Γρίπη η ανθεκτική και η εποχική!

 

 

 

 

 

Ιστορικά!

Γρίπη! Η αιτία που κάθε χρόνο νοσούν παγκοσμίως κάθε χρόνο τόσοι πολλοί άνθρωποι. Πως όμως πήρε το όνομα του; Η λέξη γρίπη είναι μια λέξη δανεισμένη από το Γαλλικό gripper ,ρήμα που σημαίνει αρπάζω αλλά και από το Γερμανικό griffein που σημαίνει πιάνω.Η σύνδεση της ασθένειας με αυτή τη σημασία είναι πως προφανώς πως νοσούμε πολύ γρήγορα από τη στιγμή που το παθογόνο μικρόβιο εισέρχεται στον οργανισμό. Στα δικά μας Ελληνικά εδώ και πολλά χρόνια  ονομασία της έχει καθιερωθεί ως γρίπη.  Στα αγγλικά όμως η λέξη flu δανείζεται από το ιταλικό influenza που σημαίνει επιρροή και οι Άγγλοι την μετατρέπουν σε flu  για πρακτικούς λόγους συντομίας. Οι Ιταλοί χρησιμοποιούν τη λέξη  επιρροή για να περιγράψουν την ασθένεια της γρίπης . Αυτό γιατί στα μεσαιωνικά χρόνια πως οι μεταδοτικές ασθένειες προκαλούνται από την επίδραση των άστρων στην προσωπικότητα των ατόμων. Η μετάδοση των λέξεων grippe και influenza ξεκίνησε ουσιαστικά στην ίδια περίοδο , εκείνη την χρονολογία που η Ευρώπη πέρναγε μια από τις μεγαλύτερες Πανδημίες της (1743).

Η νόσος.

Πρόκειται για μια οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού , ιογενούς χαρακτήρα, η οποία προσβάλει το κατώτερο η /και  ανώτερο τμήμα του (φάρυγγας , μύτη, λάρυγγας , βρόγχοι).Τρείς είναι οι ιοί της γρίπης Α , B, C. Τις περισσότερες φορές οι δύο πρώτοι είναι αυτοί που είναι υπαίτιοι της ασθένειας , ο τύπος  C είναι περισσότερο σπάνιος. Η νόσηση από τον ιό ποτέ δεν πρέπει να υποτιμάται αφού σε μερικές περιπτώσεις ευπαθών ομάδων υψηλού κινδύνου  και με συνάρτηση και με χρόνιες παθήσεις μπορεί να αποβεί και μοιραία . Δεν πρέπει να ξεχνάμε άλλωστε πως είναι μια ασθένεια με μεγάλη νοσογόνο δύναμη και ενδημικές και πανδημικές διαστάσεις σε βάθος αιώνων. Η συνεχής εξέλιξη της είναι αυτή που την κάνει και τόσο ανθεκτική.

Διαβάστε επίσης  Ιστιοπλοΐα : Ένα άθλημα που δεν γνωρίζουν πολλοί

Τρόποι αντιμετωπίσης

  • Εμβολιασμός. Ο ιός της γρίπης αντιμετωπίζεται από τη σύγχρονη ιατρική με τον εμβολιασμό. Οι ευπαθείς ιδιαίτερα ομάδες πρέπει πάση θυσία να εμβολιάζονται.
  • Πλύσιμο και απολύμανση χεριών με σαπούνι και ήπια αντισηπτικά.
  • Χέρια μακριά από το πρόσωπο έτσι ώστε να αποτρέψουμε τους μικροοργανισμούς να εισχωρήσουν από κάποιο βλεννογόνο του προσώπου
  • Άσκηση και υγιεινή διατροφή μειώνουν σημαντικά την πιθανότητα προσβολής και εν τέλει νόσησης από τον ιό.
  • Αποφυγή συνωστισμένων χώρων ειδικότερα τους μήνες έξαρσης του φαινομένου (Δεκεμβρίου-Φεβρουαρίου).

 

 

 

 

Ονομάζομαι Γιούλη Αντωνίου.Είμαι απόφοιτος του τμήματος Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής του πανεπιστημίου Πελοποννήσου.Εργάζομαι σαν διοικητικό προσωπικό σε μια πολυκλινική. Μέσω της ειδίκευση μου στην υγεία θα προσπαθήσω να σας μυήσω στον κόσμο της πρόληψης και του well-being!Εάν σας αρέσουν οι καλές τέχνες, τα ταξίδια, ο αθλητισμός και η φιλοζωία τότε σίγουρα έχετε βρει μια υπέρμαχο τους!
Mail επικοινωνίας: giouli_antoniou@hotmail.com

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Δανιηλίδου

Τι συναίσθημα θα φάμε σήμερα; – Νικολίνα Δανιηλίδου

Εσύ, τι συναίσθημα έφαγες σήμερα; Φρόντισες διατροφικά τον εαυτό σου;

30 Νύχτες Πρεμιέρας!

Δυναμικά ξεκίνησε στις 2 Οκτωβρίου το φετινό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου