Λευτέρης Ευαγγελινός: Η υψηλή φαντασία αποτελεί ένα μαγευτικό ταξίδι

Λευτέρης Ευαγγελινός

Ο Λευτέρης Ευαγγελινός απαντά στις ερωτήσεις σχετικά με τη σειρά high fantasy: «Το Πεπρωμένο του Ραθ».

Μίλησέ μας λίγο για τη σειρά σου «Το Πεπρωμένο του Ραθ». Ποια είναι η βασική ιστορία;

Η σειρά «Το Πεπρωμένο του Ραθ» είναι μία ιστορία Υψηλή Φαντασίας, δηλαδή διαδραματίζεται σε έναν νέο κόσμο, εντελώς διαφορετικό από το δικό μας. Όπως μπορεί να γίνει αντιληπτό και από τον τίτλο, ακολουθεί έναν ήρωα στην προσπάθειά του να εκπληρώσει το πεπρωμένο του. Αυτός ο χαρακτήρας, μην έχοντας αναμνήσεις σε αυτόν τον νέο κόσμο, ξυπνάει σε ένα αιματοβαμμένο τοπίο, στο αποτέλεσμα κάποιας μάχης και ψάχνει τόσο να ανακαλύψει ποιος είναι, αλλά και τις πτυχές της νέας ηπείρου με την οποία βρίσκεται πλέον αντιμέτωπος. Μία προφητεία σύντομα αποκαλύπτεται με το νέο όνομα (Ραθ) που αποκτά να είναι το κέντρο της. Με ελάχιστες γνώσεις για το τι θα συναντήσει, ξεκινάει ένα περιπετειώδες ταξίδι, πλάι σε νέους χαρακτήρες που θα γεμίσουν τις σελίδες της νέας εποχής και θα παίξουν τεράστιο ρόλο στα γεγονότα που θα επακολουθήσουν.

Από πού αντλείς έμπνευση; Τι ήταν αυτό που σε έκανε να περιπλανηθείς στο Κέρμιν και στα Όρη της Νίραμαρ;

Είναι ένα πολυπαραγοντικό σύστημα η έμπνευση. Η ψυχολογία μου είναι το πρώτο και βασικότερο. Κάθε μου έγνοια, δυσκολία, χαρά και ευτυχία εξωτερικεύεται με κάποιο τρόπο μέσα στα κείμενά μου. Πολλές φορές δίχως να το αντιλαμβάνομαι, αλλά είναι σίγουρα εκεί. Επιπλέον, μία ισχυρή βάση μέσα μου έχουν χτίσει οι ιστορίες και τα βιβλία ειδικότερα που διάβαζα από παλιά. Ως λάτρης της φαντασίας, σαφώς συνάντησα τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών από νωρίς, αλλά και στη συνέχεια δε φοβήθηκα να αγγίξω το Wheel of Time, που ήταν για εμένα ο πυλώνας που στερέωσε πλήρως την αγάπη μου για τη λογοτεχνία του φανταστικού. Πέρα από τις ιστορίες που έχτισαν στο μυαλό μου όσα χρειαζόμουν, για να μπορέσω να φανταστώ μία άλλη ήπειρο, η μουσική αποτελεί έναν ακόμα ακρογωνιαία λίθο έμπνευσης. Είναι γεγονός ότι δεν μπορώ να γράψω χωρίς να υπάρχει η κατάλληλη μουσική υπόκρουση. Ειδικά το δεύτερο βιβλίο της σειράς έχει γραφτεί κατά κύριο λόγο ακούγοντας Two steps from hell και soundtracks από το βιντεοπαιχνίδι Skyrim. Η μουσική μού δημιουργεί την κατάλληλη συναισθηματική φόρτιση που συνεχώς αναζητώ, γράφοντας ένα λογοτεχνικό κείμενο.

Advertisements
Ad 14

Διαβάζοντας το βιβλίο, είναι εύκολο να προσέξει κανείς πως η ισορροπία παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Μίλησέ μας λίγο για αυτό.

Αυτό πηγάζει πιστεύω από το ότι ποτέ δεν μου άρεσε η προβολή ενός μονοδιάστατου κακού ή καλού αντίστοιχα. Γενικά είμαι άνθρωπος που αναζητώ την αρμονία και την ισότητα, όπου κάθε οντότητα συμπληρώνει ένα άδειο ισάξιο σημείο στο χώρο. Έτσι λοιπόν φαντάστηκα και εγώ κάθε πτυχή αυτού του κόσμου. Προσπάθησα να αποφύγω κάποια κλισέ που επαναλαμβάνονται κατ’ εμέ πάνω σε αυτό το θέμα και οδηγήθηκα σε έναν κόσμο που όλοι έχουν κάτι να πούνε με την ίδια ισχύ και σημασία.

Διαβάστε επίσης  Άρωμα ginger: μια ποιητική συλλογή για τον έρωτα και τον χωρισμό

Τι είναι αυτό που σε τραβάει στον γραπτό λόγο; Προβάλεις μέσα από τα κείμενά σου τις προσωπικές ιδέες /προβληματισμούς σου για τον κόσμο;

Στον γραπτό λόγο σίγουρα με τραβάει το ότι βιώνω πολύ πιο έντονα ο ίδιος αυτό που διαβάζω ή γράφω. Είναι σαν να βλέπω μία ταινία, αλλά με πολύ μεγαλύτερη επαφή με την ιστορία και τους χαρακτήρες. Δίχως να θέλω να υποβιβάσω την πιο ανάλαφρη επαφή μου με τις ταινίες φυσικά. Έχουν και αυτές τη χάρη τους.

Όσο για το αν προβάλω τις ιδέες / προβληματισμούς μου για τον κόσμο μας, η απάντηση είναι ένα μεγάλο ναι. Δε θα μπορούσα να μην το κάνω. Σίγουρα έχω προσπαθήσει να το αποφύγω σε μεγάλο βαθμό, αλλά πολλές φορές το κάνω και εσκεμμένα. Δε θα μου άρεσε να γράφω για έναν αποστειρωμένο κόσμο από τις έγνοιες που αντιμετωπίζει κάποιος στην καθημερινότητά του. Η ταύτιση είναι πολύ σημαντική για να νιώσει κάποιος πως τον αγγίζει ένας χαρακτήρας ή ένας κόσμος γενικότερα, οπότε έχω βάλει στοιχεία εδώ και εκεί που μαρτυρούν κάποιες πτυχές και του δικού μας κόσμου. Ένα παράδειγμα είναι η επαφή του ανθρώπου με τη φύση. Είναι κάτι που με θλίβει προσωπικά και δε θα μπορούσα να μην το εισάγω κάπως. Έχει γίνει ωστόσο με έναν τρόπο που φαντάζει ξένος, καθώς είναι εντός ενός φανταστικού πλαισίου, αλλά δεν παύει να μιλάει για την επαφή του ανθρώπου με το περιβάλλον του.

Τι είναι αυτό που σε τράβηξε στο είδος της υψηλής φαντασίας; Γιατί να φτιάξεις έναν κόσμο από το μηδέν; Γράφεις και άλλα είδη πέρα από τη φαντασία;

Η υψηλή φαντασία για εμένα αποτελεί μία πιο μαγευτική και ιδιαίτερη προσέγγιση, καθώς βγαίνει από το όποιο υπάρχον πλαίσιο και χτίζει από το μηδέν μία νέα πραγματικότητα. Για κάποιους είναι κουραστική αυτή η προσέγγιση, καθώς αποτελείται από αρκετή περιγραφή και κοσμοπλασία. Για εμένα τόσο ως αναγνώστης όσο και ως συγγραφέας είναι ένα μοναδικό ταξίδι, που με οδηγεί σε νέα τοπία, μακριά από κάθε συνηθισμένη όψη της καθημερινότητας.

Γενικά, προσπαθώ να πειραματιστώ κάποιες φορές και να γράψω κάτι έξω από το είδος της φαντασίας, σε μορφή διηγήματος, αλλά δεν έχω φτάσει στο σημείο να γράψω κάτι μεγάλου μήκους. Ακόμη ψάχνω το έναυσμα που θα με οδηγήσει εκεί για καιρό. Προς το παρόν, η φαντασία είναι το βασικό μου μελάνι πάνω από το γραπτό μου.

Ήξερες το τέλος της τριλογίας από την αρχή ή άφησες τους χαρακτήρες να σε οδηγήσουν;

Όταν ξεκίνησα να γράφω, δεν ήξερα ούτε την αρχή που έχει γραφτεί τώρα. Ακολούθησα έναν δρόμο δίχως πλάνο, που κάθε σελίδα ήταν απλά μία ιδέα της στιγμής. Με οδηγούσαν οι χαρακτήρες λοιπόν και πολλές φορές φευγαλέες σκέψεις, που άλλαζαν συνεχώς στην πορεία. Κάποια στιγμή βέβαια αυτό άλλαξε ριζικά. Όταν η ιστορία είχε προχωρήσει αρκετά, μπορούσα να δω μία δεδομένη συνέχεια στα όσα είχα γράψει ως τότε. Αυτό εξελίχθηκε σε πλάνο που με οδήγησε στο να γνωρίζω το τέλος της τριλογίας από τα μισά της συγγραφής του δεύτερου βιβλίου.

Διαβάστε επίσης  Τζίμμυ Κορίνης: «Πιο noir… πεθαίνεις!»

Πώς ορίζεις ένα καλό βιβλίο;

Ένα καλό βιβλίο ξεκινάει από ένα δυνατό πρόλογο στα μάτια μου. Είναι η πρώτη επαφή με τον συγγραφέα, αλλά και με τα όσα θα δεις περίπου μέσα στο έργο του. Σίγουρα και ένα καλό εξώφυλλο θα σε πείσει να το πιάσεις στα χέρια σου. Η πορεία είναι λίγο πολύ συνηθισμένη. Χαρακτήρες, πλοκή και πρωτοτυπία είναι το τρίπτυχο της επιτυχίας για εμένα. Όσο υπάρχουν αυτά, θεωρώ ότι έχω μπροστά μου ένα καλό βιβλίο.

Στον αντίποδα, υπάρχει κάτι που δε θα διάβαζες;

Σίγουρα δε θα διάβαζα κάτι που προβάλει πρότυπα που απεχθάνομαι. Δεν είναι του χαρακτήρα μου. Κάθε άνθρωπος έχει ιδιαίτερες προτιμήσεις σε κάθε τομέα. Όταν δεν ταυτίζομαι ούτε στο ελάχιστο με κανένα σημείο κανενός χαρακτήρα, δυσκολεύομαι στο να βρω λόγο να συνεχίσω να διαβάζω κάτι. Δεν κατακρίνω την ύπαρξή τους, αλλά σίγουρα δεν είναι για εμένα.

Πιστεύεις ότι οι Έλληνες αναγνώστες δίνουν ευκαιρίες στους νέους Έλληνες συγγραφείς; Πώς είναι η μέχρι τώρα εμπειρία σου από τον χώρο των εκδόσεων στον χώρο του φανταστικού;

Μέχρι που εκδόθηκε το πρώτο μου βιβλίο, δεν είχα καμία εικόνα για τον χώρο των εκδόσεων ή για τους Έλληνες αναγνώστες. Ήξερα σίγουρα ότι υπάρχουν αρκετοί που διαβάζουν ξένη λογοτεχνία, αλλά για την ελληνική δεν είχα ξεκάθαρο τοπίο. Τώρα, μπορώ να πω πως είναι ένας χώρος που συχνά κάνει δειλά αλλά σταθερά βήματα. Νομίζω η λογοτεχνική κοινότητα των αναγνωστών που δίνουν ευκαιρίες στους νέους Έλληνες συγγραφείς είναι εκεί και υπάρχει όσο και το έργο κάποιου έχει το ανάλογο επίπεδο, για να περάσει από άτομο σε άτομο και να αναδειχθεί.

Ποια είναι τα επόμενα σχέδια; Πότε μπορούμε να περιμένουμε το τελευταίο βιβλίο της σειράς;

Το τελευταίο βιβλίο της σειράς έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. Δεν ξέρω ακριβώς πότε θα εκδοθεί, αλλά πιστεύω εντός του 2023 να είναι στα χέρια μας. Με αυτό το βιβλίο θα κλείσει και ένα μεγάλο κεφάλαιο για εμένα, αλλά έχω αρκετά άλλα που προετοιμάζω καιρό τώρα και ανυπομονώ να τα πιάσω στα χέρια μου.

Περισσότερες συνεντεύξεις με πρωτοεμφανιζόμενους συγγραφείς εδώ.

Περίληψη πρώτου βιβλίου

Φωτ. moonlightales.com

Σε έναν άλλο κόσμο, σε μία άλλη ήπειρο, με μία ξεχασμένη ιστορία, η ανθρωπότητα ακμάζει ειρηνικά. Μετά την Άνοδο του Ανθρώπου και το μεγάλο τσάκισμα των ηπείρων πριν χίλια χρόνια, η γνώση για την αρχαιότητα έχει πλέον χαθεί. Ο τρόμος που γράφτηκε στα λίγα βιβλία που επιβίωσαν, τους οδήγησε στην πεποίθηση, πως όλα ήταν μύθοι του παρελθόντος. Ελάχιστοι ανάμεσά τους πλέον γνωρίζουν, για τα γεγονότα που θα συνοδεύσουν την έναρξη της νέας εποχής. Μία εποχή που θα ξεκινήσει μέσα στην απόγνωση, τον θάνατο, το αίμα και το σκοτάδι. Εκεί, αναδύεται το πεπρωμένο ενός άντρα ικανού να αλλάξει τον κόσμο. Ενός άντρα που δεν γνωρίζει τίποτα για το παρόν που έρχεται αντιμέτωπος πέρα από το ξίφος που κουβαλάει πάντα μαζί του. Μία άφιξη που αρκετοί ερμήνευαν για αιώνες. Δίχως κανέναν οδηγό σε αυτόν τον ανεξερεύνητο κόσμο, η αρχή του ταξιδιού του γίνεται στο ξακουστό Βασίλειο του Ουρανού. Με απώτερο σκοπό να ανακαλύψει όλες τις πτυχές του κόσμου, έρχεται αντιμέτωπος με αρχέγονες και μυστήριες δυνάμεις. Πολλοί θα ακούσουν το κάλεσα της άφιξής του, αλλά λίγοι θα τολμήσουν να πιστέψουν, πως έχει έρθει τελικά η ώρα να ανοίξουν τα σκονισμένα βιβλία του παρελθόντος.

Διαβάστε επίσης  Paula Hawkins: η νέα αγαπημένη μας συγγραφέας ψυχολογικών θρίλερ

Περίληψη δεύτερου βιβλίου

Φωτ. moonlightales.com

Οι θρύλοι της αρχαιότητας ξυπνούν. Η ανθρωπότητα ανοίγει τα μάτια της, σαν βρέφος που μόλις αντίκρισε την πραγματικότητα. Νέα εδάφη που δεν εξερεύνησε κανείς, διαγράφονται στον ορίζοντα, σαν ένα ξεχωριστό ξημέρωμα. Είναι το ξημέρωμα της εποχής του Ραθ που φέρνει έναν μαινόμενο ανατέλλοντα ήλιο, ο οποίος θα σαρώσει το ψεύτικο πέπλο αυτού του κόσμου. Σε αυτό το άγνωστο τοπίο ο Ραθ βαδίζει, μελετώντας προσεκτικά το κάθε επόμενό του βήμα. Πόσο μακριά θα φτάσει; Πόσο θα αντέξει σε αυτόν τον αγώνα με το άγνωστο; Ο άνεμος θα ξεριζώσει τις αμφιβολίες του. Η φωτιά θα εξαγνίσει τις αμαρτίες του. Στο σκοτάδι θα δει τον δρόμο και μέσα στο φως τον ανείπωτό του τρόμο.

Ο Ραθ με τους συνοδοιπόρους του χαράζουν την πορεία τους στα μυστήρια Όρη της Νίραμαρ, εκεί που οι μύθοι λαμβάνουν σάρκα και οστά. Εκεί, το πεπρωμένο του ηχεί σαν βροντερή καμπάνα, που τον φέρνει ακόμα πιο κοντά στο τέλος. Πιο κοντά στην εκπλήρωση της προφητείας που σμίλευε τα γεγονότα του κόσμου επί χίλια χρόνια, μέχρι να χαράξει το μονοπάτι της αναγέννησής του.

Στο Κέρμιν, ο στρατηγός Σίσταρ σηκώνει το λάβαρο της ανθρωπότητας ενάντια στον Δημιουργό. Η ήπειρος παλεύει να ακολουθήσει τις ραγδαίες αλλαγές, αλλά η παλίρροια της νέας εποχής κινδυνεύει να τους πνίξει όλους. Φως και σκοτάδι. Αγάπη και μίσος. Πίστη και προδοσία. Ειρήνη και πόλεμος. Η νέα εποχή πρέπει να τα δει όλα για να κλείσει τα μάτια της ξανά.

Λευτέρης Ευαγγελινός: Βιογραφικό

Φωτ. moonlightales.com

Με καταγωγή από τον Λαύκο και την Αργαλαστή του Νότιου Πηλίου, μεγάλωσε στον Βόλο και σπούδασε στο τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Τρέφοντας μεγάλη αγάπη για τις ιστορίες φαντασίας από μικρός, δεν άργησε να φτιάξει τον δικό του φανταστικό κόσμο. Το 2021 εκδόθηκε το πρώτο του βιβλίο της σειράς ηρωικής-επικής φαντασίας ονόματι «Το πεπρωμένο του Ραθ» από τον εκδοτικό οίκο «Συμπαντικές Διαδρομές». Μέσω της λογοτεχνίας εκφράζει και καταθέτει τις ανησυχίες του για τον πραγματικό κόσμο, αφήνοντας έτσι μέσα στα κείμενά του ένα μεγάλο μέρος του εαυτού του, αλλά και μία αντανάκλαση των σκέψεών του. Ταυτόχρονα με την πεζογραφία ασχολείται με την ποίηση, αλλά και με την συγγραφή διηγημάτων που εντάσσονται σε διάφορα λογοτεχνικά είδη. Μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο από εδώ.

Η Έλενα Παπαδοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα, όπου και σπούδασε Αγγλική Γλώσσα και Φιλολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Ξεκίνησε να γράφει στην ηλικία των επτά ετών, όταν δημιούργησε τον δικό της φανταστικό κόσμο. Κατά τη διάρκεια των σπουδών της, παρακολούθησε το σεμινάριο δημιουργικής γραφής «Scripta Manent» και σύντομα ολοκλήρωσε το πρώτο της μυθιστόρημα. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια είναι επιμελήτρια, συγγραφέας και διαχειρίστρια στο λογοτεχνικό blog Moonlight Tales. Το διήγημά της «Ένας άγγελος γεννιέται» έχει δημοσιευτεί σε τοπική εφημερίδα, ενώ το ποίημά της «Το Ρολόι Χτυπάει Μεσάνυχτα» έχει συμπεριληφθεί σε συλλογικό έργο. Το πρώτο της μυθιστόρημα (Ένα Μόνο Γράμμα) κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Χάρτινη Πόλη. Όταν δεν γράφει, ασχολείται με ποικίλους δημιουργικούς τομείς, όπως ο χορός και η ζωγραφική, ή διαβάζει. Η ιδανική της μέρα περιλαμβάνει μια μεγάλη κούπα τσάι ή καφέ, μια πολύχρωμη κουβέρτα και ένα καλό βιβλίο.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Τζιμ Θορπ

Τζιμ Θορπ: Ένας υπεραθλητής με ινδιάνικες ρίζες

Ο Τζιμ Θορπ ήταν Αμερικανός αθλητής και Χρυσός Ολυμπιονίκης. Κέρδισε
Τίποτα δεν είναι όπως πιστεύουμε

Τίποτα δεν είναι όπως πιστεύουμε

Τίποτα δεν είναι όπως δείχνει. Τίποτα δεν είναι όπως πιστεύουμε.