Κατερίνα Γώγου: Το γαμώτο που δεν έζησα

Το αριστουργηματικό έργο που έγραψε και σκηνοθετεί ο Ανδρέας Ζαφείρης , Κατερίνα Γώγου: Το γαμώτο που δεν έζησα, έχει παρουσιαστεί μέχρι στιγμής σημειώνοντας τεράστια επιτυχία στις παραστάσεις του. Αυτό οφείλεται στην συμμετρία ευρηματικής σκηνοθεσίας, δραματικής δύναμης του κειμένου και εξαιρετικών ερμηνειών των ηθοποιών. Το έργο ανοίγει ξανά αυλαία για νέο κύκλο παραστάσεων στις 4 Μαϊου στο θέατρο 2510. Οι τρεις ηθοποιοί και ο σκηνοθέτης του έργου είπαν κάποια πράγματα για την παράσταση στο Maxmag, καθώς δίνεται μια μοναδική ευκαιρία για όσους δεν το πρόλαβαν την προηγούμενη φορά.

Ανδρέας Ζαφείρης

Πείτε μας ποιες πτυχές της ζωής της Κ. Γωγου διερευνά η παράσταση;

Η παράσταση προσπαθεί να διερευνήσει το σύνολο της ζωής της Κατερίνας Γώγου: την παιδική της ηλικία, το ρόλο της οικογένειά της στη διαμόρφωσή της, τα πρώτα της καλλιτεχνικά βήματα, τον έρωτά της με τον Π. Τάσιο, την σχέση της με την κόρη της Μυρτώ, τη πολιτική της στράτευση, τις πρώτες της ποιητικές απόπειρες, τα χρόνια της αναγνώρισης αλλά και της κοινωνικής περιθωριοποίησης. Γιατί δεν μπορείς να αναφερθείς στη ζωή και το έργο ενός καλλιτέχνη χωρίς να κατανοήσεις τις μικρές και μεγάλες λεπτομέρειες που την καθόρισαν. Αυτή η διαλεκτική σχέση έχει και αντίστροφη ανάγνωση: η ζωή της σαν αφορμή για να δούμε την κρίσιμη και ιστορικά πυκνή περίοδο 1940-1993.

Τι σας ώθησε να ασχοληθείτε με το συγκεκριμένο θέμα σαν συγγραφέα και σκηνοθέτη;

Από τη μια η «γοητεία» της Κ.Γώγου σαν μια σύνθετη, αντιφατική, αρχετυπικά «θεατρική» προσωπικότητα, από την άλλη η καλλιτεχνική της δημιουργία, τόσο δυνατή, τόσο επίκαιρη, τόσο διαχρονική. Αλλά όλα αυτά δεν θα είχαν σημασία εάν δεν συναντούσαν την «προσωπική σχέση» μαζί της: τα ίχνη που άφησαν οι στίχοι της στις εφηβικές διαδρομές, αναζητήσεις, αγωνίες. Μέσω της Γώγου μπορούμε να παραμένουμε έφηβοι και να θυμόμαστε ότι «ακόμη κι αν αυτοί που είμασταν δεν μείναμε», κάπου, σε μια γωνιά του κονφορμισμού μας σιγοκαίει η σπίθα μιας δίκαιης εξέγερσης.

Διαβάστε επίσης  Η Θεατρική ομάδα Drama Gang

Είχαν οι προηγούμενες παραστάσεις το αντίκτυπο που περιμένατε.

Οι παραστάσεις μέχρι τώρα ήταν sold out και η ανταπόκριση του κόσμου κυριολεκτικά συγκινητική. Αυτό οφείλεται, πρώτα από όλα, στους τρείς σπουδαίους ηθοποιούς που κλήθηκαν να δώσουν ζωή στο κείμενο: τη Χαρά Νικολάου, τον Χάρη Γεωργιάδη και την Έλενα Αϊβαλιώτου. Είναι μια παράσταση που θέλει να μας θυμίσει μια μικρή αλήθεια: ότι το «καλό» θέατρο βασίζεται στην Αλήθεια της σχέσης του Ηθοποιού με το Θεατή. Και όσο πιο Αληθινός ο ποιών το ήθος, τόσο πιο δυνατό το αποτέλεσμα. Αυτό, πιστεύω, είναι και η ουσία του έργου της Γώγου: η Αλήθεια. Σε αυτό το σημείο τέμνονται…

