Σύνδρομο burn out:Το σύνδρομο της εργασιακής εξουθένωσης

burn out

Ιστορικά

Το σύνδρομο εργασιακής εξουθένωσης με τη σημερινή σημασία του όρου διαμορφώθηκε χρονικά μέσω μιας διερευνητικής διαδικασίας της νόσου. Ο όρος burn out χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά το 1960 σε ιατρικά έγγραφα και αυτό για να περιγράψει την κατάσταση στην οποία είχαν περιέλθει οι τοξικομανείς μετά από χρόνια χρήση ναρκωτικών.Άλλες πηγές αναφέρουν πως η  ύπαρξη του όρου είναι ακόμη πιο παλιά. Συγκεκριμένα στο 1930 στις ΗΠΑ για να περιγράψει την κατάσταση όπου αθλητές ,ειδικά μετά μεγάλων επιδόσεων έφταναν στο σημείο εξουθένωσης μη μπορώντας πια να αποδώσουν τα αναμενόμενα. Ο άνθρωπος όμως που ουσιαστικά παρατήρησε και ανέδειξε τις συμπεριφορές-αποτελέσματα του συνδρόμου όπως σήμερα το εννοούμε,ήταν ο κλινικός ψυχολόγος  Herbet Frendenbergr.Ο ιατρός εργαζόμενος σε μια κλινικής απεξάρτησης τοξικομανών παρατήρησε μια παρεκκλίνουσα εργασιακή συμπεριφορά.

burn out

Advertising

Advertisements
Ad 14

Κάποιοι από τους συναδέλφους γίνονταν ευέξαπτοι, με μειωμένη αντίληψη ,μεροληπτικοί με αρνητικοί στάση προς την εργασία και τους ασθενείς και χαμηλές αποδόσεις. Συμπτώματα τα όποια πολλές φορές οδηγούσαν σε καταθλιπτική συμπεριφορά. Από το 1980 και μετά μια σειρά αναγνωρισμένα εργαλεία μετρήσεων του συνδρόμου δημιουργούνται. Είναι πλέον βασισμένα στην εμπειρική  μελέτη του φαινομένου της εργασιακής εξουθένωσης. Αυτό επιτρέπει την καλύτερη ανάλυση και σφαιρική διαχείριση της νόσου.

Μετά τον Freedenberg πολλοί επιστήμονες ασχολήθηκαν με το αυτό το πολυσύνθετο φαινόμενο με πιο γνωστή τη θεωρία της ψυχολόγου Maslach .

Τι είναι εν τέλει το σύνδρομο εργασιακής εξουθένωσης

Διαβάστε επίσης  Ιατρική Απεικόνιση με ΑΜΣ και Υπερήχους

Το σύνδρομο της εργασιακής εξουθένωσης (burn out) χαρακτηρίζει μια ιδιάζουσα ψυχοσωματική κατάσταση και επαγγελματική απόδοση ενός ατόμου ενταγμένου σε ένα επαγγελματικό περιβάλλον. Ουσιαστικά περιγράφει την ολοκληρωτική την εξαθλίωση της επαγγελματικής και προσωπικής κατάστασης του ατόμου. Και αφού το άτομο νοσεί δε θα μπορούσαν να απουσιάσουν και τα συμπτώματα. Έλκος στομάχου, καρδιαγγειακές παθήσεις, ψυχοσωματικά προβλήματα , κρυολογήματα, διαταραχές ύπνου, μειωμένη επαγγελματική απόδοση και καταθλιπτικές τάσεις συνοδεύουν το σύνδρομο. Το  άτομο γίνεται άκαμπτο , ξεροκέφαλο και μη ανεκτικό στις αλλαγές τις προκλήσεις παρουσιάζει μια ανελαστικότητα ως προς την προσαρμογή του. Γιατί; Γιατί πολύ απλά όλα αυτά απαιτούν ενέργεια θέληση και προσπάθεια για να συμβούν και που το άτομο δε διαθέτει πλέον. Η οικονομική κρίση επιτείνει την όλη κατάσταση αφού είναι ο παράγοντας που δημιουργεί το χάος μεταξύ μεγάλης  απόδοσης και μικρών (η και καθόλου) απολαβών.

Advertising

burn out

Η πάθηση ‘στοχεύει’ συνήθως τους επαγγελματίες υγείας (γιατρούς , νοσηλευτές), κοινωνικούς λειτουργούς και είναι πολύ συχνά εντοπίσιμη στους εκπαιδευτικούς. Μπορεί να κατανοήσει κανείς πως οι κατηγορίες που συναντάται περισσότερο είναι αυτές που οι επαγγελματίες έχουν στενές επαφές με τους ασθενείς η πελάτες τους και υπάρχει άμεση προσωπική εμπλοκή. Η εργασιακή εξουθένωση λέγεται πως είναι και ένας τρόπος άμυνας ειδικότερα στις περιπτώσεις των επαγγελματιών υγείας. Αφού η συνεχή προσωπική εμπλοκή στον πόνο και την ασθένεια τους προκαλεί ένα συναισθηματικό στέγνωμα .Αποτέλεσμα αυτού είναι η κυνική στάση και αποπροσωποποίηση προς τους νοσηλευόμενους και τους συγγενείς-συνοδούς τους καθώς και η κακή συνεργασία-επικοινωνία μεταξύ των ιδίων . Σε όλες αυτές τις παθογενείς συμπεριφορές έρχεται να προστεθούν και οι χαμηλές επιδόσεις,  το αίσθημα κατωτερότητας ,  οι συχνές απουσίες στη δουλειά η έλλειψη ενδιαφέροντος , η ματαίωση , η ευερεθιστότητα, τα προβλήματα στην προσωπική ζωή.

