Παραδοσιακό ψωμί από τον ξυλόφουρνο της Μυκόνου

παραδοσιακό ψωμί
Παραδοσιακό ψωμί σε ξυλόφουρνο. Πηγή: pinterest.

Εκτός από την ανέμελη και ξέφρενη πλευρά της, η πανέμορφη Μύκονος κρύβει τη δική της γαστρονομία με τους ξυλόφουρνους να φημίζονται για το παραδοσιακό ψωμί. Οι instagraμικοί ανεμόμυλοι και ο παλιότερος ξυλόφουρνος των Κυκλάδων χαρίζουν στο νησί αρτοποιητική παράδοση. Φαντάσου έναν ξυλόφουρνο ανάμεσα στα κατάλευκα σοκάκια του νησιού να καίει όλη μέρα με μυρωδιές από το πρωτοφούρνι (μοιάζει με τη γνωστή λαγάνα), την κουβαρωτή (ένα ζυμωτό ψωμί συνήθως απο κρίθινο αλεύρι), τον διπυρήτη άρτο, τα κρίθινα παξιμάδια και τις κουλούρες. Δεν κυκλοφορούν αρκετά άρθρα με τις παραδοσιακές συνταγές των αρτοποιημάτων και του παραδοσιακού ψωμιού της Μυκόνου παρόλα αυτά η κρυφή πλευρά του νησιού άφησε χώρο να μπούμε στα μυστικά της.

παραδοσιακό ψωμί
Οι ανεμόμυλοι του νησιού και ένας παραδοσιακός ξυλόφουρνος.         Πηγή: pinterest
Συνταγή για το παραδοσιακό κρίθινο ψωμί 

Στο νησί των ανέμων συνηθιζόταν το κρίθινο ψωμί με αλεύρι ολικής άλεσης.

Υλικά, λίγα και καλά 

500γρ κρίθινο αλεύρι , κρατάμε λίγο αλεύρι για τα χέρια στο ζύμωμα.

Advertising

Advertisements
Ad 14

450 χλιαρό νερό

λίγο αλάτι

υγρό προζύμι (το προζύμι το κρατάμε από προηγούμενα ζυμώματα)

λίγο λάδι

Advertising

Εκτέλεση 

Σε μια γαβάθα ρίξτε το αλεύρι.  Κάντε μια γούβα στη μέση και ρίξτε το χλιαρό νερό και το υγρό προζύμι. Ανακατέψτε καλά με τα χέρια και ρίξτε το ελαιόλαδο και το αλάτι. Οι παλιοί υπολόγιζαν τα υλικά με το μάτι και την αφή και καταλήγαν σε μια ομοιογενή ”μπάλα” που δεν κολλά στα χέρια αλλά είναι ελαστική για ένα αφράτο παραδοσιακό ψωμί. Καλό ζύμωμα για μερικά λεπτά,  ανασηκώνετε όλο το αλεύρι με τα υλικά από τον πάτο της γαβάθας. Πρέπει η ζύμη να έχει υγρασία(αλλιώς προσθέστε λίγο νερό ακόμα) και να ξεκολλάει από τα χέρια(αν όχι προσθέστε λίγο αλεύρι). Ακόμη μη ξεχνάτε να αλευρώνετε τα χέρια σας για να μην κολλάει η ζύμη για το παραδοσιακό ψωμί. Όταν η ζύμη ομογενοποιηθεί,  ξεκινάτε να πλάθετε με σκοπό την τελική μορφή του ψωμιού. Πιάνετε τις άκρες και τις φέρνετε προς το κέντρο με σκοπό ένα στρόγγυλο σχήμα. Ρίχνετε λίγο αλεύρι και αφήνετε στην άκρη για 30 με 40 λεπτά να φουσκώσουν. Ανάψτε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Τέλος, όταν ο φούρνος κάψει τοποθετήστε το ψωμί πάνω το χαμηλό ράφι του φούρνου για 20 λεπτά κι έπειτα μεταφέρετε στο μεσαίο ράφι και ψήστε για άλλα 20 λεπτά στους 180 βαθμούς μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρυσοκαστανό χρώμα.

Διαβάστε επίσης  Πλήρες μενού για το τραπέζι της Ανάστασης
Tips από Μύκονο για παραδοσιακό ψωμί 

Προσέξτε την ποσότητα νερού με το μάτι αλλά και την αφή. Δεν θέλετε η ζύμη να είναι αρκετά υγρή.

Πριν το ζύμωμα οι ντόπιοι κάνανε το σταυρό τους και ξεκινούσαν.

Όσο πιο ελαφρύ τόσο πιο καλοψημένο μιας και έχει φύγει όλη η υγρασία.

Advertising

Στις ζεστές φέτες παραδοσιακού ψωμιού προσθέστε ντομάτα ελαιόλαδο, ρίγανη και μυκονιάτικη κοπανιστή. Είναι ο καλύτερος μεζές για τους ντόπιους.

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην πόλη της Λαμίας , σπούδασα γεωπονία στη Θεσσαλονίκη, την πλέον αγαπημένη μου πόλη και έχω αποκτήσει τίτλους στον τομέα του κρασιού από το WSPC (Wine & Spirits Professional Center). Αγαπώ το κρασί, το χορό και το φαγητό . Μαγειρεύω για φίλους και αγαπώ τις παραδοσιακές γεύσεις .

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Βραδιές με δωρεάν προβολές στα Ιωάννινα!

Οι κινηματογραφικές προβολές συνεχίζονται με τις κινηματογραφικές αίθουσες να γεμίζουν!

Το κίνημα των Χίπις

Το κίνημα των Χίπις είναι μία επαναστατική αντίδραση ενάντια στο