Λέξεις. Καθημερινά τις χρησιμοποιούμε, χωρίς να δίνουμε αρκετή σημασία για το αν εκφραζόμαστε κατάλληλα σε μία δεδομένη χρονική στιγμή. Αυτές είναι παντού, στον προφορικό και στο γραπτό λόγο, στον τρόπο που θα επιχειρηματολογήσουμε την άποψή μας για ένα θέμα και κυρίως στον τρόπο σκέψης μας. Μας συνδέουν με άλλους ανθρώπους, αναπτύσσοντας έτσι σχέσεις και φιλίες.
Όπως οι λέξεις μάς βοηθούν ποικιλοτρόπως στη ζωή μας, άλλο τόσο μπορούν να αποδυναμώσουν εμάς ή και τους άλλους, αν δε χρησιμοποιούνται κατάλληλα. Για παράδειγμα, ας υποθέσουμε ότι έχουμε μία διαφωνία με κάποιον συνάδελφό μας. Το να εκφραστούμε με ευγένεια, σαφήνεια και λογικά επιχειρήματα είναι προαπαιτούμενο, ώστε να βρεθεί κοινό έδαφος για την εξεύρεση μίας λύσης. Σε περίπτωση που υπερισχύσει ο εγωισμός και η ισχυρογνωμοσύνη του ενός, τότε γίνεται δυσκολότερο να γεφυρωθεί το χάσμα ανάμεσά μας. Αυτός είναι και ο λόγος που συνίσταται να σκεφτόμαστε καλά πριν μιλήσουμε για κάτι. Οι λέξεις μπορούν να επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό, για τον οποίο δεν είχαμε την παραμικρή ιδέα.
Η δύναμη των λέξεων:
Οι λέξεις διαθέτουν την ικανότητα να διαμορφώνουν την αντίληψη που έχουμε σχετικά με τον κόσμο. Για παράδειγμα, αν χρησιμοποιούμε συνεχώς αρνητικές λέξεις για να περιγράψουμε την όποια αναποδιά μάς συνέβη, ίσως αυτό επεκταθεί και στο γενικότερο τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο. Αυτός μπορεί να είναι ένας ισχυρός παράγοντας στο κατά πόσο θεωρούμε τη ζωή μας ευτυχισμένη. Επίσης, οι λέξεις δύνανται να βελτιώσουν τις σχέσεις μας με τους άλλους ή το αντίθετο. Αν χρησιμοποιούνται ορθά, μπορούν να αποκαταστήσουν παλιές φιλίες, τις σχέσεις με την οικογένεια και οποιουσδήποτε άλλους. Εδώ, λοιπόν, υπάρχει το στοιχείο της ένωσης και όχι του διαχωρισμού.
Όσον αφορά τα όμορφα λόγια, αυτά μπορούν να θεραπεύσουν ένα λυπημένο άτομο. Τέτοια λόγια μπορούν να φωτίσουν την ημέρα κάποιου, δίνοντάς του χαρά και στοργή. Μεγάλο όφελος έχουν ειδικά σε κάποιον άνθρωπο που νιώθει μοναξιά. Μία άλλη σημαντική επιρροή που κατέχουν οι λέξεις σχετίζεται με τον τρόπο σκέψης μας. Αυτά που λέμε στον εαυτό μας, καθορίζουν τη σκέψη μας για εμάς τους ίδιους. Έπειτα, η σκέψη μας καθορίζει το συναίσθημα που θα βιώσουμε. Έστω ότι λέμε “είμαι αρκετός”. Αυτή η πρόταση μάς παραπέμπει να την πιστέψουμε, καθώς ισχύει. Επομένως, μας δημιουργούνται θετικά συναισθήματα, τα οποία πολλαπλασιάζονται όσο μιλάμε στον εαυτό μας με θετικά λόγια, πάντα, βέβαια, σε ένα ρεαλιστικό πλαίσιο.
Πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις λέξεις υπέρ μας;
Όταν αντιληφθούμε ότι μπορούμε πραγματικά να επηρεάσουμε θετικά τον εσωτερικό μας κόσμο απλά και μόνο με τις λέξεις που χρησιμοποιούμε, τότε το παιχνίδι αρχίζει να αλλάζει. Καταρχάς, είναι ωφέλιμο να επεκτείνουμε το λεξιλόγιό μας, χρησιμοποιώντας, παράλληλα, θετικές λέξεις. Η Ελληνική γλώσσα είναι σύμμαχός μας σε αυτό, καθώς είναι από τις πλουσιότερες -αν όχι η πλουσιότερη- γλώσσες στον κόσμο. Ακόμη, ιδιαίτερη σημασία έχει και ο τρόπος που μιλάμε στον εαυτό μας. Για παράδειγμα, αντί να πούμε “απέτυχα παταγωδώς να ολοκληρώσω αυτή τη δουλειά”, είναι προτιμότερο να πούμε “τελικά δεν κατάφερα να το επιτύχω, αλλά την επόμενη φορά θα προσπαθήσω πιο αποτελεσματικά”. Το νόημα των προτάσεων ίδιο, μόνο που στη δεύτερη πρόταση δίνουμε κίνητρο σε εμάς, χωρίς να πέσουμε στην παγίδα των κατηγοριών. Έτσι, προσφέρουμε ενσυναίσθηση στον εαυτό μας, δίνοντάς του τη δύναμη για να συνεχίσει.
Πηγές:
- Η δύναμη των λέξεων στη ζωή μας. Ανακτήθηκε από https://www.psychology.gr/ (τελευταία πρόσβαση 19/09/2021 στις 20:30)
- Psychology Behind the Power of Words: 12 Amazing Points. Ανακτήθηκε από https://icytales.com/ (τελευταία πρόσβαση 19/09/2021 στις 20:30)
- The Psychology of Words: Using the Power of Language. Ανακτήθηκε από https://www.creativequills.co.uk/ (τελευταία πρόσβαση 19/09/2021 στις 20:30)