Ουλίτιδα: Συμπτώματα, Πρόληψη και Θεραπεία από τον γιατρό

 

oulitida

Η ουλίτιδα είναι μία φλεγμονή των ούλων που προκαλείται από τη μικροβιακή πλάκα που σχηματίζεται πάνω στα δόντια.Η πλάκα αυτή είναι προσκολλημένη πάνω στα δόντια και δημιουργείται από τα υπολείμματα των φαγητών που τρώμε μαζί με μικρόβια. Αρχικά η πλάκα ή η πέτρα όπως επίσης αποκαλείται, σχηματίζεται και προσκολλάται χαλαρά πάνω στα δόντια. Στο στάδιο αυτό μπορεί να αφαιρεθεί με ένα προσεκτικό βούρτσισμα των δοντιών και με τη χρήση του οδοντιατρικού νήματος για τις επιφάνειες που βρίσκονται μεταξύ των δοντιών. Στη συνέχεια όμως, η μικροβιακή πλάκα γίνεται σκληρή και προσκολλάται με πολύ ισχυρό τρόπο στα δόντια. Δεν φεύγει εύκολα και χρειάζεται καθάρισμα από τον οδοντίατρο για να φύγει.
Η μικροβιακή πλάκα των δοντιών εκτός από την ουλίτιδα είναι αιτία και για την τερηδόνα.

Ποιά είναι τα κυριότερα συμπτώματα της Ουλίτιδας;

  • Κόκκινα, πρησμένα, συρρικνωμένα ή ευαίσθητα ούλα
  • Αιμορραγία των ούλων αυτόματα , είτε κατά το βούρτσισμα ή/και τη χρήση οδοντικού νήματος
  • Ούλα που έχουν αποχωριστεί από τα δόντια και έχουν δημιουργήσει
  • Δόντια που δείχνουν μακρύτερα και με μεγαλύτερη κινητικότητα , επειδή τα ούλα έχουν συρρικνωθεί –υποχωρήσει Ευαισθησία των δοντιών ή πόνος κατά την μάσηση
  • Πύον που αναβλύζει ανάμεσα στα ούλα και τα δόντια
  • Δυσάρεστη αναπνοή που επιμένει ή δυσάρεστη γεύση

 Πρόληψη:

Advertisements
Ad 14

Η πρόληψη βασίζεται στο βούρτσισμα των δοντιών που κανονικά πρέπει να γίνεται μετά από κάθε γεύμα.

Για το βούρτσισμα πρέπει να χρησιμοποιείται μια μαλακή οδοντόβουρτσα. Οι σκληρές οδοντόβουρτσες και ακόμη αυτές που είναι μέτριας σκληρότητας μπορούν να κάνουν ζημιά στα ούλη και στα δόντια και για αυτό πρέπει να αποφεύγονται.

Διαβάστε επίσης  Ινομυώματα: Συμπτώματα και θεραπεία

Το καθάρισμα των δοντιών με το οδοντιατρικό νήμα μπορεί να βοηθά πολύ, ιδιαίτερα για τις επιφάνειες που βρίσκονται μεταξύ των δοντιών όπου η οδοντόβουρτσα δεν μπορεί να καθαρίζει καλά.

Το καθάρισμα με το οδοντιατρικό νήμα είναι λίγο πιο δύσκολο και πιο χρονοβόρο από το βούρτσισμα των δοντιών αλλά μπορεί να προσφέρει πάρα πολλά. Σύμφωνα με τους ειδικούς επιβάλλεται να γίνεται καθημερινά.

Η διατροφή παίζει ρόλο στη γένεση και διατήρηση της ουλίτιδας.

Μια διατροφή πλούσια σε ζάχαρο ή όξινες ουσίες, βοηθά την ανάπτυξη των βακτηριδίων ιδιαίτερα εάν δεν καθαρίζεται καλά το στόμα μετά από το φαγητό.

Ορισμένα λαχανικά όπως το καρότο και το σέλινο, που έχουν ψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, μπορούν σύμφωνα με μερικές μελέτες, να βοηθούν στο να σπάζει η μικροβιακή πλάκα.

Η απουσία από τη διατροφή ορισμένων βιταμινών έχει συσχετισθεί με αυξημένη συχνότητα ουλίτιδας. Σε σχετικές έρευνες βρέθηκε ότι άτομα που έχουν μειωμένη βιταμίνη C στη διατροφή τους, παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο για ουλίτιδα και περιοδοντίτιδα.

 

Η θεραπεία από τον γιατρό:

Είναι ο λεπτομερής καθαρισμός από τον γιατρό, ο οποίος σκοπό έχει να αφαιρέσει πλήρως την πέτρα η οποία έχει δημιουργηθεί. Έτσι ώστε με το τακτικό και σωστό βούρτσισμα να υποχωρήσει η φλεγμονή και να μην ξανά δημιουργηθεί ουλίτιδα. Επιπλέον καθαρίζει τις χρωστικές οι οποίες υπάρχουν στα δόντια και έτσι βοηθάει στην καλύτερη εμφάνιση του χρώματος των δοντιών. Δείχνει τις σωστές οδηγίες στοματικής υγιεινής και ελέγχει τον ασθενή στην τήρηση των οδηγιών κάθε έξι μήνες.

 

Οι ασθένειες των ούλων είναι υπεύθυνες για το 70% των απωλειών δοντιών στους ενήλικες.

Διαβάστε επίσης  Πόσο αθώο είναι τελικά το ροχαλητό ;

Περίπου 75% των ανθρώπων άνω των 35 ετών θα προσβληθούν σε κάποια φάση της ζωής τους από ουλίτιδα.Ο αγώνας ενάντια στην ουλίτιδα πρέπει να είναι καθημερινός για να μας γίνει μια καλή συνήθεια!

 

 

 

Ονομάζομαι Δημοπούλου Δέσποινα, κατάγομαι από την Λάρισα. Οι σπουδές μου είναι:
1)Τεχνολογία Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών(Δίκτυα)
2)Αισθητικός άκρων
3)Ποδολογία

Στον ελεύθερο χρόνο μου λατρεύω να ασχολούμαι με τον σκύλο μου,να βρίσκομαι με τους φίλους μου, να μαγειρεύω ή να ταξιδεύω!

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Μια Δασκάλα, δύο φόνοι και ένας έρωτας: το νέο κωμικορομαντικό, αστυνομικό μυθιστόρημα από την Ελένη Γκίκα Πετρουλάκη

Το Μια δασκάλα, δύο φόνοι και ένας έρωτας της Ελένης
look

Πως να αναβαθμίσεις τα basic καλοκαιρινά look!

Καλοκαιράκι…και καλοκαιρινά look, επιτέλους! Αέρινα ρούχα, όχι πολλά items και