Δεν χρειάζονται ιδιαίτερα επιχειρήματα για να πειστεί κανείς ότι το γέλιο χαρίζει υγεία και διάθεση στη ζωή. Τώρα πια είναι και επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι το γέλιο θεραπεύει. Πλούσια είναι η βιβλιογραφία που ενισχύει του λόγου το αληθές.
Οι έρευνες επικεντρώνονται στη μελέτη του εγκεφάλου και την απόκρισή του σε καταστάσεις χιούμορ. Αποκρινόμενος στο χιούμορ, ένας φυσιολογικός εγκέφαλος εκκρίνει τις κατάλληλες ποσότητες από χημικές ουσίες (ντοπαμίνη, επινεφρίνη, σεροτονίνη). Οι ουσίες αυτές προάγουν την ψυχική υγεία και βοηθούν το ανοσολογικό σύστημα. Κι αυτό γιατί περιοχές της εγκεφαλικής δραστηριότητας που συνδέονται με το χιούμορ έχουν ιατρικά οφέλη. Η λύση είναι η προφανής:
Επενδύστε στην τράπεζα του χιούμορ:
Δεν είναι ανάγκη να έχει κανείς και την τελειότερη αίσθηση του χιούμορ για να γελάσει. Οτιδήποτε μας φαίνεται αστείο είναι ικανό να συμβάλει στην πρόκληση του γέλιου. Κάθε άνθρωπος λειτουργεί διαφορετικά, ανταποκρινόμενος στο χιούμορ.
Για παράδειγμα σε κάποιον, γέλιο μπορεί να προκαλέσει ένα καλό ανέκδοτο, ενώ σε κάποιον άλλο η θέα ενός ατόμου να γλιστρά και να πέφτει στο δρόμο. Υπάρχει δικαιολογία και για το τελευταίο. Ο εγκέφαλος είναι προγραμματισμένος να προσδοκά το σύνηθες: ότι ο άλλος θα εξακολουθεί να περπατά δίπλα μας. Μόλις συμβεί το αναπάντεχο- και πέσει- γελάμε με το απρόσμενο της κατάστασης. Αλλά αν δούμε το ίδιο σκηνικό ξανά και ξανά, παύουμε να γελάμε. Είναι αυτονόητο ότι πλέον το περιστατικό χάνει το προνόμιο του αιφνιδιασμού.
Γέλιο και μνήμη
Σε κάθε περίπτωση ό,τι μας κάνει να γελάμε είναι καλό να το ανακαλούμε που και που στη μνήμη μας. Αυτό θα μας βοηθήσει να είμαστε εξοικειωμένοι με το καλό χιούμορ και να κάνουμε ανάλογα αστεία όταν οι συνθήκες μας το επιτρέπουν.
Γέλιο: η καλύτερη θεραπεία
Το γέλιο χρησιμοποιείται και για θεραπευτικούς σκοπούς. Ενδεικτική είναι η ιστορία του Π.
Ο Π. γνώριζε ότι πάσχει από μία ανίατη ασθένεια. Οι γιατροί του έδιναν 6 μήνες ζωής. Ο Π. γνωρίζοντας την αξία την συμβολή του γέλιου και της αισιοδοξίας από τις σπουδές ψυχολογίας που είχε κάνει, αποφάσισε να εγκαταλείψει το βαρύ κλίμα του νοσοκομείου. Εγκαταστάθηκε στο σπίτι του και αποφάσισε να τον επισκέπτονται μόνο αισιόδοξοι άνθρωποι. Το καλύτερο περιβάλλον βοήθησε κι έτσι σε 4 μήνες ήταν και πάλι στη δουλειά του.
Το γέλιο ως φυσικό εκτονωτικό
Το γέλιο λειτουργεί και ως συναισθηματική εκτόνωση. Ακριβώς όπως το κλάμα, το γέλιο μπορεί να σε κάνει να αισθανθείς καλύτερα μετά από κάποιο γεγονός. Το να ξεσπάσει κανείς σε γέλια μπορεί να λειτουργήσει ως περισπασμός από το έντονο στρες ή τον θυμό. Θα βελτιωθεί η κυκλοφορία του αίματος, θα ανεβούν παροδικά οι παλμοί όπως και η πίεση. Αυτό όμως μακροπρόθεσμα θα έχει ευεργετικές επιδράσεις στη υγεία μας.
Γέλιο και στρες
Στις μέρες μας υπάρχουν διάφοροι στρεσογόνοι παράγοντες κυρίως εξαιτίας του κοινωνικού- οικονομικού ανταγωνισμού. Πολλές φορές το χρόνιο στρες μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη.
Και εδώ υπάρχει το γέλιο που μπορεί να μας κάνει να επανεκτιμήσουμε την ζωή, την αξία μας και τις δυνατότητές μας. Τότε με πιο ξεκάθαρο μυαλό θα αντιμετωπίσουμε τις αντιξοότητες. Έχοντας υπόψη ότι το γέλιο ενισχύει την ικανότητα λύσης δυσεπίλυτων προβλημάτων, σίγουρα έχουμε πολλούς λόγους να γελάμε. Αρκεί να σκεφτούμε πως αν θέλουμε πραγματικά να ανακουφιστούμε από την ανησυχία και το έντονο στρες, το γέλιο και μόνο είναι αρκετό. Πλήθος νευροδιαβιβαστών εκκρίνονται στη στιγμή και κατευνάζουν την ανησυχία μας για το αύριο.
Γέλιο και κατάθλιψη
Τελευταίο, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, είναι πως με το γέλιο προσελκύεις φίλους. Άλλος ένας σημαντικός παράγοντας μείωσης του κινδύνου της κατάθλιψης. Οι λόγοι τελικά για να γελά κανείς είναι ψυχο-σωματικοί κι έτσι αξίζει να δώσουμε μία ευκαιρία στο γέλιο.