Φυματίωση και Κεντρικό Νευρικό Σύστημα

 

φυματίωση
vai.org

Η Φυματίωση είναι βακτηριακή λοίμωξη που μεταδίδεται μέσω των σταγονιδίων από το βήχα ή το φτάρνισμα μολυσμένου ατόμου. Το μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης είναι το λεγόμενο παθογόνο που οδηγεί στην εμφάνιση της νόσου.

Τυπικά η φυματίωση, επηρεάζει τους πνεύμονες. Κύρια συμπτώματα σε αυτή τη περίπτωση είναι ο πυρετός, ο βήχας, η απώλεια βάρους και η έντονη εφίδρωση.

Παράλληλα, το μυκοβακτηρίδιο μπορεί να διεισδύσει και σε άλλες περιοχές του οργανισμού, όπως η κοιλία, τα οστά και το νευρικό σύστημα. Συνεπώς, η φυματίωση πρόκειται για μία δυνητικά σοβαρή κατάσταση και πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα με τη κατάλληλη θεραπεία.

Εάν η λοίμωξη δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, τότε το μυκοβακτηρίδιο θα μεταναστεύσει στις μήνιγγες, οι οποίες είναι μεμβράνες του εγκεφάλου και περιβάλλουν τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό.  Έτσι, εμφανίζεται η φυματιώδης μηνιγγίτιδα.

 

Παράγοντες κινδύνου:

Τόσο η φυματίωση όσο και η φυματιώδης μηνιγγίτιδα, μπορούν να προσβάλλουν άτομα οποιασδήποτε ηλικίας. Οι ομάδες που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο είναι οι εξής:

  • HIV/ AIDS ασθενείς
  • Αλκοολικοί
  • Ανοσοκατεσταλμένοι
  • Άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη

 

 

Συμπτώματα:

Εμφανίζονται αργά και αρχικά παρατηρούνται, κόπωση, δυσφορία και χαμηλός πυρετός. Στη συνέχεια, παρατηρείται χαρακτηριστική αυχενική δυσκαμψία, κεφαλαλγία, ευαισθησία στο φως, ναυτία, λήθαργος και σύγχυση.

φυματίωση
hearingsol.com

 

Διάγνωση:

Για να προκύψει η διάγνωση, πραγματοποιούνται μία σειρά από εξετάσεις:

  • Οσφυονωτιαία παρακέντηση
  • Καλλιέργεια αίματος
  • Ακτινογραφία θώρακος
  • Αξονική κεφαλής
  • Mantoux

 

Θεραπεία

Η θεραπεία για τη φυματιώδη μηνιγγίτιδα είναι σχεδόν ίδια με τη κλασική θεραπευτική αγωγή της φυματίωσης. Είναι χρονοβόρα και μπορεί να διαρκέσει έως και 12 μήνες.

 

Πρόληψη

Ο καλύτερος τρόπος πρόληψης εμφάνισης φυματιώδους μηνιγγίτιδας είναι η πρόληψη λοίμωξης από φυματίωση. Σε περιοχές αυξημένου κινδύνου προσβολής από το μυκοβακτηρίδιο, συστήνεται το εμβόλιο κατά της φυματίωσης.

Διαβάστε επίσης  Παιδική παχυσαρκία και οι ενήλικες του μέλλοντος

Η θεραπεία και η πρόληψη της φυματίωσης, έχουν καθυστερήσει συγκριτικά με άλλες ασθένειες. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι περισσότερες περιπτώσεις εμφάνισης της νόσου είναι στις αναπτυσσόμενες χώρες. Άρα, δεν υπάρχουν αρκετοί πόροι και ερευνητικές προσπάθειες για την επιτάχυνση της πρόληψης. Έτσι, δεν υπάρχουν ακριβή στατιστικά δεδομένα για τον αριθμό ατόμων που παθαίνουν φυματιώδη μηνιγγίτιδα. Βάσει Παγκόσμιου οργανισμού Υγείας εμφανίζονται περίπου 10 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις φυματίωσης σε παγκόσμιο επίπεδο ετησίως, με το 10% αυτών να είναι φυματιώδης μηνιγγίτιδα. Βέβαια, λόγω των ελλιπών δεδομένων, το ποσοστό αυτό δεν είναι ακριβές.

Οι επιζώντες από τη νόσο χρήζουν άμεσης υποστήριξης από ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, φυσικοθεραπευτές και εργοθεραπευτές. Πολλές από αυτές τις υπηρεσίες δεν είναι διαθέσιμες σε μικρές κοινότητες ή γενικά σε μέρη χωρίς ανεπτυγμένες υπηρεσίες κοινοτικής φροντίδας.  

Η φυματίωση, δυστυχώς δεν έχει αντιμετωπιστεί, αντίθετα αποτελεί ακόμα και σήμερα ένα σημαντικό δημόσιο κίνδυνο. Η μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης παρατηρείται στην Ινδία, με περίπου 2,8 εκατομμύρια κρούσματα ετησίως.

Περίπου 850 χιλιάδες είναι οι περιπτώσεις πασχόντων που είτε διαγιγνώσκονται, ή θεραπεύονται στην Ινδία, από ιδιωτικούς φορείς με υποτυπώδη φάρμακα. Έτσι, αποτελεί μία από τις πιο συχνές αιτίες θανάτου στην Ινδία. Σύμφωνα με τη κυβέρνηση της Ινδίας, έχει τεθεί σχέδιο εξάλειψης της συγκεκριμένης λοίμωξης μέχρι το 2025.

φυματίωση
indiaspend.com

 

 

 

 

ΠΗΓΕΣ:

Burke Darla (2018). Meningual Tuberculosis. (available at: healthline.com  last access: 29/8/2021)

Chin J. H. (2014). Tuberculous meningitis: Diagnostic and therapeutic challenges. Neurology. Clinical practice4(3), 199–205.

Hussey G, Hawkridge T, Hanekom W (2007). Childhood tuberculosis: old and new vaccines. Paediatr Respir Rev. Jun;8(2):148-54.

Microbiology Spectrum (2021). Central Nervous System Tuberculosis. (available at: journals.asm.org  last access: 29/8/2021).

Διαβάστε επίσης  H χρησιμότητα των laser στην ιατρική επιστήμη

Thakur KT (2019). Peer Review Report For: The current global situation for tuberculous meningitis: epidemiology, diagnostics, treatment and outcomes [version 1; peer review: 2 approved]. Wellcome Open Res, 4:167.

USAID (2019). TUBERCULOSIS IN INDIA. (available at: usaid.gov   last access: 30/8/2021).

Είμαι φοιτήτρια Νοσηλευτικής, και μέλος στην επιτροπή ισότητας των φύλων στο Πανεπιστήμιο που σπουδάζω. Παράλληλα, δραστηριοποιούμαι ενεργά με έρευνες και νέες εξελίξεις γύρω απο θέματα υγείας και σώματος.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Ναυάγιο Αντικυθήρων: νέα ευρήματα στο φως

Στα Αντικύθηρα νέες έρευνες γύρω από το αρχαίο ναυάγιο έφεραν
Αλ-Ούλα

Αλ-Ούλα: Μία πόλη-όαση στη Σαουδική Αραβία

Ένα ταξίδι στην Αλ-Ούλα είναι ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο.