Η προέλευση της αγγλικής γλώσσας

Σημαία Ηνωμένου Βασιλείου και Γερμανίας
Σημαία Ηνωμένου Βασιλείου και Γερμανίας
Πηγή: Wiki Commons

Η προέλευση της αγγλικής γλώσσας μπορεί να εντοπιστεί χιλιάδες χρόνια πίσω, έχοντας μια πλούσια και ποικίλη ιστορία. Η γερμανική, η λατινική, η σκανδιναβική, η ελληνική και η γαλλική, μεταξύ άλλων γλωσσών, είχαν όλες αντίκτυπο στην αγγλική γλώσσα. Λόγω αυτής της ποικιλομορφίας, υπάρχει ένα ευρύ φάσμα λεξικών με πολλές εναλλακτικές ορθογραφίες και προφορές. Παρακάτω, θα εξετάσουμε τις αρχές της αγγλικής γλώσσας, πώς και πόσο έχει αλλάξει κατά τη διάρκεια της ιστορίας.

Η γερμανική γλωσσική οικογένεια, η οποία εμπεριέχει επίσης σουηδικά, ολλανδικά, αυστριακά και άλλες γλώσσες, περιλαμβάνει και τα αγγλικά. Αυτό μας δείχνει ότι τα θεμελιώδη συστατικά των αγγλικών έχουν την προέλευσή τους στις προϊστορικές γερμανικές γλώσσες που χρησιμοποιούσαν οι βορειοευρωπαϊκές φυλές. Ωστόσο, έχει επίσης επηρεαστεί από άλλες γλώσσες με την πάροδο του χρόνου, όπως τα λατινικά και τα ελληνικά, οι οποίες ήταν οι επίσημες γλώσσες μάθησης και επιστήμης του Μεσαίωνα.

Η παλαιά αγγλική περίοδος, η οποία εκτείνεται περίπου από το 5ο αιώνα έως το 1100 μ.Χ., είναι εκείνη στην οποία βρίσκουμε τα πρώτα γραπτά αρχεία της αγγλικής. Η αγγλική γλώσσα, εκείνη την εποχή ήταν ακόμα σχετικά παρόμοια με άλλες γερμανικές γλώσσες και δεν είχε ακόμη αποκτήσει τα διακριτικά χαρακτηριστικά που την ξεχωρίζουν σήμερα. Καθώς η επιρροή των λατινικών και των γαλλικών αυξήθηκε κατά τη μεσαιωνική εποχή, η γλώσσα υπέστη επίσης σημαντικές τροποποιήσεις.

tumblr
Χάρτης πρωτόΙνδο-Ευρωπαικών γλωσσών
Πηγή: Tumblr

Όταν δύο ή περισσότερες γλώσσες συγχωνεύονται, δημιουργείται μια κρεολική γλώσσα, αυτή η γλώσσα έχει συχνά διακριτικά χαρακτηριστικά που δεν υπάρχουν σε καμία από τις αρχικές γλώσσες. Για παράδειγμα, τα ισπανικά, τα αγγλικά και οι αφρικανικές γλώσσες είχαν όλες επιρροή στις κρεολικές γλώσσες της Καραϊβικής. Σύμφωνα με την κρεολική θεωρία της αγγλικής, η αγγλοσαξονική, η νορμανδική γαλλική και η λατινική γλώσσα συνέβαλαν στην ανάπτυξη των αγγλικών. Στη μεσαιωνική Αγγλία, αυτές οι γλώσσες αναμείχθηκαν για να σχηματίσουν μια γλώσσα που χρησιμοποιήθηκε για επικοινωνία και εμπόριο. Αυτή η γλώσσα τελικά εξελίχθηκε στα σύγχρονα αγγλικά.

Διαβάστε επίσης  Winchester Mystery House: Το στοιχειωμένο σπίτι των ψυχών
Advertisements
Ad 14

Αυτή η θεωρία, υποδηλώνει ότι η επιρροή των άλλων γλωσσών μπορεί να εξηγήσει πολλές από τις ιδιαιτερότητες της αγγλικής γλώσσας, συμπεριλαμβανομένων των περίεργων ορθογραφικών συμβάσεων και των ακανόνιστων χρόνων των ρημάτων. Για παράδειγμα, πολλά από τα σιωπηλά γράμματα στα αγγλικά είναι αποτέλεσμα γαλλικής επιρροής, ενώ οι περίπλοκοι κανόνες γραμματικής είναι αποτέλεσμα λατινικής επιρροής. Παρόλο που η υπόθεση της κρεολικής δεν είναι τόσο διαδεδομένη, οι γλωσσολόγοι έχουν καταλήξει να τη θεωρούν ως ένα σημαντικό πλαίσιο για την ανάλυση της ανάπτυξης της αγγλικής γλώσσας.

Η Μεγάλη Μετατόπιση Φωνηέντων (The Great Vowel Shift), ήταν μια σημαντική φάση μετάβασης για τα αγγλικά κατά τη διάρκεια του 16ου αιώνα. Αυτό σηματοδότησε μια σημαντική αλλαγή στον τρόπο ομιλίας των αγγλικών φωνηέντων και είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνο για τις χαρακτηριστικές προφορές των αγγλικών που υπάρχουν σήμερα. Επιπλέον, η εφεύρεση της τυπογραφίας τον 15ο αιώνα έκανε τα γραπτά αγγλικά ευρέως διαθέσιμα και επιτάχυνε την αλλαγή και την εξέλιξη της γλώσσας.

Η αγγλική κυριάρχησε στο παγκόσμιο εμπόριο και τη διπλωματία τον 18ο αιώνα και έκτοτε έχει εξαπλωθεί και αναπτυχθεί σε όλο τον κόσμο. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, τα γαλλικά είχαν σημαντική επιρροή στα αγγλικά και πολλοί γαλλικοί όροι και εκφράσεις βρήκαν το δρόμο τους στα αγγλικά. Τα αγγλικά είναι μια από τις πιο συχνά χρησιμοποιούμενες γλώσσες στον κόσμο σήμερα και εξακολουθεί να αλλάζει και να εξελίσσεται καθώς καλύπτει τη διαφορά με τις νέες τεχνολογίες και τα πολιτιστικά δρώμενα.

Διαβάστε επίσης  Θεσσαλονίκη: Εντυπώσεις από την 82η ΔΕΘ

 


 

Πηγές:

Τrine Nickelsen – English is a Scandinavian language ανακτήθηκε 7/12/12 από partner.sciencenorway.no/forskningno-history-language/english-is-a-scandinavian-language/1379829 (Τελευταία πρόσβαση 26/4/23)

David Crystal, Simeon Potter – English language ανακτήθηκε 25/4/23 από www.britannica.com/topic/English-language (Τελευταία πρόσβαση 26/4/23)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

«Θα παρατηρήσετε με ανησυχία πόσο καιρό μια χρήσιμη αλήθεια μπορεί να είναι γνωστή και να υπάρχει, προτού γενικά ληφθεί και εφαρμοστεί».
— Βενιαμίν Φραγκλίνος

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Tennis skirts: Το item που χρειάζεσαι για τα πιο cute looks

Οι tennis skirts, γνωστές και ως φούστες του τένις, αποτελούν
Μη με λησμόνει

Μη με λησμόνει: Μία όαση στο κέντρο της πόλης

Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και ειδικότερα στο ισόγειο του ιστορικού