Ο προβληματισμός
Ήρθε η ώρα να παρουσιάσουμε τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης του MAXMAG για το φλέγον ζήτημα της ονομασίας της FYROM. Τα ερωτήματα τέθηκαν, προκάλεσαν, απαντήθηκαν και εμείς σας τα παρουσιάζουμε.
Πριν όμως υπεισέλθουμε στα αποτελέσματα, θα προχωρήσουμε σε μια σύντομη διαδρομή του σκεπτικού για την συγκεκριμένη δημοσκόπηση. Ζητήσαμε από εσάς να απαντήσετε σε 5 ερωτήσεις. Αυτές είχαν ως στόχο καθαρά να εκτιμήσουμε και να αποτυπώσουμε (στην συγκεκριμένη χρονική στιγμή). Επίσης θέλαμε να δούμε την διάθεση και την άποψη σας για ένα ζήτημα που παρουσιάστηκε στην ελληνική πολιτική ατζέντα μας.
Η προθυμία της γείτονος χώρας να εισέλθει στους κόλπους του ΝΑΤΟ κι αργότερα στην Ε.Ε., παρακινεί τις πολιτικές της δυνάμεις να λυθεί ένα χρόνιο πρόβλημα σχετικά με την ονομασία της και προβληματικά άρθρα του Συντάγματός της. Να θυμίσουμε ότι έχει προσωρινή ονομασία FYROM, σύμφωνα με την ενδιάμεση συμφωνία -interim accord- του 1995. Αυτή η προθυμία, αλλά κι η δικής μας αναντίρρητη θέση των Ελλήνων ως προς τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και της καλής γειτονίας, φέραν στο προσκήνιο ξανά το ζήτημα. Αυτό το φως των προβολέων ακολούθησε και το MaxMag, πιστό στην αρχή να ενημερώνει, να ψυχαγωγεί αλλά και να θέτει ερωτήματα.
Τα αποτελέσματα και η ανάλυσή τους
Πρώτο ερώτημα που τέθηκε στο κόσμο ήταν εάν «θεωρείτε σωστούς τους χειρισμούς της κυβέρνησης για την επίλυση του ζητήματος». Το συντριπτικό 81% θεωρεί τους χειρισμούς λάθος, εν αντιθέσει με το 19% που τους θεωρεί σωστούς. Αυτή η τεράστια διαφορά αποτυπώνεται και στο χρονικό φιλμ των τελευταίων εβδομάδων. Ο κόσμος δεν εμπιστεύεται τους κυβερνητικούς χειρισμούς στην υπόθεση και να συγκεντρώνει την δυσαρέσκεια τα επιτελεία των Υπουργείων Εξωτερικών και Αμύνης. Ίσως να παίζει ρόλο και η ταλάντευση του αρχηγού των ΑΝ.ΕΛ. για το ζήτημα (παρότι έχει εκφράσει την αμέριστη εμπιστοσύνη του, προς το πρόσωπο του κ. Κοτζιά), ή ακόμη και κάποιοι να θεωρούν πως εν κρυπτώ διαπραγματεύεται ο πρωθυπουργός (όπως τουλάχιστον καταγγέλλει η ΝΔ).
Δεύτερο ερώτημα του περιοδικού ήταν εάν «είστε υπέρ των συλλαλητηρίων». Το ερώτημα τέθηκε για να καλύψει αφενός την επικαιρότητα (συλλαλητήρια Θεσσαλονίκης κι Αθηνών), αφετέρου δε και την ακολουθία των ερωτήσεων. Στο ερώτημα αυτό 75% του κόσμου απάντησε πως είναι υπέρ των συλλαλητηρίων και 25% πως όχι. Η δυναμική αυτή των συλλαλητηρίων είναι λοιπόν που προκάλεσε την στροφή της ιεραρχίας της Δ.Ι.Σ. (θυμηθείτε πως μετά την συνάντηση Ιερώνυμου-Τσίπρα, ο πρώτος δήλωσε πως αρμόδια είναι η κυβέρνηση για τη διαχείριση των εθνικών θεμάτων και είπε όχι σε συλλαλητήρια και φωνές. O δεύτερος , κατέληξε να επιτρέψει την παρουσία και να ευλογήσει τους πρωτεργάτες των συλλαλητηρίων. Η δυναμική αυτή επίσης είναι που προκάλεσε και μια μίνι σύγχυση στους κόλπους της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως.
