Νοέμβρης…και κάθε χρόνο τέτοια εποχή η γιαγιά μου έφτιαχνε την σπιτική λεμονάδα! Χαραγμένη στην μνήμη μου λοιπόν , αλλά και στον ουρανίσκο μου η γεύση της, δεν θα μπορούσα να μην σας γράψω για αυτό το φρούτο το οποίο αποτελεί μια μικρή διατροφική έκπληξη!
Το λεμόνι είναι πλούσιο και σε βιταμίνες, κάλιο, και ανόργανα άλατα όπως το ασβέστιο , φώσφορο, μαγνήσιο, πυρίτιο, καθώς και σε μεταλλικά άλατα.
Ο χυμός του λεμονιού λοιπόν είναι πλούσιο σε βιταμίνες Β1, Β2, Β3, Β6, αλλά κυρίως σε κυρίως βιταμίνη C.
Ο χυμός του, αποτελεί μια πραγματικά ευχάριστη έκπληξη για τον οργανισμό μας , καθώς πέρα από την απαραίτητη νοστιμιά, που χαρίζει σε ορισμένα «άνοστα» φαγητά, κυρίως θωρακίζει τον οργανισμό απέναντι σε μια σειρά ασθενειών και λοιμώξεων.
Που κάνει καλό το Λεμόνι!
– Οι αντιοξειδωτικές του ιδιότητες, το καθιστούν πρωταγωνιστή στην καταπολέμηση διαφόρων ειδών καρκίνου.
– Επίσης το λεμόνι βοηθά στην προστασία της καρδιάς!
– Είναι ιδανικό για την καταπολέμηση των προβλημάτων που σχετίζονται με λοιμώξεις του λαιμού και τον πονόλαιμο καθώς έχει αντιβακτηριακή δράση. Φθινόπωρο έχουμε, όλοι θα αρπάξουμε ένα κρυωματάκι! Θωρακίστε τον οργανισμό σας λοιπόν!
– Έχει αντιπυρετική δράση ! παλιότερα χρησιμοποιούσαν τον χυμό για να «ρίξουν» τον υψηλό πυρετό!
– Βοηθά στην καύση λίπους του οργανισμού μας! Κι επειδή έχει αποδειχθεί, πως διαθέτει διουρητική και κυρίως λιποδιαλυτική δράση, πολλοί χρησιμοποιούν τον χυμό κατά τη διάρκεια της δίαιτας!
Βέβαια, υπάρχουν και αντενδείξεις για τον χυμό λεμονιού και την υπερβολική κατανάλωσή του! Μία από αυτές είναι ότι σε μεγάλες ποσότητες προκαλεί ενοχλήσεις στο στομάχι και τις γαστρεντερικές διαταραχές, καθώς και αποχρωματισμό των δοντιών. Για αυτό συμβουλευτείτε πάντα τον γιατρό σας!
Όπως σας υποσχέθηκα όμως… συνταγή με την λεμονάδα της γιαγιάς!
Υλικά:
Χυμός από 10 λεμόνια
Ίση ποσότητα ζάχαρης (δηλ. όσα ποτήρια βγει ο χυμός, τόσα ποτήρια ζάχαρη να βάλετε) εγώ θα πρότεινα λιγότερη ζάχαρη!
Ίση ποσότητα νερού
2 κουτ. σούπας ξύσμα λεμονιού
λεπτές φέτες λεμονιού και κλωνάρια δυόσμου ή μένταςγια το σερβίρισμα
Εκτέλεση:
Βράζουμε σε μια κατσαρόλα το νερό με τη ζάχαρη και το ξύσμα λεμονιού, για 5 λεπτά από την ώρα που θα αρχίσει ο βρασμός και ανακατεύοντας συνέχεια με ξύλινη κουτάλα.
Βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει. Σουρώνουμε τον χυμό από τα λεμόνια και τον προσθέτουμε στην κατσαρόλα.
Για το σερβίρισμα, βάζουμε περίπου 2 δάχτυλα σιρόπι και νερό μέχρι επάνω, ανακατεύοντας με ένα κουτάλι, ώστε να γίνει ενιαίο το μίγμα. Προσθέτουμε τις φετούλες λεμονιού και το δυόσμο ή μέντα.
Καλή σας επιτυχία!!!