Οι ευρωπαϊκές γλώσσες είναι ίσως ευκολότερες από τα αραβικά ή τα κινέζικα. Δε χρειάζονται όλες, όμως, τον ίδιο χρόνο.
Πόσος χρόνος χρειάζεται για να μάθει ένας αγγλόφωνος μια άλλη ευρωπαϊκή γλώσσα;
Εξαρτάται από την κατηγορία της γλώσσας. Η κατηγοριοποίηση έγινε από το Ινστιτούτο Ξένων Υπηρεσιών (Foreign Service Institute, FSI). Το FSI βρίσκεται στο Άρλινγκτον στην Βιρτζίνια των Ηνωμένων Πολιτειών. Είναι ο φορέας που είναι υπεύθυνος για την εκπαίδευση των διπλωματικών στελεχών, η εκπαίδευση των οποίων περιλαμβάνει και την εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας.
Το FSI έχει δημιουργήσει έναν χάρτη όπου με διαφορετικά χρώματα απεικονίζονται οι διαφορετικές κατηγορίες χωρών. Η κατηγοριοποίηση βασίζεται στο χρόνο που απαιτείται για να κατακτήσει σε ικανοποιητικό βαθμό ένας αγγλόφωνος μια από τις ευρωπαϊκές γλώσσες.
Κατηγορία 0
Τα αγγλικά θεωρούνται η γλώσσα την οποία οι Αμερικάνοι μιλούν με ευχέρεια, αφού είναι η μητρική τους. Στο χάρτη οι χώρες με επίσημη γλώσσα την αγγλική σημειώνονται σε ροζ χρώμα. Εδώ ανήκουν το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιρλανδία, αλλά και η Μάλτα, παρόλο που το νησιωτικό κράτος σημειώνεται με γκρι χρώμα στο χάρτη. Στη Μάλτα τα αγγλικά ως επίσημη γλώσσα συνυπάρχουν με τα Μαλτέζικα, γλώσσα που βασίζεται στα Αραβικά και αποτελεί τη μόνη σημιτική γλώσσα στην Ευρώπη που αναγνωρίζεται ως επίσημη γλώσσα κράτους.
Κατηγορία Ι
Οι ευρωπαϊκές γλώσσες που εντάσσονται στην κατηγορία Ι σημειώνονται στο χάρτη με κόκκινο χρώμα. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο ένας αγγλόφωνος μπορεί εύκολα να μάθει μια από αυτές, μέσα σε διάστημα 24 εβδομάδων.
Στην κατηγορία Ι ανήκουν τόσο γερμανικές γλώσσες (Ολλανδικά, Νορβηγικά, Σουηδικά και Δανικά), όσο και λατινογενείς (Γαλλικά Ιταλικά, Ισπανικά, Πορτογαλικά, Ρουμανικά). Αρχικά μοιάζει περίεργο, μια και τα αγγλικά πλησιάζουν περισσότερο στην πρώτη ομάδα, παρά στη δεύτερη, των γλωσσών των συγγενικών με τα λατινικά. Ωστόσο, σύμφωνα με μελέτες οι αγγλικές λέξεις με γαλλική ή λατινική προέλευση είναι περισσότερες από αυτές με γερμανική προέλευση.
Κατηγορία ΙΙ ή η μοναξιά των Γερμανικών
Παρά τις ομοιότητες μεταξύ του αγγλικού και του γερμανικού λεξιλογίου, τα γερμανικά είναι η μόνη από τις ευρωπαϊκές γλώσσες -και όχι μόνο- που ανήκει στην κατηγορία ΙΙ (σημειώνεται με πορτοκαλί χρώμα στο χάρτη). Απαιτούνται, λοιπόν, 30 εβδομάδες, προκειμένου κάποιος να μπορεί να επικοινωνήσει ικανοποιητικά στη γερμανική γλώσσα. Μια άποψη που δε θα έβρισκε σύμφωνο τον Μαρκ Τουαίην, ο οποίος είχε γράψει:
Οι φιλολογικές μου σπουδές με έχουν πείσει ότι ένα χαρισματικό άτομο θα έπρεπε να μάθει αγγλικά σε 30 ώρες, γαλλικά σε 30 μέρες και γερμανικά σε 30 χρόνια. Η τελευταία (γλώσσα) θα έπρεπε να απλοποιηθεί και να διορθωθεί. Αν είναι να παραμείνει ως έχει, τότε θα πρέπει, με σεβασμό και προσοχή, να τοποθετηθεί ανάμεσα στις νεκρές γλώσσες, γιατί μόνο οι νεκροί έχουν χρόνο να την μάθουν.
