Ελένη Σολταρίδου:”Να μάθεις να αγαπάς εσένα και να το βλέπεις στις επιλογές σου”

Η Ελένη Σολταρίδου είναι ψυχολόγος, υποψήφια διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Κάνει συνεδρίες στα γραφεία της (ένα στην Θεσσαλονίκη και ένα στην Αθήνα) και μέσω διαδικτύου.

Έχει ολοκληρώσει το μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Πειραιά στη Διοίκηση Υγείας και είναι εξειδικευμένη στη Γνωσιακή και στη Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία.

Είναι επιστημονικός συνεργάτης – lecturer του New York College & του Ανοιχτού Λαϊκού Πανεπιστημίου.

Η Ελένη Σολταρίδου συνεργάζεται με εταιρίες σε θέματα εκπαίδευσης ανθρώπινου δυναμικού και ενδυνάμωσης του προσωπικού τους.

Είναι επιστημονική συνεργάτης και αρθρογράφος ιστοσελίδων σε θέματα ψυχολογίας, διαχείρισης άγχους, σχέσεων, αυτό-βελτίωσης, όπως είναι

• το www.e-parenting.gr (μέλος του ομίλου ΟΤΕ),

• η Εναλλακτική Δράση enallaktikidrasi.com (490.000 ακολούθους),

• το www.newsitamea.gr (556.000 ακολούθους) και

• το www.psychology.gr (110.000 ακολούθους)

Κυκλοφορεί το παιδικό της παραμύθι της Ελένης Σολταρίδου με θέμα τη διαχείριση του θυμού «Ο Χιονούλης και ο Γκριζούλης μαθαίνουν για το θυμό» (2019) & ο οδηγός αυτό-βελτίωσης και διεκδίκησης νέων συμπεριφορών, με τίτλο «Αλλάζοντας Εμένα» (2020).

Το βιβλίο «ο Χιονούλης και ο Γκριζούλης μαθαίνουν για το θυμό» ήταν υποψήφιο τόσο για τα βραβεία κοινού Public όσο και για τα Κρατικά Βιβλία Παιδικού Βιβλίου, που διοργανώνονται από το Υπουργείο Πολιτισμού.

 

Ψυχολογία ονομάζεται η επιστημονικός κλάδος της έρευνας, της μελέτης και της παρέμβασης στην ανθρώπινη συμπεριφορά. Το πεδίο εφαρμογής της επιστήμης της Ψυχολογίας είναι ευρύ και καλύπτει όλο το φάσμα των ηλικιών του ανθρώπου και σχεδόν το σύνολο λειτουργιών σε ατομικό, διαπροσωπικό, οικογενειακό και κοινωνικό πλαίσιο.

Αν και μέχρι πριν από λίγα χρόνια η επίσκεψη σε έναν ψυχολόγο θεωρούταν ταμπού, σήμερα έχει καταρριφθεί το στερεότυπο ότι “όποιος πηγαίνει στον ψυχολόγο είναι τρελός”. Ο ψυχολόγος έχει την υποχρέωση να διατηρήσει το απόρρητο, σύμφωνα με τη δεοντολογία του επαγγέλματος.

Το maxmag μίλησε με την κυρία Ελένη Σολταρίδου για το επάγγελμά της,τα βιβλία της και ήταν μια ευχάριστη έκπληξη η ανακάλυψή της .

Διαβάστε επίσης  Χαϊκού: Ένας οδηγός για αρχάριους

Επιμέλεια συνέντευξης: Βασιλική Ευάγγελου-Παπαθανασίου

Είστε ψυχολόγος. Πόσο δύσκολο είναι να αναλυθεί κάποιος κυρία Σολταρίδου;

H ψυχοθεραπεία και η ανάλυση κάποιου είναι κάτι μοναδικό… πολύ δύσκολο γιατί συχνά οι άνθρωποι δυσκολευόμαστε να αφεθούμε, να μιλήσουμε, να επικοινωνήσουμε…

Ιδιαίτερα όταν κάποιος βρίσκεται μπροστά σε ένα θεραπευτή, μέχρι πρότινος άγνωστό του, είναι ένα τεράστιο στοίχημα να επιτευχθεί θεραπευτική συμμαχία, να θεωρήσει δηλαδή ο θεραπεύομενος ότι αυτός που βρίσκεται μπροστά του θέλει να τον βοηθήσει, να είναι σύμμαχός του για να αντιμετωπίσει τους φόβους, τα άγχη του…

 

ΣολταρίδουΚυρία Ελένη Σολταρίδου το βιβλίο σας » Αλλάζοντας έμενα», είναι ένας οδηγός αυτοβελτιωσης και διεκδίκησης νέων συμπεριφορών . Πιστεύετε ότι μπορούμε να αλλάξουμε τον εαυτό μας;

Φυσικά και μπορούμε…δεν έχω καμία αμφιβολία γι’αυτό… Θα πρέπει απλά να το θελήσουμε, να το αποφασίσουμε και να γίνουμε οι μεγαλύτεροι σύμμαχοι του εαυτού μας.

 

Έχετε ενώσει λογοτεχνικά κείμενα με τις δικές σας αναλύσεις στο βιβλίο. Πόσο χρόνο σας πήρε η συγγραφή του κυρία Ελένη Σολταρίδου;

Όταν έγραφα το βιβλίο μου είχα αποφασίσει να χρησιμοποιήσω αποφθέγματα και ρήσεις γνωστών και άγνωστων ανθρώπων, γιατί πιστεύω ότι με αυτό τον τρόπο κινητοποιούμαστε περισσότερο…

Το χρόνο η αλήθεια είναι ότι δεν μπορώ να τον υπολογίσω γιατί η καθημερινότητά μου είναι όλα ταυτόχρονα άρθρα, συγγραφή κεφαλαίων για το καινούργιο μου βιβλίο, συνεδρίες, συνεντεύξεις, live.Είναι όμως τόσο όμορφο να νιώθεις ότι μπορείς να βοηθήσεις τους ανθρώπους γύρω σου, να τους κινητοποιήσεις.. και η αλήθεια είναι ότι με την παρούσα κατάσταση λόγω του κορωνοϊού ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι χρήζουν βοήθειας και αναζητούν συμβουλές και υποστήριξη.

 

ΣολταρίδουΠοιες δεξιότητες πρέπει να έχει ένας ψυχολόγος;

Οι πιο σημαντικές δεξιότητες είναι να έχει ενσυναίσθηση και να ακούει.Να μπορεί δηλαδή να ακούσει ουσιαστικά, αυτό που λέει και αυτό που νιώθει ο θεραπευόμενός του και μετά μπαίνοντας στη θέση του να τον βοηθήσει να αντιμετωπίζει τους φόβους και να αποκτήσει αυτοεκτίμηση, αυτοπεποίθηση, να μάθει να αγαπάει τον εαυτό του.

Διαβάστε επίσης  Μια μαντινάδα η ζωή, η πρώτη συλλογή του Νίκου Παυλάκη

 

Πώς προσεγγίζετε τους ανθρώπους που σας επισκέπτονται κυρία Ελένη Σολταρίδου;

Όταν κάποιος επισκέπτεται για πρώτη φορά έναν ψυχολόγο είναι λογικό να νιώθει άγχος, ακόμα και φόβο ή δυσπιστία.Το πιο σημαντικό λοιπόν είναι να του δείξεις ότι είσαι σύμμαχός του και ότι ακόμα και το άγχος του είναι φυσιολογικό.

Ελένη ΣολταρίδουΤι θα λέγατε σε κάποιον που δεν κάνει το πρώτο βήμα για να ξεκινήσει ψυχοθεραπεία;

Να αξιολογήσει αυτά που τον δυσκολεύουν, χωρίς αίσθηση ότι κρίνεται να συμβουλεύσει τον εαυτό του σαν είναι ο καλύτερός του φίλος και αν συμβούλευε στον καλύτερό του φίλο ότι η ψυχοθεραπεία θα τον βοηθήσει να μην διστάσει να το επιχειρήσει,να βρει έναν θεραπευτή που να νιώθει ότι είναι σύμμαχός του στην αλλαγή και να προσπαθήσει με στόχο να νιώσει καλύτερα και να σκέφτεται διαφορετικά.

 

Ποιος είναι ο φυσιολογικός κύκλος του πένθους;Πως να διαχειριστεί κάποιος την απώλεια;

Συχνά το πένθος προσπαθούμε να το κρύψουμε, να το καλύψουμε, να το ξεχάσουμε,αυτό όμως είναι μία λάθος διαχείριση, καθώς αναζητούμε μία προσωρινή λύση με αυτό τον τρόπο για να μην πονέσουμε.

Πένθος μπορεί να μας προκαλέσουν πολλές αιτίες, μία απώλεια, μία απόλυση, ένας χωρισμός, ένα διαζύγιο, μία μετακίνηση σε άλλη χώρα.

Στην αρχή βιώνουμε σοκ, άρνηση, μετά θυμώνουμε, νιώθουμε θλίψη. Οι αντιδράσεις εξαρτώνται από τον καθένα μας, αλλά η πιο σημαντική συμβουλή είναι να μιλάμε, να εκφράζουμε τις σκέψεις μας και να δώσουμε χρόνο σε μας.

