«Ταξίδι στο Ηλιακό Σύστημα», μια συναρπαστική περιπέτεια εξερεύνησης από τον Ερμή μέχρι πέρα από το όριο του Ηλιακού συστήματος. Ο δρ Σταμάτης Κριμίζης σε συνεργασία με τον Βαγγέλη Πρατικάκη ολοκλήρωσαν ένα μοναδικό βιβλίο και εξέδωσαν από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος
«Μέχρι σήμερα που γράφω αυτό το βιβλίο, λιγότεροι από 600 άνθρωποι έχουν ταξιδέψει πέρα από τη Γη, ή για την ακρίβεια έχουν πετάξει σε ύψος άνω των 100χλμ, το επίσημο όριο του Διαστήματος. Ακόμα λιγότεροι, μόλις 12 άτομα, πάτησαν το πόδι τους στη σελήνη, στο πλαίσιο του προγράμματος APOLLO τον περασμένο αιώνα. Κανείς, βέβαια, δεν έχει ταξιδέψει σε άλλους πλανήτες. Έχω τη μεγάλη τύψη , σχεδόν απίστευτη ακόμα και για μένα, να ανήκω σε ένα κλαμπ πρωτοπόρων: να αποτελώ μέλος μια ς μεγάλης ομάδας ανθρώπων που έζησαν την αρχή της διαστημικής εποχής και βοήθησαν στην εξερεύνηση του Ηλιακού Συστήματος»
Όπως γίνεται κατανοητό είναι τιμή να έχουμε στα χέρια μας ένα βιβλίο, προϊόν ενός ανθρώπου που ανήκει στους «πρωτοπόρους». Ο Δρ.Σταμάτιος Κριμιζής είναι ακαδημαϊκός-διαστημικός επιστήμονας με διακεκριμένη επαγγελματική σταδιοδρομία ως εκπαιδευτικός και πρωτοπόρος ερευνητής, με πειράματα στα σπουδαιότερα διαστημικά προγράμματα των Η.Π.Α. και της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας. Προσωπικά ένιωθα δέος καθώς διάβαζα τα κείμενα ενός τέτοιου επιστήμονα.
Η αφήγηση -ή καλύτερα οι περιγραφές-, αποτελούν ένα είδος αυτοβιογραφίας. Ο Δρ.Σταμάτιος Κριμιζής διηγείται το τι έζησε και πώς έζησε το ταξίδι του στο διάστημα και όχι μόνο. Πώς ένας άνθρωπος, ο οποίος γεννήθηκε στη Χίο κατάφερε να φτάσει ως τον Άρη; Την απάντηση τη δίνει ο ίδιος και πραγματικά εντυπωσιάζει.
Στο βιβλίο υπάρχουν πολλές φωτογραφίες και εικόνες που καθιστούν την ανάγνωσή του ακόμα πιο ενδιαφέρουσα και κατανοητή. Η γλώσσα το βιβλίου είναι απλή και στρωτή. Πολύ βοηθητικό είναι επίσης το γλωσσάρι που βρίσκεται στο τέλος του βιβλίου, καθώς και το έγχρωμο παράρτημα. Ποιες είναι οι ακτίνες γάμμα, ο αστεροειδής, η αστρονομική μονάδα; Τι σημαίνει Γαλαξίας, γεωστατικός δορυφόρος, διαστρικός χώρος; Όλα τα παραπάνω δίνονται τόσο απλά και κατανοητά που φαντάζουν εύκολα.
Το βιβλίο «Ταξίδι στο Ηλιακό Σύστημα» δε πρέπει να λείπει από καμιά εφηβική ή σχολική βιβλιοθήκη, καθώς πέρα από γνώσεις δημιουργεί πρότυπα. Πρότυπα στα νέα παιδιά γιατί μπορούν να ξεκινήσουν «μικροί» και τελικά να φτάσουν στο διάστημα!
Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου
Μια συναρπαστική περιπέτεια εξερεύνησης, από τον Ερμή μέχρι πέρα από το όριο του Ηλιακού Συστήματος, με τη ματιά του Δρ. Σταμάτη Κριμιζή.
Διευθυντής διαστημικών προγραμμάτων της NASA στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins των ΗΠΑ και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, ο Δρ. Κριμιζής διαδραμάτισε κορυφαίο ρόλο σε ιστορικές αποστολές της NASA όπως τα Voyager 1 και 2, Galileo, Ulysses, Cassini και New Horizons, μεταξύ πολλών άλλων.
Η αφήγηση του μαγευτικού αυτού ταξιδιού μπλέκεται στο βιβλίο με την ιστορία της ζωής του ίδιου του Σταμάτη Κριμιζή, που ξεκίνησε από τον Βροντάδο της Χίου για να γίνει πρωτοπόρος της διαστημικής εξερεύνησης.
Ένα βιβλίο που βασίζεται στο υλικό των παρουσιάσεων που ο συγγραφέας πραγματοποιεί ακούραστα σε σχολεία όλης της Ελλάδας, ξεσηκώνοντας τον ενθουσιασμό των μαθητών και των δασκάλων τους, που βλέπουν ζωντανά μπροστά στα μάτια τους, ως πού μπορεί να φτάσει, και πόσα μπορεί να κατακτήσει, ένα παιδί από μια γωνιά της Ελλάδας, βασιζόμενο αποκλειστικά στην ακαταπόνητη προσπάθεια, στην επιμέλεια και στο μυαλό του!
Ο συγγραφέας του βιβλίου
Πραγµατικός πολίτης του Κόσµου, ο καθηγητής Σταµάτης Κριµιζής είναι ο µόνος επιστήµονας που έχει συµµετάσχει σε αποστολές προς όλους τους πλανήτες του Ηλιακού Συστήµατος. Σηµαντικό στέλεχος του διαστηµικού προγράµµατος των ΗΠΑ, ο Δρ. Κριµιζής διατέλεσε επικεφαλής επιστήµονας και αργότερα διευθυντής του τµήµατος Διαστηµικής στο φηµισµένο Εργαστήριο Εφαρµοσµένης Φυσικής (APL) του Πανεπιστηµίου Johns Hopkins. Το βιογραφικό του περιλαµβάνει 23 αποστολές της NASA και της ευρωπαϊκής διαστηµικής υπηρεσίας ESA, περισσότερες από 600 επιστηµονικές δηµοσιεύσεις αλλά και πολλά βραβεία. Υπήρξε εξάλλου ο βασικός εµπνευστής της πολιτικής «καλύτερα, ταχύτερα, φθηνότερα» που υιοθετήθηκε επίσηµα από τη NASA.
Επίτιµος πλέον διευθυντής του τµήµατος Διαστηµικής, ο Δρ. Κριµιζής συνεχίζει να ζει µε µια βαλίτσα στο χέρι και είναι συχνά δύσκολο να εντοπιστεί στην επιφάνεια του πλανήτη Γη. Τον Αύγουστο µπορείτε πάντως να τον βρείτε στον αγαπηµένο του Βροντάδο στη Χίο, όπου έζησε τα παιδικά του χρόνια και πήρε τα πρώτα µαθήµατα στην εκτόξευση ρουκετών.