Advertisements
Ad 14
Παράσταση Κατερίνα Γώγου
Παράσταση Κατερίνα Γώγου

Έλενα Αϊβαλιώτου

Πως νιώθετε που ενσαρκώνετε την Κατερίνα Γώγου;

Η τιμή και η χαρά μου είναι μεγάλη καθώς είναι μια γυναίκα, ποιήτρια, αγωνίστρια που θαυμάζω εδώ και πολλά χρόνια για όλο της το έργο. Είναι πολύ όμορφο η πρώτη σου επαγγελματική δουλειά να ξεκινάει από την ενσάρκωση ενός ρόλου που «μιλάει» στο μέσα σου και αυτό θα προσπαθήσω να κάνω. Όχι να γίνω η Γώγου σε καμία περίπτωση αλλά να βρω την δική μου αλήθεια και να σας δείξω την Κατερίνα μέσα από το πρίσμα των δικών μου ματιών

Θα λέγατε ότι μια γυναίκα σαν τη Γώγου αποτελεί σύμβολο γυναικείας χειραφέτησης; Και μάλιστα σήμερα που οι αγώνες των γυναικών ανανεώνονται.

Οι αγώνες των γυναικών δεν έχουν σταματήσει ποτέ να λαμβάνουν χώρα απλώς πιστεύω ότι πλέον σιγά σιγά είμαστε πιο συσπειρωμένες και γινόμαστε όλες μαζί μια φωνή. Αντιλαμβανόμαστε ότι η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας. Η ποίηση για μένα παγώνει τον χρόνο και νικάει τον θάνατο για αυτό το λόγο η Κατερίνα Γώγου θα είναι πάντα εδώ γιατί είναι πάντα επίκαιρη, η επαναστατική φωνή, η φωνή της κοινωνικής συνείδησης που όλοι χρειαζόμαστε και δεν πρέπει να ξεχνάμε.

Διαβάστε επίσης  Συνέντευξη της θεατρικής ομάδας «C for Circus» & η παράσταση «Ως την άκρη του κόσμου»: Καμία ζωή δεν είναι λαθραία. Τα σύνορα δεν είναι παρά γραμμές στο χάρτη.
Παράσταση Κατερίνα Γώγου
Παράσταση Κατερίνα Γώγου

‘Εχετε σημεία σύγκλισης με την ηρωίδα;

Ίσως στο ότι και οι δύο οραματιζόμαστε έναν κόσμο που θα έχει χρώματα και θα μυρίζει στους δρόμους έρωτα και επανάσταση. Ότι έχουμε οργή, θλίψη και θυμό απέναντι στην ζωή, στον ίδιο μας τον εαυτό, στο σύστημα και στην λειτουργία των πραγμάτων και των ανθρώπων. Και ότι αγαπήσαμε πολύ την ζωή παρά τις όποιες αυτοκαταστροφικές τάσεις.

Χαρά Νικολάου

Πόσο εύκολη ήταν η ενσάρκωση τόσων διαφορετικών χαρακτήρων;

Πάντα όταν ξεκινάς κάτι, έρχεσαι αντιμέτωπος με έναν μεγάλο βαθμό δυσκολίας, που σε καθιστά απόλυτα  παραγωγικό και δημιουργικό, μέσα από την διαδικασία της έρευνας, των προβών, του πειραματισμού.  Ο κάθε ρόλος που ενσαρκώνω χρειάστηκε ξεχωριστή, ενδελεχή έρευνα, καθώς βιώνει την εποχή μέσα από τελείως διαφορετική ματιά, ανάλογα με την ηλικία, τα προσωπικά, κοινωνικοπολιτικά βιώματα, την κοινωνική θέση στην οποία ανήκει. Μέσα από πειραματισμούς και με την καθοδήγηση του σκηνοθέτη, κατάφερα να βρω εργαλεία που με βοήθησαν στην διαφοροποίηση του εκάστοτε ρόλου. Σε κάθε παράσταση ανακαλύπτω πάντα κάτι καινούργιο και αυτή είναι και η μαγεία του θεάτρου.

Ξεχωρίζετε κάποιον περισσότερο;

Όλοι οι χαρακτήρες που εναλλάσσονται με απίστευτα γρήγορα τρόπο, συμβάλλουν στην εξέλιξη της δράσης και αποτελούν αναπόσπαστα μέρη του μηνύματος που θέλουμε γενικά να περάσουμε για την ζωή και την κοινωνία μέσα από τα μάτια, την ψυχή και την ποίηση της Κατερίνας Γώγου.

