Κωνσταντίνος Ανυφαντής: “Το βιβλίο μας εξυψώνει μας ταξιδεύει και μας εξευγενίζει”

 

Ο Κωνσταντίνος Ανυφαντής τα τελευταία χρόνια ζει και εργάζεται στον Βόρειο ‘Εβρο. Λατρεύει την ελληνική ύπαιθρο και από εκεί αντλεί υλικό για τη συγγραφή του. Δηλώνει λάτρης της πλούσιας λαογραφίας του τόπου μας και του αρέσει να ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα και να την ανακαλύπτει.
Ο Κωνσταντίνος Ανυφαντής έχει εκδώσει τα βιβλία:
«Σκιές της αντίπερα όχθης»
«Αυτά που κρύβουν οι σκιές»
«Βεατρίκη, ωδή στο Απόλυτο κακό»
«Coronavirus an ancient or an Alien Virus» (συλλογικό)
Στο νέο του βιβλίο, «Απόκοσμος Ταξιδευτής, από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, ταξιδεύει τον αναγνώστη σε άγνωστα μέρη του τόπου μας που θεωρούνται στοιχειωμένα.
Επιμέλεια συνέντευξης: Δήμητρα Αναστασοπούλου Ζαχαράκη
Πηγή εικόνας: προσωπικό αρχείο Κωνσταντίνος Ανυφαντής
Αποκλειστικό δείγμα από την νέα δουλειά του Κωνσταντίνου Ανυφαντή
Μετά από λίγο καιρό επιδημία θανατερη έπεσε στο χωριό μας. Οστρακιά την ανέφερε κομπογιαννίτης γιατρός που περνούσε από όλα τα χωριά της περιοχής. Ο κόσμος, μικροί και μεγάλοι, Ρωμιοί και Τούρκοι κόλλησαν και αρρώστησαν βαριά. Πυρετός ψηλός τους βασάνιζε για μερόνυχτα και το κορμί τους πλημμύριζε στα εξανθήματα. Πολλοί χάθηκαν πριν την ώρα τους από τούτη την παλιαρρωστια. Ένας από δαυτους ήταν και ο φονιάς του Διονύση. Μέρες ολόκληρες βαρυγκομουσε στο νεκρικό του κρεβάτι και ενώ όλοι γνώριζαν πως θα πέθαινε ,ο Χάρος δεν μπορούσε να τον πάρει. “Είναι εδώ τον βλέπω κάθεται στα πόδια του κρεβατιού και με κοιτά με τα σκοτεινά του μάτια. Ήρθε να με πάρει στον Κάτω κόσμο μα δεν σηκώνει το δρεπάνι του “φώναξε για μια στιγμή ο άντρας πνιγμένος στον ιδρώτα. Βογκουσε ο ετοιμοθάνατος από τους πόνους, ικέτευε την Παναγία και όλους τους αγίους να τον πάρει μα η δολια η ψυχή του δεν έφευγε. Ένας από τους παρευρισκόμενους είπε στους συγγενείς να γυρίσουν στο πλευρό τον ετοιμοθάνατο ώστε η ψυχή του να φύγει γοργά και πιο εύκολα. Με κόπο άλλαξαν θέση στον μέλλοντα νεκρό αλλά το μαρτύριο συνεχίζονταν. Τώρα τα βογγητα ήταν πιο έντονα λες και κάτι βαρύ είχε κάτσει στο στήθος του αρρώστου. Κατάλαβαν τότε πως κάποια μεγάλη αμαρτία είχε μέσα του και ο παπάς να τον εξομολογήσει και να τον κοινωνήσει ακόμη δεν είχε φτάσει. Είχε μπλαβιασει πια ο άνθρωπος στο κρεβάτι του και η αναπνοή στο στήθος του γίνονταν με πολύ κόπο. “Πες μας αυτό που σε βαραίνει για να φύγεις ήσυχος , γιατί αλλιώς θα βασανίζεσαι για ώρες”αποκρίθηκε ένας από τους συγγενείς. Ο ετοιμοθάνατος γουρλωσε τα μάτια του γεμάτα τρόμο και φρίκη. Πήρε με κόπο μια βαθιά ανάσα και αποκάλυψε το ματωμένο μυστικό. Έπειτα σαν να γαληνεψε το βλέμμα του. Άφησε έναν ελαφρύ συριγμό και ξεψύχησε.
Πηγή εικόνας: προσωπικό αρχείο Κωνσταντίνος Ανυφαντής
-Κοντά μας στο MaxMag ο πολυγραφότατος Κωνσταντίνος Ανυφαντής. Κωνσταντίνε, καλώς βρεθήκαμε. Μίλησε μας λίγο για εσένα.
Προτιμώ να μιλάνε τα βιβλία μου για μένα. Όπως καταλάβατε μου αρέσει το γράψιμο. Λατρεύω την λαογραφία ,τα ταξίδια την ατμοσφαιρική μουσική και την ομορφιά της φύσης. Όλα όσα είναι γύρω μας είναι υψηλή τέχνη. Από το λουλούδι που ανθίζει μέχρι το σύννεφο που καλύπτει το φεγγάρι.
-Πες μας κάτι που δεν μπορούμε να φανταστούμε για εσένα.
Θα ήθελα έστω για μια φορά να γράψω κάποιο κοινωνικορομαντικο μυθιστόρημα
-Τα βιβλία σου ανήκουν στην λογοτεχνία τρόμου. Ποια είναι η πηγή έμπνευσης σου;
Για την ακρίβεια ανήκουν στην κατηγορία της λαογραφίας τρόμου η λεγόμενη folklore horror. Η πηγή φυσικά είναι η αστείρευτη λαογραφίας μας και οι στυλοβάτες της όπως ο Πολιτης και ο Μέγας.
Πηγή εικόνας: προσωπικό αρχείο Κωνσταντίνος Ανυφαντής
-Έχεις βγάλει αρκετά βιβλία για το νεαρό της ηλικίας σου. Πως έγινε η αρχή και πως ένιωσες όταν πήρες στα χέρια σου το πρώτο τυπωμένο βιβλίο σου;
Είχα γράψει πιο παλιά κάτι διηγήματα και με παρότρυνση ενός φίλου μου( ευχαριστώ Άγγελε) τα έστειλα στις πρότυπες εκδόσεις Πηγή. Με αγκάλιασαν με ενδιαφέρον,τους άρεσαν οι ιστορίες μου και αυτή ήταν η αρχή. Για μένα οι εκδόσεις αυτές ήταν και θα είναι σημαντικές γιατί είναι το ξεκίνημα. Όταν πήρα το πρώτο μου βιβλίο το συναίσθημα ήταν υπέροχο. Χαρά,συγκινηση,ενιωθα ένιωθα λες και πετούσα. Για τους ανθρώπους που γράφουν με την καρδιά τους είναι λες και έχουν ένα μωρό στην αγκαλιά τους
-Οι ελληνικοί αστικοί μύθοι σε γοητεύουν; Κάνεις έρευνα σε λαογραφικά στοιχεία και παραδόισεις πριν γράψεις;
Καθετί ελληνικό σε θέμα πολιτισμού είναι μαγεία. Έρευνα γίνεται μέσα από συγγράματα άλλων κλασικών λαογραφων μα κυρίως από τις ιστορίες και διηγήσεις παππούδων και γιαγιάδων.
-Ο απόκοσμος ταξιδευτής ξεκινάει το ταξίδι του από το Σανατόριο της Πάρνηθας. Είναι πραγματικά μέρος με έντονη ενέργεια και πονεμένη ιστορία. Υπάρχουν ομάδες που ερευνούν την περιοχή για μεταφυσικά φαινόμενα. Μίλησε μας γι’ αυτό. Επισκέφτηκες το μέρος; Οι εντυπώσεις σου;
Φυσικά και το επισκέφτηκα. Είναι κατά κάποιο τρόπο ο Παρθενώνας του δικού μας παραφυσικού.Οι εντυπώσεις μου στην τελευταία ιστορία του Απόκοσμου ταξιδευτή.(σποιλερ  δεν κάνω).
 Να τονίσω όμως πως μέρη σαν το σανατόριο είναι φορτισμένα με αρρώστια, πόνο και θανάτο. Για αυτό θέλουν τον ανάλογο σεβασμό.
-Εκδίκηση, αιωνιότητα, κακό, αλήθεια. Πες μας μία φράση για αυτές τις έννοιες.
Σαν η αλήθεια χαθεί στην αιωνιότητα και το κακό υπερισχύσει στον κόσμο τότε ακόμη και η εκδίκηση θα φαντάζει μια απλή αμαρτία.
-Υπάρχουν λέξεις που σου ασκούν ιδιαίτερη επιρροή ή ίσως να αποτελούν και αφορμή για διηγήματα και βιβλία;
Πιστεύω ότι δεν είναι τόσο οι λέξεις όσο τα γεγονότα,οι στιγμές. Αυτά γεννούν τις λέξεις και από εκεί μετά έρχεται η δημιουργία και η συγγραφή.
-Η λογοτεχνία τρόμου έχει δικό της φανατικό κοινό; Ποιους λογοτέχνες θαυμάζεις ή σε επηρέασαν;
Ναι η λογοτεχνία τρόμου έχει δικό της κοινό και σιγά σιγά εξαπλώνεται. Για μένα κορυφή είναι ο Μπραμ Στόκερ που έβαλε γερές βάσεις στην λογοτεχνία τρόμου με τον γοτθικό μυθιστόρημα Δράκουλας και ο Έντγκαρ Άλαν Πόε με τις σκοτεινές και απόκοσμες ιστορίες του. Απλά για τον δεύτερο κρίμα που έφυγε νωρίς. Θα είχε σίγουρα να προσφέρει ακόμη πολλά στην λογοτεχνία.
-Ποια είναι η σχέση σου με το μεταφυσικό γενικότερα; Πιστεύεις πως υπάρχει κάτι εκεί ή πρόκειται για μύθους που γοητεύουν; 
Πρέπει να υπάρχει κάτι. Δεν γίνεται να είμαστε ολομόναχοι. Βέβαια αυτό δεν θα το μάθουμε ποτέ παρά μόνο όταν περάσουμε στην αντίπερα όχθη.
-Ποιο βιβλίο διαβάζεις αυτή την περίοδο και ποιο δεν σταματάς να διαβάζεις τα τελευταία χρόνια;
Την έρευνα του Στέλιου Μουζάκη περί βρικολάκων από τις εκδόσεις Ηρόδοτος. Ένα πραγματικό έργο τέχνης
Κωνσταντίνος Ανυφαντής
Πηγή εικόνας: προσωπικό αρχείο Κωνσταντίνος Ανυφαντής
-Τι γνώμη έχεις για την ελληνική λογοτεχνία; Θα πάρει την θέση που της αξίζει ή μένει στάσιμη;
Πιστεύω ότι σιγά σιγά σιγά αρχίζουν να γίνονται δειλά βήματα προς κάτι καλύτερο. Βέβαια είμαστε σε μια χώρα που οι συγγραφείς είναι πιο πολλοί από τους αναγνώστες. Σε αυτό βοηθούν και οι αμέτρητοι εκδοτικοί οίκοι που ξεπετάγονται καθημερινά. Φυσικά δεν συμβαίνει το ίδιο στο εξωτερικό. Εκεί και τα αναγνώσματα είναι διαφορετικα και το κοινό πιο μεγάλο και διψασμένο για διάβασμα.
-Τι συμβουλή θα έδινες στους νέους συγγραφείς; Εσύ δυσκολεύτηκες να μπεις στον κόσμο των συγγραφέων ή προέκυψε αβίαστα;
Η λέξη συγγραφέας είναι ιερή. Ας αναλογιστούμε άραγε ποιός θεωρείται συγγραφέας.
Όσοι όμως έχουν αυτό το όνειρο να γράφουν με όλη την δύναμη της ψυχής τους και ότι βγαίνει από την ψυχή τους.
Και φυσικά αυτό το κάνεις γιατί το αγαπάς και με όλη σου την καρδιά. Αν έχεις το κέρδος σαν αυτοσκοπό τότε είσαι ακατάλληλος για συγγραφή. Το γράψιμο είναι ιδανικό και δεν υπόκειται σε πεζούς όρους και κανόνες. Είναι κατάθεση ψυχής.
Εγώ πάντως έναν κόσμο γνωρίζω που σε αυτόν όλοι συνυπαρχουμε.
Πηγή εικόνας: προσωπικό αρχείο Κωνσταντίνος Ανυφαντής
-Τι να περιμένουμε στο άμεσο μέλλον; Μακροπρόθεσμα σχέδια και στόχοι;
Όταν ο άνθρωπος κάνει σχέδια ο θεός γελά. Αυτό είναι το μότο μου.
-Κάποια ερώτηση που θα ήθελες να απαντήσεις, αλλά δεν τέθηκε;
Όχι απλά ερώτηση μα τοποθέτηση. Το βιβλίο μας εξυψώνει μας ταξιδεύει και μας εξευγενίζει. Αυτό δεν πρέπει ποτέ να το ξεχνάμε.
-Σε ευχαριστώ πολύ για την όμορφη συνέντευξη. Καλή επιτυχία στα επόμενα βήματα.
Εγώ σας ευχαριστώ πολύ για την όμορφη συνέντευξη. Εύχομαι καλό καλοκαίρι και καλές διακοπές σε όλους.
Διαβάστε επίσης  Φοίβος Οικονομίδης: Αναζητώντας την ευτυχία κοιτάμε στο «Βορρά»

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα. Πάντα έγραφα ποιήματα και σκόρπιες σελίδες. Το πρώτο μου αστυνομικό μυθιστόρημα έρχεται το καλοκαίρι. Παιδαγωγός, αρθρογράφος, φιλόζωη και εμμονική με οτιδήποτε μου κεντρίσει το ενδιαφέρον!

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Ναυάγιο Αντικυθήρων: νέα ευρήματα στο φως

Στα Αντικύθηρα νέες έρευνες γύρω από το αρχαίο ναυάγιο έφεραν
Αλ-Ούλα

Αλ-Ούλα: Μία πόλη-όαση στη Σαουδική Αραβία

Ένα ταξίδι στην Αλ-Ούλα είναι ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο.