Παραδοσιακό τσουρέκι. Κάποιοι το αποκαλούν ψωμί του Πάσχα, διότι φτιάχνεται σε μεγάλες ποσότητες αυτή τη περίοδο αλλά η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για ένα γλυκό ψωμί που μπορεί να καταναλωθεί όλο το χρόνο. Είναι αρωματικό, αφράτο, πλούσιο σε γεύση και μπορεί να σταθεί μόνο του ή να αποτελέσει βάση για άλλα γλυκά. Επειδή, όμως, το Πάσχα είναι κοντά και μια φέτα τσουρέκι με το γάλα, το καφέ ή το τσάι μας, φαντάζει ως το τέλειο συνοδευτικό, με την παρακάτω συνταγή μπορούν όλοι να έχουν το δικό τους σπιτικό τσουρέκι.
Συνταγή για παραδοσιακό τσουρέκι
Υλικά
- 500 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 100 γραμμάρια κρυσταλλική ζάχαρη
- 3 κουταλάκια του γλυκού μαγιά ξερή
- Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
- 1/4 κουταλάκι του γλυκού μαστίχα
- 1/4 κουταλάκι του γλυκού μαχλέπι
- 3 μεγάλα αυγά
- 120 ml γάλα, πλήρες
- 1 πρέζα αλάτι
- 150 γραμμάρια βούτυρο, παγωμένο και κομμένο σε κύβους
- 2 κρόκους αυγών
- αμύγδαλα φιλέ
Εκτέλεση
Στον κάδο του μίξερ ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός τη μισή ζάχαρη, τη μαγιά, το ξύσμα πορτοκαλιού, το γάλα (να είναι χλιαρό), και τα αφήνουμε για 10 λεπτά, ώστε να ενεργοποιηθεί η μαγιά. Την άλλη μισή ζάχαρη τη ρίχνουμε σε ένα multi μαζί με το μαχλέπι, τη μαστίχα και τα χτυπάμε μέχρι να διαλυθούν τελείως. Έπειτα, προσθέτουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, το μείγμα με τη ζάχαρη και τα ζυμώνουμε με το γάντζο σε δυνατή ταχύτητα. Στη συνέχεια, σε κλειστό μίξερ, προσθέτουμε τα αυγά. Χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα αυτή τη φορά, προσθέτοντας το αλάτι και σιγά-σιγά το βούτυρο. Τέλος, σε δυνατή ταχύτητα, ζυμώνουμε για 10-15 λεπτά μέχρι το ζυμάρι να έχει μία μαστιχωτή υφή. Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και το αφήνουμε να φουσκώσει για 1 ώρα.
Μόλις η ζύμη είναι έτοιμη, παίρνουμε τη μισή, τη χωρίζουμε σε 4 ίσα μέρη και αρχίζουμε να πλάθουμε το κάθε κομμάτι σε λωρίδες μήκους 15 εκατοστών περίπου. Έπειτα, κάνουμε τις λωρίδες πλεξούδα και όπως είναι το τσουρέκι το τοποθετούμε πάνω σε ένα ταψί με λαδόκολλα. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με την άλλη μισή ζύμη ώστε να κάνουμε δύο τσουρέκια. Τα σκεπάζουμε ξανά με μια πετσέτα και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για άλλη μισή ώρα. Κατόπιν, τα αλείφουμε με τους αραιωμένους με λίγο νερό κρόκους αυγού και πασπαλίζουμε με το αμύγδαλο φιλέ.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C στον αέρα για 20-30 λεπτά.
Tips
- Το μυστικό είναι ένα και δεν είναι άλλο από την υπομονή στα στάδια του φουσκώματος.
- Αν έχουμε κάποια αλλεργία στους ξηρούς καρπούς, αφαιρούμε τα αμύγδαλα.
Καλή σας όρεξη!