοτέλεια και την αλληλεγγύη.

Advertising

Advertisements
Ad 14

Η Χρύσα Νικoλάκη γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών & αριστούχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος (Master of Arts) με ειδίκευση στη Λογοτεχνία, του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Επίσης, κατέχει δίπλωμα μετάφρασης και υποτιτλισμού, DIPLOMA OF TRANSLATION(Βρετανικό Συμβούλιο). Έχει δημοσιεύσει μελέτες λογοτεχνικής θεματολογίας σε επιστημονικά-θεολογικά περιοδικά. Το 2020 εξέδωσε την δεύτερη ποιητική της συλλογή «Θαύματα κι Αερικά» (Εκδόσεις Δρόμων). Ασχολείται κυρίως με την κριτική της λογοτεχνίας .Τον Απρίλιο του 2019 εκδόθηκε το πρώτο της παραμύθι: «Το αγόρι και ο Δράκος», (εκδ. Άπαρσις) Το 2020 βραβεύτηκε με το Β΄ Βραβείο με το ποίημα της «Ιερομνήμονες» στον Θ΄ Παγκόσμιο Ποιητικό Διαγωνισμό της Αμφικτυονίας. Το 2019 έλαβε το Α΄ Βραβείο με το ποιητικό της παραμύθι «Ο Νικολιός, η Τύχη κι η Χαρά » από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών (Π.Ε.Λ). Το 2021 εκδόθηκε η επιστημονική της μελέτη «Η Ορθόδοξη παράδοση στην ποίηση του Γιάννη Ρίτσου» (εκδ. Δρόμων). Αρθρογραφεί σε πολλά ηλεκτρονικά και έντυπα περιοδικά .Τον Μάιο του 2019 έγινε μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών (Π.Ε.Λ.). Το 2022 απέσπασε βραβείο και μετάλλιο στον 37ο Παγκόσμιο Διαγωνισμό Νosside με έδρα στην Ιταλία, με συμμετοχή 104 χωρών.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Γονική διαταραχή χρήσης ουσιών: Επιπτώσεις στα παιδιά

Το παρόν άρθρο Το παρόν άρθρο με τίτλο, Γονική διαταραχή

Ιστορία του Drag: Ρίζες, εξέλιξη και σημασία

Ιστορία του Drag: Από την Αρχαία Ελλάδα μέχρι τη Σύγχρονη