Το πιο όμορφο είναι το φως που δε μπορούμε να δούμε
Ο τόσο ιδιαίτερος όσο και παραμυθένια όμορφος τίτλος της σειράς είναι στην πραγματικότητα ο τίτλος του βιβλίου όπου αυτή βασίζεται. Το λογοτεχνικό πόνημα του Αμερικανού συγγραφέα Anthony Doerr συνάρπασε τους αναγνώστες με την πρώτη του έκδοση πριν από περίπου 10 χρόνια. Έγινε γρήγορα μπεστ-σέλερ συγκινώντας πλήθη αναγνωστών κυρίως στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη.
Η μετάφρασή του στα ελληνικά ήρθε λίγο καιρό μετά την πρώτη του έκδοση και προκάλεσε αίσθηση. Ωστόσο, η ομορφιά του βιβλίου δεν έγκειται μονάχα στον ξεχωριστό του τίτλο και στο πανέμορφο εξώφυλλο, αλλά κυρίως στα συναισθήματα που γεννά η ιστορία του. Την ιστορία αυτή πήρε το Netflix και την ζωντάνεψε στην τηλεόραση, με τη σειρά All the Light We Cannot See να σκαρφαλώνει —δικαίως— στις πρώτες θέσεις της τηλεθέασης.
Ένα σκληρό παραμύθι στα χρόνια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου
Η ιστορία του All the Light We Cannot See ακολουθεί την Γαλλίδα Μαρί-Λορ (Aria Mia Loberti) και τον Γερμανό στρατιώτη Βέρνερ (Louis Hofmann) κατά τη διάρκεια της μάχης του Σεν Μαλό το 1944. Δε γνωρίζει ο ένας τον άλλο, τους ενώνει όμως το ραδιόφωνο. Οι συνθήκες στις οποίες καλούνται να επιβιώσουν δεν τους σταματούν από το να αναζητούν την ομορφιά στον κόσμο και στον άνθρωπο. Ακούγοντας τη ραδιοφωνική εκπομπή του «Καθηγητή», το πεπρωμένο της Μαρί-Λορ συνδέεται αναπόφευκτα με εκείνο του Βέρνερ μέσα στο θέατρο του καταστροφικού Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Η αφήγηση προχωρά ευθύγραμμα, με αρκετές αναδρομές στο παρελθόν της Μαρί-Λορ και του Βέρνερ. Η Μαρί-Λορ θυμάται και αναζητά τον πατέρα της κάνοντας εκκλήσεις στο ραδιόφωνο και θυμούμενη την ιστορία τους από το Παρίσι μέχρι το Σεν Μαλό. Ο Βέρνερ ακούει τη φωνή της Μαρί-Λορ από την ίδια συχνότητα που άκουγε τον «Καθηγητή» και ανατρέχει στη ζωή του στο ορφανοτροφείο και πώς αυτή άλλαξε χάρη στην αγάπη του για το ραδιόφωνο, οδηγώντας τον σε σχολείο εκπαίδευσης των Ναζί. Οι δύο ήρωες ξεπερνούν προσωπικές δυσκολίες αλλά και αντιμάχονται, ο καθένας με τον τρόπο του, το τέρας του Ναζισμού, αποδεικνύοντας πως η δύναμη της αγάπης μπορεί να ξεπεράσει κάθε πόνο και δυστυχία.
Η εντυπωσιακή απλότητα του All the Light We Cannot See
Η σειρά βασίζεται σε μια αρκετά απλή γραμμή αφήγησης. Η ιστορία δεν είναι πολύπλοκη, με εξαίρεση κάποιες αποκαλύψεις σε συγκεκριμένα σημεία της. Αυτή η απλότητά του είναι όμως που καθιστά το All the Light We Cannot See τόσο μαγευτικό, γλυκό και διαχρονικό. Η ατελείωτη αγάπη του πατέρα για την κόρη, η υπερκέραση των σωματικών ή ψυχικών δυσκολιών ακόμη και υπό τις χειρότερες συνθήκες, η πίστη στην ομορφιά και το φως του κόσμου είναι μερικά μόνο από τα μηνύματα που περνούν όπως στα παραμύθια. Η αφοπλιστική αυτή απλότητα με τα όμορφα σκηνικά και τις φυσικές ερμηνείες δικαίως κέρδισαν τις εντυπώσεις και στάθηκαν άξιες της ουσίας και της ατμόσφαιρας του βιβλίου, παρά τις όποιες παρεκκλίσεις στην υπόθεση.
All the Light We Cannot See: 5+1 πράγματα που λατρέψαμε
1.Η ερμηνεία του Mark Ruffalo ως πατέρα της Mαρί-Λορ. Η αγάπη στο βλέμμα του μόνο συγκίνηση μπορεί να προκαλέσει.
2.Η ανάγνωση του βιβλίου 20.000 λεύγες κάτω από τη θάλασσα του Ιουλίου Βερν από την Μαρί-Λορ σε γραφή Μπρέιγ.
3.Ο Hugh Laurie ως θείος της Μαρί-Λορ που υποφέρει από Σύνδρομο Μετατραυματικού Στρες από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
4.Το ραδιόφωνο και η δύναμή του να ενώνει τους ανθρώπους, με την ακρόαση παράνομων σταθμών να συμβολίζει την αντίσταση στην καταπίεση.
5.Ο συγκινητικός μονόλογος του «κακού» Γερμανού αξιωματικού Ράινχολντ στην τελευταία του σκηνή με την Μαρί-Λορ (φοβερή απόδοση από τον ηθοποιό Lars Eidinger που τον απολαμβάνουμε και στο Babylon Berlin).
5+1.Η χρονική περίοδος κατά την οποία λαμβάνει χώρα το βασικό κομμάτι της αφήγησης με την μάχη του Σεν Μαλό, οπότε Το Γ΄ Ράιχ είχε αρχίσει να χάνει τον έλεγχο. Μια μεγάλη νίκη των Συμμάχων για την οποία δε γνωρίζουμε πολλά, οπότε η σειρά ανοίγει ένα παράθυρο Ιστορίας με ζωντανό και συγκινητικό τρόπο.