Η Ελένη Ανδρεάδη και “οι πράκτορες του πλανήτη” στο maxmag.gr

Ελένη Ανδρεάδη

Η Ελένη Ανδρεάδη, η συγγραφέας με τη ρομαντική της πένα, μεταδίδει μηνύματα αισιοδοξίας και πίστης που
αγγίζουν την ανθρώπινη ψυχή και οδηγούν το αναγνωστικό κοινό σ ένα αδιαλειπτο ταξίδι του νου και της φαντασίας.

Επιμέλεια Συνέντευξης: Βασιλική Παπαθανασίου

 

  • Ζούσατε στο εξωτερικό και εργαζόσασταν ως στρατηγικός και περιβαλλοντικός σύμβουλος. Με την επιστροφή σας στην Ελλάδα ξεκινήσατε την συγγραφή. Ποιο ήταν το έναυσμα για να γράψετε παιδικά βιβλία για το περιβάλλον;

Όταν εργαζόμουν σαν περιβαλλοντικός σύμβουλος σ’ ένα ντοκιμαντέρ στο εξωτερικό, έμαθα για κάποια παιδιά στην Ινδία που απαγόρευσαν τη χρήση πλαστικής σακούλας στο χωριό τους. Eντυπωσιάστηκα από τη δύναμη και τον ενθουσιασμό τους για δράση. Όταν επέστρεψα στην Ελλάδα, αποφάσισα να ιδρύσω την ΜΚΟ «Πράκτορες του Πλανήτη» το 2009 με αντικείμενο την βιωματική περιβαλλοντική εκπαίδευση των παιδιών. Παράλληλα επειδή μου άρεσε η συγγραφή σκέφτηκα ότι θα μπορούσα να συνδυάσω δυο μεγάλες μου αγάπες. Έτσι μέσα από το ρόλο του Πράκτορα τα παιδιά διαβάζουν, μαθαίνουν για τους κινδύνους που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας και λαμβάνουν δράση για να αλλάξουν τον κόσμο μας.

Advertising

Advertisements
Ad 14

 

  • Παιδικό κοινό. Δύσκολο ή εύκολο; Τι σας ρωτάει συνήθως στις παρουσιάσεις των βιβλίων;

Το παιδικό κοινό δεν θα το χαρακτήριζα ούτε δύσκολο, ούτε εύκολο, όπως και κάθε αναγνωστικό κοινό βέβαια. Θεωρώ ότι ένα καλό παιδικό βιβλίο διαβάζεται πάντα ευχάριστα, ακόμα και από έναν ενήλικα. Το βασικό λοιπόν είναι μια καλή δυνατή ιστορία που θα τραβήξει το ενδιαφέρον. Τα παιδιά συνήθως με ρωτούν πώς θα αναλάβουν ακόμα περισσότερες αποστολές για να σώσουν τον πλανήτη, και αυτό με ευχαριστεί πολύ γιατί βλέπω πόσο στα σοβαρά παίρνουν το ρόλο του Πράκτορα.

Ελένη Ανδρεάδη

  • Στο τρίτο σας βιβλίο «Τα τέρατα των ωκεανών» ποια αποστολή πρέπει να φέρουν εις πέρας οι πράκτορες; Ποιοι είναι οι εχθροί και ποιοι οι σύμμαχοι των πρακτόρων;

Στο τρίτο μου βιβλίο η αποστολή των Πρακτόρων είναι να σώσουν τις θάλασσες από τον πανούργο Ιβάν Φον Βαμπάουερ, ο οποίος έχει εξαπολύσει τέσσερα τέρατα για να την καταστρέψουν. Πρωταγωνιστής του βιβλίου είναι ο αναγνώστης, όπως και σε όλα τα βιβλία της σειράς και καλείται μαζί με τους Πράκτορες να φέρει σε πέρας μια αποστολή μέσα σε 48 μόλις ώρες. Αυτό που θα ανακαλύψει στο τέλος ο αναγνώστης είναι πως οι πραγματικοί εχθροί του πλανήτη μας είμαστε οι ίδιοι οι άνθρωποι, διότι τα τέρατα δεν τα έχει δημιουργήσει ο Ιβάν, αλλά εμείς μέσα από την αδιαφορία μας απέναντι στο περιβάλλον.

