Από την πρόποση των Γάλλων στρατιωτών «Vive le cock-tail» μέχρι το «Νίκο, πιάσε άλλο ένα» (θα καταλάβετε στην πορεία για ποιον Νίκο μιλάω), τα καλοκαιρινά cocktail δεν έχουν πάψει να είναι trend με τις συνταγές τους να αυξάνονται συνεχώς.
Δεν θα μπορούσα παρά να συμβουλευτώ τη γνωστή ειδικότητα του bartending για δυο ιδέες καλοκαιρινές που δεν είναι διόλου δύσκολες για εμάς που το επιχειρούμε στο σπίτι, τα βράδια που ξεμένουμε στο μπαλκόνι. Άλλωστε, ποιος δεν έχει πειραματιστεί λιγάκι ως bartender… Φέτος το καλοκαίρι, είναι η κατάλληλη στιγμή να εντυπωσιάσετε τον εαυτό σας και τους αγαπημένους σας. Τα πράγματα είναι απλά. Επιλέξετε προσεκτικά τις πρώτες ύλες σας και ξεκινήστε με όρεξη και χαμόγελα. Καμία ζεστή νύχτα στην πόλη δεν πέρασε χωρίς τα απαραίτητα summer essentials, και με αυτά εννοώ τα καλοκαιρινά cocktail.
Κάπου εδώ μπαίνει ο Νίκος… για εσάς Νίκος Φαρμάκης, για εμάς ο «Νίκο, πιάσε άλλο ένα» . Στο κέντρο της Λαμίας με τη θερμοκρασία να χτυπάει κόκκινο εγώ επιλέγω ένα στέκι, για μένα και για πολλούς εδώ και αρκετά χρόνια, για να απολαύσω καλοκαιρινά cocktail. Και το όνομα αυτού: BLe’ Coffee Bar&More . Ένα all day bar στην καρδία της πόλης με τους πιο φιλικούς ιδιοκτήτες να είναι πάντα παρόν και το πιο ευχάριστο προσωπικό.
Ο Νίκος, λοιπόν, συμπληρώνει αυτή την ομάδα και με χαρά θέλησε να μοιραστεί δυο αγαπημένες καλοκαιρινές εμπνεύσεις του. Μόλις 22 χρονών, αυτοδίδακτος, με ερεθίσματα από το μαγαζί των γονιών του με βότανα και μπαχαρικά, και μεγαλώνοντας δουλεύοντας στην εστίαση, ήδη τρία χρόνια, έχει εμπνευστεί από καταξιωμένους bartenders. Καθημερινή προσπάθεια και μεράκι σε συνδυασμό με καλές πρώτες ύλες προσφέρουν σε μας νότες δροσιάς με καλοκαιρινά cocktail .
Mediterranean cucumber smash (Μεσογειακό καλοκαιρινό cocktail)
Υλικά
40 ml Τanqueray gin
25 ml Skinos mastiha spirit
15 ml σιρόπι ζάχαρη
25 ml φρεσκοστυμμένο χυμό από lime
Three Cents ginger beer
2 φλούδες από αγγούρι
μια κορυφή δυόσμου
Εκτέλεση
Για το σιρόπι ζάχαρης
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε 50 ml νερό, 50 g ζάχαρη και αφήνουμε να έρθει σε σημείο βρασμού. Μόλις λιώσει η ζάχαρη βράζουμε για 3′. Κατεβάζουμε από την φωτιά και αφήνουμε για 10′ να γίνει χλιαρό.
Για το cocktail
Προσθέτουμε το gin, τη μαστίχα, το σιρόπι ζάχαρης, το χυμό lime και μια φλούδα αγγούρι στο shaker και ανακατέβουμε. Πίεζουμε παράλληλα μέχρι να πολτοποιήσουμε τη φλούδα αγγουριού και να ενσωματωθούν τα υλικά. Έπειτα, κλείνουμε το shaker και χτυπάμε πολύ καλα. Διπλοσουρώνουμε (double strain για τους ήδη μυημένους), και σερβίρουμε σε ποτήρι της αρεσκείας μας (όσο πιο fancy τόσο το καλύτερο) με πάγο. Τέλος, απογεμίζουμε με Ginger beer και γαρνίρουμε με μια φλούδα αγγούρι και μια κορυφή δυόσμου.
Twist paloma ( Ταξίδι στο Μεξικό για καλοκαιρινό cocktail )
Υλικά
60 ml Tequila blanco
20 ml σιρόπι spicy mango
10 ml σιρόπι μελιού
10 ml σιρόπι μπούκοβο
25 ml χυμό lime
σόδα grapefruit
για το γαρνίρισμα: αλάτι , κόκκινη γλυκιά πάπρικα , μια πιπεριά τσίλι
Εκτέλεση
Για το σιρόπι μελιού
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε 50 ml νερό, 50 g μέλι και αφήνουμε να έρθει σε σημείο βρασμού. Βράζουμε για 3′. Κατεβάζουμε από την φωτιά και αφήνουμε για 10′ να γίνει χλιαρό.
Για το σιρόπι μπούκοβο
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε 150 ml νερό, 2 κ.σ. μπούκοβο, 2 κ.σ. ζάχαρη, και αφήνουμε να έρθει σε σημείο βρασμού. Βράζουμε για 3′. Κατεβάζουμε από την φωτιά και αφήνουμε για 10′ να γίνει χλιαρό.
Για το cocktail
Προσθέτουμε όλα τα υλικά στο shaker εκτός απο τη σόδα, και αφoύ χτυπήσουμε αρκετά καλά σουρώνουμε και σερβίρουμε απογεμίζοντας το ποτήρι με τη σόδα grapefruit. Γαρνίρουμε με αλάτι, μια μικρή πιπεριά τσίλι και κόκκινη γλυκιά πάπρικα.
Vive le cock-tail !!!