Traveling with Kids: Η οικογένεια που θα σας ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο

Traveling with Kids
Traveling with Kids, Μπίτολα, Βόρεια Μακεδονία

Ο Θοδωρής Αναγνωστόπουλος και η Μαρία Βρανοπούλου, κοινωνικός επιχειρηματίας και εκπαιδευτικός αντίστοιχα, είναι δύο γονείς που αποφάσισαν να διδάξουν στα παιδιά τους, Αλέξανδρο και Μαριάννα, την ανεκτίμητη αξία ενός ταξιδιού, αφού η τετραμελής οικογένεια Αναγνωστοπούλου έχει κάνει το γύρο του κόσμου καταγράφοντας με την κάμερά τους όλα τα ταξίδια-οδοιπορικά και τις περιπέτειες τους στο κανάλι τους Traveling with Kids  στο YouTube. Η αγάπη του Θοδωρή και της Μαρίας για τα ταξίδια, ιδιαιτέρως τα μακρινά, δεν σταμάτησε με τον ερχομό των δύο παιδιών τους. Ο Αλέξανδρος, 10 χρόνων, έχει ταξιδέψει σε 33 χώρες και η Μαριάννα, 4 χρόνων, σε 10. «Είναι ένας τρόπος παιδείας, ο οποίος τους διδάσκει τη διαφορετικότητα», σημειώνει ο Θοδωρής Αναγνωστόπουλος στο MaxMag και συνεχίζει, «Τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να δουν το πλούσιο και το φτωχό, το διαφορετικό, μαθαίνουν να σέβονται το περιβάλλον».

Επιμέλεια συνέντευξης: Ιωάννα Ιωαννίδου

 

Μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων προφύλαξης από τον κορωνοϊό, τι σκεφτήκατε;

Από τη μία, τα νέα μέτρα ήταν αναμενόμενα. Από την άλλη, εκτιμώ ότι θα ζοριστούμε πάρα πολύ. Ξαφνικά, γίνονται τα πάντα διαδικτυακά, από τις ομιλίες μέχρι και την εκπαίδευση. Είναι φοβερό! Προσωπικά είμαι αισιόδοξος και ελπίζω περίπου σε 12 μήνες από τώρα να έχει αρχίσει να καθαρίζει το τοπίο. Ελπίζω στο εμβόλιο.

Advertisements
Ad 14

Πως έχει επηρεάσει τα ταξίδια;

Έχει ήδη αποδεκατίσει όλο το travel industry. Το έχει διαλύσει. Έχουν μειωθεί οι πτήσεις και ακούω ότι έχουν πέσει, περίπου 70% σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα. Αυτό είναι πάρα πολύ μεγάλο πλήγμα, αφενός οικονομικά διότι πολλές εταιρίες έχουν ήδη καταρρεύσει και προβλέπεται να καταρρεύσουν και άλλες. Αφετέρου όλη αυτή η κατάσταση έχει και κοινωνικό αντίκτυπο. Προ κορωνοϊού βλέπαμε τη μέγιστη συμμετοχή με 100.000 πτήσεις την ημέρα με φτηνά αεροπορικά εισιτήρια, δημιουργώντας ένα κλίμα προσβασιμότητας ως προς τις μετακινήσεις. Βέβαια, αυτό δημιουργούσε προβλήματα για τον πλανήτη, αλλά αυτό είναι ένα άλλο ζήτημα. Προ κορωνοϊού έλειπα 80 με 100 περίπου μέρες τον χρόνο.

Πόσο άλλαξε ο προγραμματισμός σας για τα ταξίδια;

Το πρόβλημα δεν είναι ο προγραμματισμός ίσα-ίσα, τώρα έχω περισσότερο χρόνο να καθίσω να τα προγραμματίσω. Το πρόβλημα είναι ότι δεν γίνονται ταξίδια πλέον. Πριν από 15 μέρες πήγαμε οικογενειακά στην Ελβετία να επισκεφτούμε φίλους μας και ήμασταν με μάσκες και αντισηπτικά παντού. Ήμασταν πάρα πολύ προσεκτικοί στη διαμονή και τη μετακίνησή μας εκεί αλλά και μετά, στην επιστροφή μας. Εν τούτοις ήταν τόσο μεγάλο το άγχος σε όλα τα επίπεδα που είπαμε να το αφήσουμε.

Διαβάστε επίσης  Μαρία Πετεβή: "Ένας καλός ηθοποιός πρέπει να έχει ενσυναίσθηση και να αφουγκράζεται τα πάντα γύρω του"

Δεν διστάσατε όμως να ταξιδέψατε.

Εμείς ταξιδέψαμε πάρα πολύ στην Ελλάδα το καλοκαίρι. Πήγαμε σε λιγότερο δημοφιλή μέρη, όπως στην Κάσο, την Κάρπαθο, τα Ψαρά, τη Χίο, τις Οινούσσες, την Ανάφη. Δηλαδή, επισκεφτήκαμε μέρη τα οποία δεν είχαμε προλάβει να δούμε εξαιτίας των ταξιδιών μας στο εξωτερικό, και ήταν όλα υπέροχα. Και μάλιστα, είχε φοβερό ενδιαφέρον να ταξιδεύεις στην Ελλάδα με τη διάθεση να απορροφήσεις γνώση σαν να κάνεις ένα οδοιπορικό και όχι διακοπές.

Και για εμάς έχει ενδιαφέρον να βλέπουμε μια ελληνική οικογένεια που ταξιδεύοντας περνάει ευχάριστα.  Τι μηνύματα λαμβάνετε στο YouTube;

Τα μηνύματα είναι πολύ θετικά, διότι κατά κάποιο τρόπο παρακινούμε τον κόσμο να δει το ταξίδι σαν παιδεία. Συνήθως μας ρωτούν εάν είναι εύκολο, πόσο κοστίζουν τέτοια ταξίδια, πόσο επικίνδυνα είναι, κ.α. Κυρίως, αυτές είναι οι ερωτήσεις. Άλλοι σχολιάζουν ότι είναι πολύ ωραία αυτά τα ταξίδια. Βέβαια σε αυτό θα ήθελα να πω ότι εμείς δεν αποκρύπτουμε τις δυσκολίες, όπως για παράδειγμα τα παιδιά μπορεί να τσακωθούν ή να κουραστούν και να βαρεθούν.

Traveling with Kids
Traveling with Kids, Ισλανδία

Πως το διαχειρίζεστε;

Εμπειρικά έχουμε ανακαλύψει ότι όσο πιο πλήρες είναι ένα πρόγραμμα ημέρας τόσο πιο εύκολο είναι για τα παιδιά. Ακόμα και αν έχουμε δύσκολα πράγματα, από σωματικής άποψης, όπως να περπατήσεις 10χλμ ή να κάνεις μια πεζοπορία στο ηφαίστειο. Ενώ οι μέρες που δημιουργούν περισσότερο εντάσεις είναι εκείνες που έχουν άνεση χρόνου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι όταν μετά από ένα δεκαήμερο οδοιπορικού, κλείνουμε μια διήμερη ξεκούραση σε ένα πολυτελές κατάλυμα για να ξεκουραστούμε, εκεί πλατειάζει ο χρόνος και αρχίζει η «φαγωμάρα». Είναι πολύ παράδοξο αλλά έτσι συμβαίνει.

Πόσο διαρκούν τα ταξίδια σας;

Έχουμε παρατηρήσει ότι και με τα δύο παιδιά το ταξίδι μπορεί να διαρκέσει δύο εβδομάδες, διότι πράγματι φαίνεται ότι μετά το δεκαπενθήμερο τα παιδιά ζητούν να επιστρέψουμε πίσω και να παίξουν σε μια παραλία με τα κουβαδάκια τους και τους φίλους τους. Παλιότερα μπορούσαμε να ταξιδεύουμε για τρεις εβδομάδες, χωρίς παιδιά ή και με ένα μόνο παιδί, πλέον αυτό δεν είναι εφικτό.

