Ηρακλής Παπαδάκης: Ουδέν Κακόν….

Ηρακλής Παπαδάκης
Ηρακλής Παπαδάκης

Ο Ηρακλής Παπάδακης διαθέτει αρκετό πλούτο ψυχής με σημαντικότερο ”περιουσιακό στοιχείο” το εξοχικό του στη χώρα των τεχνών. Η παραπάνω πρόταση δεν είναι καθόλου υπερβολή, καθώς αν διαβάσει κάποιος το βιογραφικό του διαπιστώνει τη σχέση του με τη ζωγραφική, τη φωτογραφία, την υποκριτική και την αγάπη του για την τέχνη εν γένει. Κορωνίδα των ανωτέρω ωστόσο αποτελεί η συγγραφή η οποία όπως μας είπε αποτελεί την ευκαιρία του για συγκέντρωση όλων των τεχνών. Ο Ηρακλής Παπαδάκης μίλησε στο Maxmag για την πορεία του, τις ανησυχίες του, το νέο του βιβλίο  με τίτλο Ουδέν Κακόν… και το υπόλοιπο συγγραφικό του έργο στο οποίο διακρίνει κανείς το ταλέντο, τη σκωπτική διάθεση και τις εμπειρίες που απέκτησε σε αυτό το ταξίδι.

 Σχετίζεστε με διάφορες τέχνες και καλλιτεχνικές δραστηριότητες. Μιλήστε λίγο για αυτό.

Από μικρός το πρώτο πράγμα που μου άρεσε να κάνω ήταν να ζωγραφίζω. Έφτιαχνα τα πράγματα όπως θα μου άρεσε να είναι, όπως χαρακτηριστικά είπα στη δασκάλα μου κάποια φορά. Αν π.χ. ένα λουλούδι είχε σπασμένο κοτσάνι, εγώ μπορούσα να το ζωγραφίσω σαν αρτιμελές. Με τα χρόνια προχώρησα σε άλλες τεχνικές, αφαιρετικές, γεωμετρικές, παραμορφώσεις, … πιο ιμπρεσιονιστικές, κλπ. Μαθήτευσα ως εκ τούτου, στην διακόσμηση και την γραφιστική (AKTO), γιατί ήθελα να κάνω τον κόσμο όμορφο.

Στη συνέχεια ασχολήθηκα με τις παραστατικές τέχνες, κερδίζοντας μια υποτροφία στη σχολή υποκριτικής «Φωτιάδη» στην Αθήνα και συμμετέχοντας σε κάποιες μικρές θεατρικές παραστάσεις. Αργότερα με την εμπλοκή μου ως μεταφραστής και αρθρογράφος σε ορισμένα περιοδικά, άρχισε να γεννιέται και η ιδέα της συγγραφής. Προκαλούμενη βέβαια και από καταστάσεις, γεγονότα και εμπειρίες, που βίωνα στη διαδρομή από τα διάφορα περιβάλλοντα στα οποία εμπλεκόμουν και την ανάγκη μου για ψυχοθεραπεία. Και κατόπιν ήρθε και η ενασχόλησή μου με την φωτογραφία.

Προέκυψε από την ανάγκη να αποτυπώνω στιγμές, εικόνες, καταστάσεις, φωτογραφίζοντάς τες, ώστε να κάνω άσκηση κατόπιν, προσπαθώντας να μεταφράσω αυτές τις εικόνες με λέξεις, εντάσσοντάς τες στο συγγραφικό μου κομμάτι. Έτσι προέκυψε και μια σειρά εκθέσεων, εικαστικού ενδιαφέροντος, με έργα μικτών τεχνικών, βασισμένα πάνω σε φωτογραφίες που είχα πάρει από διάφορα μέρη. Συνθέσεις με ζωγραφική και υλικά της φύσης, από τα σημεία που απεικόνιζαν οι φωτογραφίες, κλπ…

