Βιβλιοθήκη και η ιστορία της

29 Ιανουαρίου 2023
Βιβλιοθήκη και η ιστορία της
Εικόνα από alfavita.gr

Παλιότερα, πριν από την εμφάνιση των ηλεκτρονικών μηχανών αναζήτησης, οι άνθρωποι για να λύσουν τις απορίες τους συνήθως στρέφονταν στην πιο αξιόπιστη πηγή που γνώριζαν: την τοπική τους βιβλιοθήκη. Το μόνο που έπρεπε να κάνουν ήταν να ρωτήσουν και ένας βιβλιοθηκάριος θα απαντούσε απευθείας στην ερώτησή τους ή θα τους κατεύθυνε προς ένα βιβλίο που περιέχει τις πληροφορίες που αναζητούσαν.

Το Διαδίκτυο έχει αντικαταστήσει αυτή τη σημαντική υπηρεσία, ωστόσο οι βιβλιοθήκες  παραμένουν εξαιρετικά δημοφιλείς, ακόμη και στον συνεχώς εξελισσόμενο διαδικτυακό κόσμο. Είναι ουσιαστικά προπύργια γνώσης.

Η ιδέα της βιβλιοθήκης χρονολογείται χιλιετίες πριν την εποχή μας. Η πρώτη συστηματικά οργανωμένη βιβλιοθήκη στην αρχαία Μέση Ανατολή ιδρύθηκε τον 7ο αιώνα π.Χ. από τον Ασσύριο ηγεμόνα Ασουρμπανιπάλ στη Νινευή, στο σύγχρονο Ιράκ. Περιείχε περίπου 30.000 σφηνοειδή πλάκες (πλάκες που χρησιμοποιούσαν για τη γραφή) συγκεντρωμένες ανά θέμα. Πολλά από τα έργα ήταν αρχειακά έγγραφα και επιστημονικά κείμενα, αλλά υπήρχαν και λογοτεχνικά έργα, συμπεριλαμβανομένου του αρχαίου Έπους του Γκιλγκαμές. Όπως πολλοί βιβλιόφιλοι, ο Ασουρμπανιπάλ ήταν πολύ προστατευτικός με τη βιβλιοθήκη του. Μια επιγραφή σε ένα από τα κείμενα προειδοποιεί ότι οι πιθανοί κλέφτες θα αντιμετώπιζαν την οργή των θεών.

Σχεδόν κάθε μεγάλος πολιτισμός που ακολούθησε έχτισε βιβλιοθήκες, οι οποίες μπορούν να παρομοιαστούν και σαν αποθήκες γνώσεων. Η Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας στην Αίγυπτο, για παράδειγμα, πιστεύεται ότι είχε περίπου 700.000 έγγραφα από την Ελλάδα, την Περσία, την Αίγυπτο, την Ινδία και άλλες περιοχές. Ήταν τόσο μεγάλη που είχε επιπρόσθετη πτέρυγα στο ναό του Σεράπη. Η παγκοσμίου φήμης Bayt al-Ḥikmah (Οίκος της Σοφίας) στη Βαγδάτη, που ιδρύθηκε το 830 Κ.Χ., ήταν μια άλλη «υπέρ – βιβλιοθήκη» διάσημη για μια τεράστια συλλογή και η βιβλιοθήκη του Χαλίφη al-Ḥakam του 10ου αιώνα στην Κόρδοβα της Ισπανίας που είχε περισσότερα από 400.000 βιβλία. Η Ρώμη και η Αθήνα διέθεταν επίσης εκτεταμένες βιβλιοθήκες, και τέτοιες εντοπίζονταν και σε άλλα μέρη του κόσμου, όπως η Κίνα.

Διαβάστε επίσης  «Το ημερολόγιο της Βέριτι»: Ένα διαφορετικό βιβλίο από την Colleen Hoover
Advertising

Advertisements
Ad 14

Ο στόχος των ιδιοκτητών των αρχαίων βιβλιοθηκών ήταν απλός: να συλλέγουν γνώση, να μαθαίνουν από αυτήν και να τη χρησιμοποιούν για να κάνουν τη ζωή καλύτερη. Σημαντικές πρόοδοι στη γεωργία, την αρχιτεκτονική, την ιατρική, την τέχνη, τη μεταποίηση, τον πόλεμο και πολλά άλλα διαδόθηκαν μέσω αυτών των τεράστιων συλλογών βιβλίων. Καθώς περνούσαν οι αιώνες, οι άνθρωποι άρχισαν να συνειδητοποιούν τα οφέλη από την ύπαρξη αυτών των προσβάσιμων σε δημόσιο επίπεδο κόμβων γνώσης και οι βιβλιοθήκες έγιναν συνηθισμένες σε πόλεις και κωμοπόλεις σε όλο τον κόσμο.

Φυσικά, όλα αλλάζουν με το χρόνο, και αυτό περιλαμβάνει και τη λειτουργία των βιβλιοθηκών. Όμως, καθώς η επιρροή του Διαδικτύου μεγάλωνε τις δεκαετίες του 1990 και του 2000, πολλοί υπέθεσαν ότι δε θα υπήρχε πλέον ανάγκη για βιβλιοθήκες και θα αντικαθίστονταν απ’ αυτό.