Διαβάστε επίσης  Νέες κυκλοφορίες απο τις εκδόσεις Μεταίχμιο

 

  • Περιπέτεια, σασπένς και εκπαιδευτική πληροφορία. Πώς χωράνε όλα αυτά σε ένα βιβλίο;

O στόχος μου ξεκινώντας να γράφω αυτή τη σειρά βιβλίων, ήταν η εκπαιδευτική πληροφορία να περνάει αβίαστα, να είναι ένα βιβλίο πολύ ευχάριστο που να μπορεί να σταθεί σαν ένα αμιγώς διασκεδαστικό βιβλίο. Νομίζω πως σε αυτό με βοήθησαν πολύ τα χρόνια εμπειρίας μου στη ΜΚΟ «Πράκτορες του Πλανήτη», καθώς είχα τη δυνατότητα να βρεθώ μέσα σε τάξεις και κοντά στα παιδιά, ώστε να προσεγγίσω έναν εύπεπτο και διαδραστικό τρόπο να μεταφέρω αυτή την γνώση.

Advertising

 

  • Πώς καταφέρατε δύσκολες έννοιες. όπως το φαινόμενο του θερμοκηπίου, το διοξείδιο του άνθρακα, οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, να γίνουν τόσο προσιτές για τα παιδιά, χωρίς να βαραίνει το κείμενο με περιττή πληροφορία; Είναι εύκολο να φέρεις την επιστήμη κοντά σε όλους τους ανθρώπους και να μπορέσουν να παρακολουθήσουν άγνωστες ορολογίες;

Αυτή είναι και η μεγάλη πρόκληση. Συγκεκριμένα η πτυχιακή μου ήταν πάνω στο θέμα της κλιματικής αλλαγής και της κάλυψης μέσα από τα ΜΜΕ. Θεωρώ πως ο λόγος που έχουμε αργήσει τόσο πολύ να δράσουμε πάνω στο θέμα, είναι πως η επιστήμη χρησιμοποιεί διαφορετική ορολογία που δεν την εκλαμβάνει το ευρύ κοινό. Η επιστήμη δεν μπορεί να πει κάτι όπως «ο ήλιος θα ανατείλλει σίγουρα αύριο». Μπορεί να χτυπήσει τη Γη μετεωρίτης, μπορεί o ήλιος να σταματήσει ξαφνικά να καίει, μπορεί, μπορεί… Αυτό δεν σημαίνει πως ο ήλιος δεν θα ανατείλλει και πως δεν είναι σχεδόν βέβαιο! Αυτή την διαφορετικότητα της γλώσσας και τρόπου επικοινωνίας εκμεταλλέυτηκαν πολλοί που είχαν να κερδίσουν απο το να δημιουργούν αμφιβολία γύρω απο το εαν τα αέρια του θερμοκηπίου δημιουργούν την κλιματική αλλαγή, κάτι που ήταν δεδομένο για όλους τους σοβαρούς επιστήμονες σχετικής ειδικότητας. Η αβεβαιότητα πάντα ήταν στο πόσο γρήγορα θα δούμε τις επιπτώσεις, πόσο ακραίες θα είναι κ.α. και όχι στο τις προκαλεί.  Η γλώσσα της επιστήμης λοιπόν είναι διαφορετική και αυτό απαιτεί σωστή ερμηνεία είτε αυτή γίνεται από το δημοσιογράφο, είτε από τον εκπαιδευτικό, είτε απο τον συγγραφέα. Πριν ασχοληθώ με τα παιδιά, είχα ασχοληθεί με την επικοινωνία περιβαλλοντικών θεμάτων προς τους ενήλικες, κάτι που με βοήθησε πολύ, και συγκεκριμένα στα παιδιά με βοήθησε και η εμπειρία μου στις τάξεις. Το σημαντικό είναι ο καθένας από εμάς να καταλάβει πως τα περιβαλλοντικά θέματα μας αγγίζουν προσωπικά και δεν αφορούν απλά κάτι γενικό και μακρινό, όπως μια πολική αρκούδα στο Βόρειο Πόλο.

Διαβάστε επίσης  Η Βιβλιοθήκη του Βατικανού και τα απαγορευμένα αρχεία της

Ελένη Ανδρεάδη

  • Πολύ ωραία εικονογράφηση του Στέφανου Κολτσιδόπουλου, αλλά και ο όλος σχεδιασμός του βιβλίου σε εικόνα. Λόγος και παιχνίδια γραφιστικής χρησιμοποιούνται σωστά, χωρίς να κουράζουν το μάτι. Πόση σημασία έχει η εικονογράφηση στο παιδικό βιβλίο;

Η εικονογράφηση έχει μεγάλη σημασία, αν βέβαια είναι καλή. Είμαι πάρα πολύ τυχερή που γνώρισα τον Στέφανο Κολτσιδόπουλο, ο οποίος από την πρώτη στιγμή μοιράστηκε  το ίδιο όραμα με εμένα και με βοήθησε και μένα να δω πως η εικόνα μπορεί να εξελίξει την πλοκή, να προσθέτει στο βιβλίο, αντί απλά να το συνοδεύει. Έχουμε μια εξαιρετική συνεργασία που ελπίζω να συνεχίσει για πολλά χρόνια ακόμα.

 

  • Θα σας ενδιέφερε να γίνει το βιβλίο σας comics ή παιδική ταινία;

Είναι κάτι που όχι απλά έχω σκεφτεί, αλλά το έχουμε δουλέψει με την ομάδα μου και συνεχίζουμε να το δουλεύουμε. Ελπίζω να γίνει πραγματικότητα.

Advertising

 

  • Πήρατε κρατικό βραβείο παιδικού βιβλίου. Έχετε τέσσερις υποψηφιότητες για βραβείο στο ενεργητικό σας . Υπάρχει κάποια συνταγή επιτυχίας;

Πιστεύω πως η μόνη συνταγή επιτυχίας είναι να γράφεις με σεβασμό προς το ακροατήριο και προς τον εαυτό σου. Προσπαθώ με κάθε δουλειά μου να κάνω κάτι ακόμα καλύτερο, να ξεπερνώ τον εαυτό μου και αν αυτό αρέσει και στους κριτικούς βιβλίων ή στις ειδικές επιτροπές, αποτελεί σίγουρα μεγάλη χαρά και τιμή.

Ελένη Ανδρεάδη

  • Πώς ξεκίνησε η μη κερδοσκοπική οργάνωση Πράκτορες του πλανήτη; Ποιες οι δράσεις της,τα σχέδιά σας για το μέλλον;

Όταν επέστρεψα στην Ελλάδα από το εξωτερικό όπου σπούδασα και εργαζόμουν για δώδεκα χρόνια, δημιούργησα το 2009 η οργάνωση «Πράκτορες του Πλανήτη», με στόχο να δώσει στα παιδιά τα εργαλεία να λάβουν δράση για το περιβάλλον, αναλαμβάνοντας άκρως απόρρητες αποστολές και παίζοντας. Μέχρι τώρα έχουμε  εκπαιδεύσει δεκάδες χιλιάδες παιδιά σε όλη τη χώρα και σε ελληνικά σχολεία του εξωτερικού, ενώ υλοποιούμε προγράμματα και σεμινάρια και για εκπαιδευτικούς. Συνεργαζόμαστε με πολλούς φορείς, όπως για παράδειγμα το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών του Ομίλου COSMOTE, και υλοποιούμε αποστολές σε σχολεία αλλά και σε φεστιβάλ. Στο άμεσο μέλλον θα εκδοθεί το επόμενο βιβλίο της σειράς Πράκτορες του Πλανήτη και θα συνεχίσουμε φυσικά τις δράσεις μας σε όλη την χώρα.