 

Ελένη ΣολταρίδουΟ θυμός είναι συναίσθημα παρεξηγημένο αλλά θεωρώ ότι είναι και πολύ σημαντικό γιατί μας δείχνει ξεκάθαρα τι θέλουμε και τι ακριβώς ειμαστε.Συμφωνειτε; Μπορούμε να το διαχειριστούμε;

Διαβάστε επίσης  «Οχ, κιτρίνισα!»: ένα παιδικό βιβλίο για το συναίσθημα του φόβου

Ο θυμός προκαλεί φόβο στους περισσότερους ανθρώπους, γιατί σκέφτονται τη χειρότερη εκδοχή του. Είναι όμως ένα φυσιολογικό συναίσθημα, το οποίο δεν μπορούμε να διαχειριστούμε εύκολα εάν το αποφεύγουμε,οπότε το μυστικό είναι να αντιμετωπίζουμε σταδιακά αυτά που μας θυμώνουν

 

Ποια είναι τα μυστικά μιας ευτυχισμένης ζωής κυρία Ελένη Σολταρίδου;

Μυστικά; Νομίζω πως το μεγαλύτερο μυστικό είναι να σκεφτόμαστε ότι οι άνθρωποι είμαστε συλλέκτες μικρών ευτυχισμένων στιγμών.. οπότε ας μην αφήνουμε καμία στιγμή να χάνεται.

 

Τι είναι ζήλια; Πώς θα βγάλω από τη ζωή μου άτομα που με ζηλεύουν;

Για να είμαι ειλικρινής δεν νομίζω ότι υπάρχει λόγος να σκεφτόμαστε ότι πρέπει να βγάλουμε ανθρώπους από τη ζωή μας, γιατί με αυτό τον τρόπο θα πρέπει να μπούμε σε μία υπερ-προσπάθεια απομάκρυνσής τους.

Ας επιλέξουμε να μην εστιάζουμε σε αυτούς, ας επιλέξουμε να τους δώσουμε από τη ζωή μας το χώρο που εμείς επιλέγουμε και τους αξίζει..

 

 

Πώς πρέπει να αντιμετωπίσω έναν άνθρωπο που με προσβάλλει;

Δεν υπάρχει μεγαλύτερο όπλο από την εμπιστοσύνη στον εαυτό μας. Κοιτάζοντάς τον στα μάτια, χωρίς φόβο.

 

Τι μήνυμα θα δίνατε στους αναγνώστες του maxmag κυρία Ελένη Σολταρίδου;

Ένα quote που δημιούργησα μετά από μία συνεδρία μου με ένα θεραπευόμενό μου:

Να μάθεις να αγαπάς εσένα και να το βλέπεις στις επιλογές σου..

 

Πώς μπορούμε να ενημερωνόμαστε για τις δράσεις που διοργανώνετε, για ομιλίες σας, για βιβλία και live;

Μέσα από τα social media, στο facebook Ελένη Σολταρίδου Ψυχολόγος, στο Instagram Elena Soltaridou και από την ιστοσελίδα μου www.soltaridou.gr

Ευχαριστούμε πολύ την κυρία Ελένη Σολταρίδου για το φωτογραφικό υλικό που μας έστειλε.

 

 

 

Βασιλική Ευαγγέλου- Παπαθανασίου
Γεννήθηκα ένα φθινόπωρο στην πιο καυτή πόλη της Κεντρικής Ελλάδας. Πρώτος μου έρωτας ήταν τα 24 γράμματα της αλφαβήτας. Από τότε, δε σταμάτησα να σχηματίζω μ' αυτά λέξεις, προτάσεις, δίνοντας δύναμη και ψυχή στο άδειο χαρτί. Τη γλώσσα μου δώσανε ελληνική κι αυτή θα κρατήσω.
Φιλόλογος και αρθρογράφος σε ηλεκτρονικά περιοδικά στην πραγματική ζωή, αλλά στα όνειρα μου ζωγράφος στη Μονμάρτη.
Σε ένα καλό βιβλίο και στη θέα της θάλασσας βρίσκω την απόλυτη γαλήνη.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Klute

Klute: Ωδή στην ανθρώπινη ψυχή

Μετά από την τραγική είδηση του θανάτου του αγαπημένου ηθοποιού

Οι ψάθινες τσάντες είναι το απόλυτο καλοκαιρινό αξεσουάρ.

Οι ψάθινες τσάντες, ιδιαίτερα δημοφιλείς τους καλοκαιρινούς μήνες, αποτελούν