Θα πρέπει να ήταν πολύ δημιουργική διαδικασία κάτι τέτοιο. Ποια είναι τα συναισθήματα σας;

Ευγνωμοσύνη είναι το κυρίαρχο συναίσθημα που νιώθω, γιατί ήρθα σε επαφή με ένα σπουδαίο θεατρικό έργο του Ανδρέα Ζαφείρη, γνώρισα τον Χώρο 2510 και τις δράσεις του, αγκαλιάστηκα από την θεατρική ομάδα 2510, η παράσταση μας εγκαινίασε και το θέατρο 2510, που ξεκίνησε την λειτουργία του από τον Οκτώβρη..Ένας χώρος στην καρδιά των Εξαρχείων, που φτιάχτηκε από όλη την ομάδα με αγάπη και μεράκι και αγαπήθηκε πολύ από τον κόσμο.  Ένας χώρος πάντα ανοιχτός για…ανοιχτούς ανθρώπους

Διαβάστε επίσης  Νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού ο Γιάννης Μόσχος
Παράσταση Κατερίνα Γώγου
Παράσταση Κατερίνα Γώγου

Χάρης Γεωργιάδης

Μιλήστε μας για την διαδικασία αυτής της ευρηματικής εναλλαγής προσώπων που παρακολουθήσαμε στις προηγούμενες παραστάσεις.

Η διαδικασία ξεκινά με την μελέτη των ρόλων. Πως περπατάει, πως στέκεται, πως μιλάει, πως εκφράζεται ο κάθε ένας από τους 9 άντρες που συναναστράφηκε στη ζωή της η Κατερίνα Γώγου. Στη συνέχεια, η εφαρμογή της μελέτης εμφανίζει λεπτομέρειες και συναισθηματικές ποικιλίες που κάνουν τον ρόλο χαρακτήρα και όχι τύπο. Το ζητούμενο σε μια δραματική παράσταση, δηλαδή.

Τι περιμένετε από τον νέο κύκλο;

Περιμένω μία ακόμα καλή και δημιουργική συνεργασία και φυσικά, να έρθουν όσοι δεν προλάβανε να μας δουν τους προηγούμενους κύκλους.

Ποιο πιστεύετε ότι είναι το κεντρικό μήνυμα του έργου;

Το πραγματικό μήνυμα του έργου, μόνο ο συγγραφέας μπορεί να πει ποιο είναι. Ο κάθε θεατής εισπράττει αυτό που έχει ανάγκη από κάθε έργο. Το ίδιο και ο ηθοποιός που συμμετέχει σε αυτό. Για μένα, είναι η αφύπνιση που πρέπει να γίνει στον κόσμο, αλλά με ορθές επιλογές, για να υπάρξει δικαίωση των πράξεων και ευτυχής συνέχεια.

Στοιχεία παράστασης

Από 4 Μαΐου – 22 Ιουνίου κάθε Τετάρτη: 21.00

Κανονικό: 10€, Φοιτητικό /Ανέργων /ΑΜΕΑ: 5€

️ 6975535197, 6974150386, 6942962965

ΘΕΑΤΡΟ 2510: Θεμιστοκλέους 52, Εξάρχεια

Γεννηθήκα στα Χανιά το 1990. Ασχολούμαι 12 χρόνια με τη συγγραφή παραμυθιών και άρθρων ενώ τα τελευταία χρόνια άρχισα την συγγραφή θεατρικών έργων και την υποκριτική δύο πράγματα που αποτελούν τον ζωτικό μου χώρο. Έχω εκδώσει ένα βιβλίο με παιδικές ιστορίες με τίτλο Ρώτα το παραμύθι. Θεωρώ το διάβασμα το Θέατρο και τον Κινηματογράφο την πιο κατάλληλη ψυχαγωγία

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Μια Δασκάλα, δύο φόνοι και ένας έρωτας: το νέο κωμικορομαντικό, αστυνομικό μυθιστόρημα από την Ελένη Γκίκα Πετρουλάκη

Το Μια δασκάλα, δύο φόνοι και ένας έρωτας της Ελένης
look

Πως να αναβαθμίσεις τα basic καλοκαιρινά look!

Καλοκαιράκι…και καλοκαιρινά look, επιτέλους! Αέρινα ρούχα, όχι πολλά items και