Advertisements
Ad 14

Στο μεταξύ είχε εγερθεί και η ανάγκη μου για τις Ανθρωπιστικές Τέχνες και η εκπαίδευσή μου στη Συστημική Αναπαράσταση και τις Αυτογνωσιακές Μεθόδους. Οπότε, οι θεματολογίες μου είχαν πέρα από τη σημειολογία και τους συμβολισμούς τους, πάντα έναν σύνδεσμο και με μια εργασία Αυτογνωσιακής διαδρομής. (Πέρα από τα Όρια, Ideas Unlimited, Θάλασσα, Ουρανός και Γη, Φωτιά και Αέρας). Κάθε ενότητα συνδέεται και με ένα (τουλάχιστον) εργαστήριο διερεύνησης για προσωπική ανάπτυξη.

Διαβάστε επίσης  Γερμανικός εξπρεσιονισμός: η σχολή Bauhaus
Ηρακλής Παπαδάκης
Ηρακλής Παπαδάκης

 Πιστεύετε ότι η ιδιότητα του συγγραφέα σας αντιπροσωπεύει περισσότερο από τις άλλες;

Η συγγραφή είναι μια πρόκληση για μένα, ώστε να συνθέτω τη ζωγραφική, τη φωτογραφία, τις αυτογνωσιακές διαδρομές και τις θεατρικές απεικονίσεις. Είναι μαγικό όταν οι ήρωες από κάποιο σημείο και μετά αρχίζουν να παίρνουν ζωή, αυτονομούνται κατά κάποιο τρόπο και ζητούν να περιγραφούν διάφορες προσωπικές τους καταστάσεις. Μου μιλούν οι ίδιοι και αποκαλύπτουν πράγματα, που δεν τα είχα στο μυαλό μου στο ξεκίνημα γραψίματος ενός έργου.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο με ωθούν σε έρευνα πολλές φορές, και με βοηθούν να μαθαίνω κάθε στιγμή νέα πράγματα. Οπαδός της αειφόρου μάθησης καθώς είμαι, γοητεύομαι πάρα πολύ από αυτό. Επίσης είμαι οπαδός της φιλοσοφίας του ότι η γνώση πρέπει να μοιράζεται και ότι με το μοίρασμα των εμπειριών μας, μπορούμε να μαθαίνουμε, να διευκολυνόμαστε και να προχωράμε.

Ηρακλής Παπαδάκης

Μιλήστε μας λίγο για το συγγραφικό σας έργο.

Η συγγραφική μου διαδρομή –επίσημα- ξεκίνησε με το μυθιστόρημα «κατηγορούμενος», το οποίο κυκλοφορεί διαδικτυακά από την πλατφόρμα smashwords. https://www.smashwords.com/books/view/912252 Χρειάστηκε να το επεξεργαστώ 2 και 3 φορές μέχρι να πάρει την μορφή στην οποία δημοσιεύτηκε. Ενδεχομένως να κυκλοφορήσει σε τυπωμένο βιβλίο και ενδιαφέρομαι να το μεταφράσω στα αγγλικά, γιατί μέχρι στιγμής μόνο λίγα ποιήματά μου (που συμμετέχουν σε διεθνείς ποιητικές συλλογές) έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, και πολλοί φίλοι μου στο εξωτερικό μου ζητάνε να διαβάσουν κάποιο έργο μου.

