της Λίνας Ευαγγελινού
Ο Κουρκουμάς είναι ένα μπαχαρικό με πολλά οφέλη. Μπορεί μερικοί από εσάς να το χρησιμοποιείτε ήδη στην διατροφή σας, άλλοι πάλι να μην το έχετε ακουστά. Θα σας δώσω μερικές πληροφορίες γι’ αυτή την διατροφική βόμβα αφού με τα χρόνια γίνεται όλο και περισσότερο γνωστό, κερδίζει έδαφος σε βιβλία μαγειρικής και πρωταγωνιστεί στην καθημερινότητα των ανθρώπων χάρις τα οφέλη του!
Οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει ότι αυτό το μπαχαρικό σώζει ζωές. Είναι ένα μπαχαρικό με αντικαρκινικές κυρίως ιδιότητες, βοηθά την πέψη και είναι αντιοξειδωτικό.
Είναι μια βόμβα υγείας, ένα φυσικό αντιφλεγμονώδες που αντικαθιστά την κορτιζόνη! Από πολλούς βοτανολόγους συστήνεται στα άτομα που πάσχουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα πριν καταφύγουν στην κορτιζόνη, να αποφύγουν τους πόνους με κουρκουμά! (Ενδέχεται να μην χρειαστούν ποτέ ξανά κορτιζόνη).
Οι ιδιότητες του κουρκουμά
Καρύκευμα με εξαιρετικές θεραπευτικές ιδιότητες. Το κύριο συστατικό του είναι η κουρκουμίνη, η οποία του προσδίδει το χαρακτηριστικό, βαθύ κίτρινο χρώμα του. Η κουρκουμίνη λοιπόν διαθέτει αντιφλεγμονώδη δράση ανάλογη αυτής της κορτιζόνης.
Προκαλεί υποχώρηση συμπτωμάτων φλεγμονής και ρευματοειδούς αρθρίτιδας στους ανθρώπους. Από άλλες μελέτες προέκυψε ότι μειώνει τη χοληστερόλη, προστατεύει το ήπαρ από τις τοξίνες, ενισχύει την άμυνα του οργανισμού, προστατεύει από τα κρυολογήματα κι εξουδετερώνει αρκετούς καρκινογόνους παράγοντες.
Ο κουρκουμάς λοιπόν δεν ανήκει άδικα στην κατηγορία των superfoods! Εξαιτίας των καλών συστατικών του διεγείρει περισσότερες από 150 δυνητικά θεραπευτικές λειτουργίες!
Ο Κουρκουμάς συνήθως δεν προκαλεί σημαντικές παρενέργειες. Ωστόσο, κάποιοι άνθρωποι μπορούν να παρουσιάσουν στομαχικές διαταραχές, ναυτία, ζάλη, ή διάρροια.
Φυσικά πριν την χρήση του απαραίτητη προϋπόθεση είναι να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας!
Πώς να καταναλώσετε τον Κουρκουμά
– Μπαίνει σε μαρινάδες και σαλάτες και είναι ιδανικά να συνοδεύεται από πιπέρι καγιέν. Είναι καλύτερο να το αγοράζει κανείς σε ρίζα γιατί η σκόνη οξειδώνεται πιο εύκολα.
– Μετά από ένα βαρύ γεύμα , βάζουμε τη ρίζα του κουρκουμά σε νερό. Μόλις βράσει, βγάζουμε το ζωμό και σουρώνουμε. Η γεύση είναι στυφή – το αποτέλεσμα ευεργετικό!
– Όταν βράζουμε μακαρόνια μπορούμε στο νερό να βάλουμε και μια κουταλιά του γλυκού Κουρκουμά.
– Σε χυμούς, ανακατέψτε τον Κουρκουμά με άλλα φρούτα ή λαχανικά, ωμά, σε μπλέντερ. Διατροφική βόμβα!
– Βινεγκρέτ για τις σαλάτες σας: Ελαιόλαδο, ξύδι μπαλσάμικο λευκό, 1 κουταλιά του γλυκού σκόνη κουρκουμά, λίγο μπούκοβο.Τα ανακατεύετε και έχετε μια εκπληκτική σάλτσα για τις σαλάτες σας
Το τσάι αποκτά «Αέρα Ανατολής!»
Η αλήθεια είναι ότι αν δοκιμάσετε να το πιείτε σε μορφή τσαγιού σίγουρα δεν θα σας αρέσει! Έχει μια ιδιαίτερη γεύση καθόλου ευχάριστη, γι’ αυτό στην συνέχεια θα σας δώσω εναλλακτικούς τρόπους- βοηθητικούς τρόπους κατανάλωσής του! Αφού φτιάξετε το τσάι σας , προσθέστε λίγο (στην μύτη του κουταλιού) Κουρκουμά.
Επίσης σε ένα ποτήρι μπορείτε να το γεμίσετε ως την μέση και να προσθέσετε λίγο από το «χρυσό» αυτό μπαχαρικό , να το ανακατέψετε και αφού το πιείτε, μετά πιείτε αμέσως νερό (γιατί δεν έχει ευχάριστη γεύση σκέτο).