Εκτός από την ανέμελη και ξέφρενη πλευρά της, η πανέμορφη Μύκονος κρύβει τη δική της γαστρονομία με τους ξυλόφουρνους να φημίζονται για το παραδοσιακό ψωμί. Οι instagraμικοί ανεμόμυλοι και ο παλιότερος ξυλόφουρνος των Κυκλάδων χαρίζουν στο νησί αρτοποιητική παράδοση. Φαντάσου έναν ξυλόφουρνο ανάμεσα στα κατάλευκα σοκάκια του νησιού να καίει όλη μέρα με μυρωδιές από το πρωτοφούρνι (μοιάζει με τη γνωστή λαγάνα), την κουβαρωτή (ένα ζυμωτό ψωμί συνήθως απο κρίθινο αλεύρι), τον διπυρήτη άρτο, τα κρίθινα παξιμάδια και τις κουλούρες. Δεν κυκλοφορούν αρκετά άρθρα με τις παραδοσιακές συνταγές των αρτοποιημάτων και του παραδοσιακού ψωμιού της Μυκόνου παρόλα αυτά η κρυφή πλευρά του νησιού άφησε χώρο να μπούμε στα μυστικά της.
Συνταγή για το παραδοσιακό κρίθινο ψωμί
Στο νησί των ανέμων συνηθιζόταν το κρίθινο ψωμί με αλεύρι ολικής άλεσης.
Υλικά, λίγα και καλά
500γρ κρίθινο αλεύρι , κρατάμε λίγο αλεύρι για τα χέρια στο ζύμωμα.
450 χλιαρό νερό
λίγο αλάτι
υγρό προζύμι (το προζύμι το κρατάμε από προηγούμενα ζυμώματα)
λίγο λάδι
Εκτέλεση
Σε μια γαβάθα ρίξτε το αλεύρι. Κάντε μια γούβα στη μέση και ρίξτε το χλιαρό νερό και το υγρό προζύμι. Ανακατέψτε καλά με τα χέρια και ρίξτε το ελαιόλαδο και το αλάτι. Οι παλιοί υπολόγιζαν τα υλικά με το μάτι και την αφή και καταλήγαν σε μια ομοιογενή ”μπάλα” που δεν κολλά στα χέρια αλλά είναι ελαστική για ένα αφράτο παραδοσιακό ψωμί. Καλό ζύμωμα για μερικά λεπτά, ανασηκώνετε όλο το αλεύρι με τα υλικά από τον πάτο της γαβάθας. Πρέπει η ζύμη να έχει υγρασία(αλλιώς προσθέστε λίγο νερό ακόμα) και να ξεκολλάει από τα χέρια(αν όχι προσθέστε λίγο αλεύρι). Ακόμη μη ξεχνάτε να αλευρώνετε τα χέρια σας για να μην κολλάει η ζύμη για το παραδοσιακό ψωμί. Όταν η ζύμη ομογενοποιηθεί, ξεκινάτε να πλάθετε με σκοπό την τελική μορφή του ψωμιού. Πιάνετε τις άκρες και τις φέρνετε προς το κέντρο με σκοπό ένα στρόγγυλο σχήμα. Ρίχνετε λίγο αλεύρι και αφήνετε στην άκρη για 30 με 40 λεπτά να φουσκώσουν. Ανάψτε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Τέλος, όταν ο φούρνος κάψει τοποθετήστε το ψωμί πάνω το χαμηλό ράφι του φούρνου για 20 λεπτά κι έπειτα μεταφέρετε στο μεσαίο ράφι και ψήστε για άλλα 20 λεπτά στους 180 βαθμούς μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρυσοκαστανό χρώμα.
Tips από Μύκονο για παραδοσιακό ψωμί
Προσέξτε την ποσότητα νερού με το μάτι αλλά και την αφή. Δεν θέλετε η ζύμη να είναι αρκετά υγρή.
Πριν το ζύμωμα οι ντόπιοι κάνανε το σταυρό τους και ξεκινούσαν.
Όσο πιο ελαφρύ τόσο πιο καλοψημένο μιας και έχει φύγει όλη η υγρασία.
Στις ζεστές φέτες παραδοσιακού ψωμιού προσθέστε ντομάτα ελαιόλαδο, ρίγανη και μυκονιάτικη κοπανιστή. Είναι ο καλύτερος μεζές για τους ντόπιους.