Πριν από αυτό, συνήθιζα να επικοινωνώ έμμετρα, με σκωπτικά στιχάκια που απεικόνιζαν την καθημερινότητα, μεταξύ φίλων και γνωστών. Κατόπιν ήρθε η συλλογή διηγημάτων μου «Οι Σούλες…» που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Διώνη» και πλέον κυκλοφορεί ελεύθερα στο διαδίκτυο και από το blog μου, αφού έκανε τον κύκλο του σε έντυπη μορφή. http://online.fliphtml5.com/hitrp/zdjv/#p=1 Ίσως και σ αυτή τη συλλογή να χρειάζεται να γίνει κάποια επανέκδοση σε βιβλίο. Κυκλοφορεί διαδικτυακά από την πλατφόρμα smashwords επίσης, η συλλογή διηγημάτων μου «όταν δεν σε χρειάζομαι, είσαι πάντα εδώ». https://www.smashwords.com/books/view/911899

Ηρακλής Παπαδάκης

 Το βιβλίο σας Ουδέν Κακόν κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Ραδάμανθυς. Μιλήστε μας λίγο για το θέμα του βιβλίου.

Το μυθιστόρημα «ουδέν κακόν…» κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 2017 από τις εκδόσεις Φιλύρα. Εκείνη την περίοδο μοιραζόμουνα μεταξύ Χανίων, Αθήνας, Λονδίνου και Ανδαλουσίας (δουλεύοντας με ομάδες αυτογνωσίας, μαζί με αξιόλογους συντονιστές από διάφορα μέρη του κόσμου) και δεν κατάφερα να κάνω παρουσιάσεις του και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, όπως ήθελα. Προγραμματίσαμε με τις εκδόσεις Ραδάμανθυς να προβούμε στην 2η έκδοσή του πέρυσι, αλλά μας πρόλαβαν οι νέες υγειονομικές συνθήκες που μας ανέστειλαν.

Διαβάστε επίσης  Coretheband : "Ναι, αγαπάμε τη μουσική μας. Άμα δε την αγαπούσαμε, δε θα την δημιουργούσαμε".

Ήρθε το πλήρωμα του χρόνου λοιπόν, να εκδοθεί τώρα. Πρόκειται για τις ιστορίες μιας παρέας νέων ανθρώπων που βιώνουν διάφορες δυσκολίες στις σχέσεις τους, στη δουλειά τους, στην καθημερινότητά τους γενικότερα και παρατίθενται οι τρόποι με τους οποίους τις διαχειρίζονται. Εμπλοκές με το διαδίκτυο, οικογενειακά μυστικά που «βαραίνουν» και δυσχεραίνουν τις ζωές των ανθρώπων, ειλικρινές ενδιαφέρον και φιλία που βοηθούν στο να ξεπεραστούν δυσκολίες, η διαμόρφωση των ανθρωπίνων σχέσεων με την ανάπτυξη της τεχνολογίας, κακές συνήθειες που τροφοδοτούνται από τους ίδιους ανθρώπους που επιθυμούν την κατάργησή τους… μηδέ της ενδοοικογενειακής βίας εξαιρουμένης, με τις ψυχολογικές επιπτώσεις στα άτομα που τις υφίστανται. Ουδέν κακόν… αμιγές καλού!

Αρκεί να καταφέρνουμε να βρούμε το μάθημα που κρύβει κάθε δυσκολία, και αντί να καταβληθούμε να εξελισσόμαστε, συμβάλλοντας στην εξέλιξη και άλλων συνανθρώπων μας που αντιμετωπίζουν παρόμοια ζητήματα.

 Έχετε ξεχωρίσει κάποια δουλειά σας ή συνεργασία σας;

Για μένα όλα μου τα έργα, είτε συγγραφικά είτε εικαστικά, είναι παιδιά μου. Όπως σε κάθε καλλιτέχνη εξάλλου. Δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποιο από αυτά γιατί τα αγαπάω όλα εξίσου. Ο χρόνος που έχω αφιερώσει στο καθένα, η σύνδεση που έχει αναπτυχθεί ανάμεσά μας, τα πράγματα που έχω μάθει από αυτά…

Έχω σφετεριστεί το όνομα του ήρωα του μυθιστορήματος «κατηγορούμενος» στο προφίλ μου στο facebook (Φοίβος), μετά το πρόβλημα που δημιουργήθηκε στις σελίδες μου το 2016, ενώ ήταν σε εξέλιξη η έκθεσή μου στα Χανιά και στο Ηράκλειο.

Τον αγαπώ και τον θαυμάζω ομολογώ, ίσως γιατί έχει πολλά αυτοβιογραφικά στοιχεία. Στην πορεία μου έχω την ευλογία να συναντηθώ με πολλές ενδιαφέρουσες και σημαντικές συνεργασίες, με αξιόλογους ανθρώπους, που με έχουν μάθει πολλά πράγματα. Μου είναι πολύ δύσκολο να ξεχωρίσω κάτι από όλα αυτά. Τα αγαπώ και τα τιμώ εξίσου όλα, νομίζω. Πολύ σημαντική είναι για μένα επίσης, η δουλειά μου με ομάδες αυτογνωσίας και εμψύχωσης, καθώς και οι προσωπικές συνεδρίες προσωπικής ανάπτυξης.

Συμμετέχετε συχνά σαν συντελεστής σε παρουσιάσεις άλλων βιβλίων. Πώς είναι να αγκαλιάζει ένας συγγραφέας τα βιβλία άλλων δημιουργών;

Ειδικά τον τελευταίο καιρό έχω την χαρά και την τιμή να συμμετέχω σε παρουσιάσεις αρκετών αξιόλογων βιβλίων. Όπως χαρακτηριστικά είπα σε κάποια από τις παρουσιάσεις αυτές, η ζωή μου μού αποδεικνύει πόσο ευλογημένος είμαι, με το να με φέρνει σε επαφή με τόσους σημαντικούς ανθρώπους και το έργο τους. Είναι μεγάλη τιμή για μένα, όταν ένας δημιουργός μου ζητάει να παρουσιάσω το έργο του, να απαγγείλω ή να δραματοποιήσω κάποια αποσπάσματά του.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Θέλω να ολοκληρώσω το νέο μου μυθιστόρημα, που έχει σχέση με την επικαιρότητα. Έχω κάνει αρκετή έρευνα σχετικά με το πώς λειτούργησαν στις ψυχολογίες των ανθρώπων σε διάφορες χρονικές περιόδους οι κατά καιρούς πανδημίες, και πως οι κοινωνίες μας διαχειρίζονται τα διάφορα ζητήματα ανά εποχή.

Διαβάστε επίσης  Βύρων Κριτζάς: "Η μουσική είναι ένα μέσο για να συνδέεσαι με το εν δυνάμει σου"

Και σε αυτό το μυθιστόρημα οι ήρωες με μαγεύουν καθώς αυτονομούνται ζητώντας να αναφερθούν όλο και περισσότερες λεπτομέρειες από τις προσωπικές τους διαδρομές. Ανυπομονώ επίσης, να αρχίσουμε ξανά τα εργαστήρια και τις ομάδες αυτογνωσίας και να ξεπεραστεί η υγειονομική κρίση, που με τον εγκλεισμό δημιούργησε περισσότερα ζητήματα, ενώ παράλληλα ανέδειξε πολλά προϋπάρχοντα στον κόσμο μας.

Το να εμπνέομαι και να μοιράζω έμπνευση γύρω μου, ήταν ανέκαθεν το σημαντικότερο πράγμα για μένα. Αυτόν τον καιρό επίσης, κάνω πρόβες για 3 θεατρικές παραστάσεις, συμμετέχοντας σε δύο θεατρικές ομάδες, που –ανάλογα με το πώς θα διαμορφωθούν οι συνθήκες- θα ανέβουν σε σκηνές των Χανίων από τον Νοέμβρη.

Ηρακλής Παπαδάκης
Ηρακλής Παπαδάκης

Πόσο σας επηρέασε η περίοδος του lockdown;

Όπως στον περισσότερο κόσμο, δυσχέρανε την οικονομική μου κατάσταση, δυσκόλεψε την επαγγελματική μου δραστηριότητα και κάθε άλλο παρά στην διεύρυνσή μου συνέτεινε. Ως συγγραφέας του «ουδέν κακόν…» όμως, δεν εστιάστηκα στα αρνητικά που προκάλεσε αυτός ο εγκλεισμός και χρησιμοποίησα αυτόν τον χρόνο στο να κάνω τις ενδοσκοπήσεις μου, τον διαλογισμό μου, να διαβάσω και να δουλέψω πάνω σε κάποια από τα χειρόγραφά μου.

Η επαφή με τον εαυτό μας είναι πολύ ζωτικής σημασίας θέμα και όσοι εκμεταλλεύτηκαν αυτό το χρονικό διάστημα για αυτού του τύπου τις συνδέσεις, μόνο κερδισμένοι έχουν βγει. Ακόμα και αν σε οικονομικό επίπεδο υπάρχει δυσχέρεια προς το παρόν, η προσωπική ενδυνάμωση, ο συντονισμός και η εξεύρεση λύσεων (καθώς οι καιροί μας αλλάζουν ανεπιστρεπτί), θεωρώ ότι είναι το σημαντικότερο για όλους μας.

Οι διαδικτυακές μου συνεδρίες, με άτομα που δουλεύουμε μαζί, δεν σταμάτησαν όλο αυτό τον καιρό, αντιθέτως έγιναν κάποιες πολύ σημαντικές εργασίες, που έχουν βοηθήσει αρκετά άτομα. Αυτό από μόνο του, με κάνει να αισθάνομαι αρκετά πλήρης και ευτυχής. Βέβαια η προσωπική επαφή και ιδιαίτερα η εργασία σε ομάδα, έχει μια διαφορετική δυναμική, που δεν αντικαθίσταται από την όποια τεχνολογική εξέλιξη (όπως αναφέρεται και στο μυθιστόρημά μου «ουδέν κακόν…») και δεν ευνοείται από την όποια κοινωνική αποστασιοποίηση = social distancing (όπως μάθαμε στις νέες ορολογίες).

Ποια είναι τα σημεία πώλησης και παραγγελίας του νέου σας βιβλίου;

Τα βιβλιοπωλεία που συνεργάζονται με τον εκδοτικό οίκο Ραδάμανθυς στα Χανιά, Ρέθυμνο, Ηράκλειο και Αθήνα, καθώς και το eshop του εκδοτικού οίκου. Μπορεί φυσικά να γίνει παραγγελία σε οποιοδήποτε βιβλιοπωλείο της χώρας.

Ιανός, Πρωτοπορία, Πολιτεία στην Αθήνα.

Μυθολογία, Βιβλίο, koukoubook, Librairie, στα Χανιά.

Κλαψινάκης στο Ρέθυμνο.

Πολύγραφος στο Ηράκλειο.

Ηρακλής Παπαδάκης στο Facebook εδώ.

https://ekdoseis-radamanthys.webnode.gr/products/iraklis-papadakis-oyden-kakon-2i-ekdosi/

Γεννηθήκα στα Χανιά το 1990. Ασχολούμαι 12 χρόνια με τη συγγραφή παραμυθιών και άρθρων ενώ τα τελευταία χρόνια άρχισα την συγγραφή θεατρικών έργων και την υποκριτική δύο πράγματα που αποτελούν τον ζωτικό μου χώρο. Έχω εκδώσει ένα βιβλίο με παιδικές ιστορίες με τίτλο Ρώτα το παραμύθι. Θεωρώ το διάβασμα το Θέατρο και τον Κινηματογράφο την πιο κατάλληλη ψυχαγωγία

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

10+2 ταινίες για να δεις στο Ertflix

Το καλοκαίρι είναι εδώ και οι επιλογές για διασκέδαση είναι
L.A. Confidential

L.A. Confidential: Μια αψεγάδιστη noir ταινία

Το L.A. Confidential είναι μία νέο-νουαρ ταινία μυστηρίου του 1997,