Τι είναι αυτό, όμως, που κάνει τα γερμανικά δυσκολότερα από άλλες ευρωπαϊκές γλώσσες, όπως π.χ. τα Ολλανδικά; Η γραμματική, πολυπλοκότερη από τις προαναφερθείσες γλώσσες. Δε φτάνει που τα γερμανικά έχουν 3 γένη -τα οποία πολλές φορές δε συμφωνούν με το φυσικό γένος- μα έχουν και κλίσεις, μεταξύ των οποίων κι αυτή ακόμη η ξεχασμένη δοτική των αρχαίων ελληνικών. Για να μην αναφερθούμε σε ρήματα, χρόνους και θέση των λέξεων σε μια πρόταση!
Κατηγορία IV
Η κατηγορία IV περιλαμβάνει γλώσσες πολύ διαφορετικές μεταξύ τους, που όμως σχηματίζουν ομάδες μέσα σε αυτή την κατηγορία. Κοινό στοιχείο όλων είναι οι σημαντικές γλωσσικές και πολιτιστικές διαφορές από την αγγλική γλώσσα. Έτσι, οι ευρωπαϊκές γλώσσες της κατηγορίας IV απαιτούν 44 εβδομάδες σπουδής ή διαφορετικά 10 μήνες μελέτης προκειμένου να μπορεί ο ομιλητής να τις χρησιμοποιεί ικανοποιητικά.
Στην κατηγορία αυτή ανήκουν οι Σλαβικές γλώσσες (Ρώσικα, Βουλγάρικα, Σέρβικα, Τσέχικα κτλ), γλώσσες της Βαλτικής (Λιθουανικά και Λετονικά), τα Ελληνικά, τα Αλβανικά, τα Τουρκικά και τα Ισλανδικά.
Κατηγορία IV*
Πιο δύσκολες από τις ευρωπαϊκές γλώσσες της κατηγορίας IV, αλλά παράλληλα λιγότερο δύσκολες από τις γλώσσες της κατηγορίας V, είναι οι γλώσσες που ταξινομούνται στην κατηγορία IV*. Εδώ ανήκουν τα Φινλανδικά, τα Εσθονικά και τα Ουγγρικά.
Και οι υπόλοιπες κατηγορίες;
Δεν υπάρχουν ευρωπαϊκές γλώσσες κατηγορίας ΙΙΙ. Η γλώσσα της Ινδονησίας, της Μαλαισίας και τα Σουαχίλι είναι οι 3 γλώσσες αυτής της κατηγορίας και απαιτούν 36 εβδομάδες συστηματικού διαβάσματος.
Στην Ευρώπη δεν υπάρχουν -επίσημες- γλώσσες της κατηγορίας V. Εδώ τοποθετούνται γλώσσες που χρειάζονται 88 εβδομάδες μελέτης για την κατάκτησή τους. Τέτοιες είναι τα Αραβικά, τα Ιαπωνικά, τα Κινέζικα, τα Κορεάτικα κ.ά.
Μαθαίνοντας ξένες γλώσσες
Η κυριαρχία των Αγγλικών ως lingua franca, αλλά και ως γλώσσα του Διαδικτύου και της σύγχρονης κουλτούρας (κινηματογράφος, μουσική) είναι αδιαμφισβήτητη. Η εκμάθηση, όμως, ξένων γλωσσών εξασκεί το μυαλό και βοηθά τη γνωριμία με άλλους πολιτισμούς. Ή σύμφωνα με το λατινικό ρητό:
Quot linguas calles, tot homines vales
Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο:
How long to speak that language? Here’s a map for that, ανακτήθηκε από: https://bigthink.com/strange-maps/how-long-to-learn-that-language-heres-a-map-for-that/
Language Difficulty Ranking, ανακτήθηκε από: https://effectivelanguagelearning.com/language-guide/language-difficulty/