Διαβάστε επίσης  Οι "Μακάβριες Ιστορίες" του Έντγκαρντ Άλαν Πόε στοιχειώνουν

 

  • Στην Ελλάδα υπάρχει οικολογική συνείδηση; Από την επαφή σας με τα παιδιά έχετε αντιληφθεί ότι τους λείπει η ενημέρωση και η καθοδήγηση;

Θεωρώ πως έχουν γίνει πολύ μεγάλα βήματα τα τελευταία χρόνια σχετικά με την οικολογική συνείδηση. Είμαστε μια χώρα με ελλείψεις σε υποδομές και αυτό δε βοηθάει τη παιδεία γύρω απο το θέμα. Δεν μπορώ όμως να γενικεύσω για όλα τα παιδιά γιατί σίγουρα η καθοδήγηση και η ενημέρωση, ξεκινά πρώτα από το σπίτι και την οικογένεια. Αν υπάρχει σεβασμός προς το περιβάλλον και το κοινό καλό, σίγουρα τα παιδιά το βλέπουν και τους γίνεται συνήθεια, κομμάτι της καθημερινότητάς τους.

Advertising

 

  • Σε μια δεκαετία τι θα έχουν άραγε καταφέρει οι πράκτορές;

Σε μια δεκαετία θα ήθελα οι Πράκτορες να έχουν ταξιδέψει μακριά και να έχουμε Πράκτορες σε πολλές χώρες. Μέσα στο 2018 και το 19, τα βιβλία θα κυκλοφορήσουν σε πολλές χώρες του εξωτερικού και εύχομαι να δημιουργηθεί μια μεγάλη παγκόσμια παρέα που θα αναλαμβάνει αποστολές για να σώσει τον πλανήτη.

Ελένη Ανδρεάδη

  • Πώς μπορεί να γίνει ένα παιδί πρωταγωνιστής σε μια ιστορία σωτηρίας του πλανήτη μας;

Πολύ απλά μπορεί να γίνει… «Πράκτορας του Πλανήτη!».

 

  • Μια ευχή για τα παιδιά και ένα μήνυμα ζωής για όλους τους αναγνώστες του Maxmag;

Εύχομαι το κάθε παιδί να μην σταματήσει να ονειρεύεται και να μπορέσει να κάνει στη ζωή του αυτό που αγαπάει, ώστε να αναπτύξει και να αξιοποιήσει όλες τις δυνατότητές του.

Advertising

 

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι:

Τα τέρατα των ωκεανών

Γίνε πράκτορας

Βασιλική Ευαγγέλου- Παπαθανασίου
Γεννήθηκα ένα φθινόπωρο στην πιο καυτή πόλη της Κεντρικής Ελλάδας. Πρώτος μου έρωτας ήταν τα 24 γράμματα της αλφαβήτας. Από τότε, δε σταμάτησα να σχηματίζω μ' αυτά λέξεις, προτάσεις, δίνοντας δύναμη και ψυχή στο άδειο χαρτί. Τη γλώσσα μου δώσανε ελληνική κι αυτή θα κρατήσω.
Φιλόλογος και αρθρογράφος σε ηλεκτρονικά περιοδικά στην πραγματική ζωή, αλλά στα όνειρα μου ζωγράφος στη Μονμάρτη.
Σε ένα καλό βιβλίο και στη θέα της θάλασσας βρίσκω την απόλυτη γαλήνη.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Νεπάλ Εθελοντισμός

Νεπάλ: ένας προορισμός με σκοπό και υποστήριξη

Το Νεπάλ, η χώρα των Ιμαλαΐων, είναι ένας προορισμός

Έρωτας ή τίποτα: Συμβιβασμός ή ανατροπή;

Με αφορμή το νέο βιβλίο του παιδοψυχίατρου και ψυχοθεραπευτή, Δημήτρη