Το νεαρό της ηλικίας τους μπορεί να λειτουργήσει και  θετικά, διότι αυτή η εμπειρία τους μεταφέρει σε μια άλλη πραγματικότητα διαφορετική της ελληνικής. Τι θα θέλατε να μάθουν από τα ταξίδια, τους ανθρώπους, τους πολιτισμούς που συναντούν;

Διαβάστε επίσης  Μίρκα Παπακωνσταντίνου: «Αυτό είναι το αντικείμενο του πόθου μας. Η ανάσα του θεατή»

Είναι ένας τρόπος παιδείας ο οποίος τους διδάσκει τη διαφορετικότητα. Τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να δουν το πλούσιο και το φτωχό, το διαφορετικό, μαθαίνουν να σέβονται το περιβάλλον. Βλέπουν πολλές φορές διάφορα ζώα ή φυτά,  τα οποία βρίσκονται ελεύθερα στη φύση και όχι κλεισμένα σε ζωολογικούς κήπους. Οπότε, θεωρούμε ότι τα ταξίδια είναι μιας μορφής μόρφωση για τα παιδιά. Τους δημιουργεί εμπειρίες από αυτές τις χώρες και μπορούν να περιγράψουν ένα περιστατικό που έγινε σε ένα ταξίδι χωρίς ενδεχομένως να θυμούνται τη χώρα που αυτό συνέβη αλλά να μπορούν να περιγράψουν το ταξίδι. Νομίζω ότι αυτό είναι πιο σημαντικό, το να τους αυξήσουμε την περιέργεια.

Traveling with Kids
Traveling with Kids, Μεξικό

Τα τελευταία χρόνια, οι ταξιδιωτικές εκπομπές γνωρίζουν άνθιση στην ελληνική τηλεόραση. Πως αντιδρούν τα παιδιά σας εάν δουν σε εκπομπές παρόμοιες εικόνες με εκείνες από τα δικά σας ταξίδια;

Χαίρονται αλλά δεν θα έλεγα ότι η αντίδραση είναι άμεση. Αυτό συμβαίνει πιο οργανικά κατά τη διάρκεια του χρόνου και αυτό μας χαροποιεί, διότι δείχνει ότι όλα αυτά που έχουν βιώσει τα θυμούνται.

Έχετε ταξιδέψει ήδη σε πολλές μακρινές χώρες, που για πολλούς Έλληνες το budget τέτοιων ταξιδιών είναι απλησίαστο, πως καταφέρνει μια τετραμελής οικογένεια να κάνει το γύρο του κόσμου και να μην έχει οικονομικές επιπτώσεις στην καθημερινότητά της;

Λοιπόν, δεν μπορώ να πω ότι δεν χρειάζεται μια αποταμίευση ή ότι κάποιος που έχει πρόβλημα διαβίωσης μπορεί να ταξιδέψει. Βεβαίως, χρειάζεται μια σωστή οικονομική διαχείριση. Ένας σωστός προγραμματισμός κάποιους μήνες νωρίτερα από το ταξίδι, μπορεί να βοηθήσει τον οποιοδήποτε να βρει φθηνά αεροπορικά εισιτήρια. Μπορείς, επίσης, να συμβουλευτείς διάφορους οδηγούς ταξιδιών και να κάνεις κρατήσεις εκ των προτέρων. Μπορείς να προγραμματίσεις σε χαμηλότερες τιμές διάφορες δραστηριότητες. Επί του πρακτέου, εάν κάνεις μια σωστή μελέτη με έγκαιρο προγραμματισμό και κρατήσεις, τότε όλα τα βρίσκεις πολύ φθηνότερα. Επιπλέον, τα ταξίδια έχουν να κάνουν με τις προτεραιότητες που θέτεις, δηλαδή εμείς για πολλά χρόνια δεν είχαμε καναπέ αλλά δεν μας ενδιέφερε! Κανένα υλικό αγαθό δεν βάζουμε πάνω από την εμπειρία, από αυτή την αγορά γνώσης.

Τι ανάγκη δημιουργείται σε δυο ήδη εργαζόμενους, ο καθένας σε διαφορετική εργασία, να δημιουργήσουν το δικό τους κανάλι στο YouTube και να ταξιδεύσουν σε κάθε γωνιά του κόσμου μαζί με τα παιδιά τους;

Το κανάλι μας στο YouTube είναι απόρροια τόσο της προτροπής φίλων και γνωστών μας όσο και της δικής μας προσωπικής έκφρασης με στόχο να εμπνεύσουμε κόσμο να κάνει παρόμοια οδοιπορικά σαν έναν τρόπο επιμόρφωσης.

Διαβάστε επίσης  Κατερίνα Αναγνώστου: "Το 'δέντρο που γελούσε' αγαπιέται και το καμαρώνω"
Traveling with Kids
Traveling with Kids, Σαν Πέντρο

Θα είχε ενδιαφέρον να μας παρουσιάζατε την προετοιμασία σας.