Διαβάστε επίσης  Το παράξενο φαινόμενο της ανθρώπινης αυτανάφλεξης

Σκιαγραφώντας λοιπόν το προσωπικό προφίλ των ατόμων που είναι πιο επιρρεπής στην πάθηση θα καταλήξουμε στα εξής .Η εργασιακή εξουθένωση ‘προτιμά ‘ περισσότερο τους ανθρώπους που έχουν εμμονή με την τελειότητα , θέτουν υψηλά τον εργασιακό πήχη και είναι εργασιομανείς. Αφιερώνονται ολοκληρωτικά στη δουλειά με αυξημένο το φόρτο ευθυνών. Ο χαρακτήρας τους δεν τους επιτρέπει να λένε όχι με αποτέλεσμα να δημιουργείται ατελείωτος όγκος δουλειάς και τεράστιο εύρος καθηκόντων. Η σκληρή κριτική επίσης μπορεί να είναι φθίνων παράγοντας υγείας , αφού το άτομο ενώ προσπαθεί δεν απολαμβάνει την αναγνώριση από τους ανώτερους. Τα συγκεκριμένα άτομα βλέπουν την εργασία ως την ευκαιρία να αποκτήσει νόημα η ζωή τους και είναι υπερδεσμευμένα και προσωπικά  αφοσιωμένα σε αυτή

Τρόποι αντιμετώπισης

Advertising

Σε προσωπικό επίπεδο το άτομο πρέπει να εισχωρήσει στις αιτίες και τους λόγους από τους οποίους δημιουργήθηκε αυτή η κατάσταση. Καταρχάς πρέπει να γίνει ένα σοβαρό ξεκαθάρισμα ρεαλιστικής στοχοθεσίας. Να συνειδητοποιήσει και το άτομο πως και η αποτυχία είναι μέσα στα πλαίσια του υγιούς προτύπου ζωής. Αρκεί όλα αυτά να ληφθούν από το άτομο ως μια ευκαιρία επαναπροσδιορισμού των προτεραιοτήτων στη ζωή του. Να μάθει πως πρέπει να διαχειρίζεται το χρόνο και τις αρμοδιότητες του έτσι ώστε να δίνει προτεραιότητα στη ζωή και την υγεία του. Να αποφεύγει να ξεσπά τους οικείους του και να μάθει να εκφράζει τα συναισθήματα του στους πρέπον αποδέκτες. Να ξεκουράζεται επαρκώς και να αποκτήσει ασχολίες που τον γεμίζουν. Με λίγα λόγια και όσο είναι αυτό εφικτό να μη ‘’κουβαλά’’ την εργασία του στα διαλείμματα , στο σπίτι , στον ελεύθερο χρόνο.burn out

Διαβάστε επίσης  Γίνε δότης μυελού των οστών!

 

Σε επίπεδο επιχείρησης  τώρα το burn out είναι ο εφιάλτης της διοίκησης. Η μείωση των επιδόσεων που προκαλεί στους εργαζόμενους και το κακό επαγγελματικό κλίμα που μπορεί να δημιουργήσει είναι ότι απεύχεται κάθε εργοδότης. Επίσης η ευθύνη που βαραίνει τη διοίκηση για πρόληψη τέτοιων φαινομένων είναι μεγάλη. Ένας καλά ενημερωμένος εργοδότης ξέρει πως η ανούσια υπερφόρτωση των εργαζομένων μόνο καλό δε μπορεί να επιφέρει σε αποτελέσματα. Η διοίκηση πρέπει να προσπαθεί ώστε να μην ρουτινιάζουν οι εργαζόμενοι και ανά τακτά χρονικά διαστήματα να τους τοποθετεί σε διαφορετικές θέσεις. Να διαφυλάττει το ειρηνικό κλίμα στην εργασία και την ισορροπία μεταξύ των εργαζομένων. Εν κατακλείδι, ο σχεδιασμός του επιχειρησιακού πλάνου από τους manager είναι σημαντικό να δημιουργείται εμπνεόμενος και στηριζόμενος στην ανθρώπινη φύση. 

Ονομάζομαι Γιούλη Αντωνίου.Είμαι απόφοιτος του τμήματος Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής του πανεπιστημίου Πελοποννήσου.Εργάζομαι σαν διοικητικό προσωπικό σε μια πολυκλινική. Μέσω της ειδίκευση μου στην υγεία θα προσπαθήσω να σας μυήσω στον κόσμο της πρόληψης και του well-being!Εάν σας αρέσουν οι καλές τέχνες, τα ταξίδια, ο αθλητισμός και η φιλοζωία τότε σίγουρα έχετε βρει μια υπέρμαχο τους!
Mail επικοινωνίας: giouli_antoniou@hotmail.com

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

5 ιστορίες μουσικής απο τον Kazuo Ishiguro

5 ιστορίες μουσικής: αναπόφευκτο και λόγια που δεν υπόνονται φωναχτά

5 ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΜΕ ΠΑΘΗΤΙΚΟΥΣ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ Στο βιβλίο Nocturnes
Hikikomori στην εκπαίδευση

Το σύνδρομο Hikikomori στην εκπαίδευση

Το σύνδρομο Hikikomori (Ιαπωνικός όρος) στην εκπαίδευση αποτελεί μια