Χρόνος και ονομασία
Το τρίτο ερώτημα είναι και το πιο οριακό ως προς το αποτέλεσμα της δημοσκόπησης, αφού στο ερώτημα «πιστεύεται ότι είναι ο κατάλληλος χρόνος για να επιλυθεί το ζήτημα» το 46% απάντησε ναι και το 54% όχι. Βλέπουμε εδώ λοιπόν την πραγματική διάθεση να επιλύσουμε ένα χρονίζον πρόβλημα. Όπως επίσης και την διάθεση για καλή γειτονία και εποικοδομητική επικοινωνία. Αυτό προκύπτει διότι αφενός το 54% λέει πως δεν είναι κατάλληλος ο χρόνος, όμως εάν συνυπολογίσουμε το λειτουργικό θυμικό των Ελλήνων και την αμετακίνητη θέση των Σκοπίων, συμπερασματικά προκύπτει πως επιζητούμε την επίλυση φτάνει να μην εμπεριέχεται πρόκληση και όχληση στα ζητούμενα της γείτονος. Επίσης το 46% παρακινείτε να απαντήσει ναι, διότι καταλαβαίνει πως όταν ένα πρόβλημα παραμένει άλυτο κακοφορμίζει και προκαλεί και άλλα προβλήματα.
Προτελευταίο ερώτημα κι αυτό που προκάλεσε πολλούς να αναρωτηθούν την σκοπιμότητα του «ποιο όνομα θεωρείτε καταλληλότερο». Ουδεμία σκοπιμότητα και πονηρία δεν εμπεριέχεται, το ερώτημα έγινε με βάση δημοσιεύματα και δηλώσεις (βλ. προτάσεις Νίμιτς). Σκόπιμο κρίνουμε να τονιστεί εδώ πάλι πως, μια δημοσκόπηση γίνεται για να αποτυπώσει την διάθεση της στιγμής. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να γίνει σταθερά βάση εργαλειοποίησης λύσεων. Ακολουθούν τα ονόματα με βάση τις επιλογές σας:
- Νέα Μακεδονία 1%
- Νόβα Ματσεντόνιγια 4%
- Άνω Μακεδονία 5%
- Gorna Makedonija 11%
- Κανένα όνομα που να εμπεριέχει την λέξη Μακεδονία 79%
Γίνεται αντιληπτό πως οχτώ στους δέκα (8/10), δεν θέλουν το όνομα Μακεδονία σε καμία των περιπτώσεων και δεν χρειάζεται περαιτέρω ανάλυση. Οι προτάσεις για σύνθετη ονομασία δεν είναι επιθυμητές από τον ελληνικό λαό και αυτό φαίνεται ξεκάθαρα. Να υπενθυμίσουμε βεβαίως πως δεν είναι μόνο το όνομα, αλλά και άρθρα Συντάγματος -όπως η και προσφώνηση των πολιτών της γείτονος- που χρειάζονται επίλυση.
Το ζήτημα του δημοψηφίσματος
Πέμπτο και τελευταίο ερώτημα εάν «πιστεύετε πως είναι απαραίτητο η ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε ένα δημοψήφισμα» και οι απαντήσεις σας: 70% ναι και 30% όχι. Οι εφτά στους δέκα επιθυμούν δημοψήφισμα. Αυτό είναι λογικό εάν λάβουμε υπόψιν το πρώτο ερώτημα της δημοσκόπησης μας. Δεν έχουν καμία εμπιστοσύνη στους χειρισμούς της κυβερνήσεως. Ενώ εάν υποθέσουμε ότι δεν υπάρχει εμπιστοσύνη στο υφιστάμενο πολιτικό προσωπικό για επίλυση του ζητήματος, ο δεσμευτικός χαρακτήρας του δημοψηφίσματος είναι μια προκριματική λύση και οδός για να ακουστεί ο κυρίαρχος λαός. Άλλωστε γνωστές οι φωνές στα συλλαλητήρια «αλήτες, προδότες, πολιτικοί».