Είναι στα σχέδιά μας να κάνουμε ένα βιντεάκι στο οποίο θα φαίνονται τα στάδια προετοιμασίας ενός ταξιδιού. Αποφασίσαμε να καταγράφουμε και αυτό το κομμάτι.

Να περιμένουμε ίσως και κάποιο vlog;

Όχι, δεν είναι στόχος να γίνει Big Brother (γέλια). Εάν θεωρήσουμε ότι ένα vlog ή ένα μονταρισμένο υλικό της δικής μας προετοιμασίας και καθημερινότητας θα αποτελούσε προστιθέμενη αξία ως προς τον κόσμο τότε ίσως.

Η τηλεόραση θα σας ενδιέφερε; Έχετε κάνει συζητήσεις;

Βρισκόμαστε σε ένα πρώιμο στάδιο συζήτησης με ένα τηλεοπτικό κανάλι, δεν ξέρουμε εάν θα προχωρήσει αλλά είναι κάτι που θα θέλαμε.

Το κανάλι σας έχει κάποια στοιχεία reality, δεδομένο ότι δεν παίζεται κάποιους ρόλους, είστε οι εαυτοί σας.  Στην τηλεοπτική πραγματικότητα υπάρχει αυτή τη στιγμή μια στροφή στα reality shows. Πως τα βλέπετε αυτά τα προγράμματα;

Ένα κομμάτι ανάπτυξης των χαρακτήρων υπάρχει και στο δικό μας περιεχόμενο αλλά δεν θα κάναμε τα πάντα για την τηλεθέαση. Σίγουρα θα είχε ένα βαρύ φίλτρο σε αυτό το κομμάτι και πρώτα από όλα ένα εσωτερικό φίλτρο. Αναφορικά με αυτά τα προγράμματα, η δική μου φιλοσοφία είναι τελείως αντίθετη. Τα  ακούω και κλωτσάω.

Traveling with Kids
Traveling with Kids, Ναμίμπια, Νότια Αφρική

Τι νέο να περιμένουμε από το κανάλι σας Traveling With Kids;

Έχουμε γυρίσει κάποιο υλικό από τα προηγούμενα χρόνια 2018-2019, και το επόμενο διάστημα θα ανέβει το ταξίδι μας στην Αρμενία και τη Γεωργία. Επίσης, θα βγάλουμε μια σειρά για τη Γουατεμάλα, το Μεξικό και το Μπελίζ. Έρχονται βιντεάκια και από τη Βόρεια Μακεδονία. Ελπίζω βέβαια, ότι μέχρι να ανέβουν όλα αυτά, να έχουμε ξανά ανοίξει τα φτερά μας.

Το 2020 φτάνει στο τέλος του, τι ευχή θα κάνατε για το 2021;

Θα έλεγα να περάσει όλο αυτό και να μας αφήσει αλώβητους από σωματικής και ψυχικής υγείας. Εύχομαι ωστόσο, να μπορέσουμε να κρατήσουμε τα θετικά που μας άφησε στο πέρασμά του ο κορωνοϊός, μεταξύ άλλων εκείνα που έχουν να κάνουν με τη μείωση των άσκοπων μετακινήσεων. Ασφαλώς, ο κορωνοϊός μας ωφέλησε σε πολλά επίπεδα, το γεγονός ότι ήρθαμε πιο κοντά με πρόσωπα που δεν είχαμε το χρόνο να βρεθούμε, να διαβάσουμε περισσότερο, να σκεφτούμε περισσότερο. Όλα αυτά είναι στα θετικά που πρέπει να κρατήσουμε από αυτή τη μοναδική εμπειρία.

 

Οι φωτογραφίες είναι από το προφίλ των  Traveling with Kids στο Instagram (@travelingwithkidzz)

Βρείτε τους Traveling with kids και στο facebook: facebook.com/travelingwithkidzz

Youtube channel: youtube.com/c/travelingwithkids

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Φρύδια

Φρύδια: 5 tips για ένα άψογο αποτέλεσμα

Φρύδια, ή αλλιώς ο καμβάς του προσώπου μας και αυτό διότι

Космобет – Нове ліцензійне онлайн казино Cosmobet.ua

Рік заснування 2024 Мінімальний депозит 100 грн Advertisements Мінімальний вивод