Παραμόρφωση του Χάρη Γεωργιάδη

H θεατρική παράσταση ”Παραμόρφωση” από το Iliana Theater σηκώνει αυλαία στις 29 Απριλίου στο Θέατρο εμπρός. Το κείμενο και η σκηνοθεσία είναι του Χάρη Γεργιάδη ενώ ερμηνεύουν η Ηλιάνα Σπυρίδωνος , η Εύη Μαρκουλή και η Κλαίρη Παπακυριάκου. Το έργο βασίζεται σε πραγματική ιστορία ωστόσο όπως μας είπαν η συντελεστές αποτελεί και μια υπαρξιακή αλληγορία για τον καθένα μας. Οι συντελεστές της παράστασης μίλουν στο Maxmag

Ξεκινώντας τη συζήτηση γραμμικά, ο τίτλος του έργου “Παραμόρφωση” έχει ήδη πολύ ενδιαφέρον. Μιλήστε μας λίγο για αυτό.

Ο τίτλος αναφέρεται στην εσωτερική παραμόρφωση που δεχόμαστε όλοι μας, είτε από επιλογή μας, είτε όχι. Είτε μας την επιβάλουν, είτε την αποζητάμε λόγω φόβου που προκαλείτε από την άγνοιά μας. Άγνοια για το ποιοι είμαστε πραγματικά, για το τι σκέφτονται οι άλλοι γύρω μας και για την ζωή που μας έχουν ορίσει να ζούμε.

 

Advertisements
Ad 14

Πείτε μας δύο λόγια για την υπόθεση του έργου “Παραμόρφωση”.

Η παράστασή μας είναι βασισμένη στη ζωή της πεζογράφου Μαργαρίτα Καραπάνου. Μιας παράσταση κινηματογραφικής δομής, η οποία φωτίζει τα σκοτάδια των ανθρώπων που ζουν χωρίς την ανιδιοτελή αγάπη. Μία ασθενής, μία νοσηλεύτρια και μία γιατρός ψυχιατρικής κλινικής, αποκαλύπτουν το μυστικό τους κι εμφανίζουν έναν κρυμμένο εαυτό. Οι πραγματικές επιθυμίες έρχονται στην επιφάνεια, ανατρέποντας τις ισορροπίες της κλινικής, με αποτέλεσμα να ενδώσουν σ’ έναν διαφορετικό έρωτα, σ’ έναν ψυχολογικό πόλεμο και σ’ ένα παιδικό τραύμα, καταλήγοντας όλοι στην εξομολόγηση της αγάπης.

Διαβάστε επίσης  Βασιλική Στρώλη: Η δημιουργός του εργαστηρίου παιδιών "Φιλαναγνωσία"
Παραμόρφωση
Παραμόρφωση

 

Ποιοι είναι οι συντελεστές;

Για αρχή είναι ο άνθρωπος που εμπνεύστηκε, έγραψε και σκηνοθέτησε αυτό το έργο, ο Χάρης Γεωργιάδης. Οι ηθοποιοί της παράστασης επίσης είναι η Ηλιάνα Σπυρίδωνος στον ρόλο της νοσηλεύτριας, η Εύη Μαρκουλή στο ρόλο της ασθενούς και η Κλαίρη Παπακυριακού στο ρόλο της γιατρού.

Στο πλάι μας έχουμε επίσης μια ομάδα υπέροχων ανθρώπων όπου συντελούν την παράσταση, την σκηνογράφο μας Κατερίνα Παναγιωτοπούλου, την ενδυματολόγο μας Αργυρώ Βασιλείου, την Ευθαλία Οικονομοπούλου που κατασκεύασε την κούκλα της παράστασης, τον Διονύση Θεοδωρόπουλο που μας βιντεοσκόπησε για το τρέιλερ, τον Βασίλη Τσαλικίδη που μας έβγαλες αυτές τις καταπληκτικές φωτογραφίες και την γραφίστρια Σοφία Ντερβάκου στο δημιουργικό της αφίσας μας.

 

Πόσο δύσκολο θεωρείτε ότι είναι για ένα έργο που βασίζεται σε πραγματική ιστορία να είναι συνεπές με την αλήθεια;

Το έργο, μπορεί να είναι βασισμένο στη ζωή της Μαργαρίτα Καραπάνου, αλλά δεν παρουσιάζει την δική της αληθινή ιστορία. Είναι συνεπές σε πολλά κομμάτια της ζωής της, τα οποία έχει δανειστεί ο συγγραφέας και τα παρουσιάζει διανθισμένα με μυθοπλασία για τις ανάγκες της θεατρικότητας. Σημειολογικά το έργο παρουσιάζει αυτό που βιώνουμε όλοι μας τα τελευταία χρόνια.

Παραμόρφωση
Παραμόρφωση

Πολλοί δημιουργοί διαλέγουν κωμικά έργα, λόγω της δυσκολίας των καταστάσεων. Ένα υπαρξιακό δράμα αυτή τη στιγμή αποτελεί κι ένα μεγάλο στοίχημα;

Σαφώς. Το στοίχημα είναι να αντιληφθούμε ότι όσο μας διασκεδάζει μία κωμωδία, τόσο μας κρατά δέσμιους σε αυτό που είμαστε όλοι εγκλωβισμένοι. Σε μια επίπλαστη πραγματικότητα, που άλλοι την υπηρετούν, άλλοι έχουν συμβιβαστεί, άλλοι ψάχνουν δειλά-δειλά να βρουν τον τρόπο να βγουν από αυτήν και άλλοι είναι από θέση αρνητές σε αυτήν.

Διαβάστε επίσης  Αρκτούρος: "Η προστασία του περιβάλλοντος είναι πιο δύσκολη από την καταστροφή του"
Παραμόρφωση
Παραμόρφωση

 

Κάτι για το οποίο πρέπει να είναι προετοιμασμένος όποιος έρθει να το δει;

Η παράσταση έχει ως βασικό χαρακτηριστικό την αφύπνιση και την αλήθεια που περικλείουν το έργο, κάνοντας τον θεατή να προβληματιστεί πάνω σε κοινωνικά και υπαρξιακά ζητήματα. Μέσω των τριών ηρωίδων, ξετυλίγονται διαχρονικά αλλά ταυτόχρονα και επίκαιρα ζητήματα, που απασχολούν την κοινωνία μας σε έντονο βαθμό. Ψυχολογική καταπίεση, σωματική βία και αναζήτηση ανιδιοτελούς αγάπης.

 

Κεντρικό μήνυμα του έργου”Παραμόρφωση” είναι;

Η απόκτηση της αληθινής και ανιδιοτελούς αγάπης είναι ο συνδετικός κρίκος αυτών των γυναικών. Η κάθε μια με τον δικό της μοναδικό-παράξενο τρόπο διεκδικεί αυτό το συναίσθημα, με κατά συνέπεια να πρέπει να σπάσουν τα δεσμά τους και τους κανονισμούς μιας “φυσιολογικής” ψυχιατρικής κλινικής, ώστε να φτάσουν στην εξιλέωση της εσωτερικής τους παραμόρφωσης.

 

Οι πραγματικές επιθυμίες έρχονται στην επιφάνεια τελικά;

Ναι, τελικά πάντα οι πραγματικές επιθυμίες έρχονται στην επιφάνεια. Με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο. Όσο κι αν θέλουμε να τις κρύψουμε ή να κάνουμε πως δεν υπάρχουν, πάντα θα φανερώνονται, να ταράζουν τις ισορροπίες που έχουμε δημιουργήσει στη ζωή μας. Ακόμη κι αν νομίζουμε πως τις έχουμε θάψει καλά μέσα μας, αυτές θα βρίσκουν πάντα τον τρόπο να αναδύονται.

Παραμόρφωση
Παραμόρφωση

Πότε και που ανεβαίνει η παράσταση;

Θα είμαστε στο θέατρο Εμπρός στου Ψυρρή, κάθε Παρασκευή στις 21:00 και κάθε Σάββατο στις 20:00 από τις 29 Απριλίου μέχρι τις 21 Μαΐου 2022. Θα σας περιμένουμε να ταξιδέψετε μαζί μας σε μια παράσταση που θα ταρακουνήσει συνειδήσεις και θα συγκινήσει καρδιές.

Γεννηθήκα στα Χανιά το 1990. Ασχολούμαι 12 χρόνια με τη συγγραφή παραμυθιών και άρθρων ενώ τα τελευταία χρόνια άρχισα την συγγραφή θεατρικών έργων και την υποκριτική δύο πράγματα που αποτελούν τον ζωτικό μου χώρο. Έχω εκδώσει ένα βιβλίο με παιδικές ιστορίες με τίτλο Ρώτα το παραμύθι. Θεωρώ το διάβασμα το Θέατρο και τον Κινηματογράφο την πιο κατάλληλη ψυχαγωγία

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

βουνό ή θάλασσα;

Είσαι τύπος του υψομέτρου ή του υγρού στοιχείου;

Ο όρος διακοπές, ανεξαρτήτως διάρκειας, ορίζεται διαφορετικά για τον καθένα.
Ice Cube

Ice Cube: Πρώτα ράπερ, μετά ηθοποιός

Ο Ice Cube είναι Αμερικανός ράπερ, τραγουδοποιός, ηθοποιός και παραγωγός