Η ιστορία, όμως, έχει αποδείξει το αντίθετο. Οι κοινοτικές βιβλιοθήκες εξακολουθούν να ακμάζουν και είναι αρκετά δημοφιλής. Ένας λόγος είναι ότι δεν μπορούν να βρεθούν τα πάντα στο Διαδίκτυο. Ένας τεράστιος όγκος πληροφοριών παραμένει διαθέσιμος μόνο σε χαρτί ή άλλα μέσα στις βιβλιοθήκες. Το Διαδίκτυο εξακολουθεί να μη γνωρίζει τα πάντα.

Παρά την ευκολία του Διαδικτύου, οι άνθρωποι εξακολουθούν να απολαμβάνουν τις επισκέψεις σε βιβλιοθήκες. Βρίσκουν άνεση μέσα στα ράφια που είναι γεμάτα βιβλία και εκτιμούν τα χαμογελαστά πρόσωπα των βιβλιοθηκονόμων που θέλουν να βοηθήσουν.

Διαβάστε επίσης  5 βιβλία για να χαλαρώσεις πριν κοιμηθείς
Advertising

Οι βιβλιοθήκες έχουν εξελιχθεί καθώς οι ανάγκες του κοινού έχουν αλλάξει. Στην πραγματικότητα, αν δεν έχετε επισκεφτεί την τοπική σας δημόσια βιβλιοθήκη εδώ και καιρό, μπορεί να εκπλαγείτε με το τι έχει να προσφέρει τώρα. Εκτός από βιβλία, πολλές βιβλιοθήκες δανείζουν επίσης CD και DVD. Ορισμένοι πλέον προσφέρουν επίσης ψηφιακά αντίγραφα βιβλίων, ηχητικά βιβλία, ταινίες και πολλά άλλα μέσω διάφορων πλατφορμών. Οι αίθουσες στις βιβλιοθήκες προορίζονται για μαθήματα διδασκαλίας και για άλλες χρήσεις ανάλογα με τις απαιτήσεις των αναγνωστών. Οι βιβλιοθήκες μερικές φορές λειτουργούν και ως ανάπαυλα για άτομα χωρίς πρόσβαση σε στέγαση, ένα ασφαλές μέρος όπου μπορούν να χαλαρώσουν, να χρησιμοποιήσουν τους υπολογιστές της βιβλιοθήκης ή να διαβάσουν.

Παρόλο που η δημοτικότητα του διαδικτύου αναπτύχθηκε και υπήρχε φόβος για την παρακμή των βιβλιοθηκών, εντέλει, η χρήση των βιβλιοθηκών συνεχίζει να ακμάζει ακόμα στις μέρες μας. Επιτρέπουν στους επισκέπτες να εντοπίσουν έργα που μπορεί να μην είναι διαθέσιμα στις τοπικές βιβλιοθήκες τους και να τα κατεβάσουν για μελλοντική ανάγνωση στον υπολογιστή ή τη συσκευή τους. Οι μοναδικές διαδικτυακές πλατφόρμες όπως η Britannica Beyond εξυπηρετούν επίσης πολλές από τις ίδιες λειτουργίες ως βιβλιοθήκη, όπως η απάντηση σε ερωτήσεις, η διάδοση γνώσεων και η καθοδήγηση των πελατών σε πηγές πληροφοριών που μπορεί να αγνοούσαν, ώστε να μπορούν να μάθουν ακόμη περισσότερα.

Οι δημόσιες βιβλιοθήκες έχουν μια πλούσια διαρκή ιστορία, προσφέροντας στους θαμώνες, στο παρελθόν και στο παρόν, ευκαιρίες να διαβάσουν, να μάθουν και να προχωρήσουν. Χωρίς τις βιβλιοθήκες, ποιος ξέρει πού θα βρισκόμασταν ως κοινωνία και ποια πρόοδος θα μπορούσε να μην είχε γίνει ποτέ;

Διαβάστε επίσης  Άγγελος Αναγνωστόπουλος:"Ό,τι τραβάει το μάτι, τραβά και το ενδιαφέρον"

Πηγή: brittanica.com

Advertising

Βιβλιοθήκη και η ιστορία της
Εικόνα από lifo.gr

 

Γεια! Ονομάζομαι Μαριάννα Λάντου και είμαι απόφοιτος του Πανεπιστημίου Ουαλίας στον κλάδο της Διοίκησης Επιχειρήσεων. Αγαπώ τη λογοτεχνία και τη γυμναστική με τα οποία ασχολούμαι στον ελεύθερό μου χρόνο. Όπως και ο Χόρχε Λουίς Μπόρχες "Πάντα φανταζόμουν τον παράδεισο σαν ένα είδος βιβλιοθήκης".

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

4 + 1 εξαιρετικά podcasts για βιβλιοφάγους

Τα podcasts ήρθαν για να μείνουν και να κάνουν πιο

Οπτικοχωρικές δεξιότητες και αριθμητική

Το παρόν άρθρο Προβλέπουν οι γλωσσικές και οπτικοχωρικές δεξιότητες την